bez pieczenia ciasto - 3500 przepisów (strona:96/234)

Pączki light - pieczone w piekarniku 388

drewnianą łyżką, a następnie przekładam na stolnicę i zagniatam, aż ciasto stanie się gładkie, elastyczne (około 10 minut). Wyrobione ciasto umieszczam w misce, którą nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia przez ponad godzinę (w ciepłym miejscu).  Po tym czasie ciasto uderzam kilka razy pięścią w celu odgazowania. Ciasto rozwałkowuje na grubość około 2 cm i wycinam duże kółka(...)średnicy około 10 cm. kółek wyszło 10. W dłoniach lekko naciągam ciasto, które smaruję marmoladą. Składam  zawijając cztery brzegi pod spód i układam łączeniem do dołu. Odstawiam nakryte ściereczką jeszcze na około 30 minut, żeby podrosły. Piekę w 180-190 stopniach przez 25 minut. Następnie studzę i lukruję a potem ozdabiam skórką pomarańczy i ulubionymi czekoladkami.Lukier

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik latte macchiato bez pieczenia 72842

warstw: dwóch twarogowych - sernikowej i kawowej, oraz bitej śmietany, a także cienkiego spodu biszkoptowego, który ułatwia porcjowanie ciasta i nadaje mu bardziej kawowego charakteru, gdyż ma w swoim składzie esencję kawy.Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik latte macchiato bez pieczeniaSkładniki:spód 12 sztuk okrągłych biszkoptów (lub 60g innych biszkoptów)40g masła2 łyżeczki naparu z kawynapar(...)żelatyny3 łyżki wodybita śmietana150g śmietanki 30%1 łyżka cukru pudru0,5 łyżeczki żelatyny1 łyżka wody Wykonanie:- z kawy i wody przygotować napar, pozostawić do ostudzenia- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia- biszkopty rozdrobnić na piasek, masło rozpuścić i dodać do biszkoptów, wymieszać, dolać 2 łyżeczki naparu kawowego, ponownie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy (jeśli będzie się za bardzo kleić

Smakołyki Bereniki
Placuszki z ricottą i jabłkami 108

Tak, tak… znowu to samo! Placuszki śniadaniowe! Jednak tym razem bardzo kremowe, delikatne połączenie serka ricotta z jabłkami. Zapraszam do wypróbowania przepisu 30 min 16

Ania i Marcin gotują
Babeczki z kremem bardzo nietypowym 264

spółkę z C., wracam do łóżka i zasypiam bez problemu. Heh...Dziś jednak, kiedy tylko C. wyszedł do pracy, zrobiłam listę zakupów i udałam się do sklepu w celu zakupienia produktów niezbędnych do przygotowania ciastka z marzeń. Zdecydowałam się na muffiny, bo po pierwsze miałam już w planie większe ciasto zupełnie innego typu, a po drugie bardzo chciałam(...)pieczenia i kakao. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać ekstrakt, połączyć.Nakładać po łyżce ciasta do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, na każdej porcji ciasta ułożyć kostkę czekolady, wciskając w ciasto. Przykryć równomiernie pozostałym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 211

Jeśli zamiast mleka używasz wody, to można dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Dodać pestki dyni i słonecznika oraz sezam, wymieszać. Czarnego sezamu nie moczyć w wodzie razem z pestkami, bo farbuje ;) Przełożyć ciasto do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około(...)kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Piec około 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz

głodny alergik
Tort maślano migdałowy 313

Obiecałam, że z biszkoptu, który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych

mojewypiekiinietylko
Ciasto owsiane z borówkami, malinami i jagodami 156

Straszny dylemat miałam piekąc to ciasto. Naprawdę potężny! Pytacie dlaczego? Znacie ludzi, którzy są na wiecznej diecie? Jeśli odpowiedź jest pozytywna - co przygotowujecie, jak przyjeżdżają? ;) To ciasto jest bez cukru (oprócz odrobiny cukru pudru, którym zostało posypane). Jest z mąką, którą z powodzeniem można zastąpić bardzo drobno startymi orzechami. Zawiera również masło, na którego nijak nie potrafię znaleźć (jeszcze(...)mikserem na białą masę. Dodać miód, ekstrakt waniliowy i jajko i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i nasączone płatki owsiane oraz te 2-3 wcześniej odlane łyżki mleka. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik chałwowy z solonym karmelem - dla gości jak znalazł 270

Słodkości się zachciało, a że sernik to mój numer jeden, jeśli chodzi o ciasta, bez wahania uznałam, iż warto uraczyć nim najbliższych. Wersja nieco odmieniona z chałwą i solonym karmelem. Od dziś chyba moja ulubiona !  Z pewnością zasmakuje Wam i Waszym gościom, a dlaczego? Pewnie dlatego, że znika w zaskakującym tempie, a po spróbowaniu każdy prosi o przepis(...)Przelewamy masę do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką (bądź wyłożoną papierem do pieczenia). Ja używam formy o wymiarach 23 cm średnicy (tortownica okrągła). Pieczemy przez 90 minut w 175-180 stopniach C.  4. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Gdy ciasto będzie już zimne wkładamy na 10 do 12 godzin do lodówki.  5. Solonym karmelem

