Ciasto kruche: 210 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 łyżki erytrolu 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 80 g masła klarowanego (ghee) 1 łyżka mąki kokosowej Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Podzielić na pół. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia(...)puder, dodać do białek i ubijać jeszcze przez chwilę, aż do uzyskania puszystej, bezowej pianki. Wyłożyć na podpieczony sernik, wygładzić. Mocno schłodzoną drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać kruszonką piankę. Piec jeszcze około 30 minut w 180 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku
FitKotciągu roku nie piekę dużo ciast, zazwyczaj tylko na święta. Z okazji Wielkanocy przygotowałam dla Was zestawienie wszystkich ciast na blogu, nie zapomniałam także o tych, którzy zamiast zwykłych ciast wolą ich wersje fit. Udanych wypieków! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Ciasto czekoladowe Ciasto marchewkowe bez mąki Ciasto owsiane Ciasto pomarańczowe bez mąki Keks 2016 Keks
Moja smaczna kuchniaMieszamy mokre i suche składniki, dodajemy posiekane figi, mieszamy. Ciasto czekoladowe z suszonymi figami Helio, aromatyczne, delikatne i pyszne! Ciasto przekładamy do keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 175 C grzaniem góra plus dół – bez termoobiegu. Piec ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i wyjmujemy
Zasmakuj KuchniWitajcie, chlebek bananowy to popularny wypiek, który sama robiłam już wiele razy. Kiedy ostatni raz zabrałam się za pieczenie nie byłabym sobą gdybym trochę nie poeksperymentowała . I tak wyszło bardzo smaczne ciasto bez mąki, jajek, mleka oraz dodatku cukru. Dodałam do niego trochę suszonych śliwek, pestek dyni oraz gorzkiej czekolady. Ale tak na prawdę można do niego dodać(...)oraz suszone śliwki. Całość ponownie blendujemy. Na koniec wsypujemy pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi lekko je dociskając do ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Chlebek bananowy sprawdzi się zarówno na śniadanie (na przykład z domową konfiturą) lub deser czy drugie śniadanie. Podany
Health-Fit-Lifewysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Powierzchnię wyrównujemy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 15-17 minut lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być ładnie zarumieniony i sprężysty przy dotyku. Upieczony wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt można też upiec bez dzielenia go na blaty, po prostu należy potroić ilość(...)składników i od razu upiec 1 duże ciasto, które następnie należy przekroić na 3 części. Ja jednak preferuje pieczenie blatów osobno, gdyż wówczas każdy wygląda tak samo i nie ma problemów z krojeniem biszkoptu J Krem śmietankowy: Wszystkie składniki na krem (oprócz likieru) umieszczamy w dużej misce i dokładnie miksujemy. Ubijamy do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu
MyCookBook.plUwielbiam serniki i mogłabym je piec i jeść bez końca. Przepisów jest bardzo dużo, a ten na biszkoptach z brzoskwiniami, kojarzy mi się z czasem gdy miałam naście lat i odwiedzała nas znajoma, która miała w zwyczaju przyjeżdżać z sernikiem, fajni tacy znajomi, a serniczek przepyszny :) Składniki: 750g twarogu półtłustego 1 1/3 szklanki cukru 15 dag masła 6 jajek(...)tradycyjnie wysmarować dobrze tłuszczem (spód i boki). Ja tym razem spód tortownicy wyłożyłam papierem pergaminem, a boki wysmarowałam delikatnie margaryną i również wyłożyłam papierem, co sprawiło, że boki ciasta były gładkie i nieuszkodzone przy wyjmowaniu. Wystarczy wyciąć prostokątny pas papieru, nieco wyższy niż tortownica, następnie przyłożyć do wysmarowanych brzegów tortownicy, a na łączeniach złączyć papier przy użyciu szpilki. Spód tortownicy
Smakowy Rajczasie zagniećcie ciasto jeszcze raz, jeśli to konieczne podsypując lekko mąką- (będzie dosyć luzne, nie będzie zachowywało kształtu, ale tak powinno być :) ). Przygotujcie formę , wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Ciasto "wlejcie" (tak, tak, będzie dosyć luźne) do formy, nakryjcie ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na jeszcze 1-1,5 godz. W czasie oczekiwania umyjcie truskawki. Przygotujcie kruszonkę (wszystkie(...)niewielkie "grudki"). Zróbcie masę serową: twaróg rozgniećcie widelcem zmieszajcie z żółtkiem, cukrem i ekstraktem z wanilii. Nagrzejcie piekarnik do 175 st bez termoobiegu. Na wyrośnięte ciasto nałóżcie w przypadkowych miejscach masę serową, truskawki i posypcie wszystko kruszonką. Pieczcie około 20-25 minut- do suchego patyczka
OliveandThymetak wszystkim smakował sernik, że nie zdążyłam zrobić zdjęcie przekroju ciasta :) ale zrobiłam też z tego przepisu wersję deseru w pucharkach. przepis w kolejnych
