bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:451/1508)

Tort bezowy z owocami lata 181

T radycyjnie każdego roku w środku lata piekę bezę Pavlovę ze wszystkimi najlepszymi w tym okresie owocami. Maliny, jeżyny, porzeczki i borówki aż się proszą, żeby

Food Square
Ciasto kostka alpejska w wersji wegańskiej 252

naprawdę to ciasto się składa, i piecze tylko biszkopt. Pierwsza warstwa ciasta to biszkopt, potem warstwa kremu o smaku kawowego toffi z bezikami, a na to jeszcze idzie warstwa bitej śmietany- czysta rozpusta. Jest z nim trochę zabawy, nie ukrywam, zwłaszcza, jeżeli ktoś jest weganinem, bo wegetariane będą mieć ułatwione zadanie: bezy mogą kupić gotowe jak i kajmak. Wegus(...)możesz je piec z lekko uchylonymi drzwiczkami piekarnika przez 1,5- 2 h! Długo, dlatego ja piekłam ich na raz dwa razy tyle, wykorzystując każdy poziom piekarnika. Bezy podczas pieczenia lekko się rozleją. Po wyjęciu z piekarnika będą lekko gumowate ale w ciągu kilku minut stają się idealnie suche i kruche. Gdy tylko wystygną od razu przełóż

greenscarf
FIT batoniki owsiane z bakaliami 229

Batoniki te są mega zdrowe- bez białej i bezwartościowej mąki, bez cukru, bez mleka, bez utwardzonego tłuszczu, bez konserwantów i polepszaczy

Kraina Miodem Płynąca
Wspomnienie dzieciństwa - ciasteczka z maszynki 148

dokładnie łączymy. Ostatnią część zostawiamy bez dodatków. Wszystkie części przekładamy do lodówki na około 60 minut (można wsadzić do zamrażarki na ok. 3 minut). Po wystudzeniu wkładamy ciasto do maszynki małymi porcjami, w której są umieszczone formy do ciasteczek. Mielimy, a wychodzące ciasteczka ucinamy na dowolnej długości paski. Układamy na papierze do pieczenie i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Kulinarne życie
Przepis na Drożdżówki z Rabarbarem 179

nakładam łyżkę rabarbaru dociskając rabarbar do ciasta łyżką – drożdżówki układam w odstępach około 2-3 cm bo jeszcze wyrosną Blachę z drożdżówkami odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia Przygotowanie kruszonki: Na blat wysypuję mąkę , masło , cukier i pocierając dłońmi składniki łącze je tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa Pieczenie drożdżówek z rabarbarem : Przed wstawieniem blachy(...)Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę Drożdżówki piekłam około 20 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu Domowe drożdżówki z rabarbarem są gotowe można się częstować życzę udanych wypieków i smacznego . Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Entliczek pentliczek i oto serniczek 146

jeszcze zrobić pączki na tłusty czwartek.Ulga.Do kolejnej walki z sernikiem przekonał mnie przyjazd gości w niedziele. Upiekłam tym sposobem dwie pieczenie na jednym ogniu, zaspokoiłam (chyba tylko chwilowo) moje sernikowe podniebienie i zaprezentowałam gościom, ( mam nadzieje) smaczne ciasto. Tak swoją drogą zastanawiam się  ile jeszcze mi starczy cierpliwości w stosunku do mojej rodziny. Za każdym razem gdy rozmawiam(...)Wracając jednak do przepisu, sernik może nie wygląda rewelacyjnie, raczej tradycyjnie bez specjalnych dekoracji czy dodatków ale jest, a w zasadzie to już był.  na prawdę bardzo bardzo pyszny.  Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% masa serowa: 1 kg twarogu

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówki ślimaczki 186

babci ;)  Co do nadzienia ślimaczków, można użyć dowolnego dżemu lub marmolady. Pamiętajmy tylko o tym by dżem był dosyć gęsty, w innym wypadku wypłynie na blachę. Zachęcam do pieczenia!:) Składniki: 75g masła 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 5 łyżek cukru szczypta soli dżem cukier puder do posypania Wykonanie:Masło rozpuszczamy, zdejmujemy z gazu(...)drożdży mleko ma być ciepłe, ale nie gorące!Do miski wsypujemy mąkę i sól. Zalewamy wszystko zaczynem drożdżowym i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia.Ciasto wyrabiamy tak, aby było jednolite, bez pęcherzyków powietrza. Rozwałkowujemy dosyć cienko, smarujemy dżemem i zwijamy w rulon.Kroimy na kawałki grubości 3-3,5cm. Układamy na blasze

