pracy. Zawekowane słoiki trzymamy w lodówce nawet do tygodnia. Gorąco polecam! Składniki: (4-6 porcji) 500 g filetu z łososia bez skóry 2 nieduże cebule (użyłam czerwoną i białą) 3 małe ząbki czosnku 1 papryczka chili* 2 pomidory 2 średnie ziemniaki 2 duże marchewki 1400 ml wody 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki
Moja Delicjabakłażana w większą kostkę. Przełożyć do miski z pokrojoną papryką. Przygotować grejpfruta: Grejpfrutowi odkroić skórkę z góry i dołu. Postawić na desce i nożem odkrajać skórkę wraz z białą błonką, krojąc od góry do dołu. Następnie z pomiędzy błonek wyciąć każdą cząstkę. Zachować sok wyciśnięty z pozostałości grejpfruta. Przygotować dressing: Do słoika wlać sok z grejpfruta, dodać łyżkę octu
Moja Delicjaświeże i słodziutkie kolby kukurydzy! Składniki: (4-6 porcji) 5-6 skrzydełek z kurczaka 2 l wody 1 duża pietruszka 2 duże marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 por (biała część) 1/2 łyżeczki soli 4 kolby kukurydzy 2 ząbki czosnku 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki masła 130 g śmietany 18% sól morska, świeżo mielony pieprz
Moja Delicjaobrać (najlepiej ściąć nożem przeciwległe końcówki, położyć na ściętej części i nożem obierać skórkę, krojąc od góry do dołu ruchem lekko zaokrąglonym – tak aby odciąć skórę wraz z białą błonką). Obrane owoce pokroić na 1 cm plasterki i usunąć pestki. W suchym rondlu wsypać cukier. Dodać gwiazdki anyżu. Postawić na ogniu. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, poruszać delikatnie
Moja Delicjadomowego, np. takiego ) 150 g mąki pszennej 1 białko kilka łyżek ulubionego dżemu, np. morelowego brzoskwiniowego odrobina cukru do posypania ciasteczek Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Dodać żółtko, wanilię i krótko zmiksować (około 10 sekund). Partiami wmieszać mąkę, krótko i tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć na blat lekko oprószony mąką i uformować
Moja Delicjapatyczka. Wyjąć z pieca, odczekać 10 minut a następnie przełożyć ciasto na kratkę. Ostudzić. Przygotować krem: Do misy miksera włożyć miękkie masło wraz z cukrem pudrem. Utrzeć na puszystą, białą masę. Dodać ekstrakt waniliowy i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo serek (nie mieszać zbyt długo). Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić wzdłuż na pół. Rozsmarować połowę kremu, rozłożyć drobno pokrojonego ananasa
Moja Delicjawymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, dodaj więcej cukru lub soku w razie potrzeby w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyjmij ostygnięte ciasto z formy, polej lukrem, opcjonalnie posyp białą czekoladą i podawaj. Smacznego! English version Lemon blueberry yogurt cake (10 servings) Ingredients: 1½ cups +2 tbsp flour, divided 2 tsp baking powder ½ tsp salt ½ cup vegetable
karmelowyprzygotowań :) Składniki na spód (śr. 23 cm): 220 g kakaowych ciastek 100 g masła, roztopionego Składniki na masę serową: 300 g twarogu z wiaderka 300 g mascarpone 1 tabliczka białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej 300 ml śmietany 30% 2 płaskie łyżki cukru pudru 3 czubate łyżeczki żelatyny Składniki na galaretkę: 1 1/2 szklanki mrożonych truskawek 1 łyżka cukru
My Culinary Artsmaków możemy samodzielnie przygotować w naszych domach niezależnie od pory roku. Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli i pieprzu ponadto: sól pieprz
Słodka Stronailości przypraw są orientacyjne, możecie je zmieniać według własnych upodobań) 500g batatów 1 litr bulionu (przydadzą się też gotowana marchew, pietruszka i kawałek selera z rosołu) 1 por (biała i jasnozielona część) 3 duże ząbki czosnku Kawałek imbiru (wielkości 2 dużych kciuków) 200 ml mleka kokosowego 1 limonka (łyżka soku+skórka) 2 łyżki kurkumy 1 plaska łyżka kminu
Zawsze głodna!masy , tak aby ciasto zagniotło i skleiło nam się w ładną kulkę. Za pomocą masy przytw i erdzamy stópki i ogonek. Cał y tort z zewnątrz smarujemy białą masą, następnie na stópki przyklejamy dodatki z masy cukrowej. Wszystko posypujemy wiórkami kokosowymi. Zieloną galaretkę kroimy d robno i obkładamy dół zajączka dookoła. SMACZNEGO! :) Przepis na masę cukrową
Czerwona Porzeczkapełnowartościowy lunch w pracy, czy drugie śniadanie w szkole :) A tu zajdziesz inne przepisy na szybkie, zdrowe sałaty. Wystarczy kliknąć w nazwę. Z kurczakiem, awokado i orzechami Z kurczakiem, białym serem i granatem Z kurczakiem, pomarańczą i żurawiną A co Ty zabierasz na drugie śniadanie do pracy lub szkoły? Czekam na odpowiedzi w komentarzach
Mój Smak na Życieszczęścia, niecierpliwie wyczekujecie piątkowego wieczoru, kiedy w końcu będziecie mogli rozprostować nogi na kanapie, nie mając kompletnie NIC do roboty, z czystą głową, nie przejmującą się jutrzejszą pracą; z białą kartką, którą przez kolejne 2 dni będziecie mogli zapełniać każdym rodzajem rozrywki, który przyjdzie Wam do głowy. W końcu docieracie do tego upragnionego dnia, z uśmiechem na ustach
Gotowanie to kochaniesię przerzucimy w szkole na co innego, to będę musiała spróbować taki zrobić w domu. Bo tam poszło bardzo szybko, a efekt nawet mnie zachwycił (a zdecydowanie wolę białe pieczywo). Niemniej, na dysku znalazłam zdjęcia bułeczek, które zrobiłam w sierpniu zeszłego roku. Tak! Tak dawno. Aż mi wstyd... Nie mam pojęcia, jak one się tam zakamuflowały, w każdym razie
Pożeraczka, czyli raz adobrzekoniec pianę z białek. Delikatnie mieszamy, dodajemy rodzynki. Do drugiej miseczki odkładamy 7 łyżek jasnego ciasta, dodajemy kakao, miksujemy. Forme z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Wlewamy białe ciasto. p[o czym wokół komina wlewamy ciemne. Piekarnik nagrzewamy do 175 st, pieczemy babkę ok 50 minut
Z Majeczką w kuchni