bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:687/3453)

Piernikowy torcik świąteczny 146

papierze do pieczenia na placek o średnicy ok. 22 – 24 cm (w razie potrzeby ciasto delikatnie podsypujemy mąką) *** *** Blaty możemy piec pojedynczo, albo po dwa, albo nawet cztery naraz jeżeli zmieszczą nam się wszystkie do piekarnika. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 160’C z termoobiegiem (lub w 180’C bez termoobiegu). Jeżeli(...)pieczemy więcej niż jeden placek na raz należy piec z termoobiegiem *** *** Przygotowujemy krem: mleko zagotowujemy i dodajemy do niego kaszkę manną oraz cukier. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Miękkie masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce zimnej kaszki. Mieszamy tak długo, aż składniki całkowicie się połączą. Do gotowej masy dodajemy drobno pokrojone

Blog z Apetytem
Bułki drożdżowe makiem bogato nadziane 173

roztrzepać w miseczce widelcem i posmarować nim bułki za pomocą pędzelka. Po wierzchu posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 20 minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Czas pieczenia należy dostosować do posiadanego sprzętu - piekarnik piekarnikowi nierówny - oraz do preferowanego stopnia podpieczenia bułek - ja akurat lubię mocno brązowe

Grunt to przepis!
Ciasto karpatka 169

także lekko ciepła. Ucierając masę dodawać po jednym jajku. Masę podzielić na 2 części. Każdą z części rozsmarować łyżką cienko w formie wyłożonej papierem do pieczenia i upiec oddzielnie. Piec w piekarniku bez termoobiegu nagrzanym (góra-dół) do 190 stopni C przez 20 - 25 minut. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika. Po wystudzeniu przełożyć kremem i wstawić

Kuchcik gotuje
Proste ciasto piernikowe na białkach 138

oczyszczonej ¼ łyżeczki soli Tortownicę wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, ścianki oprószyć mąką (można też tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką, już bez papieru do pieczenia). Piekarnik nagrzać do 175°C . W jednej misce wymieszać łyżką płynne białka z cukrem i miodem. W drugiej wymieszać wszystkie sypkie składniki (mąkę, kakao, kawę, przyprawę

Posadzone i zjedzone
Beza jagodowa z mascarpone 5865

ocet - ubijaj wszystko jeszcze 2 minutki, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.  Pianę wyłóż na dwa okręgi dużą łyżką najlepiej kilkoma ruchami, aby za długo bezy nie formować. Piecz przez 30 minut w temperaturze 120 C, następnie zmniejsz temperaturę do 100 C i susz bezę przez 2,5 h.  Do miski włóż serek mascarpone

Niezły Młynek
Niezła beza malinowa 186

mąkę i ocet - ubijaj wszystko jeszcze 2 minutki, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pianę wyłóż na dwa okręgi dużą łyżką najlepiej kilkoma ruchami, aby za długo bezy nie formować. Piecz przez 30 minut w temperaturze 120 C, następnie zmniejsz temperaturę do 100 C i susz bezę przez 2,5 h.  Krem: Do miksera włóż maliny

Niezły Młynek
Tarta tatin ze śliwkami i marcepanem 151

całość piec. 2. Najlepiej użyć naczynia żeliwnego czy tym podobne bez wyjmowanego dna i z wyższymi bokami bo piekące się owoce lubią wykipieć jeżeli będzie za niska forma. Jeżeli użyjecie formy z wyjmowanym dnem to dobrze jest dokładnie owinąć dno i boki formy folią aluminiową jak np. przy pieczeniu w kąpieli wodnej Smacznego

Kuchenne Wariacje
Schabowe po rusku 151

rusku, ale gdyby nie ta nazwa pewnie na przepis bym nie zwróciła uwagi. Banalnie prosty, z minimalną ilością składników, bardzo szybki do przygotowania. Schabowe po rusku. Składniki: - schab bez kości (ilość według potrzeb) - 1 - 2 cebule (z braku białej dałam czerwoną) - 2 – 3 ząbki czosnku - ok. 2 łyżek gęstego majonezu (domowy) - kilka plastrów żółtego sera - olej kokosowy - przyprawy(...)powierzchni kotleta), przykrywamy serem i oprószamy papryką. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 200°C i pieczemy 45 minut bez przykrycia (jeżeli ser zacznie się za bardzo rumienić można przykryć folią lub – inna opcja – ser nałożyć w połowie czasu pieczenia). Schabowe po rusku podałam z białą kaszą gryczaną i surówką z czerwonej kapusty. Jak dla mnie

mojewypiekiinietylko
Pieczony omlet kakaowy z bananem 135

olejem kokosowym. Omleta można upiec również w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia albo użyć patelni, którą można wsadzić do piekarnika.  Taki pieczony omlet wychodzi bardzo puszysty i smakuje całkiem inaczej niż ten smażony na patelni.  Najlepiej posmarować go masłem orzechowym, ale bez dodatków również smakuje świetnie :) Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki (u mnie owsiana(...)Dodać 2 łyżki mąki oraz kakao i bardzo delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto wylać do formy, wyrównać. Na wierzch położyć plasterki banana. Piec przez około 10 minut. Podawać z masłem orzechowym, syropem klonowym lub bez dodatków

