bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:764/1508)

Mini Croissants z Czekoladą i Orzechami 185

proporcji 1:3), wykładamy pozostałe masło, znów wałkujemy i składamy już bez masła. Ponownie wkładamy najpierw do zamrażalnika na 30 minut, a następnie na 60 minut do lodówki (możemy zostawić ciasto na całą noc).Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i z ciasta wykrawamy trójkąty o wielkości ok. 10x15x15cm. Na środek każdego z nich wykładamy(...)pół kostki połamanej czekolady i zwijamy od podstawy do wierzchołka w formę rożka. Przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na ok. 1,5 godziny.Po tym czasie rogaliki smarujemy żółtkiem rozbełtanym z odrobiną mleka.Pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 210 stopni po czym zmniejszamy temperaturę na 180 i pieczemy do zrumienienia ok. 5-10 minut.Orzechy

Słodka Strona
Migdałowe serduszka z ciekawym składnikiem i bardzo smakowita paczka 213

Mania pieczenia ciasteczek ma się dobrze, powiedziałabym nawet, że ewoluuje. Dzisiaj co prawda nic - po pobudce o czwartej trzydzieści, cichym buncie auta, które postanowiło nie ruszać się z wygodnego miejsca parkingowego, spóźnieniu się do pracy tylko (!) pół godziny, a później czekaniu na autobus do domu około godziny w warunkach, powiedzmy, niezbyt ciepłych (za to z dobrą książką w zamarzających(...)blenderem na gładką masę. Razem z masłem dodać do sypkich składników, zagnieść ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc (lub w zamrażarce przez 45-60 minut).Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 7 mm, wycinać foremką serduszka. W każde ciasto wcisnąć cały migdał.Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ROGALIKI Z DŻEMEM 199

czasie do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, przyprawę Kamis, starkowujemy margarynę, dodajemy jajka i zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Zagniatamy, odstawiamy na 3 godz do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 częsci. Bierzemy piewszą część rozwałkowujemy w koło. Rozwałkowane ciasto układamy na rogalomanii Tuppeware. Wałkujemy po niej po cieście.Działaniem takim wykrawamy gotowe trójkąty do rogalików(...)nawet od 10 lat i ciesza jakby były wczoraj zakupione, co firma to firma. Warta każdej ceny :) Z czystym sercem polecam rogalomanię wszystkim miłosnikom wypiekania rogalików. Ja zawsze piekłam rogaliki bez takiego przyrządu,teraz wiem ze juz zawsze bedę z niego korzystała. Dodam ze ma ona 2 mozliwości albo na 8 większych albo 16 mniejszych rogalików, ja dzis robiłam

Z Majeczką w kuchni
Tarta koperkowa na bogato z kukurydzą 175

bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, ser topiony, koperek i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy warzywa, mięso. Kilka(...)warzyw zostawiamy. Zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min.  Do pozostałego startego sera dodajemy kukurydzę i mieszamy. 10 min. przed końcem pieczenia, na wierzch tarty dodajemy ser z kukurydzą i kilka odłożonych wcześniej warzyw.  Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna.  Przed podaniem

Moniki Smakołyki
ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł 1192

dół. 2. CIASTO (5 min): do miski wbijamy 3 jajka i roztrzepujemy je trzepaczką lub widelcem. Dodajemy 3 czubate łyżki majonezu i mieszamy razem do połączenia w jednolitą masę. Na koniec dodajemy stary żółty ser, bazylię oraz oregano (po pół łyżeczki), szczyptę soli oraz pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. 3. WYKŁADANIE CIASTA (3 min): blachę od ciasta (dużą) lub zwykłą blaszkę(...)piekarnika wykładamy papierem do pieczenia (folię aluminiową odradzamy, bo spróbowaliśmy i się kleiło do ciasta!). Dla pewności smarujemy papier odrobiną masła, margaryny lub oleju. Na to wykładamy dokładnie na sam środek ciasto, które następnie delikatnie rozsmarowujemy na kształt prostokąta, na prawie całą szerokość blaszki do ciast lub ¾ szerokości blachy od piekarnika. Rogi papieru lekko zawijamy aby ciasto nie wyszło

Nerds Kitchen
Współpraca z firmą Skworcu 192

spożywanie BIAŁEGO MAKU wpływa kojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlow oraz przeciwgorączkowe.  Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba.   9. Ziele angielskie 10. Proszek do pieczenia 11. Kolendra stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs(...)wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu).      12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny to wyjątkowa mieszanka ziół i przypraw korzennych

Słodkości i nie tylko
SZYBKIE CIASTECZKA RAZOWE 219

musiałam zrobić jeszcze jedną:) Tym razem dodałam do środka migdały. Pokruszyłam paczkę zblanszowanych migdałów i wmieszałam w ciasto.  Znalezione tutaj.  Składniki: -125g masła -80-100g ksylitolu -2 żółtka -szczypta soli -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(nie trzeba) -1 łyżka ekstraktu waniliowego(można dać cukier waniliowy) -150g maki orkiszowej pełnoziarnistej -150g mąki żytniej