Bon Appetit Małgorzatyjadłam... :-) Oprócz tego, że są bez cukru i bez pszenicy, to są także bez laktozy.Z przepisu wychodzi 12 sztuk.Składniki suche:- 320g mąki orkiszowej u mnie typ750 (pszennej troszkę mniej)- 1 łyżeczka (z lekkim czubkiem) proszku do pieczenia- 2 szczypty sody- 1/3 łyżeczki soli- 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)Składniki mokre:- 2 jajka(...)temp.pokojowej, ja podgrzewałam mleka po wyjęciu z lodówki) i roztopiony, letni olej kokosowy. Mieszamy.Następnie do składników suchych dodajemy składniki mokre i mieszamy delikatnie (tylko do połączenia składników).Wymieszane ciasto nakładamy do formy wyłożonej papilotkami (najlepiej nakłada się łyżką do lodów). Otrzymane ciasto wykładamy na 12 muffinek. Na wierzchu każdej wciskamy delikatnie po ok.3 zamrożone maliny, Można delikatnie posypać wiórkami
Smaczne Zdroweblachę ciasta, a nie tylko miniaturowy kwadracik na symbolicznym talerzyku. U nas oczywiście wuzetka powstała bez użycia rafinowanego cukru, który w moim odczuciu jest jedynym grzechem tradycyjnego przepisu, choć nadal jest to ciasto raczej na wyjątkowe okazje. Wuzetka 8 jajek 1/2 szkl. cukru kokosowego 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki krupczatki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wsypać przesiane obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, a zaraz potem kakao. Na koniec wlać olej i mieszać aż wszystko się połączy. Piec w okrągłej, dużej formie (28cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ~50 minut - najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto się upiekło. Najlepiej odstawić je na całą
Przepysznik - BLW i nie tylkowymieszać - zostawić do ostygnięcia jajka, miękkie masło, cukier i cukier waniliowy zmiksować na "kogel mogel" wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć ciasto z 3 minuty tortownica 24cm - dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem na dno dać połowę ciasta i je rozsmarować i ułożyć połowę śliwek z płatkami na śliwkach rozsmarować resztę ciasta teraz
W Mojej Kuchni LubięBlachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm), wypełniając każdą z papilotek prawie do pełna. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 205 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 15 - 18 minut, aż staną się złociste, a wbity w ich środek patyczek/wyka(...)hermetycznie zamkniętych pojemnikach/puszkach, w temperaturze pokojowej, przez okres do 5 dni. W przypadku, gdy w formie na muffiny pozostały miejsca wolne (bez ciasta), należy wlać do nich po 2 - 3 łyżki zimnej wody, zapewni to równomiernie pieczenie się muffinek. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffinki są już upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy
Gospodyni Miejskaroku czeka mnie i teraz dylemat, jakie ciasta upiec na Święta. Wiadomo sernik musi być. Boże Narodzenie bez makowca to nie Boże Narodzenie. Marlenka też, bo to jedno z ulubionych ciast pana męża. Keks… no tak, piekła go co roku moja mama. I gdzie tu miejsce na nowości? Nie chodzi o to, że kupa roboty…Ale nawet(...)rozpuszczenia cukru.\r","Studzimy.\r","W mleku rozpuszczamy sod\u0119.\r","Dodajemy pozosta\u0142e sk\u0142adniki do miodowej masy i zagniatamy ciasto.\r","Ciasto chowamy do szklanej miski, przykrywamy foli\u0105 i trzymamy w lod\u00f3wce do momentu pieczenia ( 1-2 tyg przed \u015bwi\u0119tami).\r","Ciasto rozwa\u0142kowujemy na ok. 0,5 cm blaty.\r","Wykrawamy pierniczki
Mieszam w Garnkunapoju roślinnego -4 łyżki cukru kokosowego -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Płynna czekolada -60g gorzkiej czekolady (u nas bez białego cukru) -3-4 łyżki śmietanki kokosowej -3 łyżki cukru kokosowego -1 łyżka gorzkiego kakao DAKTYLOWE CIASTO Tamaryndowca zalać gorącą wodą i przykryć naczynie. Pozostawić na ok 30 minut(...)suche składniki i mieszać do uzyskania gęstej masy bez grudek. Masę przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (kilka łyżek) oraz do formy sylikonowej w kształcie wieńca (może to być forma do babki sylikonowa) . Piec w 180’C ok 50-60 minut do suchego patyczka (blat piec odpowiednio krócej - sprawdzać patyczkiem czy jest dopieczony). PŁYNNA CZEKOLADA
Candy Pandaschciałam sprawdzić, jak spisze się w cieście. Jest nieźle. Lekko cynamonowo, aromatycznie. Jesiennie. Razowe orkiszowe ze śliwkami i karobem (bez cukru) 200 g mąki orkiszowej razowej 20 g mąki kokosowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 1 łyżka karobu 150 g jogurtu islandzkiego (typu skyr) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 3/4 szklanki erytrytolu(...)islandzki, ciągle miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodać skórkę z cytryny i ekstrakt. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posypać pokrojonym rabarbarem. Piec około 60 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Artykuł Razowe orkiszowe ze śliwkami i karobem (bez cukru) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkot