bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:769/1508)

Chleb-Naan 120

Chlebek Naan  Widziałam wiele receptur na dany chleb i nie wychodziło A znam świetnie ten smak, tylko nie szlo go otworzyć I przedstawiam wam sprawdzony sposób bez użycia specjalnych pieców czy kamieni pierwszym razem robiłam na zwykłej blaszce dziś już mam specjalną patelnię   Sposób: Na ta porcje : 1 szklanka mąki pszennej plus trochę do podsypywania 1/4 łyżeczki(...)szklaki oleju 1/4 szklanki  cieplej wody Mąkę ,sodę cukier i sol mieszamy na sucho *dodajemy jogurt mieszamy łyżka przez chwile * dodajemy trochę oleju *wody nie wszystko Wyrabiamy ciasto w misce pózniej na blacie podsypując troszkę mąka Smarujemy odrobina oleju ręce pod koniec ugniatania Ciasto musi być miękkie i nie klejące się *na końcu tyci oleju rozprowadzamy po wierzchu *pozostawiamy

Viola cooks with passion
Sentymentalny chleb codzienny z paprykarzem 225

podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, zbić je kilka razy pięścią - w celu odgazowania . Następnie krótko zagnieść, uformować pod ł użny bochenek i przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia obsypanym lekko mąką. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 30 minut do napuszenia. Chleb z wierzchu obsypać mąką - zapobiegnie to przypalaniu się skórki podczas pieczenia . Ponacinać w poprzek(...)ostrym nożem. Wstawić do nagr zanego do 220C piekarnika - grzałka góra-dół; w 1/3 wysokości piekarnika, bez termoobiegu - i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć do 190C i piec jeszcze około 20-25 minut. Chleb jest upieczony wtedy, kiedy popukany z góry wydaje głuchy odgłos

Grunt to przepis!
Zawijane ciasteczka smalcuszki 150

ciasto na cztery części, każdą rozwałkowuję na grubość około 5 mm, następnie kroję na prostokąty, mniej więcej 5 cm na 7. W sumie będzie około 80. Na każdy kładę pasek marmolady na węższą krawędź. W tym roku na część ciastek eksperymentalnie układałam też paski masy marcepanowej. Wyszło dobrze. Ciastka zawijam tylko lekko dociskając na końcu. Dzięki temu podczas pieczenia leciutko się rozwijają i nabierają charakterystycznego kształtu. Ciastka układam na blaszce, bez smarowania, nie przywierają, chyba jasne dlaczego? :) Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę ok. 12 minut na złotu kolor. Gorące przekładam na ręczniki kuchenne i posypuję cukrem pudrem. I już gotowe. Nie ma się, co zastanawiać, piec i jeść!  Smacznego! #ciastka #drożdże #itbmtt

I tu będę miała takie te
3 pomysły na wakacyjne desery ze świeżych owoców 194

często są trudno dostępne w zwykłych sklepach. Sernik na zimno Sernik na zimno to lekka i orzeźwiająca wersja popularnego deseru. Latem, kiedy nie masz czasu ani ochoty na pieczenie ciast, podaj swoim bliskim sernik na zimno z ulubionymi owocami zalanymi kolorową galaretką. Deser można udekorować wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów lub polać sosem waniliowym, który podkreśli smak delikatnego musu(...)warto zamówić dobrej jakości nabiał, najlepiej twarożek lub serek homogenizowany od sprawdzonego mleczarza na portalu Polskikoszyk.pl. Na portalu możesz wybrać produkty mleczne z małych mleczarni lub od znanych producentów, bez konieczności tracenia czasu na zakupy w hipermarkecie. Zaoszczędzony czas możesz spędzić z bliskimi, delektując się smakiem ulubionego deseru. Koktajl owocowy Koktajl to prosty i szybki sposób na owocowe orzeźwienie

Kuchcik gotuje
migdałowo-kokosowa princessa 145

papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 30 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy, 3/4 szkl mleka i obie mąki. Pozostałe mleko zagotować, na wrzące wlać masę jajeczną, ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimny budyń. Ciasto wyjąć z blaszki, delikatnie odkleić papier. Na ciasto wyłożyć połowę(...)kremu. Składniki ponczu wymieszać, przelać do miseczki, delikatnie maczać biszkopty; układać rzędami wzdłuż blaszki. Karmel przełożyć do rękawa cukierniczego (może być bez końcówki), wyciskać paski karmelu w przestrzenie między biszkoptami*. Następnie rozsmarować resztę kremu. Wierzch posypać kokosem. Przed podaniem schłodzić. *polecam karmel z Gostynia, użyłam innego i nie dość, że miał dziwne, twarde grudki- na opakowaniu znalazłam informację