Smaczne Zdrowe
Babka herbaciana 383

zimną herbatę, wszystko dokładnie zmiksować/utrzeć- ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką- piec przez 50-60 minut w 180 stopniach, pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone (suche)- zimną babkę można udekorować lukrem lub polewą czekoladą, ja swoją polałam polewą przygotowaną z 50g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z kilkoma(...)herbata, mimo że jej smak jest dość specyficzny i uzależniony też zapewne od rodzaju użytej herbaty i tego, jak mocną esencję zaparzymy. Dodatek rodzynek trochę "dosłodziłby" ciasto, lecz wersja bez również smakuje dobrze i warto ją upiec. Dużą zaletą tej babki jest jej szybkie przygotowanie, z użyciem miksera zajmuje maksymalnie 10-15 minut

Smakołyki Bereniki
C - Lepsza odsłona owsianych otrąb 162

porcje, na każdą wyłożyć łyżkę serka homo, udekorować owocami, zaparzyć pyszną kawkę i bez wyrzutów sumienia delektować się dietetycznym deserkiem:)Jego dodatkową zaletą  jest różnorodność, którą zapewniają dowolnie wybrane owocowe dodatki i smaki serka homogenizowanego, jak również  wzbogacanie samego ciasta łyżeczką cynamonu, przyprawy do piernika bądź kropelką dowolnego aromatu do ciast. Dzięki temu taki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tort Czekoladowy z Gruszkami 400

kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort czekoladowy z gruszkami Składniki: Biszkopt: 3 jajka 100g cukru 90g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Do nasączenia: 80ml kawy (zamiast kawy możemy użyć syrop po gruszkach lub wodę) 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 150ml mleka 100g gorzkiej czekolady(...)Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. 2. Do jajek dodać cukier i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Następnie dodać olej i krótko, delikatnie wymieszać szpatułką ( patrz FILM ). Na pianę z jajek przesiać mąkę z kakao i wymieszać dokładnie, ale delikatnie szpatułką. 3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia

Mała Cukierenka
Biszkoptowa Rolada Jabłkowa 169

bliski 2 godzin). Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Biszkopt:Blaszkę o wymiarach 35 x 28 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić(...)masę wylewamy na formę i umieszczamy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka".Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy biszkopt na kształt rolady. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie rozwijamy ciasto i smarujemy nadzieniem jabłkowym zostawiając koniec rolady pusty. Ponownie zawijamy tym razem juz wraz

Słodka Strona
Bułki pszenne owsiane 284

pieczywa. Naoglądałam się i naczytałam różnych przepisów, opinii; dużo z Was pisze, że to proste, a produkty o wiele smaczniejsze niż te ze sklepu.No dobrze, pomyślałam, pieczemy bułki!Na początek coś prostego, bez konieczności robienia zakwasu, a ponieważ mimo dość intensywnego myślenia o wykonaniu domowych bułek, nie udało mi się jeszcze nabyć innej mąki niż pszenna, postanowiłam upiec bułeczki(...)sól i przygotowaną wcześniej mieszankę z drożdżami, wymieszać składniki ręką, wyrobić, aż ciasto będzie gładkie, choć dość klejące i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny - piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na dole postawić naczynie z wodą, które będzie tam stało przez cały okres pieczenia- wyrośnięte ciasto podsypać lekko mąką i zagnieść, podzielić na 6 części

Smakołyki Bereniki
Pierogi z burakiem i kozim serem 327

Pierogi w Polsce zna każdy. Nie muszą być jednak tylko z kapustą i grzybami, mięsem, czy ruskie. Raz na jakiś czas warto zdecydować się na inne

MarcinChef
Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa 242

Z cytrusów najbardziej uwielbiam cytryny, jednak to pomarańczy kupujemy więcej, gdyż z nich robimy sok lub po prostu zjadamy w czystej postaci. Jeśli trafią się pomarańcze

Niebieski kubek z kawa
TORCIK BORÓWKOWO-ŚMIETANOWY 239

mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao. Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy(...)masie umieszczamy świeże borówki. Przykrywamy trzecim biszkoptem, na którym rozsmarowujemy kolejne 1/3 porcji masy borówkowej. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Wierzch oraz boki tortu pokrywamy pozostałą masą borówkową. Dekorujemy bezami, świeżymi borówkami oraz miętą. Wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Przechowujemy w lodówce. P.S. Miska- kotek widoczna na zdjęciach pochodzi ze sklepu TarkaiMiarka.pl: Miarki-miseczki (3 szt.) w kształcie sympatycznych

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania