biała - 7122 przepisów (strona:184/475)

Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą 317

posmarować kremem czekoladowym.  Krem:   500ml śmietanki 30%,  250g serka mascarpone,  4 czubate łyżki cukru pudru z laską wanilii (użyłam Master Cook) ,  50g posiekanej białej czekolady,  2 łyżki likieru jajecznego,  300g świeżych truskawek. Czekoladę stopić na parze, przestudzić.  Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone, przestudzoną czekoladę oraz

Z miłości do słodkości
Pomidorowa sałatka z młodą kapustą, szpinakiem i oliwkami 145

surówki  Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Składniki: 1 duży pomidor, najlepiej malinowy 2 garście szpinaku baby 2 łyżki czarnych, drylowanych oliwek 1 szklanka poszatkowanej młodej, białej kapusty 1/2 szklanki posiekanej natki z pietruszki 1 łyżeczka octu balsamicznego 50 g sera z niebieską pleśnią Przygotowanie: Pomidora kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy szpinak , poszatkowaną

Moja smaczna kuchnia
FASZEROWANA CUKINIA 159

zajęcie to spodoba się nawet dzieciom.W nazwie co prawda mowa o ziemniakach, ale sprawdzi się przy każdym warzywie.   Składniki: 5 pieczarek garść fasolki szparagowej pół czerwonej cebuli pół białej cebuli pół szklanki kukurydzy kilka różyczek brokuła 3 cukinie olej do przesmażenia Wykonanie: Cukinię wydrążamy. Ja ułatwiłam sobie pracę i zrobiłam to za pomocą specjalnego przyrządu do wydrążąnia, który

Z Majeczką w kuchni
Wafle nadziewane mojej mamy 1355

mówią :) Moja mama robi wyśmienite słodkości, wszyscy się zachwycają i chętnie próbują wypieki mojej mamy. Dla mnie to za słodko, za dużo cukru, za dużo masła, za dużo białej mąki, ale wcinam :):):) Postanowiłam, że stworze zakładkę: ciasta mojej mamy, gdzie będę prezentować jej cudowne wypieki. Dziś coś prostego na początek. Mamo Kocham Cię:) Proponuję, zrobić większy zapas mleka słodzonego

Apetyt na Zielone
16. Makaron razowy z kurczakiem i warzywami 356

mniejsze różyczki. Marchew, cebulę, paprykę i cukinię drobno kroimy. Gotujemy makaron al dente. Wyjmujemy kurczaka z lodówki i wrzucamy go na rozgrzaną oliwę z oliwek, smażymy. Gdy już nabierze białej barwy, dorzucamy cebulę i wyciskamy czosnek przez praskę. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Teraz dodajemy pokrojoną resztę warzyw i groszek. Dolewamy sosu sojowego i dusimy 10 minut

Be Fit Be Strong
Flan z kaszy jaglanej z morelami 256

opcjonalnie) szczypta cynamonu Gotujemy kaszę jaglaną w podwójnej ilości wody, przez około 15 minut, licząc od momentu wrzenia wody. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy jajka z cukrem na białą masę. Stopniowo dodajemy ugotowaną kaszę, serek ricotta, skrobię, cynamon i ekstrak z wanilii. Delikatnie mieszamy.  Morele myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Formę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy

Mia Cucina Sofieta
Wegańskie ptasie mleczko z chia 312

spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), schłodzić i schować do lodówki na co najmniej 10 minut W czasie gdy część czekoladowa tężeje w lodówce możemy wziąć się za warstwę białą. W tym celu z mlecznej mieszanki odlewamy 200 ml i zostawiamy na potem. Do tego co zostało należy dodać 2 łyżeczki agaru, zagotować, gotować 1-2 minuty, ostudzić

pyszne zdrowości
Torcik kokosowo-porzeczkowy 207

truskawki, czereśnie. Ciasto podane na talerzu z serii  RAJSKI OGRÓD  Bogucice Składniki: Ciasto: 6 białek 15 dag cukru drobnego 5 dag mąki tortowej 5 dag wiórek kokosowych białych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki czarnej porzeczki 3 łyżeczki żelatyny wiórki kokosowe do dekoracji czarna porzeczka do dekoracji Sposób

Wanilia i Kardamon
Torcik czekoladowy z malinami 183

przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Gotowa piana powinna być biała i gęsta. Dodajemy do niej w dwóch turach przesianą mąkę z kakao. Mieszamy delikatnie drucianą trzepaczką – im mniej mieszania tym lepiej – biszkopt będzie dzięki temu bardziej puszysty. Gotowy biszkopt w zależności

Ciastkozercy
Tort lawendowy 425

śmietanfix) Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych jak to zrobić można zobaczyć w tym wpisie . Biszkopty układamy na paterze zaczynając od najciemniejszego. Każdy nasączamy wodą z cytryną lub wodą z białym winem jeśli tortu nie będą jadły dzieci. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając po trochu cukier, dodajemy zimny serek mascarpone i miksujemy aż połączy się zupełnie ze śmietaną

Ciastkozercy
Orzechowy pieczony krem ...z fasoli! 200

pobudka o 5 pewnie tez ma jakiś swoje uroki xd Swoją droga jak tylko zobaczyłam te naczynko w sklepie wiedziałam, że muszę je kupić, cudowny ma kolor ^^ Przepis: 150g białej fasoli banan 40g masła orzechowego białko cynamon coś do posłodzenia 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Białko ubijam ze szczyptą soli. Wszystkie pozostałe składniki ze sobą dokładnie miksuje. Delikatnie dodaję

More food, love and dreams
Spaghetti z szynką parmeńską i szpinakiem 159

Idealny obiad, gdy za oknem panuje upał.     Składniki /3-4 porcje/: 4 plasterki szynki parmeńskiej 3/4 opakowania makaronu spaghetti 4 suszone pomidory z zalewy 2 ząbki czosnku 1/2 białej cebuli garść szpinaku 2 łyżki śmietany 12% sól, pieprz 2 łyżki oliwy (z zalewy z suszonych Czytaj dalej... Artykuł Spaghetti z szynką parmeńską i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja

Pasja Smaku
Tymiankowe risotto z bobem i grillowanym kurczakiem. 258

idealnie. Czego nam potrzeba? -ryż arborio 150-250 gram -bulion wołowy około 1l -ugotowany na ząb i obrany bób około 350 gram -tymianek świeży, posiekany, mała garść -wino półsłodkie, białe, około szklanki -cebula posiekana -łyżka oliwy -dwie łyżki masła -parmezan starty -filet z kurczaka nierozbity, pokrojony jak do carpaccia -przyprawy do kurczaka utarte w moździerzu, po szczypcie: gorczycy, kolendry, pieprzu

BaRepas
Prosecco z malinami 133

Prosecco to delikatne białe wino lekko musujące pochodzące z rejonu Veneto we Włoszech. W połączeniu z malinami tworzy wyjątkowo prosty letni drink, który znakomicie orzeźwia w gorące dni i ciepłe wieczory. Idealnie pasuje do dobrej kolacji lub deseru jako uzupełnienie smaku dania. Szkoda tylko, że sezon na maliny trwa tak krótko, a i gorących dni i wieczorów w Polsce

Milion Smaków