bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:273/1508)

Słodka Chałwa 1074

łyżeczka proszku do pieczenia,  łyżka mąki pszennej,  3 budynie waniliowe bez cukru (40g każdy).  5 łyżek kakao Krem:  2 budynie waniliowe lub karmelowe bez cukru (40g każdy),  3 szkl. mleka,  250g margaryny lub masła,  300g chałwy waniliowej,  Kakao lub czekolada do posypania wierzchu ciasta 1 słoiczek(...)około 400 ml. dżemu z czarnej porzeczki  Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sproszkowany budyń. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 22x33cm. Piec ok.35-40 min w 180st. 2,5 szkl. mleka zagotować. W reszcie rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko. Gotować

NaKońcuJęzyka
Szarlotka z bezą 208

cukru 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 2 jajka 2 żółtka Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru Warstwa jabłkowa: ok. 2 kg jabłek (papierówek, antonówek lub renet) 5 łyżek cukru 1/4 łyżeczki cynamonu dodatkowo: bułka tarta Suche składniki ciasta mieszamy razem (na stolnicy lub  w dużej misce(...)będzie łatwiej wykleić nim dno foremki). Gdy ciasto schłodzi się, dzielimy je na trzy części - jedną z nich ponownie odkładamy do lodówki, a dwiema pozostałymi wylepiamy dno i boki blaszki, w której będziemy piec szarlotkę (u mnie 22 cm x 26 cm). Następnie posypujemy ciasto cienką warstwą bułki tartej (wchłonie podczas pieczenia sok z jabłek i dzięki temu unikniemy

Czary - gary w kuchni
Zdrowe Muffiny Bananowe z orzechami ,sezamem i popping z amarantusa,idealne na śniadanie lub przekąskę 175

połączenia składników.  Teraz dodać orzechy,sezam,popping i ponownie wymieszać krotko . Blaszkę do muffinek -babeczek wypełnić (papilotka ,u mnie bez ) ciastem do 3/4 wysokości , każdego wgłębienia blaszki na muffiny . Można posypać dodatkowo po wierzchu orzechami. Piec około 20-25 minut ,lub do suchego patyczka .Czas zależy od piekarnika . widać  kawałki banana ,bo nie jest równo zmiksowany ,tylko(...)Tajemnica tkwi w ich pochodzeniu – muffin był kiedyś rodzajem bułeczki, a babeczka to miniaturowe ciasto. Pierwsza rzecz, która odróżnia muffina od babeczki, to sposób przygotowania ciasta. Ciasto na muffiny powstaje przez początkowe oddzielenie składników mokrych (np. olej, starta marchewka) i suchych (np. mąka, proszek do pieczenia), a następnie ich delikatne połączenie za pomocą łyżki lub szpatułki. Składniki na babeczki

w mojej kuchni
Letnia tarta z owocami i bezą 201

Na letnie dni takie ciasto pasuje idealnie. A i owoce w zależności  od sezonu można tu zastosować. U mnie dziś Porzeczkoagrest  ;) Takie skrzyżowanie. Owoce

Malinowa Kawiarenka
Cynamonowe bułeczki 199

lekko spłaszczaj i przekładaj do foremek na muffinki wysmarowanych masłem (w ten sposób łatwiej zachowasz ich formę, ale te pieczone bez foremek również ładnie zachowują formę). Piecz około 20–25 minut w temperaturze 190°C. Jeśli lubisz, gdy ciasto się błyszczy, tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj bułeczki rozbełtanym jajkiem. Ja dodatkowo posypałam cukrem.   function load(url, callback

dom-agi.pl
Kruche z malinami i bezą 154

puszki – 2 jajka – 500 g świeżych malin ( jedno kartonowe pudełko) Beza – 3 białka – ½ szklanki cukru Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i jeśli ciasto jest bardzo miękkie włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść(...)Białka ubijamy na prawie sztywną pianę. Dodajemy systematycznie po 1 łyżce cukru. Piana musi być sztywna i błyszcząca. Wyciągamy podpieczone ciasto i wylewamy delikatnie na spód krem a następnie układamy maliny i bezę. Zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Piec ok. 30 minut aż beza się zarumieni. ( po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze przez

