 Ciasteczka twarogowe z gruszkami 162
Ciasteczka twarogowe z gruszkami 162Jakiś czas temu robiłam standardowe ciasteczka twarogowe tzw. ciasteczka trzyskładnikowe . Wyszły bardzo fajnie i wszystkim smakowały. Tym razem postanowiłam je nadziać czymś jesiennym :). A gruszki to
Mania Wypiekania Migdałowo-bananowe muffinki jaglane, czyli kolejna wariacja na temat wegańskich deserów 229
Migdałowo-bananowe muffinki jaglane, czyli kolejna wariacja na temat wegańskich deserów 229Kolejny post zawierający dwa kluczowe słowa "wegański" i "deser" chyba nie jest już dla nikogo zaskoczeniem. Nie jestem w stanie nic na to poradzić- wprost zakochałam
peanutbuttermonster Sernikobrownie z malinami 385
Sernikobrownie z malinami 385Dzisiejszy dzień miał być w końcu jednym z dwóch spędzonych bez dzieci. W Łodzi trwa Festiwal See Blogers, na który wielką ochotę miałam jechać. Niestety, najpierw Mąż przyszedł z informacją, że wolnego nie dostanie, a teraz... teraz to i ja się rozchorowałam, więc z podróżowania i tak nic by nie było. Mam nadzieję, że przyszły rok w końcu się(...)soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100g mąki pszennej tortowej Masa serowa: 3 jajka 500g twarogu 100g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100g masła w temp. pokojowej Dodatkowo: 100g malin 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania Brownie: Czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy. Dodajemy jajka, cukier oraz wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą mąkę
Kuchnia w czekoladzie Pawlowa jagodowa 212
Pawlowa jagodowa 212Chrupiąca pavlowa z kremem jagodowym. Dużo słodkości na poprawę humoru. Któż nie lubi bezy. Przypomina mi ona smaki dzieciństwa i moje wycieczki do cukierni po szkole
wesoła kuchnia NALEŚNIKI Z TWAROGIEM ZAPIEKANE W SOSIE BUDYNIOWYM 198
NALEŚNIKI Z TWAROGIEM ZAPIEKANE W SOSIE BUDYNIOWYM 198oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron(naleśniki smażę na suchej patelni). Składniki na twaróg: * 500 g twarogu półtłustego (można użyć(...)krokiety. Układać je obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Wszystko zalać przygotowanym wcześniej sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 40- 45 minut. Naczynie żaroodporne należy zakryć przykrywką podczas pieczenia a jeśli użyjecie naczynia do zapiekania, naleśniki trzeba zakryć folią aluminiową. Naleśniki powinny wchłonąć cały sos budyniowy. Naleśniki przed podaniem posypałam cukrem i pudrem
Zrób to smacznie Przepisy z resztek kurczaka, w których się zakochasz 225
Przepisy z resztek kurczaka, w których się zakochasz 225naszych ulubionych sposobów na recykling pieczonego lub gotowanego kurczaka. Drobno pokrojone resztki z pieczonego drobiu (w tej roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami, tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto i można trafić do kulinarnego nieba. Zakochacie się w tej zupie. Przepisy z resztek kurczaka – jambalaya Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie(...)pyszny obiad, który zadowoli nawet wybrednych domowników – gotowy. P rzepisy z resztek kurczaka – marokański gulasz z resztek kurczaka Marokański gulasz to godny uwagi przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo nabiera smaku i aromatów. Całość jest niezwykle łatwa do przygotowania
Niedzielny kucharz TORT KAKAOWY Z BUDYNIEM I KREMEM (bez masła) 209
TORT KAKAOWY Z BUDYNIEM I KREMEM (bez masła) 209być "domowy"wyglądem i nie mulący słodyczą☝ Nie to co produkują np. w cukierniach😏 Oczywiście bez urazy bo to dzieła sztuki jeśli chodzi o wygląd😀 Nie trzeba być wykwalifikowanym cukiernikiem by upiec moje ciacho, wystarczą chęci a z pewnością każdy je wykona bez problemu i będzie mógł się rozkoszować smakiem z rodziną👌 Składniki: biszkopt: -2 szklanki mąki(...)winnego -1 łyżeczka sody masa: -2 budynie waniliowe bez cukru i bez glutenu+3 szklanki mleka -aromat waniliowy krem: -1 śmietanka 30% -saszetka śmietan fix Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy ze słodzikiem, następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą masę. Formę (22 cm) wykładamy papierem i wylewamy masę. Pieczemy biszkopt 40 min 180 stopni i odstawiamy do ostygnięcia
Zdrowie i pysznie na talerzu Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 204
