osób: 2 szklanki mąki pszennej, przesianej 2 jajka 1,5 szklanki mleka( u mnie bez laktozy) 75 g rozpuszczonego masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia( dodakam tylko jedna) 3 czubate łyżki cukru szczypta soli Mąkę przesiać. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Następnie roztrzepać jaja, połączyć z mlekiem i masłem, dodać do mąki(...)podawać z syropem klonowym, miodem lub wedle upodobania” P.S. z tego względu, że zmniejszylam ilość proszku do pieczenia, ale nadal chciałam otrzymać puszyste placuszki, przygotowałam je ubijając białka z cukrem, dodając następnie żółtka, a potem wszystkie inne składniki. Nie zauważyłam, aby ciasto było jakieś szczególnie puszyste. Następnym razem dodam odrobinę sody. W akcji wzięły udział: Bożena- Moje
Mia Cucina Sofietadodatki do posypania Wykonanie: Drożdże i sól połączyć z mąką. Wszystkie składniki na ciasto (suche oraz mokre) umieścić w misce i zagniatać około 6-7 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni (z blachą w środku). Kiedy ciasto wyrośnie podzielić
dom-agi.plKasza jaglaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, powinna mieć kleistą konsystencje. Miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno mieć być nieco gęstsze od tradycyjnego. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dolać mleka, jeśli zbyt rzadkie lub się rozpada – mąki. Smażymy na małym ogniu do zarumienienia, bez dodatku tłuszczu ( z wyjątkiem pierwszej sztuki). Ja szczerze mówiąc miałam problem z dojściem do odpowiedniej
Powiedz dietom nieciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 kulek, wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy wierzch bułek jajkiem rozmieszanym z łyżką mleka. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Smacznego
KasiekGotujebędą kruche i bez zakalca jeśli zastosujemy jeden z dwóch sposobów tutaj przedstawionych. Pierwszym sposobem , aby sok z owoców nie dostał się do ciasta jest posmarowanie całej powierzchni ciasta na które będziemy wykładać owoce ( np. jabłka, wiśnie, truskawki ) ubitym białkiem z jajka kurzego i posypanie cienką warstwą mąki pszennej. Drugi sposób jest taki, aby ciasto na którym będziemy układać(...)owoce posypać cienką warstwą kaszy manny. Następnie układamy owoce i znów posypujemy je niewielką ilością kaszy manny. Kasza manna wchłonie cały sok, który będzie się wydzielał z owoców podczas pieczenia naszego ciasta owocowego ! Zachęcam do wypróbowania obydwóch sposobów i ocenienia który jest lepszy dla pieczonych przez nas ciast
Przepisy i porady kulinarnemąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.W drugiej miseczce wymieszać ze sobą składniki mokre tj. 2 roztrzepane widelcem jaja, mleko i olej.Do miski z suchymi składnikami wlać wymieszane składniki mokre i szybko wymieszać (tylko do połączenia się składników).Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub dobrze natłuścić i wlać niewielką ilość ciasta (tak aby tylko przykryło dno). Następnie(...)przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.W przypadku tego przepisu lepiej użyć papilotek, gdyż ciasto jest dość rzadkie i muffiny ciężko odklejają się od papilotek. W razie ich upieczenia bez użycia papilotek mogą wystąpić problemy z wyjęciem z formy.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę
Gospodyni Miejskanasączałam. Dzięki temu jest bardzo prosta, nie wymaga wielu składników, a zaspokoi nasz apetyt na coś słodkiego :) Co do biszkoptu na roladę to jest to biszkopt bez proszku do pieczenia, który mam od mamy. Jest delikatny, puszysty... naprawdę bardzo, bardzo mi smakuje (a zwłaszcza w oryginalnej wersji na roladę jabłkową... pycha! Przepis niedługo też wstawię) i uważam(...)papierem do pieczenia wylewamy biszkopt i rozprowadzamy równomiernie. Pieczemy przez 20 min w 170 stopniach. Jak biszkopt już się upiecze to wyjmujemy od razu z piekarnika i przekładamy na lnianą/bawełnianą (czystą!) ściereczkę. Zaczynami zwijać delikatnie roladę. Zwijamy tak aby ściereczka zostawała w środku, tzn. nie zwijamy samego ciasta tak, że powstaje nam rulon ciasta, a zostawiamy
