bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:742/3453)

CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNAMI, NA ZAKWASIE, Z ŻELIWNEGO GARA 129

razy do środka. Naczynie zbliżone kształtem do tego, w którym będziemy piekli chleb wykładamy ręcznikiem kuchennym, obsypujemy dno i boki mąką. Z ciasta formujemy kształt bochenka chleba i przekładamy do naczynia obsypanego mąką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok.1,5-2h. Na ok. 40 minut przed pieczeniem umieszczamy żeliwne lub żaroodporne naczynie z pokrywką w piekarniku(...)obsypania ręcznika), jak się przykleił, to poodrywać kawałki z ręcznika i dorzucić do formy. Garnek zakrywamy i umieszczamy z powrotem w piekarniku. Pieczemy pod przykryciem na 2 poziomie od dołu, na programie góra-dół, bez termoobiegu 45 minut, w temp. 240*C.  Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze ok. 10 minut, w tej samej temperaturze. Po upieczeniu naczynie

Smaczne Zdrowe
Bezowe Całuski z Likierem 262

pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego (można pominąć) Krem: 180g serka mascarpone 120ml śmietanki kremówki 30% (do deserów) 50ml likieru Krupnik Słony Karmel 1 fix do śmietany Beza: 1. Na papierze do pieczenia, przyciętym do rozmiaru blachy do pieczenia (blaszka od wyposażenia piekarnika) narysować okręgi o średnicy około 5,5cm ( patrz FILM ). Papier odwrócić na drugą stronę i położyć(...)patrz FILM ) albo przy pomocy łyżki albo przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki (użyłam tylki Wilton 1A). 4. Blachy wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 110°C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny. Po upieczeniu bezy wyciągnąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Do miski przełożyć śmietankę, dodać serek, fix i ubić mikserem, aż masa stanie

Mała Cukierenka
Proste ciasto cynamonowe, bez miksera 232

Proste cynamonowe ciasto z suszonymi śliwkami, bez miksera, na jedną keksówkę – idealna propozycja na pieczenie w tygodniu. Ciasto cynamonowe pachnie cynamonem i jesienią, nie jest zbyt słodkie dlatego domownicy, u których powstało smarowali powidłami ile się da:) Dla mnie akurat choć cynamon w połączeniu ze śliwkami bomba odkrycie! Czy z dodatkami czy bez zapraszam na proste(...)kroję ciasto wzdłuż. Dzięki temu powstaną jeszcze ładniejsze wzory w gotowym cieście. Piekę 65 minut grzaniem góra plus dół z termoobiegiem w temp. 150 C. Wyjmuję, studzę i kroję. Smacznego;) Proste cynamonowe ciasto z suszonymi śliwkami, bez miksera, na jedną keksówkę – idealna propozycja na pieczenie w tygodniu.   Zainspirowana słodkim co nie co tutaj . Przepis lekko zmodyfikowany

Zasmakuj Kuchni
bursztynowa rabarbarotka 150

użyłam galaretki gruszkowej - nadała fajnego aromatu. składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 2 łyżki cukru 4 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: pęczek rabarbaru 2 łyżki cukru galaretka cytrynowa beza: 4 białka 1/2 szkl cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu Mąkę przesiać do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki(...)piec ok 35 minut. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, mąkę i ocet. Ciasto wyjąć z piekarnika, temperaturę obniżyć do 160 stopni. Bezę wyłożyć na podpieczone ciasto, ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze ok 20 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzeniu. Niedługo powinny pojawić się bursztynowe kropelki

6niebo
Torcik Pavlova z Lemon curdem 69

cukru, dałam dodatkowo 200 g śmietany 18%). Składniki na dużą bezę o średnicy 30 cm: 275 gr białek (z 7 dużych jaj)* koniecznie w temperaturze pokojowej 360 gr cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Piekarnik nagrzać do 170 st. z termoobiegiem. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, łyżka(...)łyżce, miksując na maksymalnych obrotach miksera, między kolejnymi łyżkami cukru miksować około minuty. Pod koniec dodać mąkę i ocet zmiksować. Bezę wyłożyć na papier, uformować okrąg o średnicy około 25 cm, zgarniając bezę z dołu do góry. Piec 5 min w 170 st. z termoobiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. z termoobiegiem i piec kolejne 60 min. Po upieczeniu

moj przepis na
Torcik Pavlova z Lemon curdem 74

cukru, dałam dodatkowo 200 g śmietany 18%). Składniki na dużą bezę o średnicy 30 cm: 275 gr białek (z 7 dużych jaj)* koniecznie w temperaturze pokojowej 360 gr cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Piekarnik nagrzać do 170 st. z termoobiegiem. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, łyżka(...)łyżce, miksując na maksymalnych obrotach miksera, między kolejnymi łyżkami cukru miksować około minuty. Pod koniec dodać mąkę i ocet zmiksować. Bezę wyłożyć na papier, uformować okrąg o średnicy około 25 cm, zgarniając bezę z dołu do góry. Piec 5 min w 170 st. z termoobiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. z termoobiegiem i piec kolejne 60 min. Po upieczeniu

moj przepis na
Torcik Pavlova z Lemon curdem 118

dałam dodatkowo 200 g śmietany 18%). Składniki na dużą bezę o średnicy 30 cm: 275 gr białek (z 7 dużych jaj)* koniecznie w temperaturze pokojowej 360 gr cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Piekarnik nagrzać do 170 st. z termoobiegiem. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce(...)miksera, między kolejnymi łyżkami cukru miksować około minuty. Pod koniec dodać mąkę i ocet zmiksować. Bezę wyłożyć na papier, uformować okrąg o średnicy około 25 cm, zgarniając bezę z dołu do góry. Piec 5 min w 170 st. z termoobiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. z termoobiegiem i piec kolejne 60 min. Po upieczeniu, wystudzić całkowicie w uchylonym piekarniku

moj przepis na
Torcik Pavlova z Lemon curdem 165

dałam dodatkowo 200 g śmietany 18%). Składniki na dużą bezę o średnicy 30 cm: 275 gr białek (z 7 dużych jaj)* koniecznie w temperaturze pokojowej 360 gr cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Piekarnik nagrzać do 170 st. z termoobiegiem. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce(...)miksera, między kolejnymi łyżkami cukru miksować około minuty. Pod koniec dodać mąkę i ocet zmiksować. Bezę wyłożyć na papier, uformować okrąg o średnicy około 25 cm, zgarniając bezę z dołu do góry. Piec 5 min w 170 st. z termoobiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. z termoobiegiem i piec kolejne 60 min. Po upieczeniu, wystudzić całkowicie w uchylonym piekarniku

moj przepis na
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą 122

mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g cukru 200 g masła zimnego Rabarbarowe wypełnienie 600 g rabarbaru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu Składniki na bezę 4 białka 180 g drobnego cukru 1 łyżka(...)migdałowymi. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 st C ,  wstawić blachę z ciastem   piec przez 20 minut.   Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 st C ,  piec ciasto jeszcze przez około 20 minut. Beza powinna być z wierzchy sztywna, chrypiąca. Wyłączyć piekarnik, wyjąć ciasto, pozostawić do wystudzenia

KUCHNIA POLSKA
Ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką 111

proszkiem do pieczenia mąkę. Mąkę dodawać partiami, wtedy łatwiej jest ucierać. Ciasto powinno mieć jednolitą i gęstą konsystencję. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Śliwki bez rozmrażania obtoczyć w budyniu i ułożyć na ciasto skórką do dołu. Każdą śliwkę posypać delikatnie cukrem. Ciasto posypać równomiernie kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół

Kuchcik gotuje
Sernik cytrynowy z dżemem 123

budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki pszennej szczypta soli olejek cytrynowy do ciast (użyłam 0,5 buteleczki) ok. 3-4 łyżeczki dżemu truskawkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polewa: 0,5 tabliczki białej czekolady 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam ciasno obok(...)blachy na herbatniki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Małą łyżeczką powkładałam na wierzch sera dżem truskawkowy, rozprowadzając go trochę w masie serowej. Sernik piekłam godzinę w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Około 20 minut przed końcem pieczenia, obkroiłam brzegi sernika od blachy, aby sernik po upieczeniu nie zapadł się. Sernik po upieczeniu zostawiłam na kilkanaście minut w piekarniku przy uchylonych

Waniliowe Improwizacje
Pierniki norymberskie 272

drobno posiekanej kandyzowanej skórki cytrynowej 30 g mąki ryżowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 20 g przyprawy korzennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej, bezglutenowy) szczypta soli Ponadto: 60 migdałów bez skórki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Ciastka. Białka (bez ubijania), miód, cukier - wymieszać do połączenia składników. Do masy dodać(...)pomarańczową, mąkę ryżową i ziemniaczaną, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, sól. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję pasty. Na papierze do pieczenia narysować 20 kółek o średnicy 8 cm. Na każde narysowane kółko nakładać ciasto piernikowe**. Wygładzić i wyrównać. W każde wbić 3 obrane migdały. Zostawić (bez przykrycia) na 24 godziny, by przeschły. Piec w piekarniku rozgrzanym

Rodzinka w kuchni
SZARLOTKA POMARAŃCZOWA 158

ciastem wylepiamy spód formy, nakłuwamy widelcem i na czas rozgrzewania piekarnika wstawiamy do zamrażarki. Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wkładamy formę ze spodem i pieczemy ok. 20 minut, lub do momentu, gdy wierzch się zrumieni.  JABŁKA obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na plastry(...)wiórki kokosowe, cukier puder i pokrojone na małe kawałki masło. Ucieramy, aż powstanie drobna kruszonka. Podpieczony spód smarujemy dżemem pomarańczowym, wykładamy jabłka i posypujemy kruszonką.  Pieczemy 55 minut w temperaturze 180℃ bez termoobiegu. Po upieczeniu odstawiamy na 30 minut do ostygnięcia. Kroimy na porcje, podajemy z sosem pomarańczowym

cool and minty
Quiche pełnoziarnisty z tuńczykiem i cebulą 186

Quiche powstał z potrzeby chwili, kiedy z powodu awarii nie mogłam skorzystać z płyty grzewczej. Jest to danie, które w całości powstaje w piekarniku. Pełnoziarniste ciasto, duża dawka przygotowywanych bez tłuszczy warzyw i przepyszny tuńczyk składają się na zdrowe i smaczne danie.   Składniki Na ciasto: 120g mąki pszennej tortowej 80g maki razowej typ 2000 100g masła jajko szczypta(...)odciąć. Ciasto gęsto nakłuwać widelcem. Farsz: cebule pokroić w piórka, seler naciowy i paprykę w kostkę. Warzywa umieścić w rękawie do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach C. Na ciasto wykładamy odsączonego tuńczyka oraz warzywa (bez wody powstałej podczas pieczenia). Jajka bełtamy, mieszamy ze śmietanką, startym serem oraz sola i białym pieprzem. Wlewamy mieszankę jajeczna

Pyry na Gaz
Zielona Pavlova 157

niskich obrotach. Ocet łączymy w miseczce z barwnikiem i stopniowo (ubijając na najniższych obrotach robota) dodajemy do piany. Piekarnik nastawiamy na 175°C. Bezę wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, na którym wcześniej odrysowujemy kształt koła (odrysowałam od miski). Bezę wykładamy, formując zamierzony kształt. Wstawiamy do nagrzanego już piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 135°C. Pieczemy

mojewypiekiinietylko