6niebo
Bułki pszenne 414

ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Tym razem na 1- 2  godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na pięć części, formując z nich bułki. Bułeczki lekko oprószamy mąką i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.  Tak przygotowane bułki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)razem na pół godziny. Po tym czasie, bułki przecinamy stroną noża na pół (prawie do samego spodu) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 22 minuty w temperaturze 200 stopni (grzanie góra + dół, bez termoobiegu). Bułeczki studzimy na kratce. Smacznego

Smak mojego domu
ciasto adwokatowe 172

ładnie? W ten sposób mogę sobie pogratulować w każdy piątek, a od poniedziałku z nową werwą podjąć dalszą walkę z "zachciankami". Dlatego w weekendy mogę sobie bez wyrzutów sumienia pozwolić na kawałek ciasta - choćby takiego... Biszkopt, kawa, adwokat, czekolada - prawda, że brzmi zachęcająco? Wygląda i smakuje pysznie:) Może ktoś skusi się i przygotuje takie na Wielkanoc(...)jeszcze... składniki: biszkopt: 6 jaj 1,5 szkl cukru 2 łyżki zimnej wody 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 700 ml mleka 1 szkl cukru cukier waniliowy 2,5 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 3 żółtka 200 g miękkiego masła 180 ml likieru jajecznego "adwokat

6niebo
Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami 247

skleja pierogi. Ulepione pierogi układam na blacie lekko podsypanym mąką. Po wylepieniu pierogów rozwałkowuję pozostałe ciasto i wylepiam do końca pierogi. Pieczenie pierogów: Najpierw piekę pierogi które pierwsze były zlepione i zdążyły podrosnąć na blacie. Pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przed ułożeniem robię falbankę widelcem (dokładnie widać to na filmiku). Następnie pierogi maluję rozmąconym jajkiem(...)posypuję czarnuszką lub kminkiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, pierogi piekę około 20 minut na złoty kolor. Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Pierniczki na choinkę i nie tylko! 123

ciasta. Mnie wyręczył robot z hakiem do chleba, ale wykonanie ręczne też jest proste, bo ciasto jest idealne i idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi się i nie trzeba dosypywać mąki. Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne. Po wystudzeniu przygotuj(...)lukier. Posmaruj każdy pierniczek i dekoruj według uznania. Z Decoradą Delecta jest to nie tylko dziecinnie proste ale i zdrowe , gdyż Decorada jest naturalnie bez chemii. Szybko, zdrowo i świątecznie. Spróbujcie sami razem z dziećmi. Ich malutkie łapki świetnie radzą sobie z  posypkami czy rodzynkami... Podjadają? Nie szkodzi- to produkty w pełni zdrowe i naturalne! I dodam

Z Kuchni Do Kuchni
Top listopada. Najpopularniejsze przepisy! 196

zestawienie najpopularniejszych przepisów. Pieczecie, gotujecie, smakujecie - przypomnijmy, co Wam się najbardziej podobało. Choć na zdjęciu widnieje 9 potraw w zestawienie obejmuje TOP 10: 10. Beztłuszczowe placuszki o smaku jabłuszka i granatu. 9. Świderki w sosie koperkowo-warzywnym. 8. Ananasowy kisiel owsiano-jęczmienny z mandarynkami. 7. Owsiane ciasto twarogowe z migdałowymi ziarenkami i owocami 6. Jesienny(...)omlet dyniowy z cynamonowym jabłuszkiem (na mące ryżowej) 5. Waniliowa babka z rodzynkami. Szybka i bez miksera. 4. Nocna owsianka z chia, cynamonowymi ziarenkami i żurawiną. ... na podium: 3. Babeczki "Czarny ląd". Idealne słodkości dla dzieci. 2. Świąteczny daktylowiec. Delikatne ciasto o wspaniałym aromacie, do kawy lub herbaty. 1. Miękkie pierniczki domowe. Przepis na świąteczne pierniczki. Dziękuję

