bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:725/1508)

FIT chlebek jaglano-dyniowy bez białej mąki i cukru 202

wyszło z takiej mieszanki. ;) A wyszło coś naprawdę dobrego! Od razu uprzedzam, że nie jest to typowy chlebek. Ciasto od razu po upieczeniu musi swoje odczekać, bo jest bardzo wilgotne i mokre. Później staje się zwarte i można je rozkrajać bez większego problemu... no może tylko troszkę się kruszy. Ale to chyba nic jeśli weźmiemy pod uwagę składniki...?;) Zapraszam(...)rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Przygotowanie: Pur é e z dyni  :   Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Dynię umyć, wyciąć ,,ogonek", pokroić na kilka kawałków wraz ze skorupą. Łyżką wyjąć miąższ z pestkami. Kawałki (skórką do góry) ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20-30 minut

Kuchnia Ellie
Muffinki bananowe z orzeźwiającym kremem limonkowym 181

bez kremu długo zachowują świeżość, a  do ich  wykonania  nie musimy używać miksera. MUFFINKI BANANOWE Z KREMEM LIMONKOWYM Składniki: (na około 12 muffinków) Muffiny:  1,25 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 banan 30 g masła 2 łyżki oleju 1 jajko  1/2 szklanki mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)olej oraz mleko i śmietanę a także roztrzepane jajko. Mieszamy łyżką lub widelcem (nie potrzeba mikser) Do mikstury dosypujemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie gęste,ale lejące.  Napełniamy ciastem papilotki włożone do foremki do muffinów tak do 3/4 ich wysokości.  Pieczemy 17 -20 minut

Bon appetit mon amie
Sernik z polewą chałwową 330

Sernik z polewą chałwową A może sernik? Albo lepiej, sernik z polewą chałwową? Mąż się upierał przy deserze, ale już od jakiegoś czasu miałam ochotę na

Relaxtime
Jabłkowe mini pączki (z cynamonem) 730

drobnych oczkach jabłko (taki ala mus) i cynamon (opcjonalnie można dodać cukier). Mieszamy wstępnie składniki. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką. Rozgrzewamy olej. Małą łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wkładamy do oleju (w razie potrzeby można pomóc sobie dłuższą łyżeczką, mi zawsze ciasto ładnie odchodzi od łyżeczki). Rada! Łyżeczkę co jakiś czas

Słodkie okruszki
Przepis #167 Cukiniowa pizza z patelni 134

ekspresowe i pyszne danie, które świetnie sprawdzi się także na obiad. Na wierzch możecie dodać co tylko lubicie albo to co Wam zostało w lodówce:) Wartości odżywcze na porcję bez dodatków: 279 kcal w tym: B: 12 g; W: 23 g; T: 16 g.  Składniki (jedna porcja) - 150 g obranej cukinii - 25 g mąki orkiszowej lub kukurydzianej - jajko(...)oleju Dodatki - pół pomidora - ogórek konserwowy - plaster żółtego sera Wykonanie Cukinię trzemy na tarce. Dodajemy jajko oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy nasze ciasto na kształt pizzy. Pieczemy z obu stron na złocisty kolor. Pod koniec układamy kawałki pomidora, pokrojonego ogórka oraz ser. Przykrywamy pokrywą i pozostawiamy dopóki ser się rozpuści.  Pizzę podajemy z keczupem

Health-Fit-Life
Śniadaniowe ciasteczka owsiane z dżemem 166

mąką i dokładnie wymieszać. Masa powinna być wilgotna i gęsta. Za pomocą łyżki (najlepiej takiej do lodów), formować sporej wielkości kulki. Z ciasta formować małe koszyczki z dość głębokim wgłębieniem. Do środka wkładać około pół łyżeczki dżemu. Piec przez 15 minut w 170ºC

Healthy food explorer
Ciasto ucierane z kwaśną śmietaną i owocami 170

fanką ciast z owocami sezonowymi. Z kremem czy bez, świeże owoce zatopione w cieście to coś, co uwielbiam. Tym razem przygotowałam ucierane ciasto ze świeżymi malinami i borówkami, słupkami migdałów i gęstą, kwaśną śmietaną. Przepis jest banalnie prosty, a wykonanie szybkie. Potrzebne nam (na prostokątną formę 20cm x7cm) : *na ciasto ucierane: - 2 spore jajka - 100 g masła - 1/3szklanki cukru(...)szklanki mąki pszennej - szczypta soli - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Tip: Składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. * dodatkowo: - świeże owoce (u mnie maliny i borówki) - kilka łyżek migdałów w słupkach - gęsta, kwaśna śmietana Przygotowanie: Masło należy utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cły czas ubijając dodać sól. Następnie dodać jajka, ubijając