Healthy food explorer
Ciasto waniliowe z pokruszonymi herbatnikami, lukrem i płatkami migdałowymi Helio 120

herbatników typu petitki (33 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru szklanka maślanki opakowanie cukru z wanilią łyżeczka pasty z wanilii, aromatu lub zapachu lukier: 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody pokruszone płatki migdałowe od HELIO Forma do pieczenia o wymiarach 24 x 30 cm. Szklanka(...)temp. pokojowej. PRZYGOTOWANIE: Do dużej miski dodaję suche składniki i dodaję mokre, mieszam łyżką do połączenia składników. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Przygotowuję lukier: do cukru pudru w szklance dodaję wodę, energicznie mieszam by nie było grudek. Wsypuję sporą

Zasmakuj Kuchni
CIASTO KUBECZKOWE Z GRUSZKAMI I ŚMIETANKOWYM FROSTINGIEM 178

cukru WYKONANIE CIASTO : Blaszkę o średnicy 23 cm lub o wymiarach około 21 x 27  cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190℃ ustawiając funkcję grzanie góra/dół bez termoobiegu. W dużej misce łączymy jogurt naturalny z cukrem, jajkami. ekstraktem z wanilii i olejem. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.Wrzucamy(...)połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na około 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto w mniejszej foremce będzie się piekło dłużej, a np. bez owoców - krócej. Należy sprawdzać. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. ŚMIETANKOWY FROSTING : Do miseczki wkładamy serek mascarpone i mleko skondensowane. Ucieramy rózgą lub widelcem

cool and minty
EKSPRESOWY OBIAD - DIETETYCZNY, PIECZONY ŁOSOŚ + LENIWE PIEROGI Z BATATÓW + BRUKSELKA W DIPIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM. 200

zmieniamy proporcje. :) Cała filozofia to wymieszać (a najlepiej zmiksować) składniki próbując smak i zmieniając proporcję dodając musztardy/miodu/przypraw. Nic wielkiego, no... oprócz smaku. ŁOSOŚ! To dietetyczna, szybka wersja. Pieczemy go "na sucho" bez dodatku tłuszczu. Szczerze mówiąc taki właśnie smakuje nam najbardziej bo nic (prócz przypraw) nie zakłóca smaku ryby za którą szalejemy. Upieczony w ten sposób łosoś jest delikatny(...)przygotowanego łososia możemy też później podgrzać. Zawijamy dokładnie folię i w takim srebrnym papilocie nasza ryba ma idealne warunki do zmiany temperatury bez uszczerbków na smaku, zapachu, "konsystencji", czy czymkolwiek innym. Oczywiście możemy go też piec z łyżką masła, ale... szczerze mówiąc szkoda smaku łososia. Rewelacyjnie (przynajmniej dla nas) smakuje także schłodzony w lodówce, na 2 dzień po upieczeniu

Wypisz Wymaluj
Tort bezowy z owocami i kremem mascarpone 158

Składniki : Beza: • 4 białka • szczypta soli • 200 g cukru • 1 łyżeczka soku z cytryny Krem: • 125 g serka mascarpone • 1 łyżka cukru pudru • 200 ml śmietanki 36% Owoce : • 250 g truskawek • 100 g borówki amerykańskiej • 1 sztuka kiwi • kilka listków mięty Przygotowanie : Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy stopniowo po łyżce cukru(...)pieczenia.Przy pomocy dużej łyżki wykładamy masę na okrąg, możemy przy pomocy szpatułki podnieść trochę brzegi do góry, a środek troszeczkę "spłaszczyć" - wtedy powstanie wgłębienie na krem. Wkładamy bezę do piekarnia i pieczemy w 180 stopniach przez 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy kolejne 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik - zostawiamy bezę

KUCHNIA POLSKA
Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe 140

stolnicy rozwałkowujemy je na grubość około 4mm. Można to zrobić od razu na papierze do pieczenia, ale lepiej na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawamy ciastka. Na papierze usuwamy zbędne ciasto, na stolnicy usuwamy zbędne ciasto i przenosimy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie szybko zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy ciastka.   Pamiętajcie o podsypywaniu stolnicy(...)nagrzanym na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu, około 12-13 minut. Nie pieczcie ich dłużej – orzechy nie lubią zbyt wysokich temperatur i długiego pieczenia , ciastka mogłyby zgorzknieć.   Studzimy ciastka na papierze na którym się piekły. Kompletnie wystudzone przechowujemy w szczelnym pojemniku, bez dostępu wilgoci. Spokojnie mogą poleżeć i pół roku, jeśli oczywiście wcześniej nie znikną

Karo in the Kitchen
Pani Walewska (pychotka) 176

kruchym i bezą. Choć to ciasto kilkuwarstwowe to robi się je stosunkowo szybko. Nie jest trudne w wykonaniu. Przy okazji zachęcam Was także do zajrzenia do naszej zakładki Coolinarnie gdzie znajdziecie wiele innych przepisów na święta i nie tylko. Składniki na kruche ciasto: -2 szklanki mąki pszennej -1/2 szklanki cukru pudru -łyżeczka proszku do pieczenia -100 g masła(...)piekarniku nagrzanym do 180″C przez około 40 minut. Dokładnie to samo zrobić z drugą porcją ciasta. Jeśli macie odpowiedni piekarnik piec jednocześnie. Jeśli nie, bezę do drugiego ciasta warto przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Masa budyniowa: W międzyczasie przygotować masę budyniową. Połowę mleka zagotować z cukrem. Do drugiej połowy mleka dodać żółtka, cukier waniliowy oraz mąki. Dokładnie rozmieszać

Arbuziaki
CIASTO IMPREZOWE 186

WYMIARACH 25/40 CM BISZKOPT: 6 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i octu ORZECHOWA BEZA: 25 dag krojonych orzechów 25 dag cukru łyżka miodu łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek po czubatej łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej MASA KAKAOWA: 1,5 szklanki(...)objętościowo ok. 1,5 szklanki, przesiewamy. Dodajemy partiami i mieszamy delikatnie łyżką. Dzielimy na pół i pieczemy w dwóch blaszkach wyłożonych papierem ok. 20 minut w 150 stopniach C termoobieg lub 170-180 ustawienie góra-dół. Można też upiec jeden i przekroić. ROBIMY BEZĘ: Ubijamy pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Ubijamy do momentu, aż będzie błyszcząca a cukier nie będzie wyczuwalny

Pani na deser
Beza Pavlova 131

mascarpone Owoce 40 g borówek 200 g truskawek Beza Białka wlej do miski, dodaj sól i ubijaj na sztywną pianę. Następnie dodawaj cukier (najlepiej po łyżce) cały czas ubijając. Piana musi być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj pianę (wskazówka(...)ułatwienia na papierze narysuj okrąg, żeby upiec równą bezę – u mnie o średnicy 25 cm). Uformuj pianę za pomocą łyżki (kilka ruchów od dołu do góry). Wstaw bezę do nagrzanego piekarnika i piecz ją przez 30 min. w temperaturze 120 stopni C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i piecz przez kolejne 3 godziny. Następnie otwórz drzwiczki

Przepisy na widelcu
Szarlotka , jabłecznik leniwej żony , szybki przepis, bez jajka 232

przepis jest genialny! Bez wyciągania miksera, bez brudzenia miliona misek, potrzebujesz tylko 1 miskę, łyżkę, szklankę i nóż. No i formę do pieczenia oczywiście. Do tego jest bez jajek i zastępując masło - masłem roślinnym - mamy wersję wegańską. Zerknijcie w kuchni czy macie wszystkie składniki i do dzieła! Przepis znalazłam na stronie Sióstr ADIHD , a w oryginale(...)jabłek  - 200g masła (zimnego prosto z lodówki) - cynamon - opcjonalnie: cukier waniliowy/ekstrakt waniliowy Piekarnik nagrzać do 200 stopni (bez termoobiegu). W misce wymieszaj mąkę, cukier, bułkę tartą/kaszę manną i proszek do pieczenia. Połowę sypkiej mieszanki wysyp na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na to wyłóż pokrojone w kostkę jabłka i oprósz cynamonem i cukrem

CookYourself
Letnia szarlotka i "Barcelona na zawsze" 166

ciasta przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Posklejać i wyrównać powierzchnię, a po bokach uformować wyższy rant. I teraz można postępować na 2 sposoby: albo ten blat teraz podpiec w piekarniku, w temperaturze 220 stopni przez ok. 10 minut, albo ciasto piec potem dłużej, włączając opcję pieczenia od spodu. Jeśli nie chcecie podpiekać blatu/spodu, włóżcie(...)górę - resztę ciasta w postaci kruszonki. Ciasto wstawić do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 200 stopni. Piec ok. 20-25 minut, po czym - jeśli nie podpiekało się spodu - piec jeszcze 10 minut na programie pieczenia od spodu. Gorącą szarlotkę wyłożyć na kratkę do ostudzenia. O książce pt. "Barcelona na zawsze" Anny B. Kann przypomniałam sobie podczas lektury

Weekendy w domu i ogrodzie