mojprzepisna.pl | Gryczane ciasteczka z orzechami Ciasteczka bez glutenu, mleka czy jajek. Zrobione z mąki gryczanej, z dodatkiem orzechów włoskich. Zdrowa przekąska, szczególnie dla dzieci, mój synek się nimi zajadał, szczególnie upodobał sobie wyjadanie orzechów z ciasteczek. Przepis pochodzi z blogu pani Kingi Paruzel , troszkę go zmodyfikowałam. 1/4 szklanki cukru drobnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki mleka migdałowego(...)nagrzać do 180 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. W misie miksera umieścić cukier, olej, ekstrakt, mleko, zmiksować do rozpuszczenia cukru. W drugiej misce wymieszać mąkę ziemniaczaną, sól, mąkę gryczaną, sodę oczyszczoną. Do mokrych składników dosypywać suche, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodać orzechy, wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wycinać ciasteczka foremką. Układać
moj przepis narujnuje on bezcukrowości mojego wypieku. Zawsze możecie jego dodatek pominąć i po prostu ułożyć dekorację bezpośrednio na cieście. ➤ Spróbuj również innych deserów bez cukru: biscotti , marokańskie trufle daktylowe lub baklava w syropie miodowym . Keks pomarańczowy na mące migdałowej (z oliwą, bez cukru) Składniki (na okrągłą formę o średnicy 20 cm.): 200 g mąki migdałowej (czyli mielonych migdałów(...)misce wymieszaj suche składniki - mąkę migdałową, orzechy, suszone owoce, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz skórkę z pomarańczy. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki - sok z pomarańczy, rozbełtane jajka, oliwę z pomarańczą i mleko migdałowe. Dodaj suche składniki i wszystko dobrze razem wymieszaj - aż ciasto się połączy i nie będziesz widzieć resztek mąki migdałowej. Piekarnik nagrzej do temperatury
Chilli Czosnek i Oliwamufinki bez jajek..co na samym wstępie autorka napisała..no, ale tak to jest jak wszystko robi się na szybko i nie zdążyło tego wstępu przeczytać. Razem ze mną mufinki piekły: 325 g mąki pszennej 3/4 szkl. otrąb owsianych lub pszennych 110 g brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli(...)misce wymieszać suche składniki.Masło rozpuścić, dodać maślankę i sok z cytryny, wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. Przygotować papilotki, do każdej nałożyć około 1 łyżki ciasta, nałożyć 3-4 winogrona, kolejną porcję ciasta, znowu winogrona i przykryć ciastem. Muffiny posypać cukrem waniliowym lub kokosowym. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut
Moje domowe kucharzenieziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej2 żółtka1 cukier waniliowy200 g wiórków kokosowych300 ml śmietany 30-36%słoiczek wiśni w alkoholu (opcjonalnie)Polewa:200 ml śmietany 30-36%200 g gorzkiej czekolady1. Ciasto. Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru na puszystą masę. Dodać -ciągle miksując- olej i po trochu mąkę przesianą przez sito z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem. (Dodać trochę(...)tortownicy o średnicy 23 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego patyczka). Studzić na kratce. 2. Masa. Mleko i mleczko kokosowe połączyć. Odlać 1 szklankę płynu i połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkami na gładką masę bez grudek. Pozostałe mleko wlać do rondela, dodać
UgotujmyTo.pljeszcze jedno - ja swoją pizzę piekłam na kamieniu do pizzy, dzięki czemu jest chrupiąca od dołu, ale jeśli nie macie kamienia, możecie użyć zwykłej blachy. Pizza przecież niekoniecznie musi mieć okrągły kształt:) Byleby po bokach były te przepyszne serowe paluszki:) SKŁADNIKI NA 1 DUŻĄ PIZZĘ (33 cm) Z PALUSZKAMI + 1 MAŁĄ (BEZ PALUSZKÓW):450 g mąki pszennej tortowej(...)wody.W szklance wymieszaj drożdże z cukrem i 2 łyżkami bardzo ciepłej wody, dolej mieszankę do mąki i wlej 250 ml bardzo ciepłej wody. Całość zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto będzie dość twarde, więc wyrób je przez kilka minut, aż będzie naprawdę elastyczne. Uformuj je w kulę i skrop całe ciepłą wodą z kranu, wsadź do miski, przykryj
Słodko-Słony Świat IlonyMakowiec w postaci tradycyjnej rolady jest obecny (a raczej był) u mnie dwa razy do roku na każde święta od czasów, kiedy stałam się posiadaczką Thermomixa
Zdrowa Kuchnia Sowysuche składniki w masę. Wyłożyć do formy o średnicy 25 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się krążek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30 min. Biszkopt wystudzić w formie. Przekroić na 3 blaty i każdy delikatnie skropić naparem z herbaty. Mus brzoskwiniowy. Żelatynę zalać zimną wodą(...)podzielić na trzy części. Dwie z nich wyłożyć na stężały mus brzoskwiniowy, a trzecią na wierzch i boki. Tort najlepiej składać w rancie lub tortownicy, w której piekł się biszkopt. Ciasteczka oreo bez kremu rozdrobnić i kładąc na dłoń przyklejać do boków tortu zanim krem stężeje. Ciemny krem czekoladowy. Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała
https:KKuchniaMniamopadły. Przełożyć do tortownicy. Tortownice wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu(...)opadły. Przełożyć do tortownicy. Tortownice wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 20 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbazie twarożku i domowej frużeliny truskawkowej. Całość dobrze wytrzymuje temperaturę pokojową, jednak należy przechowywać deser w lodówce. Taki tort możecie przygotować na urodziny i zachwycić gości :) Ciasto: 50g gorzkiej czekolady bez cukru 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 30 g oleju kokosowego 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub innego słodzidła 2 duże łyżki kakao(...)jednym jajka i zmiksowac. Wmieszać czekoladę i aromat wymieszać łyżką. Na przemian dodawać sypką mieszankę i jogurt - każdorazowo miksować do połączenia składników. Na koniec wlać wodę i wymieszać łyżką. Piec w tortownicy 18-20 cm w 180°C przez 30-40 minut do suchego patyczka. Krem: 500 g truskawek (mogą być mrożone) 2 łyżki miodu 2 łyżeczki
Chocolate Muffin Blogmiałam kilka podejść i zawsze coś mi nie pasowało, zmieniałam proporcje i piekłam od nowa. Wreszcie jestem zadowolona i z czystym sumieniem mogę Wam podać przepis, piekłam go już dwukrotnie i wychodzi bez zarzutu. Miękisz sprężysty i pięknie wyrasta, skórka rumiana i chrupiąca, dodatek ziemniaka sprawia , że jest chleb szybko nie wysycha i długo utrzymuje świeżość. Składniki na dwie(...)jajo i mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie przez kilka minut do połączenia się składników. Miskę z ciastem szczelnie owijamy folią do żywności i odstawiamy na ok. 60-90 minut aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, napełniamy je do połowy, odstawiamy na 1 godzinę, aby ciasto wypełniło formę. 4. Piekarnik rozgrzewamy
Apetyczna babeczkabyła przez kilka lat nasza tradycja. Razem z moim siostrzeńcem co roku dzień przed Halloween spotykaliśmy się w mojej kuchni i piekliśmy straszne ciasteczka. Zawsze robiliśmy paluchy czarownicy, a do tego jakieś wymyślone na poczekaniu kształty - duchy, trumny, dynie, diabły, czaszki, kapelusze czarownicy, itp. Zawsze mieliśmy przy tym mnóstwo zabawy. "Babcia znowu powie, że choć są smaczne, to wyglądają(...)byłabym w stanie ich wszystkich tu wrzucić, ale oto mała próbka naszych możliwości :) Przepis na ciasto znalazłam tutaj - i co roku z niego korzystałam, sprawdza się świetnie i jako straszne ciasteczka i jako każde inne, z okazją lub bez. Składniki: 180 g masła, zimnego 200 g cukru pudru 350 g mąki pszennej 1 duże jajko
chwile dla mnieWpadłam na pomysł, że resztę sosu wykorzystam do pizzy. Sos romesco ma delikatny słodki smak, dlatego warto go połączyć z feta lub prosciutto. Lubię pizze obłożone zieleniną, czasami piekę pizzę bez sera. Zamiast rozpuszczonego sera równie dobrze smakuje feta, kozi ser lub kawałki manchego. Pyszne dodatki to jedno ale spód do pizzy jest równie ważny. Jaką pizzę lubicie(...)sera 10 koktajlowych pomidorów garść liści bazylii 2 dymki czarny pieprz do posypania Zacznij od ciasta na spód pizzy. Rozpuść drożdże w letniej wodzie, wlej oliwę, dodaj obie mąki, sól i zagnieć ciasto. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Kiedy ciasto już wyrośnie wyłóż na blat i rozwałkuj na placek o grubości 1cm. Posmaruj spód romesco
codojedzeniaWymieszać łyżką składniki w misce. Posolić ciasto. Wyłożyć na blat i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Starać się nie dosypywać mąki. Gotowe ciasto łatwo odchodzi od ręki i jest sprężyste, czyli po naciśnięciu palcem, „dołek” wyprostowuje się. Ciasto uformować w kulę i włożyć do wysypanej mąką miski na 1,5 godziny. W połowie wyrastania ciasto wyjąć i złożyć jak list urzędowy(...)Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i z każdej uformować bochenek. Ułożyć na dużej blasze z piekarnika (na papierze do pieczenia), przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aby bochenki urosły. Przed samym włożeniem ich do piekarnika można je dekoracyjnie naciąć. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200°C . Blachę z bochenkami włożyć do piekarnika i piec
Posadzone i zjedzoneSkładniki 1 płat ciasta francuskiego ok 500 g świeżego łososia bez skóry i ości 2 cebule 100 ml dobrego, białego wina 50 ml śmietanki 30 % 2 jaja (1 jajo+1 żółtko+ 1 białko do posmarowania wierzchu) 2 łyżki octu z białego wina 1 łyżka chrzanu 1-2 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku(...)smażcie do momentu, aż wyparuje płyn. Dodajcie śmietankę, chrzan, przyprawcie do smaku i odstawcie do przestudzenia. W tym czasie przygotujcie formę do pieczenia pasztetu. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, wylepcie (spód i ścianki) płatem ciasta francuskiego (tak, aby pozostał kawałek do przykrycia pasztetu także od góry). Przestudzoną rybę lekko zmiksujcie, dodajcie 1 całe jajo
OliveandThymesię należy, bo ten przepis jest niewiarygodny. Bez zagniatania, bez ucierania, bez ubijania, bez miksera, a przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. I to bez bałaganu w kuchni. A szarlotka jest tak dobra, że moja własna Matka nie chce ze mną rozmawiać ;) Mama: - Cześć. Co robisz? Ja: - Kończę szarlotkę sypaną. M:- Taką(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1½ kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu (można pominąć, ale polecam) 150 g masła Masło przełożyć z lodówki do zamrażarki. Mąkę wymieszać z kaszą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z cynamonem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem
Pełny talerz