W poszukiwaniu inspiracji
Urodzinowy tort z matchą 169

dokładnie mieszamy. Spód każdej z tortownic wykładamy papierem do pieczenia wyciętym w dopasowany krążek. Zarówno papier, jak i boki tortownicy smarujemy olejem. Do każdej z tortownic wylewamy po połowie porcji masy. Biszkopty pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 15 minut albo aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Bardzo łatwo przeoczyć moment, kiedy stracą swój jasno zielony(...)wygląd absolutnie nie wpływa na ich smak, bo nadal są przepyszne Po upieczeniu, biszkopty wyciągamy z formy, żeby przestygły. Bita śmietana: Do wysokiego garnka wrzucamy stałą część mleka kokosowego (bez płynu), przesiewamy cukier puder i wlewamy ekstrakt z wanilii. Całość ubijmy ręcznym mikserem aż będzie sztywna. Jeden spód wkładamy na tortownicę i smarujemy połową gotowego kremu. Kładziemy drugi spód

Lamarida.pl
Babka piaskowa 249

składniki oraz powoli łączyć je ze sobą. W mojej wersji babka piaskowa jest bez dodatków – nie udekorowałam jej ani cukrem pudrem, ani inną, słodką ozdobą. Nie przepadam za tego typu ozdobnikami, ale oczywiście Wy możecie ubrać ją według swojego uznania, pamiętając, aby dekorować przestudzone ciasto Babka piaskowa przepis na dwie małe formy na babkę 2 duże jajka(...)masła 80 g cukru trzcinowego laska wanilii 80 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia + cukier puder, lukier lub polewa Masło rozpuść odstaw do przestygnięcia. Do misy miksera wbij jajka i dodaj cukier. Całość ucieraj ok. 10 minut, do czasu aż powstanie jasna i puszysta masa. Do mamy jajeczno-cukrowej dodaj ziarna wanilii. Mąkę przesiej

365 dni dookoła kuchni
Bułeczki orkiszowe pieczone metodą solno - drożdżową. Lutowa piekarnia 168

przemiału. Dlatego nie wyrosły za mocno, ale i tak bardzo nam smakowały. Przepis na pewno jeszcze powtórzę, ale już bez dodatku mąki pełnoziarnistej. Składniki na roztwór solno-drożdżowy: 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g wody 15 g miodu/cukru trzcinowego 10 g miękkiego masła roztwór soli i wody Wykonanie(...)sól, wodę i drożdże, dobrze wymieszać, aż sól się rozpuści. Naczyńko wstawić na noc do lodówki ( lub co najmniej na 4 godz) dzień pieczenia: umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Pod koniec dodać masło pozostawić ciasto do wyrastania na 90 minut w 30`C (wstawić no nagrzanego piekarnika i natychmiast wyłączyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paluchy drożdżowe z sezamem lub makiem | z czosnkiem lub ziołami 302

ciasta składam na pół i przeplatam. Tak uformowanego palucha układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z paluchami nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut. Pieczenie paluchów drożdżowych: Przed pieczeniem paluch maluję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem lub makiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około(...)minut na lekko złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Paluchy drożdżowe są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
SZYBKA ROLADA Z JABŁKAMI 192

proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy na jabłka i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 150 st. C termoobieg lub 170 st. C ustawienie góra dół ok. 15-20 minut.  Dużą ściereczkę wykładamy na stół i posypujemy cukrem pudrem. Biszkopt po wyciągnięciu obkrawamy i delikatnie przekładamy nasze ciasto na ściereczkę, uważajmy żeby się(...)oparzyć. Delikatnie ściągamy papier, gorące ciasto zwijamy, pomagamy sobie ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Przepis na pyszne ciasto  z dowolnymi owocami,  bez miksera KLIK

Pani na deser
Pulchniutkie ślimaki z marmoladą i lukrem 218

Całość wyrabiam na gładkie ciasto (przy pomocy robota kuchennego, bez którego nie umiem żyć :) ) Miskę z wyrobionym ciastem przykrywam folią spożywczą lub jak ktoś woli to ściereczką i odstawiam na około godzinę.  Po godzinie na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowuję prostokąt o grubości troszkę mniejszej od 1 cm. Rozwałkowane ciasto smaruję marmoladą i zwijam w roladę a następnie kroję(...)kawałki o szerokości ok 2,5-3 cm, układam poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane bułeczko - ślimaczki :) wkładam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez ok 20 min (pamiętajcie, że każdy piekarnik grzeje inaczej i u mnie wystarczyło 20 min a u Was np. potrzeba będzie 30 min).  Lukier

Kuchnia Viki
,, Mazurek różany z białą czekoladą’’ 194

różanej słodka polewa z białej czekolady i śmietany kremówki, dekoracja z pokruszonych bez. Składniki na ciasto kruche: • 200 g mąki pszennej tortowej • 50 g cukru pudru • 1 żółtko jajka, • 100 g masła • Łyżka śmietany18% • szczypta soli Dodatkowo: • 1 szklanka konfitury różanej • Około 5 kandyzowanych wiśni • Pokruszone bezy • opcjonalnie – odrobina barwnika w żelu • Polewa z białej czekolady(...)cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 20 minut

Podróż w kulinaria
babka piaskowa 172

Polecam prostą babkę parzoną ..Ta babka należy do średnio moich ulubionych.. 🙂 Składniki: 5 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 i 3/4 szklanki mąki

Ugotujmy Coś