I LOVE LIFE
WZ-tka z kremem mascarpone i likierem waniliowym 138

waniliowy, którym nasączone jest ciasto. Przygotowałam to ciasto na urodziny zamiast tortu. Było idealne. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego WZ-tka z kremem mascarpone i likierem waniliowym Składniki. 4 jajka 2 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanili(...)Przygotowanie. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Żółtka ubić z cukrem i wanilią. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek dodać mąkę bardzo delikatnie mieszając mikserem. Na koniec dodać delikatnie białka, mieszać drewnianą łyżką. Piec 3o min w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto wystudzić i rozkroić wzdłuż. Nasączyć jedną ze stron każdego

mecooks
Zdrowe ciasto serowo-otrębowe 324

czubata łyżeczka kakao 30 rozkruszonych tabletek STEWII lub innego słodzidła (najlepiej żebyście spróbowali surowego ciasta i sami ocenili ile dosłodzić) 580g twarogu sernikowego President (5% tłuszczu) 14g budyniu waniliowego bez cukru Sposób przygotowania: Oddzielamy białka od żółtek do miski wrzucamy otręby, proszek do pieczenia, 80g twarogu, kakao, 10 tabletek STEWII i miksujemy białka ubijamy na sztywną pianę miksując

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szybka szarlotka na kruchym cieście z migdałową nutą 222

słoik jabłka prażonego z cukrem trzcinowym 900 ml (gęste) cukier puder do oprószenia ciasta mała garść płatków migdałowych Emix do posypania po wierzchu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewam do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do większej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy aromat migdałowy, posiekane masło (lub margarynę), jedno całe jajko i 3 żółtka. Całość zagniatamy

Słodkie okruszki
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 294

miski wlewamy rozpuszczone masło z miodem i resztą składników, dodajemy jajko i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ja użyłam do tego malaksera.Gotowe ciasto podzielić na 4 części , każdą  zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce- przynajmniej 2h. Można całą noc. Ciasto można wyjąć z lodówki kilka minut przed wałkowaniem(...)wałkowałam zimne , prosto z lodówki, było mniej klejące. Przy ogrzaniu zaczynało się lepić. Można lekko podsypywać mąką, ja obyłam się bez, ale ciasto musi być dość chłodne. Wycięte pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku. Można piec w temp.170*C ok.12-13 minut ( termoobieg)lub 200*C ok.5-6 minut ( również termoobieg). Testowałam obydwa

Smaczne Zdrowe
Torcik winogronowy z masą serowo-budyniową 202

miski i po zakrzepnięciu wsunąć z bitą śmietaną;)). Jeszcze słówko na temat masy. Nie za bardzo wiedzialam, na co mam większą ochotę - na połączenie winogron z budyniem waniliowym czy ciasto a'la sernik na zimno. Więc zdecydowałam się połączyć oba skladniki i tak oto powstała - moim skromnym zdaniem - bardzo udana masa w smaku przypominająca sernik, ale nieco delikatniejsza i kremowa(...)galaretki agrestowe  Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy partiami cukier i ubijamy całość na gładką i lśniącą bezę. Następnie (również partiami) wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto wystygnie wyjmujemy

My simple kitchen
Babeczki czekoladowo buraczane 192

Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremek na babeczki lub bez smarowania do silikonowych foremek (wypełniamy ¾ foremki). Można piec w krążkach. Babeczki pieczemy ok. 25 - 30 min do suchego patyczka. Mniejsze babeczki pieczemy  ok. 15 min. w 170°C. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą i dodajemy owoce. Te malutkie babeczki piekłam w foremkach sylikonowych

Moniki Smakołyki
Marmurkowa babka wielkanocna 309

połączenia składników. Dolać jajka, mieszać kolejną minutę. Zmienić mieszadło na mieszadło K (jeśli używacie miksera ręcznego zostawcie trzepaczki) i dosypać mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na gładka masę. Połowę masy ciasta przełożyć do osobnej miski, dodać w łyżeczki kakao i wymieszać dokładnie. Do pozostałej w misce miksera drugiej połowy masy dodać skórkę z pomarańczy i cytryny i wymieszać(...)mąką. Wlać 1/3 masy ze skórkami cytrusów, następnie połowę masy kakaowej, resztę masy ze skórką cytrusów i drugą połowę masy kakaowej. Piec 1 godzinę 20 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Najlepiej po godzinie sprawdzić czy ciasto się nie przypala. Do wyciśniętego soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i mieszać aż lukier osiągnie gęstą konsystencję. Polać nim babkę

W kuchni wieczorem
Lemon Curd Tart - tarta cytrynowa 295

Zawsze, kiedy zaczyna się "sezon" na cytrusy i można bez problemu kupić dojrzałe, niewoskowane cytryny, bardzo chętnie piekę przepyszną, angielską tartę cytrynową. Ze względu na swój bardzo orzeźwiający, kwaśno-słodki smak, ciasto to stało się wręcz nieodłącznym elementem świąt w moim domu, kiedy to zasłodzeni pozostałymi słodkimi wypiekami z przyjemnością sięgamy po coś o kontrastującym smaku :-)  Tarta najlepiej(...)małą kostkę masło, rozetrzeć palcami. Dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto kruszy się, można dodać odrobinę lodowatej wody, jeśli jest za lepiące - troszkę mąki. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30 min. Dno formy do tarty o średnicy ok 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Normal 0 21 false

maniapieczenia