Czerwona Porzeczka
Sernik z brzoskwiniami babci Basi 193

domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Skła dniki ciasta : 3 szklanki mąki , 250 gram masła lub margaryny Kasia, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek jaj, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, PRZYGOTOWANIE CIASTA

Pysznosci Babci Basi
Markizy piernikowo-anyżowe 178

Jakoś w tym roku nie miałam natchnienia na wypiekanie pierników..tzn. piekłam, ale miałam w planach więcej coś zrobić..ale jak zobaczyłam wpis z  markizami  postanowiłam zrobić je zrobić..W sumie ja nie zdobiłam ich lukrem,ale to bez znaczenia, bo i tak są smaczne...Po upieczeniu są mięciutkie,jak wystygną już są twarde, a jak się(...)schłodzeniu będzie dobre do wałkowania]. Po schłodzeniu ciasto podsypać delikatnie mąką, rozwałkować na  grubość pół centymetra  [ u mnie troszkę cieńsze]  , literatką lub foremką wycinać jednakowe kółeczka. Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta  [ niekoniecznie, bo bez przełożenia też są pyszne] , ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 15 minut w temperaturze  180 stopni.Wystudzi

Moje domowe kucharzenie
Zupa gulaszowa na pieczonej papryce 189

Dzisiaj zajadamy pyszną zupę gulaszową. Wyszła świetnie i odbiega od tradycyjnej.  Składniki: 700 g mięsa wołowego 2 cebule pęczek szczypiorku 2 duże papryki 300 g

Niezły Młynek
ciasto z malinami i galaretką 1342

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy z czekoladą: 2 budynie waniliowe bez cukru 500 ml mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru(...)wierzch: 3 galaretki malinowe lub dowolnego smaku aby czerwone 300 – 400 g malin, świeżych 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Na biszkopcie równomiernie rozsmarowujemy masę. Na masie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Całość schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem ok. 15 min. wcześniej

Domowy Smak Jedzenia
Truskawkowa BOMBA w lustrzanej glazurze 267

smakiem :) Ciasto czekoladowe (tortownica 28 cm): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 szklanka maślanki lub kefiru 1/3 szklanki oleju 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów, albo rozpuszczalnej) Przygotowanie(...)niskich obrotach do połączenia składników. Dodaj suche składniki i krótko zmiksuj. Następnie powoli dodawaj gorącą kawę cały czas mieszając. Gotową masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut , do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Umyte truskawki zblenduj na gładki mus, przelej

Kulinarna (nie)codzienność
Fistaszek - biszkopt z kremem z masła orzechowego 178

smaków i aromatów.  Ciasto jest łatwe w wykonaniu chociaż trochę czasochłonne.  Szczególnie przygotowanie blatów biszkoptowych.  Ale całość jest warta grzechu... 😊 Skład niki: 3 blaty biszkoptowe , każdy upieczony z dwóch jajek 1 biszkopt bezglutenowy: 2 jajka wielkości L 40 g cukru 50 g mąki bezglutenowej 10 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 ml oleju Masa(...)ubijać. Dodawać partiami mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty. Wylać na blachę średniej wielkości i rozprowadzić po całej powierzchni na równo. Blachę posmarować margaryną i nie wysypywać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni bez termoobiegu. Piec 15 minut. Wyjąć. Wyłożyć na kratkę do wystudzenia. Według tego

Ze smakiem bez glutenu
Krajanka z masła orzechowego i płatków owsianych z otrębową kruszonką i powidłami śliwkowymi bez mąki, masła i cukru 149

quinoa więc postanowiłam to wszystko połączyć i stworzyć pyszną ale znacznie zdrowszą wersję krajanki. Przepis jest banalnie prosty, ciasto piecze się tylko 10 minut, a do tego smakuje tak obłędnie, że jeszcze zanim skończyłam robić zdjęcia pochłonęłam trzy duże kawałki, ciasto wyszło cudownie, nie spodziewałam się takiego smaku, dlatego jak najbardziej polecam wam ten przepis i zachęcam do wypróbowania(...)powideł śliwkowych do posmarowania ciasta (najlepiej takich domowej roboty bez cukru ) Przygotowanie :  Spód : W misce mieszamy płatki owsiane i otręby z masłem, miodem i jajkiem, jeśli masa za słabo się skleja można dodać więcej masła albo więcej miodu, następnie powstałe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze

zdrowa vege kuchnia