Sajkofanka smaku
Sos jabłkowy do drobiu 168

W poprzednim wpisie dotyczącym "Kacza pierś w jabłkach" obiecałam zdradzić mój pomysł na wykorzystanie wywaru powstałego podczas pieczenia kaczki. Składniki: wywar powstały podczas pieczenia

IzaGotuje
BABKA NA OLEJU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 311

dodanej oliwy, i braku mąki ziemniaczanej) . Polecam szczególnie osobom , które z różnych względów nie mogą spożywać produktów mlecznych.  My też niekiedy ratujemy się tą wersją. Dodatkowo jest ona bez pszenicy i cukru jak większość zamieszczanych przeze mnie przepisów. Przepis na dwie mniejsze foremki ( u mnie 27x10cm)Składniki:- 8 dużych jajek- 3,5 szkl mąki orkiszowej białej(...)wanilią ( lub cukier waniliowy)- 1 mały proszek do pieczeniaJajka ubić z ksylitolem i cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej i wodę.Ciasto rozlać do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub bułką tartą foremek. Ja używam form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać , tylko leciutko przesmarowuję olejem kokosowym. Piec

Smaczne Zdrowe
Stek z udka drobiowego 198

kładę na papierze do pieczenia, nakrywam drugim końcem papieru i trzonkiem noża lub bezpieczniej wałkiem do ciasta uderzam kilka razy po całym kawałku (nie chodzi o to aby to mięso rozbić tylko "ruszyć") Nacieram przyprawą i tylko skrapiam oliwą z obu stron, odstawiam na godzinkę do lodówki. Griluję na średniej temperaturze i bez ognia (sugeruję węgiel drzewny). Drób

Mechanik grilluje
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM CHAŁWOWYM 154

czystym sumieniem! Tylko zakupy bez telefonu, proszę :)   ciasto marchewkowe: 2 jajka 200 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 50 g wiórek kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki świeżo startego imbiru po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia  Jajka ubijamy

bistro mama
Tarta z ciasta francuskiego z czekoladą i malinami + film 169

słodkiego wypieku bez konieczności żmudnego wyrabiania ciasta, wystarczy tylko wyjąć je gotowe z opakowania.  składniki na  tartę o wymiarach 30 na 32 cm opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 białko 1 szklanka śmietany kremówki 50 g margaryny 300 g gorzkiej czekolady 1/2 litra malin przepis Gotowe ciasto francuskie rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i delikatnie

Smakowite Dania
Chleb 173

Drożdże przelewamy do mąki Ciasto wyrabiamy około 5 minut. Formujemy... ... i przekładamy do ciepłego naczynia.  Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut Następnie wyjmujemy, smarujemy naczynie tłuszczem i wysypujemy mąką. Chlebek przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia i nacinamy go z wierzchu Piec 30 minut pod folią aluminiową, a kolejne 30 minut bez folii Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wyróżnienie Liebster Blog Award 142

kierunku, chociaż bez przesady 5. Jeśli takowe były to wymień swoje kuchenne porażki. Konczi: Największą kuchenną klapą okazała się moja pierwsza lazania... Do dnia dzisiejszego twierdzę, że ktoś mi ją podmienił :D Szpileczka: spektakularnych porażek nie było, mieszkania nie podpaliłam i nikogo nie otrułam, a największą jaką sobie przypominam było pieczenie ciast z koleżanką gdy byłyśmy nastolatkami. Jedno

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Keks królewski 152

papierem do pieczenia lub do dwóch małych. Pieczemy 60-70 minut (jedna keksówka) lub ok. 50-60 minut (dwie keksówki) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) – najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Gdy keks ostygnie polewamy go lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałych po keksie białek możemy upiec bezę lub pieguska.Korzystaj

Poezja smaku
Szarlotka na półkruchym cieście 172

cynamonem ewentualnie dodać rodzynki.Formę posmarować masłem. Ciasto podzielić na 2 części, ta przeznaczona na spód - większa. Rozwałkować, najlepiej używając folii spożywczej, na koło większe niż foremka ( o ile używamy formy okrągłej), tak aby wykleić też boki formy . Można też formę po prostu wyklejać kawałkami ciasta. Nakłuć widelcem. Ciasto podpiec przez ok 10 min w piekarniku nagrzanym(...)rozwałkowaną, drugą częścią ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec ok 60 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem. Smacznego podwieczorku !Uwagi : piekłam z połowy porcji  w tortownicy 20 cm - myślę że mogłaby być nawet trochę większa  - 22 - 24 cm. W przepisie mowa jest o blasze mazurkowej , takiej bez jednego brzegu.Przepis dodaję

Stare Gary