duża gruszka ((150 g – zważona po obraniu i pokrojeniu)) 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol, 1 łyżkę brązowego cukru oraz imbir. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: rozpuszczone masło, jajko i śmietanę. Połącz składniki z obu misek i wymieszaj szpatułką. Gruszkę obierz i pokrój(...)przygotowanej masy i wymieszaj. Gotowe ciasto nakładaj do formy wypełnionej papilotkami, a następnie każdą sztukę posyp brązowym cukrem. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni C (bez termoobiegu). Na ostatnie 5 minut polecam włączyć termoobieg, żeby góra się zarumieniła. Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 212 | Białko: 4,2 | Węglowodany: 24,1 | Tłuszcze
Przepisy na widelcuwidelec lub patyczek do szaszłyka, gładko zagłębi się w miąższu. Małe buraczki upieką się szybciej - nie trzeba ich oddzielnie zawijać, wystarczy ułożyć je luźno, w formie do pieczenia i przykryć arkuszem folii aluminiowej. Zamiast miodu i octu balsamicznego można użyć gęstego i słodkiego kremu balsamico. Jeśli chcemy buraczki przygotować z wyprzedzeniem, wystarczy glazurowanie zakończyć wcześniej i pozostawić więcej(...)octu balsamicznego 1 łyżeczka listków rozmarynu sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Buraki dokładnie myjemy, układamy w żaroodpornej formie, przykrywamy arkuszem folii aluminiowej i pieczemy do miękkości, w temperaturze 200 stopni C bez termoobiegu, przez około 45 minut, lub dłużej, jeśli użyliśmy większych buraczków. Zostawiamy do przestygnięcia, obieramy i kroimy w dużą kostkę, 2x2 cm. Na patelni
cool and mintynaszej rodzinie przekazywany z pokolenia na pokolenie. Mamy go od naszej omy. Mali czy duzi, wszyscy je uwielbiają. Obowiązkowo z sosem z rolady albo pieczeni. Niedzielny czy świąteczny obiad nie może się bez nich obejść. A oma na śląsku to oczywiście babcia. Przepis na kluski śląskie Składniki: kilogram ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, mąka ziemniaczana, żółtko. Zrób tak: Ugotowane ziemniaki
Kulinarna PolskaZaplecioną chałkę przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy na 20 min do napuszenia. Kiedy podrosła, smarujemy ją roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, możemy w tym momencie posypać ją płatkami migdałowymi (ja ich nie miałam). Pieczemy w 190 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 25-30 min. Upieczoną przekładamy na kratkę do przestygnięcia
Gotowanie...to proste !galaretek 400 g owoców – maliny lub wiśnie marmolada do przełożenia ciasta – najlepiej wiśniowa Przygotowanie: Formę (21×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Zostawiamy 2 łyżki cukru, resztę wsypujemy do garnuszka i dodajemy masło, cukier, wodę i kakao. Gotujemy, mieszając aż składniki się połączą. Zdejmujemy(...)palnika i odstawiamy do przestudzenia. Masę przelewamy do większej miski. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do masy kakaowej, dodajemy żółtka i ekstrakt waniliowy i mieszamy składniki do połączenia. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając 2 łyżki cukru (wcześniej odłożone). Piana z białek powinna być sztywna i lśniąca. Pianę przekładamy do reszty składników i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy
Słodkie okruszkiwymieszaj. Gotową masę przełóż do keksówki (ja użyłam o wymiarach 22 cm na 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj całość i posyp pozostałą czekoladą. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu). Wartości odżywcze (kawałek): Kcal: 231 | Białko: 5,8 | Węglowodany: 27 | Tłuszcze: 11 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku
Przepisy na widelcuukładam później kratkę na serniku. Uwaga: Sernik piekę w formie z odpinanym rantem. Jeśli wasza forma nie ma odpinanego rantu, to lepiej posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dopiero tak przygotowana formę wykleić ciastem. Dzięki temu łatwiej będzie wyjąć sernik krakowski, nie martwiąc się o to, czy go nie połamiemy. Masa serowa do sernika krakowskiego(...)podpieczony wcześniej spód do sernika. Paski z ciasta oprószam mąką i układam po skosie na wierzchu sernika tworząc kratkę, którą smaruję rozmąconym żółtkiem. Sernik krakowski piekę w temperaturze 180 stopni, grzałka góra - dół, bez termoobiegu przez około 50-60 minut. Po upieczeniu uchylam lekko drzwi piekarnika i pozostawiam w nim sernik do ostygnięcia. Następnego dnia przygotowuję lukier i dekoruję
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataposypujemy bułką tartą i wylepiamy ciastem. 4. Do tak wylepionych ciastem babeczek nakładamy budyń i przykrywamy drugim wykrojonym "ciasteczkiem" szczelnie zaklejając brzegi. 5. Babeczki pieczemy w 200 stop. przez 25 -30 minut bez termoobiegu
Gotowanie...to proste !naczynia żaroodpornego na makaron wykładam równomiernie mięso z patelni, polewam sosem serowo-śmietanowym. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Zapiekankę wstawiam na środkową półkę i piekę około 40 minut. Podaję z sałatą i warzywami. Smacznego
Zasmakuj Kuchnipiekarnik na 190 stopni . Kiedy chlebek wyrośnie pod folię, smarujemy go wodą, obsypujemy dynią (jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej) i wstawiamy do piekarnika. Chleb pieczemy w 190 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 40-45 minut
Gotowanie...to proste !stronę za stroną wzrastała moja lista rzeczy do zrobienia - pieczone młode marchewki, sos słodko kwaśny, truskawki z bzem, brzoskwinie z rozmarynem, ocet z truskawek, ech no mówię Wam jest w czym wybierać, każdy przepis ciekawy i każdy chciałoby się wypróbować. Jest smacznie, zdrowo i bajecznie kolorowo, a do tego bez cukru, glutenu i nabiału. Totalnie oczarowana i zafascynowana polecam
Cynamonowe szczęściejuż ciężko do nich nie wracać, bo dzieci wspominają ich wspaniały smak i domagają się ulubionych bułeczek. To i tak chyba możliwie najzdrowsze bułki, bo bez spulchniaczy, konserwantów, ze sprawdzonych składników...bo domowe, pieczone przez kochającą mamę...bo zawierające pozytywną energię miłości do dzieci. Ode mnie dla moich uciech. Ode mnie dla tych, którzy lubią się inspirować moimi przepisami
Jeść, by żyć w zdrowiuDrożdżowe bułeczki z cynamonem są mięciutkie, przepyszne i kryją w sobie mały sekret. Bułeczki są bez jajek. Moja babcia pewnie byłaby przerażona. Drożdżowe bez
dolcevitainmykitchenśredniej wielkości kawałki paprykę, pieczarki oraz poszatkowaną w piórka cebulę (warzywa powinny przykrywać kawałki kurczaka). Wierzch oprószamy solą ziołową. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 20 minut, tym razem już bez przykrycia. Podajemy z ryżem lub pieczywem
Qchnia po prostuowsianą :) Składniki : Ciasto : - 200 g płatków owsianych, - 2 szklanki mleka, - 100 g masła, - 3/4 szklanki mąki pszennej, - 1/2 szklanki cukru, - cukier waniliowy, - 2 duże jajka, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 2 garście suszonej żurawiny. Polewa : - łyżka masła, - 1/2 szklanki cukru, - 2 czubate łyżki kakao, - 10 łyżek mleka, - 1,5 szklanki płatków owsianych. Wykonanie : W przepisie było żeby płatki(...)proszkiem. Gdy masa jest jednolita szpatułką wmieszać ubitą pianę z białek. Ciasto przelać do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piec do zrumienienia i "suchego patyczka". Składniki polewy ( bez płatków owsianych ) zagotować w garnku. Wsypać płatki owsiane, wymieszać, zagotować. Gorącą masę rozsmarować na cieście i odstawić do wystudzenia
Przepisy Mikołaja