Słodkie okruszki
Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych 223

pieczenia, samo dno, ja używałam silikonowej formy w kształcie serca, więc nie używałam papieru, tylko formę wysmarowałam masłem, (samo dno). Wyłożyć do niego pierwszą część masy. Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. W taki sam sposób upiec pozostałą część ciasta (ciasto może czekać, aż pierwsza partia się upiecze; ja piekłam(...)sposób). Ciasto wystudzić (można upiec wieczór wcześniej). Blaty będą dość niskie. Mus owocowy: 500 g owoców leśnych lub truskawek lub jagód czy borówek, wiśni, czereśni, mogą być również mrożone świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny 1/3 szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g) 330 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej dodatkowo – podłużne lub okrągłe biszkopty

moj przepis na
Jogurt grecki z musli i borówkami polany miodem 124

Ostatnio bardzo często wykorzystuję w swojej kuchni jogurt grecki. Uwielbiam jego smak i gęstą, kremową konsystencję. Niemal zawsze zastępuję nim kwaśną śmietanę, czy to podczas pieczenia ciast, czy zabielania zup lub jako bazę sosu do sałatek. Coraz częściej zajadam się nim dodając ulubione, chrupiące musli i owoce, polewając całość płynnym miodem. Takie śniadanie (lub lekka kolacja) jest pyszne, lekkie(...)się je dosłownie w chwilę więc jest idealne podczas zabieganych poranków :) Składniki (na 1 porcję): 4-5 czubatych łyżek jogurtu greckiego 3 łyżki ulubionego musli (dodaję musli z owocami bez dodatku cukru) garść świeżych owoców (u mnie borówki amerykańskie) 1 łyżka płynnego miodu (dowolnego) Wykonanie: Do miseczki przekładamy jogurt, posypujemy go musli oraz owocami i na koniec polewamy miodem

MyCookBook.pl
Bananowe pancakes z płatkami owsianymi i śliwkami 179

śniadanie, które naładuje nasze akumulatory na cały dzień. ;) Placuszki smakują świetne także na zimno, więc bez problemu można je zapakować na wynos do pracy czy szkoły. Oczywiście z powodzeniem można użyć innych owoców niż śliwek. Z bananów radzę nie rezygnować, bo nadają ciastu naturalnej słodkości i ciekawe konsystencji. Zapraszam! Składniki: inspiracja 3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 4-5 łyżek(...)płatków owsianych 2 średniej wielkości banany  2 jajka 2 łyżeczki cukru (lub innego słodzidła, ale można pominąć) łyżka oleju 1/4 szkl. mleka łyżeczka proszku do pieczenia kilka lub kilkanaście śliwek węgierek szczypta soli Przygotowanie: Płatki owsiane zalać niewielką ilością gorącej wody i odstawić do napęcznienia. Banany rozgnieść widelcem, a śliwki pokroić na mniejsze kawałki. W jednej misce połączyć

Kuchnia Ellie
Śniadania na cały tydzień! 172

pełnoziarnistej mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  2-3 łyżki mleka lub jogurtu 1 łyżka oleju Przygotowanie: Jabłko zetrzeć na tarce i grubych oczkach, dodać mleko, miód, mąkę, jajko i proszek. Wymieszać łyżką. Olej rozgrzać, kłaść łyżką kleksy ciasta, smażyć na rumiano z obu stron. 4. Jaglanka z owocami Składniki: 1/2 szklanki

Cakes By Kejt
Kruche ciasto z owocami pod lekką pianką/pleśniak 2 146

Przygotowanie: 2/3 ciasta zetrzeć bezpośrednio na wyłożona pergaminem blachę i podpiec w temp. 180 C około 20 minut. Wodę z ciecierzycy ubić na sztywną pianę, dodadawać stopniowo cukier po czym budyniowy proszek a na końcu strużką dodać olej. Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć „piankę” na to owoce i zetrzeć resztę ciasta. Tak przygotowanie piec w tej samej

greenscarf
Tarletki z budyniem czekoladowym i owocami 183

Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone, jest smaczniejsze ;)  Foremki na tarletki - 12 sztuk - smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.  Ciasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki i nakłuć ciasto(...)widelcem. Pieczemy w 90 stopniach około 15 minut - na złoty kolor. Czasami ten złoty kolor zamienia się w ciemny brąz, ale i tak jest ono smaczne;) Masa : Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń. Pozostałe mleko, masło i cukier trzeba zagotować. Gdy się zagotuje wlewamy budyń i gotujemy 2-3 minut ciągle mieszając. Stygnący, ciepły budyń wylewamy

Lawendowe Niebo
Piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem 159

tuż przed włożeniem do piekarnika Tak przygotowany chlebek wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 35-40 minut. Aby mieć pewność, że chleb jest upieczony stosujemy zasadę "suchego patyczka" (wbijamy w chlebek wykałaczkę i sprawdzamy czy ciasto się do niej nie przykleja). Jeśli chcemy, by skórka naszego chlebka miała bardziej złocisty kolor po upływie(...)minut uchylamy piekarnik i za pomocą łyżki rozsmarowujemy delikatnie na chlebie masło. Dopiekamy około 3 minuty, wyjmujemy i studzimy. Etap ten można pominąć, bo chlebek i bez tego jest chrupiący z wierzchu. Podajemy. Ja najbardziej lubię jeść taki chleb z samym masłem lub pomidorem. ... chlebek jest miękki w środku, a z wierzchu wspaniale chrupki ... taki chlebek najlepiej smakuje

Słodkie okruszki
Naleśniki orkiszowe idealne - przepis podstawowy 373

profilowanym rantem, który umożliwia podrzucanie i odwracanie naleśników jak na filmie. Wszystkie te patelnie mają nieprzywierającą powłokę, dzisiejsze już ceramiczną. Pieczenie naleśników na takiej patelni to sama przyjemność. Każda jest dodatkowo wyposażona w specjalny patyczek do równomiernego rozprowadzania ciasta. Składniki na 6-8 naleśników: 150 g jasnej mąki orkiszowej 150 g mleka 150 gazowanej wody mineralnej 2 jajka(...)cukru szczypta soli masło ghee lub olej do smażenia Wykonanie: wymieszać mąkę z mlekiem i wodą, następnie dodać jajka, sól, cukier i rózgą bądż mikserem wymieszać na jednolitą masę bez grudek. Odstawić ma 1 godzinę na gorącą patelnię wlewać ciasto chochelką, rozprowadzić kolistym ruchem przy pomocy patyczka  lub obracając patelnię, smażyć na niezbyt silnym ogniu. Gdy lekko się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Różyczki - tort czekoladowo-pomarańczowy w stylu angielskim 201

100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Masa czekoladowa: 1 budyń waniliowy 1 - 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła Mus pomarańczowy: miąższ z 4 pomarańczy, bez błonek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny Masa maślana: 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mleka kilka kropel ekstraktu(...)żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180°C przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości

Domowa Cookierenka Agi
Pasztet drobiowy bez pieczenia 118

Natchniona zbliżającymi się świętami postanowiłam przygotować jakieś klasyczne wielkanocne danie, które jednocześnie nie jest ciastem. Wybór padł na pasztet. Bardzo lubię pasztety a jedząc te kupione w sklepie zawsze mam wątpliwości co właściwie zostało tam zmielone... Pasztet zawsze kojarzył mi się z czymś trudnym ale okazało się, że niepotrzebnie. Pierś z kurczaka podsmażyłam, następnie podgotowałam(...)czerwonym winie z drobiową wątróbką po czym całość zmiksowałam. Żeby trochę urozmaicić smak mojego pasztetu dodałam zielone oliwki. Całość wystarczy tylko przełożyć do foremek i schłodzić - bez konieczności pieczenia

Milion Smaków
Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowo- słonecznikowym 137

czasie przygotowujemy krem czekoladowy… Słonecznik wrzucamy na gorącą patelnie i podsmażamy bez tłuszczu, cały czas mieszając. Przyrumieniony słonecznik przekładamy na talerz do ostygnięcie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie już płynna dodajemy nutellę i ponownie mieszamy. Na sam koniec dodajemy słonecznik. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je, a następnie wałkujemy na grubość około 3mm (podsypując mąką) i wykrawamy trójkąty(...)które nakładamy krem i zwijamy rogaliki, które układamy w odstępach na blaszki wyłożone pergaminem. </ Na koniec rogaliki smarujemy białkiem i pieczemy na złoty kolor, w temperaturze 180°C R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site

Smakowy Raj
Paszteciki z mięsem mielonym, cebulką i serem żółtym 202

robimy po trzy poziome nacięcia  nożem  Na mięso układamy po plasterku sera żółtego Przykrywamy paszteciki naciętymi prostokątami ciasta, łączymy widelcem i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy paszteciki 15 minut - u mnie termoobieg, środkowa półka Podawać z surówką lub ulubioną sałatką Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto na smutki. I niech zrobi się różowo! 263

zgubić. I zapomnieć, że to nie był dobry dzień. I koniecznie, bez względu na dzień, nastrój i pogodę pamiętać o różowym obowiązku!   To jeden z warunków, by dni jakie na nas czekają, nigdy się nie zaplątały na dobre .... RÓŻOWY TYDZIEŃ - niech trwa przez cały rok ... CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I MALINAMI - NA SMUTKI I NA DESZCZOWE(...)masła 1 filiżanka cukru, najlpiej ciemnego 250 g kwaśnej śmietany 3 jajka 1,5 filiżanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki kakao kilka jabłek garść malin (mogą być mrożone) Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać śmietanę i kolejno po jednym jajku. Gdy wszystko się połączy dosypywać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem

KUCHARNIA
Budyniowa tarta pod złotymi kroplami 176

puder i jeszcze chwilę ubijamy. Na podpieczone ciasto wykładamy jagody, na to wylewamy budyń. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy ok 25 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 100 stopni C. Na podpieczona masę budyniową wylewamy ubite białka wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 15 minut. Gdy tarta będzie stygła(...)powoli na wierzchu zaczną pojawia się złote krople, ale trzeba przypilnować aby podczas pieczenia końcowego nie zrobiła nam się beza. Smacznego

kgwjanczewo
Tarletki z borówkami 157

Coś przyjemnego dla oka, a jeszcze bardziej przyjemnego dla podniebienia ;)Korzystając z dobrodziejstwa krzaczków borówki amerykańskiej rosnącej w ogródku- powstały takie oto tarletki ;)Tarletki z borówkami

Lawendowe Niebo
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 282

rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko.składniki:500 g świeżego łososia bez skóryprzyprawa do ryb oliwa do skropienia200 g świeżego szpinakusól czosnkowamasło do smażenia1 opakowanie ciasta francuskiego 275 gFilet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron przyprawą do ryb i skropić oliwą. Odstawić(...)minimum godzinkę, ale im dłużej tym lepiej. Szpinak posiekać i przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość, do smaku doprawić solą czosnkową. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na dwa kawałki. Na każdym, przy jednym boku ułożyć kawałek łososia. Na rybie ułożyć przesmażony szpinak. Ciasto złożyć na pół i przykryć rybę tworząc paczuszkę. Boki skleić dociskając

Monia miesza i gotuje
Makowiec drożdżowy 197

brzegu. Zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce pod spód. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta i masy makowej. Papier do pieczenia smarujemy olejem, przekładamy roladę i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między papierem, a ciastem). Końce papieru pozostają otwarte. Makowce przenosimy na blaszkę, układamy w odstępach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185° C na 40 minut(...)makowce wyjmujemy, rozcinamy papier i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone (ale ciepłe) polewamy lukrem (cukier puder ucieramy na gładko z gorącą wodą) i ozdabiamy suchym makiem.Makowiec drożdżowy po wystudzeniu, ale bez lukru możemy zamrozić. Rozmrażamy dzień przed Wigilią i wtedy dopiero lukrujemy. Jeden zostawiam w zamrażarce na Nowy Rok. Ciasto jest miękkie i wilgotne, a ilość maku – wyjątkowo obfita

mojewypiekiinietylko
Ciasto Bounty- smak raju 437

Pieczemy ciemny biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Pieczemy 180 stopni ok. 40 min. Upieczony biszkopt studzimyRobimy masę kokosową.2 ½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kokos, mieszamy

W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki czeskie 181

Jeśli jeszcze nie piekliście pierników, to ten przepis jest idealny. Znalazłam go w zbiorach receptur siostry Anastazji i zrobiłam z połowy porcji. Wyszło mi 70 niewielkich

Kuchnia domowa Ani
Pizza z serem pleśniowym i cebulą 192

grubość maksymalnie 1 cm. Przełożyć na blaszkę i rozsmarować na cieście sos. Cebulę posiekać w  kostkę, ser również, lecz w nieco większą. Na sosie rozłożyć cebulę, a niej ser. Pizzę odstawić na 15 minut do podrośnięcia, a następnie wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec do zrumienienia, około 20-25 minut.Mała rada: jeśli kiedyś zostanie(...)kawałek pizzy, którego nikt już nie da rady zjeść, to nie przechowujcie jej w lodówce. Wystarczy przykryć drugim talerzem i bez obaw może postać przynajmniej kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej. Przechowywana w lodówce bardzo straci na smaku.Smacznego!Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę > KLIK

Codzienna kuchnia niecodzienna
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 207

