Bajgle pomidorowo-bazyliowe 231dodaj sól, cukier oraz zaczyn. Zagnieć ciasto i odstaw na minimum godzinę w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, zagnieć chwilkę, podziel na dwie części. Do jednej części dodaj bazylię, a do drugiej koncentrat pomidorowy i posiekane suszone pomidory. Tą pomidorową część podsypuj bez obaw mąką podczas wrabiania koncentratu. Uformowane(...)ciasta i sklejacie jego boki, tak żeby była dziurka w środku. Ta dziurka jest potrzebna, aby ciasto nie było surowe w środku po upieczeniu. W średnim garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżki cukru. Gotuj każdego wyrośniętego bajgla 1-2 minut z każdej strony, i po wyjęciu z garnka kładź od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy lekko
greenscarf
Domowe ciasto z cukinią 398Obie wersje smaczne. Ta z olejem kokosowym bardzo aromatyczna i chyba bardziej Lilce przypadła do smaku. Wcinała jeden kawałek za drugim. Przepis na ciasto z cukinią Składniki 2 szklanki startej na małych oczkach cukinii (bez skórki) ½ szklanki płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego około 1/3 szklanki ciemnego kakao łyżeczka sody 2 jajka ½ szklanki syropu klonowego(...)mąki Wykonanie W dużej misce przez chwilę (bez miksera) ubijamy jajka, wlewamy olej i syrop klonowy. Dodajemy kakao, mieszamy i dodajemy startą cukinię. Na końcu wsypujemy mąkę i sodę. Wersja druga: wszystkie składniki wrzuciłam do thermomixa i zmiksowałam na gładką masę. Ciasto jest jaśniejsze, bo robiłam je na oko. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. ciasto
lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Oponki z serem na szybko 166szybko! Polecam również przepis na oponki (bez sera) na drożdżach Składniki: 1 kg mąki 1 kg białego sera 1 masło 6 jaj 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ torebki proszku do pieczenia cukier puder do posypki olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto takie jak na pierogi. Następnie
Tradycyjna Kuchnia
Pizza 210ogniu bez przykrycia przez ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać sól, cukier, ocet oraz bazylię i zblendować całość. Gotować jeszcze przez 15-20 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Dużą czarną blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia (można go delikatnie naoliwić), a na nim rozciągnąć rękoma na kształt okręgu wyrośnięte ciasto. Wierzch
Simply Food
Chleb na jogurcie naturalnym. 211zyskują wyjątkowy smak. Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 małe łyżeczki cukru 35 dag jogurtu naturalnego bez laktozy Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej pszennej typ 450 2 małe łyżeczki soli ewentualnie ciepła woda Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło bez laktozy do posmarowania blaszki Wykonanie: 1. Rozczyn: Jogurt ( w raz z opakowaniem ) wkładamy do miski(...)smarujemy masłem. Następnie wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy z niego podłużny chlebek i przekładamy do blaszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 4. Pieczenie: Tak przygotowany chleb pieczemy w temperaturze 180 do zrumienienia przez około 50 minut. 5. Podanie: Gotowy chleb studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Chleb polecam podać z masłem bez laktozy. Rady: Szklanka
Izabelawkuchni
Ciasto jogurtowo-czereśniowe z patelni (bez pieczenia) 670ciasta... Jest przepyszne, delikatne i puszyste. Nie wyczuwa się różnicy, że jest przygotowane na patelni. Użyłam czereśni, ale Wy możecie zamienić je na dowolne owoce. Szczerze polecam! (Patelnia o średnicy 24 cm) 3 jajka (średnie) 120g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 ml jogurtu naturalnego 60 ml oleju 300g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo(...)bez pestek) olej do wysmarowania patelni cukier puder do posypania Jajka z cukrami zmiksować do puszystości. (Powinny być bardzo dokładnie ubite i napowietrzone.) Nadal mieszając - dodać jogurt, olej, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu delikatnie wmieszać wydrylowane czereśnie. Masę przełożyć na patelnie (z nieprzywierającym dnem) uprzednio rozgrzaną i delikatnie natłuszczoną olejem. Ciasto wyrównać
Di gotuje
ciasto "ballada" 221jabłecznika więc nadrabiam bo mam przepis na przepyszne ciasto z jabłkami. Kruszonka, jabłka w budyniu, bakalie i beza. Palce lizać! *foremka 25*34 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła 4 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 5 jabłek 800 ml mleka 2 opakowania(...)rozmieszać. Następnie dodać jabłka i całość wyłożyć na kruszonkę. Na warstwę budyniową wyłożyć orzechy z bakaliami. Wstawić do piekarnika i piec w 180*C około 30 minut. Białka ubić z cukrem na pianę i wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze pół godziny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Keks królewski - najlepszy! 2585żadnej cukierni. Ciasto jest przepełnione bakaliami, przepięknie pachnie i naprawdę obłędnie smakuje. W przeciwieństwie do większości przepisów na keks, ten nie zawiera proszku do pieczenia ani żadnych dodatkowych spulchniaczy. W moim domu to obowiązkowe ciasto na Nowy Rok. Taka wielopokoleniowa tradycja :-) Czy pyszny keks zagości i u Was? Bardzo polecam nie tylko na święta! Składniki na 2 małe podłużne(...)suszonej moreli 100 g migdałów bez skórki 100 g drobnych rodzynek 100 g kandyzowanej skórki z limonki lub z cytryny 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny masło do posmarowania foremek Bakalie pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać. Mąkę przesiać. Dwie podłużne prostokątne foremki do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boki foremek posmarować masłem