JedzeniomaniaPodczas układania jadłospisu dietetycznego należy się kierować odpowiednimi proporcjami. Zestaw obiadowy 520 kcal podzielę na cztery części, każda z nich to konkretna pula kalorii. 1. Zupa
IzaGotujewielkie. Najwięcej robię 16. K iedy chcę mieć okrągłe klasyczne bułeczki, formuję je najczęściej już wieczorem i na blaszce z papierem wkładam szczelnie przykryte do lodówki. Natomiast kiedy wkładam ciasto do lodówki i nadaję kształt bułkom rano, rozgrzewam blachę i kładę bułki na papier, a dopiero później na blachę. Trzeba to jednak robić szybko i ostrożnie, aby się nie oparzyć(...)dynia lub mak. Mogą być kwadratowe, trójkątne, bagietkowe lub zwykłe krągłe. Nadają się do wszystkich rodzai kanapek. Samo pieczenie to ledwie 5 minut w 220 st. i 10 w 200 st., na środkowej półce piekarnika na obu grzałkach, ale bez termoobiegu. Lekko złote trzeba przestudzić na kratce, ale szczerze mówiąc długo na niej nie poleżą. Na bazie tego
I tu będę miała takie teproszkiem do pieczenia, wymieszać na gładko, dodać cynamon sól, olej i masło i rozmiksować wszystko na gładkie ciasto. Konsystencją przypominać będzie nam ciasto babkowe, lejące się, gęste, kleiste ciasto. Ciasto ląduje w tortownicy (moja ma 24 cm średnicy) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Piekarniku nagrzewamy do 75 stopni, po wstawieniu ciasta podwyższamy temperaturę(...)zostawiamy na 40-55 min. Polecam funkcję grzania góra-dół lub termoobiegu z grzaniem od dołu. Do ciasta ze słonecznikiem dodajemy tylko: 1 łyżka miodu 3/4 szklanki łuskanego słonecznika Reszta pozostaje bez zmian, ja słonecznik dodaję na samym początku razem z marchewką, cukrem i miodem. Sos karmelowy: 1 i 1/2 szklanki cukru 1 śmietanka 30% (mała) tubka zagęszczonego mleczka
Kuba GotujeSkładniki: ciasto 100 g mielonych migdałów bez skórki 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka masa 4 żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Powidła śliwkowe z czekoladą tutaj TUTAJ(...)Ciasto
w mojej kuchniciasto:20 dag maki jaglanej 15 dag mąki kukurydzianej5 dag mąki ryżowej5 dag margaryny Palmy spółki Bielmar w złotym opakowaniu5 łyżek miodu1/2 łyżeczki mielonej wanilii, lub środek jednej laski waniliowej4 łyżeczki przyprawy do piernika1 jajo1 łyżeczka sody2 łyżeczki naturalnego kakao1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową. Wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia
Apetyczna babeczkasię fantazji i nie spróbować czegoś takiego: meksykańskie szpadki z mięsa mielonego z babką ziemniaczaną... Niby wciąż to samo, a jednak inaczej. Zatem do dzieła! Babka ziemniaczana Przyznaję się bez bicia, że przepis na babkę ziemniaczaną zaczerpnęłam z http://oliveandthyme.blogspot.no/2013/08/baba-ziemniaczana.html. Jednak u mnie babka stanowi dodatek do dania głównego, więc boczek i kiełbasę zastąpiłam ziołami. Swoją drogą bardzo(...)łyżki mąki pszennej jajko cebula bazylia, natka pietruszki sól do smaku Wykonanie: ciasto wykonujemy tak jak na placki ziemniaczane, a więc ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec w 180st. przez
bastalenaprzeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki o średnicy około 3 cm. Wałki te pokroiłem na około dwucentymetrowe części. Z każdej takiej części uformowałem kulkę(...)wodą, dokładnie otrzepując je z nadmiaru wody. Na talerze wyłożyłem kluski śląskie, niewielką ilość buraków, po dwa kawałki nóg gęsi, które przykryłem cebulą, która piekła się wraz z gęsią. Całość delikatnie polałem powstałym podczas pieczenia sosem
Wyprawy kulinarnektóre są jak najmniej kłopotliwe i pozwolą prawdziwie cieszyć się rodzinnymi świętami bez nadmiernego umęczenia. Boże Narodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy, piernika, wszystkich tych słodkich woni, które dają ciepło i spokój. Chciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które(...)szybkie, świąteczne dzięki sporej zawartości bakalii, a równocześnie bogate w błonnik i zdrowsze dzięki temu, że do jego przygotowania nie używa się tłuszczu. Jest tak banalnie proste, że jego pieczenie można zlecić nawet dzieciom. Na sporą blachę, moja ma ok. 35 cm na 28 cm, potrzeba: - 6 dużych jabłek - 1 lub 1,5 szklankę pokrojonych bakalii (mieszamy
I tu będę miała takie te