Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukry. Nadal ubijając wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Na końcu dodaję kakao. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa chałwowa: Z budyni, mąki, cukru i mleka gotuję budyń. Odstawiam do przestudzenia(...)margarynę ucieram na jednolitą masę. Dodaję pokruszoną chałwę i razem ucieram. Następnie dodaję po troszeczku budyniu. Ucieram. 3. Na połowę biszkoptu wykładam część masy chałwowej (1/3). Na masie układam bezy i wykładam kolejną część masy (1/3). Przykrywam drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta cienko smaruję pozostałą masą i posypuję startą gorzką czekoladą. Ciasto schładzam godzinę w lodówce
Tradycyjna kuchnia Kasiprzyjemność w tych malutkich placuszkach. Zainteresowani? W tabelce wartości odżywcze placuszków bez dodatków i miodu. Składniki : 3 łyżki mąki owsianej (lub zmielonych na mąkę płatków owsianych) 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) Dodatkowo : masło orzechowe, banan, twarożek Rozgrzewamy patelnię(...)Zmielone płatki i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy
Chocolate Muffin Blogwiśni.. wspaniałe miękkie muffiny z kawałkami owoców :) Składniki na 12- 14 muffinek 1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni bez pestek 2 szklanki mąki pszennej 2 – 3 łyżki kakao 1 i ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 125 g masła, roztopionego i wystudzonego 2/3 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego 2 jajka, Sposób(...)wykonania W jednym naczyniu zmieszać ze sobą składniki suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką. Napełniać ciastem (2/3 wysokości ) foremki do muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 20 minut. Najlepsze są po wystudzeniu. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieolej, resztę letniej wody i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.3. Ciasto wałkujemy lub formułujemy placek rękami, układamy na blaszce, smarujemy koncentratem i posypujemy oregano. Nakładamy składniki: pieczarki, szynkę, cebulę i paprykę, posypujemy tartym żółtym serem. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut (zawsze sprawdzam spód pizzy, by się za bardzo(...)przypiekł). 4. Pizzę podajemy na ciepło, z keczupem lub sosem czosnkowym, albo bez dodatków - jak kto woli.Smacznego
Kuchnia domowa Anipowidła śliwkowe bez cukru KROKUS beza 4 białka (jajka L) szklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę dociskając(...)spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C. Studzimy spody i smarujemy po jednej łyżce powidłami. W misce ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając dodajemy cukier aby się dobrze połączył. Białkami smarujemy placki i pieczemy w temperaturze 160 C przez 10-15 minut, aż się zarumienią
Niezły Młynekszybkie są również mini bułeczki na proszku do pieczenia. Tym razem do ciasta chlebowego dodałam mieszankę przyprawy do chleba włoskiego z czarnuszką i suszonymi pomidorami. Chleb z garnka to najprostszy chleb na świecie, łatwiejszego chyba nie ma, musi mieć jedynie czas na wyrośnięcie. Ja wszystko przygotowuję wieczorem, przez noc ciasto sobie rośnie. Następnego dnia robię resztę. 3 szklanki mąki(...)godz. 18.00 i zostawiam do rana) Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Misę robota smarujemy olejem i układamy w niej kulę z ciasta gładką stroną do góry. Ponownie nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w misce ja zostawiam do czasu aż wrócę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięletniej wody 10 g świeżych drożdży10 g soli morskiej8 g słodu pszenicznego (opcjonalnie) Przygotowanie ciasta: Do dużej miski rozkrusz drożdże, dolej letnią wodę i wymieszaj tak, aby drożdże się rozpuściły.Dodaj przesianą makę owsianą i rozmieszaj, aż do otrzymania masy o jednolitej konsystencji, całkowicie bez grudek. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 4 godziny. Dodaj 250 g przesianej mąki(...)Pozwól ciastu wyrastać około 15 minut.Podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich delikatnie rozwałkuj do formy prostokąta. Dwa przeciwległe brzegi złóż jednocześnie do środka, miejsce złączenia lekko dociśnij. Zroluj ciasto wzdłuż i przełóż do formy odwracając tak, aby złączenie zrolowania było na dole. Jesli w trakcie formowania ciasta bedziesz tego potrzebował, nie zawahaj sie podypywać ciasta maką. Przykryj
Grahamka, weka i kajzerkaBardzo lubię eksperymentować z przepisami na ciasta. Zwłaszcza te w zdrowszej wersji. Dlatego dzisiaj kolejny przepis na ciacho z owocami, bez cukru i tradycyjnej mąki pszennej (użyłam ksylitolu i mąki pełnej orkiszowej). Biszkopt jest pyszny, lekko słodki a przy tym dzięki owocom - orzeźwiający, w sam raz jako lekki deser na upalne dni. Można użyć mieszanki owoców sezonowych, ewentualnie mrożonych(...)pieczenia. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Owoce opłucz i osusz. Mąkę, kakao i spulchniacz przesiej. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę - kiedy białka zaczną gęstnieć dodaj ksylitol, następnie żółtka. Do ubitej masy, dodawaj stopniowo przesiane suche składniki i delikatnie mieszaj szpatułką. Uważaj by nie zniszczyć konsystencji piany. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej
Ze smakiem i z pasjąmasło, skórkę cytrynową oraz wbić jajko. Na końcu dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera używając odpowiednich końcówek). Ciasto powinno być rzadkie, ale powinno bez problemu odchodzić od ręki. Następnie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1 godziny). Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na posypany mąką blat, uformować z niego(...)Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć sporą porcję jagód i zlepić brzegi tak jak na pierogi. Uformować z ciasta podłużny kształt. Gotowe bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu zachowując odpowiednie odstępy. Pozostawić do podrośnięcia
My simple kitchencukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 27cm. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części(...)puch, stopniowo dodawać pokruszoną chałwę. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Dodatkowo: 300g bez, 1/3 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, czekoladowe serduszka oraz cukier błyszczący do dekoracji. Nalewkę wymieszać z 1/4 szklanki wody. Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez. Delikatnie wcisnąć je w masę. Wstawić
Z miłości do słodkościkilka podstawowych itemków! Zobacz, jak ciastka wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PUREE Z DYNI (20 min + 60 min pieczenia) Ten krok warto uczynić na większa skalę – najlepiej zrobić sobie dużą partię z jednej, porządnej dyni i zamrozić na kolejne ciastka. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. W międzyczasie zajmujemy(...)łódeczki. Pokrojoną dynię wkładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową z wierzchu i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 min, do momentu, aż dynia będzie miękka (sprawdzamy to wkładając widelec – jeśli wchodzi prawie bez żadnego oporu, to dynia jest gotowa). Wyciągamy dynię z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Następnie wydrążamy miąższ (skórka powinna dać
Nerds Kitchenprzymierzałam się do tego ciasta, jednak przerażało mnie, bo nie da się ukryć, że jest pracochłonne. Wykombinowałam sobie to tak, część zabiegów obeszłam. A jak widziałam Agnieszkę jak je wcina, serce rosło i byłam pewna, że to dobry wyrób. :) 400 g herbatników 2 szklanki mrożonych jagód 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki Beza: 6 białek 3 łyżki cukru(...)łyżki wiórek. Dlaczego dałam kokos do piany? Dlatego, że nie lubię bezy, a wiórki robią z tej masy coś całkiem innego. Taką pianę rozkładamy równo na obie blaszki, a jedną z nich posypujemy na koniec odłożonymi wiórkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy 10 - 15 minut aż się wierzch zrumieni. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy
Dieta moja pasjałyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki zaparzonej mocnej kawy do nasączenia ciasta Czekoladę łamiemy i umieszczamy w rondelku. Dodajemy kawę (proszek) i mleko. Podgrzewamy do rozpuszczenia, stale mieszając. Rozpuszczoną zostawiamy, by masa lekko przestygła. Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, jajko, proszek do pieczenia, mąkę i miksujemy do powstania jednolitej masy. Masę wylewamy(...)stopni piekarnika ( + termoobieg) i pieczemy go przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze 100 minut w tak niskiej temperaturze. Po tym czasie sernik pozostawiamy w piekarniku, przy leciutko uchylonych drzwiczkach na godzinę i dopiero wyjmujemy. Bardzo prawdopodobne jest to, że podczas pieczenia ciasto mocno wyrośnie i pęknie, a przy stygnięciu lekko siądzie
Poezja Smaków - blog kulinarnyPrzypadkowe ale nie do końca. Planowałam upieczenie ciasta na pewien konkurs. Upiekłam brownie i doszłam do wniosku, że idealnie byłoby udekorować je pyszną kremową masą. Niestety jak to przy tworzeniu bywa wpadki się zdarzają i masa nie miała odpowiedniej konsystencji. Dodałam więc do niej śmietany i postanowiłam masę zamrozić. Okazało się, że odkryłam patent na słodkie, kremowe, lekko(...)pieczenia skórka z połowy cytryny Składniki wkładamy do misy miksera i ubijamy najpierw na niskich potem na wysokich obrotach ok. 10 minut. Masę przekładamy do pojemnika i zamrażamy. Po ok 6 godzinach lody są gotowe. Mimo nie używania maszynki do lodów i braku mieszania co godzinę lody pozostały kremowe i lekko ciągnące. Podałam je w towarzystwie ciasta Brownie. Można
Dzieje kuchennej Wiewióryciasto jest bardzo kwaśne, dlatego trochę zmniejszyłam ich ilość. Dla kogo: dla wszystkich kochających ciasta z bakaliami dla tych, którzy chcą załatwić pieczenie ciast wcześniej i mieć spokój przed świętami dla chcących spróbować tradycyjnego irlandzkiego ciasta Składniki: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)namoczonymi dzień wcześniej owocami. Przelewamy masę do tortownicy (u mnie 26cm) pokrytej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temp. 140 stopni przez ok. 2 godziny. Już po 1,5 godziny dobrze jest sprawdzić czy przypadkiem ciasto nie jest już gotowe (najlepiej za pomocą drewnianego patyczka). Po wyciągnięciu ciasta z pieca czekamy
Mania Wypiekania