maniapieczenia
Bezglutenowe ciasto marchewkowe. 203przepisie zamiennik mąki, co prawda droższy, ale bezglutenowy, 100 g maizeny (mąka kukurydziana, a więc bezglutenowa), 1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeżeli chciecie by przepis był bezglutenowy należy poszukać odpowiedni proszek bez glutenu, w kolejnym(...)wpisie obędzie się bez proszku do pieczenia), sól, cynamon. Przepis: Ubić żółtka ze 100 g cukru i przyprawami (cynamonem) aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać drobno startą marchewkę, drobno zmielone orzechy, migdały, maizenę, proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 100 g cukru. Dodać je do reszty składników. Wymieszać razem. Ciasto przełożyć do uprzednio
MODA NA BIO
Drożdżówki z dżemem rabarbarowo-pomarańczowym 187ktoś zrobił go więcej do słoiczków, tak jak ja. Wtedy te drożdżówki można piec cały rok. Są tego warte. Słodkie ciasto, słodka kruszonka, a w środku kwaskowaty aksamitny dżem o wyrazistym smaku. Skusiłam się ostatnio i kupiłam w sklepie dżem z porzeczek i jeżyn. Aksamitny, przecierany, bez żadnych pestek. Dżem dedykowany dzieciom. W składzie nie miał nic "szokującego", więc(...)przykryć czystą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika). Z każdej części uformować 9-10 kulek. Lekko spłaszczając układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na kilkanaście minut
Codzienna kuchnia niecodzienna
Jabłkowe ciasto z jogurtem, bez masła (Ciambella alle mele e yogurt, senza burro) 1149SKŁADNIKI 250 g m ą ki pszennej 150 g jogurtu naturalnego 70 g cukru trzcinowego 16 g proszku do pieczenia 4 jabłka 3 jaja
La grande e la piccola cuoca
Rogale "marcińskie" 261masę i u mnie nie było aż tyle lukru i posypki..ale mimo to były pyszne...Jestem ciekawe jakie rogale piekły inne osoby..którym od razu dziękuję za wspólne pieczenie.. Składniki na ok. 16 sztuk: 3 1/2 szkl. mąki 3 jajka 1/4 kostki masła 2 łyżki cukru 4 dag drożdży ok. 1/2 szkl.letniego mleka Masa: 1 1/2 szkl(...)zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć.[ u mnie bez mielenia - użyłam już mielonego maku i migdałów] Utrzeć z cukrem i śmietaną. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut. Następnie piec 20 minut w temp. 220 stopni.. Polać lukrem. Razem
Moje domowe kucharzenie
Tarta cytrynowa z bezą 158wysmarować je masłem i lekko podważyć, a wtedy wyciągamy ją bez problemu. Tarta cytrynowa z beza 2016-11-12 17:51:54 Write a review Save Recipe Print Kruche ciasto 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła 1 żółtko ( białko wykorzystasz do bezy) 2 łyżki zimnej wody Krem 2 cytryny( wyciśnięty sok i starta(...)masła 1 całe jajko plus 3 żółtka Beza 4 białka 200 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Instructions Z podanych składników wyrobić ciasto. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę (dno i boki), Spód i boki lekko ponakłuwać widelcem,aby nie wyrosła w piekarniku górka. Piec przez 15 minut. ... Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy.. Wlać
Rusty Fork
Cytrynowe tartaletki pod pierzynką 241przesiewamy na stolnice z sodą oczyszczoną. Dodajemy maślankę jajka oraz masło. Wszystko razem zgniatamy na jednolite ciasto. Układamy je w formach na tarteletki i wkładamy do nagrzanego pieca na 180 stopni na około 305 minut. Gdy spody się zarumienią wyciągamy je z pieca i studzimy Cytryny sparzymy wrzątkiem. Następnie na tarce ścieramy skórkę a sok wyciskamy do naczynia. Skórkę(...)razem mieszamy aż uzyskamy jednolitą gęstą masę. Nakładamy ją po łyżce na gotowe spody Białka ubijamy na sztywno mikserem i dodajemy cukier a na sam koniec mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę układamy na tarteletkach w dowolny sposób, ja wycisnęłam je szprycą. Gotowe ciastka wędrują jeszcze raz do pieca na 20 minut w temp. 200 stopni aby przypiec bezę. Gdy lekko
ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta z chorizo,fasolką,bobem,botwinką,kalarepą i z resztą ferajny :) 186lodówki. Następnie wylepiamy nim natłuszczoną formę i pieczemy ciasto około 15 minut w 180 - 190 stopniach w piekarniku. Kiedy ciasto jest gotowe nakładamy farsz - składniki poniżej:Składniki na farsz:garść zielonej fasolki szparagowejgarść łodyg z botwinkimała czerwona paprykagarść bobukilkanaście plasterków chorizo (można pominąć jeśli chcemy danie bez mięsa)por - zielona częśćkilka pomidorków koktajlowychi mała kalarepkapół młodej cukiniisól, pieprzoliwa(...)chwilę dusimy w odrobinie wody. Solimy i dodajemy pieprz. Składniki na sos mieszamy ze sobą z dodatkiem soli i pieprzu. Na ciasto wykładamy farsz z ugotowanych warzyw, i zalewamy je sosem z jajek,śmietany i serów. Tartę pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. zagniatamy składniki na ciastozagniecione ciasto wkładamy do lodówkisurowe ciasto wylepiamy natłuszczone naczynieupieczone ciasto
Bon Appetit Małgorzaty