łączymy z solą dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy jednolite ciasto, owijamy folią i dajemy mu odpocząć ok 30 min.- po tym czasie dzielimy na części i rozwałkujemy cienkie placki (używam patelni szerokości ok 27 cm) mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję ciasto- kładę na rozgrzaną suchą teflonową patelnie i piekę z obu stron do czasu kiedy zaczną się pojawiać pęcherze

Basia w kuchni
MAGDALENKI 150

więc postanowiłam jak najszybciej ją wypróbować.Składniki:1 szklanka mąki0.5 szklanki cukru,0.5 szklanka oleju,2 całe jajka,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,skórka otarta z 1 cytryny,kilka kropel cytryny Wykonanie:Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto nakładać łyżką do foremek od magdalenek na wysokość 3/4 foremki, gdyż magdalenki urosną.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Foremki smarujemy tłuszczem (ja używałam(...)okazało się, że ciasteczka przykleiły mi się  do formy, więc piekąc kolejne partie smarowałam każdorazowo foremki masłem). Pieczemy na złoty kolor ok 15 minut. Gotowe można posypać cukrem pudrem lub polukrować, ale ja najbardziej lubię je bez żadnych dodatków.i wersja z "białym puchem" dla większych łasuchów

Walijskie Pichcenie
PIERNICZKI Z POWIDŁAMI 162

podzieliłam sobie ciasto na 4 części i każdą wałkowałam oddzielnie) i wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy niewielką ilość powideł i przykrywamy drugim kółkiem. Foremką o dowolnym kształcie (z braku foremek do pierników wykrawałam foremką do babeczek)  z naszych sklejonych 2 kółek wycinamy pierniczki.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180st(...)minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem lub polewą... chociaż dla mnie pyszne są i bez tych dodatków :-) Na lukier: 1 białko  jajka 1 szkl cukru pudru 2 krople olejku migdałowego Na polewę czekoladową: 250 g gorzkiej czekolady 2 - 3 łyżki  masła

Walijskie Pichcenie
Tęczowy sernik z ricottą 175

Jako że moja dusza dziecka bez przerwy doprasza się słodkości i śliczności, ten sernik musiałam upiec! Mimo że nie wyszedł tak jakbym tego chciała, bo przez nieszczelną blachę wyciekła mi 1/4 ciasta to i tak sądzę, ze efekt jest godny uwagi i nie przejdzie obojętnie obok niego żaden wielbiciel kiczu i festynów :) Spód: 250 g mąki 80 g cukru(...)Wszystkie składniki sypkie na kruche ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy za pomocą haków do ciasta drożdżowego lub szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę i przekładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy, wyrównując palcami. Pieczemy 15 min pod obciążeniem (np. z fasoli lub brudnego hajsu), na kolejnych

sama złodycz
Sernikowa krówka 239

przecież akceptować    siebie i  cieszyć się z życia. Składniki (na dużą blachę): czekoladowe ciasto: 0,5 szkl. mleka 1,5 szkl. cukru 4 jajka 2 łyżki kakaotabliczka gorzkiej czekolady 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik: 750 g twaroga sernikowego trzykrotnie mielonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki śmietany  150 g cukru

ciastkarnia na kruchym spodzie
Mazurki kokosowe do koszyczka 351

odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto i wycinamy z nich małe mazurki za pomocą foremki. U mnie są to jajka. Ilość mazurków musi być parzysta, ponieważ do wykonania jednego mazurka potrzebujemy 2 warstwy ciasta. Mazurki pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200C. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, w przeciwnym wypadku

Przysmaki Karolki
Bułki pszenne z ziemniakami puree 208

osiedlu jest aż 5 piekarni, to gdy tylko mogę i czas pozwala, przygotowuję swój chleb i bułki. Kupuję wielkie wory mąki w Młynie Oliwskim i piekę. Chleb, bułki, chałki. Często piekę bułkę pszenną bez jajek , bo mój syn lubi z niej kanapki do szkoły, lub zwykłe bułki , z bardzo podobnego przepisu do tego dzisiejszego. Mięciutkie, pyszne bułeczki z ziemniakami(...)wodę. Wymieszałam łyżką składniki w misce. Posoliłam ciasto. 2. Wyłożyć na blat i zagniotłam gładkie ciasto. Ciasto jest gotowe, gdy łatwo odchodzi od ręki i jest sprężyste, czyli po naciśnięciu palcem, „dołek” wyprostowuje się. 3. Ciasto uformowałam w kulę i włożyłam do wysypanej mąką miski na 1,5 godziny. W połowie wyrastania ciasto odgazowałam (czyli wyjęłam z miski na blat

Posadzone i zjedzone