biała - 7122 przepisów (strona:393/475)

Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash 267

kostkę 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku 1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka octu jabłkowego 3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Dopraw mięso z każdej strony

karmelowy
Ravioli z łososiem i twarogiem 241

Dzisiaj małe pierożki z pysznym nadzieniem z wędzonej ryby i białego sera. Pyszne danie na obiad. Ciasto jest delikatne, ale zwarte a farsz wyraźny w smaku. Twaróg, wędzony łosoś i koperek to trio, które bardzo, ale to bardzo się lubi. Macie ochotę? Jeśli zrobicie naprawdę małe pierożki to można podać zarówno jako samodzielne danie albo np. z kremową zupą

Smaczna Pyza
Babka serowa z owocami kandyzowanymi 160

smaku. Trudno doszukać się smaku sera, a właśnie dzięki niemu babka jest wilgotna i nie za słodka.  Składniki: 5 jajek 40 dag mąki 25 dag masła 25 sera białego (zmielonego) 1 pomarańcza 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 0,5 łyżeczki soli owoce kandyzowane cukier puder do posypania masło

Salonik smaków
GNIAZDKA PTYSIOWE ZWANE PĄCZKAMI HISZPAŃSKIMI, WIEDEŃSKIMI 389

wiedeńskimi. Ja osobiście jadłam je po raz pierwszy, ale myślę, że nie ostatni, bo były baaardzo smaczne, a przy tym błyskawicznie się je przygotowuje. Ciacha są bez dodatku białego cukru, bez proszku do pieczenia (i bez niego bardzo rosną w trakcie smażenia) i bez pszenicy. Ja przygotowywałam swoje na mące orkiszowej, lukier z kolei na bazie pudru trzcinowego. Przepis znalazłam

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka tahini z mahlep 167

wypieków 150 g masła (miękkie w temperaturze pokojowej) 7 dużych łyżek pasty tahini jasnej 50 ml śmietanki 30% ziarenka z jednej laski wanilii lub łyżeczkę esencji waniliowej sezam biały do posypania mąkę pszenną od 300 g do 400 g (zależy ile zabiorą składniki mokre) łyżeczkę przyprawy mahlep lub łyżeczkę zmielonych migdałów W misce ucieramy masło z cukrem i ziarenkami wanilii

ladykitchen
Podudzie w marynacie z miodu i musztardy 169

MUSZTARDY SKŁADNIKI: • 8 kawałków podudzia kurczaka • natka pietruszki do posypania • 1 kg ziemniaków GLAZURA: • 125 ml płynnego miodu • 4 łyżki musztardy Dijon • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej • 4 łyżki białego octu winnego • 2 łyżki oleju słonecznikowego • sól i pieprz WYKONANIE: Ostrym nożem naciąć każde udko, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Włożyć je do dużego niemetalowego naczynia. Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić

Kuchnia Beaty
Pierniki. 150

domu- pierniczki są pyszne po prostu. Na życzenie czytelników jeszcze kilka zdjęć pierniczków.     SKŁADNIKI: 3kg. mąki 1 kg. cukru 1 masło śmietankowe 1 masło roślinne 2 łyżki białego smalcu 4 paczki korzeni 3 łyżki kakao słoik miodu(taki dżemowy) 3 czubate łyżki dobrej kawy sparzonej w szkl. wody 3 łyżki amoniaku zgaszone 1/2 szkl. gorącego mleka 1/2 paczki

Kuchnia Beaty
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA 255

łasny;/ na 2 porcje 200g wędzonego łososia dobrej jakości 70g czerwonej cebuli 70g korniszonów 1 pęczek koperku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju lnianego 1/3 łyżeczki białego pieprzu Łososia bardzo drobno siekam, jednocześnie uważając, by nie powstała całkowita miazga. Cebulę obieram i tak samo, jak korniszony, kroję w drobną  kosteczkę. Wszystko mieszam z posiekanym koperkiem, olejem lnianym

W kuchni Karmel-itki
Halloumi w sezamowej panierce na sałatce z rukoli 227

sezamu oliwa na sałatkę: 1/2 opakowania rukoli, 2 czerwone papryki, garść zielonych oliwek na dressing: 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano, 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżeczka octu z białego wina, 3-4 łyżki oliwy, sól, pieprz, ewentualnie odrobina zimnej wody do rozrzedzenia sosu Przygotowanie: Zacznij od upieczenia papryki. Możesz zrobić to na przykład dzień wcześniej. Przekrój papryki na pół

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa serowa 189

sama taki wywar)    3 serki topione śmietankowe ( kupuję takie w kształcie kiełbaski)    150g sera żółtego startego na małych oczkach    sól    pieprz biały   100 ml słodkiej śmietanki    makaron (100 g mąki, 1 łyżka oleju, 1 jajko) Przygotowanie:     Zagotować bulion. Do miseczki wlać pół szklanki bulionu

Amatorka kuchenna
Ciasto kokosowe (z mleczkiem kokosowym) 231

szklanka mleczka kokosowego          1 szklanka wiórków kokosowych Przygotowanie:         Masło z cukrem utrzeć na biały "puch". Dodać ekstrakt waniliowy i po jednym jajku nadal miksując. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę (przesiane przez sitko) oraz mleczko kokosowe i zmiksować. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Piec

Amatorka kuchenna
Mini ślimaki z serem z ciasta francuskiego 129

drugi sama nie zrobię . A ślimaki z serem są właśnie z takiego ciasta. Tak więc poszłam do sklepu i kupiłam gotowca :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 gramów sera białego (ja kupiłam takie w wiaderku) 3 łyżeczki cukru cukier puder do posypania ślimaczków Nastawić piekarnik na 200 st. C (u mnie termoobieg) Rozwinąć ciasto i najpierw posmarować warstwą sera

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pierogi ruskie 173

pstrykałam zdjęcia:) Takie pierogi na pewno zjedzą też dzieci. Pycha! Do dzieła! :) Składniki: 1 kg mąki poznańskiej - taka podobno najlepsza 1/2 litra gorącej, przegotowanej wody 2 żółtka 3 kostki białego, półtłustego sera twarogowego (każda kostka po 250 gramów) 400 gramów ugotowanych ziemniaków 4 cebule kostka masła do podduszenia cebuli sól pieprz Najpierw przygotowujemy farsz z ugotowanych ziemniaków, sera i cebuli

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com