bez pieczenia ciasto - 3500 przepisów (strona:141/234)

Jajka z niespodzianką 182

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy porcjami na lekko posypanym mąką blacie. Foremką w kształcie jajka wykrawamy ciasteczka. Pamiętamy, że na każde jajeczko zużyjemy trzy ciasteczka: góra, dół, środek. W 1/3  ciasteczek należy wykroić środek przy pomocy mniejszej okrągłej foremki. W ciasteczku z dziurką ukryjemy niespodziankę. Ciasteczka układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około(...)lukier powinien być na tyle gęsty, aby nie rozlewał się na ciasteczku. Lukier zabarwiamy bawnikami i dekorujemy te, które użyjemy na góre jajeczka tzn. 1/3 wszystkich ciasteczek. Na ciasteczka bez dziurki nanosimy lukier przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki z małym otworem, a nie nakładamy ciasteczka z dziurką, a dziurkę wypełniamy dowolą posypką. Następnie ciasteczko ponownie smarujemy lukrem

Mia Cucina Sofieta
Owsiany przysmak śniadaniowy 168

Róbmy sobie do pracy na pierwsze śniadanie taką owsiankę, nie gotowaną, daje dużo energii, jest pyszna, zapewnia doskonały humor, a jej zaletą jest to, że wieczorem

kgwjanczewo
Muffinki migdałowe (bez glutenu, pszenicy, mleka, jajek) 181

Kolejne babeczki z serii "coś z niczego" ;) Tym razem migdałowo -pomarańczowe. Z dodatkiem ekspandowanych nasion amarantusa i płatków migdałowych.  Składniki: margaryna bezmlecznacukier pudermąka kukurydzianamąka ryżowa

głodny alergik
Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 189

chętnych śniadanie, placuszki, których bazą jest serek wiejski, pomidory, pieczarki a smaku dodaje parmezan. Przepis z "Superfood na co dzień" Jamiego. U mnie w wege wersji czyli bez szynki. Przy okazji robienia tych placków okazało się, że zapach gnijącej rukoli jest mi przeznaczony. najpierw ta z pracowej lodówki, teraz ta z opakowania kupionego przez Małżona. No niestety nie zdarzyłam(...)czubata łyżka maki orkiszowej razowej szczypta proszku do pieczenia 1 jajko 2 czubate łyżki serka wiejskiego 1 dojrzały, mały pomidor 2 średnie pieczarki 15 g parmezanu garść rukoli sok z cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem i serkiem. Drobno kroimy pieczarki i pomidora i dorzucamy do ciasta. Solimy i pieprzymy. Na patelni z nieprzywierająca powłoką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka owsiane 387

Jedni płatki owsiane lubią, inni nie ;) Zdrowo jest je jeść co jakiś czas (codziennie?) na śniadanie bo oczyszczają nam jelita  i dają dłuższe uczucie sytości

W kuchni bez szafek
Kokosanki 199

gubię :) ) Dlatego trzymajcie mocno kciuk, tylko jeden, bo w drugiej ręce powinny znaleźć się ciastka z dzisiejszego przepisu. Zrobiłam je parę dni temu, miałam ochotę na kokosowy specjał, bez bezy. Szukałam przepisu odzwierciedlającego ten, którym raczą nas sklepikarze. Takie kruche, smaczne ciasteczka kokosowe. I znalazłam ... na Kwestii Smaku - maślane kokosowe ciacha, kto się skusi? "Sposób przygotowaniaMasa maślana2 szklanki mąki1/2(...)puder.Sposób przygotowania:Mąkę, proszek do pieczenia i sól  łączymy ze sobą w jednej misce. W drugiej, ubijamy masło i cukier  na gładką masę. Kolejnym krokiem jest wbicie jajka i dodanie cukru z wanilią.  Następnie dodajmy po łyżce mąki, miksując do czasu połączenia się składników. Na koniec dodajemy do ciasta masę kokosową i dokładnie mieszamy. Masę

Słodkie Przyjemności
Czekoladowe babeczki z kremem maślanym 162

masie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć mikserem z masą. Ciasto ponakładać do papilotek o średnicy 5 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Przygotować krem.Masło utrzeć(...)wykładać na babeczki zaczynając od ich środka i wyciskając krem dookoła. W ten sposób uzyskamy kształt róży. Tutaj filmik instruktażowy. Babeczki przechowywać następnie w lodówce, jednakże w temperaturze pokojowej bez problemu utrzymują fason przez kilka godzin

Food Square
Grahamki 139

miski i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Jeżeli wody jest za mało to dolewamy tyle, aby ciasto miało pożądaną konsystencję.Gotowe ciasto posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Ponownie odstawiamy, aby nam podrosły.Smarujemy je wodą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st

charlotte gotuje
Torcik cytrynowy 216

się komuś zachce tortu to nie ma opcji, żeby zaczekał do urodzin! Rzadko kiedy pieczemy je bez specjalnej okazji, co jest moim zdaniem ogromnym niedopatrzeniem. W wersji cytrynowej, z lekkim kremem na bazie mascarpone i lemon curdem w środku jest cudowną, orzeźwiającą propozycją deseru na jesień. Co ja mówię... na każdą porę roku! Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół(...)pieczenia Lemon curd: 4 cytryny 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju + 250 g mascarpone       Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której porcjami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie gładka i lśniąca dorzucamy żółtka i dosypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, miksując

sama złodycz
Fiołkowe babeczki. 173

Święta. Dodam, iż dopiero od 2 lat jestem świadomym kwiatożercą. Tzn pochłaniam róże, fiołki i czarny bez, czyli wszystko to co pięknie pachnie. A jak pachnie tak smakuje. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka mleka 1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju(...)umieszczamy jajko, mleko, olej i dokładnie mieszamy. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy nawet łyżką do połączenia się składników. Następnie wsypujemy fiołki pozbawione łodyżki i chwilę mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek (ok 2/3 wysokości, i najlepiej włożone do blaszki na muffinki). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 -200 stopni i pieczemy przez ok. 20-25 minut.Śmietanę ubijamy

Malinowe Pocałunki
Tort POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY. 173

proszku do pieczenia ·         3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie:  Białka ubijamy na sztywną pianę,  pod koniec dodajemy partiami cukier stale ubijając. Następnie dodajemy żółtka i olej stale miksując. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.  Blachę o wymiarach 40x25 wykładamy papierem do pieczenia (samo(...)wylewamy masę biszkoptową. Pieczemy ok 40 min w temp 170 stopni. Wyjmujemy i kiedy przestygnie odkrawamy boki, wyjmujemy ciasto, zdejmujemy papier i zostawiamy do wystygnięcia na kratce.   Biszkopt ciemny: ·         6 jajek ·         1 szkl cukru

Malinowe Pocałunki
Ciasto baniowe- bezglutynowe (Ciasto dyniowe- bezglutenowe) 195

jejś 3 pszynicy, żyta ani jyńczmiynia 4 . A jak sie tak czowiek pomyśli, że te wszyske kołołcze, ciasta i kyjkse, co je robiōły 5 nasze ōłmy, 6 miały tyn glutyn, no to na takim fajerze 7 by sie te ludzie niy pojedli. Bez 8 to żech prziszoł tyż na to, co by sam wciepnōńć 9 jaki recept bezglutynowy(...)dejcie ôrzechy na chwila na patelnia, żeby sie trocha uprażōły. Jajca ubijcie ze cukrym, potyn wsujcie tam mōnki, ôlyj, soda, mlyko i to fajnie wymiyszejcie. Ôzgrzyjcie piec na 180 stopni, a do ciasta dejcie jeszcze te bakalie i zajś wymiyszejcie. Narychtujcie sie wiynkszoł blacha, dejcie na nia papiōr do pieczynioł, wyłōżcie na niego ciasto i wrojście do bratruły

Chop w kuchni
Wegetariańskie Kotleciki Gryczane 197

W mojej kuchni prym wiodą kasze. Kasza jaglana i kasza gryczana to moje ulubione. Dziś pomysł na wykorzystanie jednej z nich nieco inaczej. U nas podczas

IzaGotuje
Kasztany, kasztany... 150

dekoracji zdjęć, bo od razu wiedziałam, co chcę upiec- pyszne, jesienne, kasztanowe muffiny. Kiedyś jadłam takie z konfiturą z czarnej porzeczki i spróbowałam odtworzyć ten smak w domu (chociaż bez porzeczek). Tym razem zmieniłam nadzienie- na mirabelkowe oczywiście:)  KASZTANOWE MUFFINY Z MIRABELKOWYM WNĘTRZEM Mokre: 40g rozpuszczonego i ostudzonego masła 100ml śmietany 30 lub 36% 4 łyżki śmietany(...)pół z białym) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli  konfitura mirabelkowa (lub inna kwaskowa) jako nadzienie Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Mieszamy oddzielnie mokre składniki i suche składniki. Następnie łączymy dwie mieszanki, nie przejmując się grudkami. Mąka kasztanowa mocniej chłonie wilgoć od zwykłej mąki, dlatego ciasto nie jest takie rzadkie- można dodać łyżkę śmietany

les mirabelles
Napoleonka - klasyczna, najlepsza 359

choroba i musiałam odpuścić. Ale co to za Walentynki bez żadnych słodkości - zawzięłam się i zrobiłam naszą ulubioną, pyszną klasyczną napoleonkę - taką znaną mi z czasów dzieciństwa - z kremowym budyniem, na 4 kruchych blatach a nie "oszukaną" na krakersach czy herbatnikach (choć takie też lubimy). To jedno z tych ciast, które znikają w mgnieniu oka -w yszła jak zawsze(...)cieniutkie a przez to bardziej podatne na złamanie) Ciasto: 1 margaryna (u mnie Kasia) 1 łyż smalcu 1 żółtko 3/4 szkl śmietany 3 szkl mąki 1. Margarynę, smalec, żółtko i śmietanę utrzeć w dużej misce mikserem. 2. Dodać mąkę, zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dokładnie 1/4 ciasta (można po prostu

Kto ugości moich gości?