bezowe ciasto - 772 przepisów (strona:20/52)

Tort bezowy z orzechami i czekoladą 180

cztery okręgi o średnicy 20cm. Na jednej blaszce powinny zmieścić się dwa.  Z białej bezy tworzymy na papierze dwa okręgi, z kakaowej również. Łyżką wyrównujemy wierzch. Na białym bezowym blacie rysujemy widelcem wzorki - ten blat będzie wierzchem tortu.  Obie blaszki wkładamy do piekarnika (bezpośrednio pod sobą) i od razu zmniejszamy temperaturę z 180*C na 150*C. Pieczemy(...)ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Z tabliczki czekolady odłamujemy trzy kostki, resztę ścieramy na tarce. Jeśli zamiast kremu czekoladowego użyjecie dżemu porzeczkowego, to ciasto nie będzie aż tak słodkie.   Na paterze układamy pierwszy blat bezowy (użyłam jasnego) i rozsmarowujemy na nim połowę ubitej kremówki, posypujemy połową startej czekolady i przykrywamy blatem kakaowym - lekko dociskamy. Jako drugą warstwę rozsmarowujemy dwie

Gotowanie i blogowanie
Pychotka, czyli Pani Walewska 729

spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej

Calzonella.com
Sernik z ananasem 259

Delikatny sernik w połączeniu z ananasem stworzy fajny efekt smakowy. Ciasto zrobione na spodzie z herbatników a wykończone puszystą pianą bezową ze złotymi kropelkami "rosy". Sernik jest świetny nie tylko na Święta :) Składniki na tortownicę ∅ 26 cm: 1 kg twarogu sernikowego - mielonego 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szkl. cukru białego(...)łyżki do piany bezowej 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru 4 jajka puszka ananasa 25-30 szt. herbatników maślanych 3-4 łyżki miękkiego masła Przygotowanie: Herbatniki pokrusz na drobno - włóż je do woreczka i rozdrobnij za pomocą tłuczka do mięsa :) Do miski włóż masło i wymieszaj z herbatnikami (najlepiej rękoma) - wyłóż je na dno blaszki dociskając dłonią i wstaw

Alutka-Gotuje
Kostka alpejska 254

słodkie, ale nie myślałam, że aż tak;)) Tak, wiem, to prawdziwa bomba kaloryczna, ale raz na jakiś czas możemy na to przymknąć oko;))) Ogółem ciasto naprawdę bardzo smaczne, wilgotny biszkopt, słodka i chrupiąca masa kajmakowo - bezowa oraz delikatna warstwa śmietanki. Cóż więcej mogę powiedzieć... Trzeba po prostu skosztować;) Biszkopt: 4 jajka,  1/3 szklanka mąki pszennej,  1/3 szklanki kakao(...)Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao oraz kawę rozpuszczalną.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x36cm.Piec około 20 minut w temp. 170st. Ostudzić.Poncz: 3 łyżki soku z cytryny,  3 łyżki rumu,  250g

Z miłości do słodkości
BEZOWE EKLERKI 188

Przy okazji przygotowywania na deser Eton Mess , zrobiłam kilka sztuk bezowych eklerków (podobne wypieki widziałam w tutejszym markecie). Polecam ten szybki i idealny na lato deser

Przepisy Aleksandry
Tarta cytrynowa z bezową pianką 276

Lemon curd: 4 cytryny 2 całe jajka 2 żółtka szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Pianka bezowa: 3 białka 150 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu      Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i chowamy do lodówki na 40 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy

sama złodycz
Placek bezowy z migdałami i czerwoną porzeczką 225

Pyszny, słodko-kwaśny placek bezowy na migdałowym spodzie z czerwoną porzeczką. Pyszności <3 Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie". Z przygotowanych składników przygotujemy placek o średnicy 25 cm . Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 200 g mąki pszennej szczypta soli 50 g mielonych migdałów 100 g cukru trzcinowego 2 żółtka 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę Składniki(...)suchej patelni do dekoracji kilka gałązek czerwonej porzeczki do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce, zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.  2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, a następnie wylepiamy ciastem i nakłuwamy gęsto

My Culinary Art
Kremowy torcik bezowy z ganache czekoladowym - idealny do kawy. 210

Kiedyś ktoś mnie zapytał: "Jakie ciasto podałabyś do pysznego Espresso?". Nie musiałam się długo zastanawiać nad odpowiedzią. Torcik bezowy z kremem czekoladowym o lekkim smaku alkoholu! Ale nie byle jaki tort. To musi być tort z domowej bezy, z takiej która tylko na zewnątrz jest chrupiąca a w środku białko pozostaje w formie lekko ciągnącej. Do tego pyszne ganache czekoladowe(...)serkiem mascarpone. Brzmi obłędnie, prawda? Z podanego przepisu przygotujesz torcik, który będzie wspaniałym uzupełnieniem pysznej kawy. Tutaj może nasunąć się pytanie, jaka kawa będzie odpowiednia do takiego ciasta? Odpowiedź także jest prosta - oryginalna włoska kawa Illy. Wszyscy wiedzą, że we Włoszech parzy się najlepszą kawę. Mielona kawa Illy Espresso nadaje się do tradycyjnych kawiarek i ekspresów, a jej smak jest

Poezja Smaków - blog kulinarny
szarlotka z pianką 197

składniki na ciasto: 400 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, schłodzonego 4 jajka (żółtak do ciasta, białka na piankę) 80 g cukru 2 łyżeczki

Domowy Smak Jedzenia
Rolada bezowa z kremem cytrynowo-śmietankowym 373

zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce C.Bretherton „Baking”, to od razu się zakochałam! Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze śmietankowo-cytrynowym kremem? Ja nie mogłam… Musiałam od razu spróbować… A oto rezultat.Rolada bezowa – składniki:5 białek (o temperaturze pokojowej)225 g drobnego cukru1/2 łyżeczki białego octu winnego1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej

UgotujmyTo.pl
Truskawkowe z bezą kawową 221

ciasto przekładamy na stolnicę, siekały dokładnie nożem, następnie wyrabiamy ciasto, schładzamy w lodówce około 20 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wykładamy ciasto rozkładając równomiernie na całej powierzchni blaszki. Ciasto pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osączamy z wody, kroimy na połówki. Przekładamy do garnka, wsypujemy cukier, wlewamy 1/2 szklanki wody, gotujemy na wolnym(...)Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, dalej miksujemy. Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody, cienkim strumieniem wlewamy do masy bezowej delikatnie mieszając. Bezę kawową wykładamy na masę truskawkową. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Ciasto przygotowała  Elżbieta Smacznego

kgwjanczewo
Tort bezowy dacquoise 449

Już od dość dawna miałam na swojej liście do zrobienia ten tort bezowy dacquoise (czyt. dakłas). Jak tylko pojawiła się okazja, to oczywiście szybciutko przygotowałam to

UgotujmyTo.pl
puszysty sernik z pianką z białek na kruchym spodzie... 198

cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 12 dag, kasza manna 10 dag, proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka, serek homogenizowany 1 kg/wiaderko PIANKA BEZOWA:białka 10 sztuk, cukier puder 3/4 szklanki, budyń czekoladowy 1 opakowanie ciasto kruche zrobiłam w robocie przesiana mąka z proszkiem, żółtka, cukier, sól, sok z cytryny i posiekana zimna palma wyrobić, gdy zacznie robić się kula

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z truskawkami, lekką pianką i kruszonką (bez cukru) 211

kokosowej  Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Podzielić na pół. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno jedną częścią ciasta. Drugą owinąć folią i schłodzić najlepiej w zamrażarce). Warstwa serowa: 500 g sera twarogowego 3 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 0,5 szklanki ksylitolu/erytrolu 0,5 szklanki mleka(...)erytrolu Białka ubić na sztywną pianę. Erytrol zmielić w blenderze na puder, dodać do białek i ubijać jeszcze przez chwilę, aż do uzyskania puszystej, bezowej pianki. Wyłożyć na podpieczony sernik, wygładzić. Mocno schłodzoną drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać kruszonką piankę. Piec jeszcze około 30 minut w 180 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku

FitKot