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 204mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego dnia przygotowałam ciasto drożdżowe na chlebki i bułki. Co za wygoda z wagą zamontowaną w środku urządzenia, dokładałam tylko składniki do stalowej misy, tarując poprzednią wagę, następnie włączyłam funkcję wyrabiania ciasta i w ciągu 3 minut ciasto drożdżowe było gotowe, miękkie i elastyczne. Jego moc 1600 W mówi(...)mycie stalowej misy, gdyż po wyjęciu ciasta wystarczyło wlać do niej wodę i z funkcją turbo włączyć samoczyszczenie (można myć na ciepło i zimno), w ciągu minuty resztki z ciasta odkleiły się od ścianek misy i noża, wystarczyło wszystko wylać do zlewu i osuszyć misę ręcznikiem papierowym. Bardzo dobrze miksuje ucierane ciasta, kruche ciasto robi w zaledwie 40 s, idealnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Chleb mieszany na zakwasie i miodzie z oliwkami w sierpniowej piekarni 236
Chleb mieszany na zakwasie i miodzie z oliwkami w sierpniowej piekarni 236pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane i babkę płesznik w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas. Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię z babką. Wymieszać, starając się rozdzielić zlepione ziarna. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto drewnianą łyżką (ok. 6 minut) - składniki powinny(...)ciasto wilgotną gęstą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc). Ciasto zagniatałam rano, a wypiekałam wieczorem . Rano ciasto będzie wyraźnie wyrośnięte. Odłożyć ok. 220 g masy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechować w lodówce. Do reszty ciasta dodać oliwki pokrojone każda na 3 krążki. Wmieszać oliwki w ciasto drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto
Weekendy w domu i ogrodzie Chleb superfood na zakwasie i miodzie 245
Chleb superfood na zakwasie i miodzie 245ciasto dawało się wyrabiać drewnianą łyżką. Wsypać płatki owsiane i mieszać łyżką ok. 3 minut. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Chodzi tylko o to, żeby składniki dobrze się połączyły i wymieszały, szczególnie miód, który o tej porze roku ma postać skrystalizowaną. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, nakrywając je wilgotną ściereczką. Po ok. 6-7 godzinach Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta(...)kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia. Kroić po ostudzeniu. I uzupełniać systematycznie płyny - dodatek siemienia lnianego i chia do tego zobowiązuje
Weekendy w domu i ogrodzie Chleb graham pszenny 194
Chleb graham pszenny 194Ciasto właściwe: 0,7l letniej przegotowanej wody 1 płaska łyżka soli 1/2kg mąki pszennej graham Młynomag 900g maki tortowej pszennej Młynomag 3 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo: olej rzepakowy do wysmarowania form kilka łyżek maku Sposób przygotowania: 1. Rozczyn: W odmierzonej ilości wody rozpuszczamy pokruszone drożdże oraz cukier. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na całą noc. 2. Ciasto(...)olej rzepakowy. Wyrabi9amy całość mikserem z hakiem do ciast drożdżowych lub ręką. Pozostawiamy do wyrośnięcia, a po upływie 1/2h ponownie wyrabiamy. Czynność tę powtarzamy jeszcze raz, a po kolejnym wyrośnięciu przekładamy podzielone na dwie części ciasto do keksówek wysmarowanych tłuszczem. Odkładamy do wyrośnięcia po czym smarujemy letnią wodą i posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku 1/2h
Kuchnia w czekoladzie Zygmuntówka 245
Zygmuntówka 245cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 galaretki smak wiśniowy/truskawkowy'; document.write(" "); Składniki na 20 ciastek: Składniki na spody: Mogą być gotowe spody babeczkowe 20 szt. lub ciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem lub zwykłe kruche babeczki. 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody. Zrobić biszkopt(...)Dodatkowo: 200 gr dżemu żurawinowego Składniki na bezy: 3 białka 300 gr cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Białka ubić na sztywno, pod koniec, bardzo powoli dodać po łyżkce cukru, kolejną łyżkę dodawać po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej. W masie bezowej nie może być wyczuwalnych kryształków cukru. Piec w 100 st. przez 1 godzinę
moj przepis na Drożdżówki z dżemem wiśniowym 207
Drożdżówki z dżemem wiśniowym 207pracowało...moje bułeczki rosły jak szalone i wyszły buły..ja robiłam z dżemem wiśniowym , a Danusia z borówkami....moje nie wyglądają tak pięknie jak u Danusi i moje są bez lukru..po prostu zabrakło czasu..no i akurat trafiła bułeczka w przekroju, gdzie najmniej dżemu... 4 szkl.mąki luksusowej (typ 500) 1 szkl. mąki tortowej (typ 450) 1/2 szkl.cukru(...)robotem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski, trwa to ok. 10 minut [ wyrabiałam ręcznie] . Wyrobione ciasto (ma być dosyć luźne) lekko oprószyć mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość, przebić pięścią, aby odgazowało.Kilka razy zagnieść i podzielić na równe porcje [ około 115g] .Porcję ciasta rozpłaszczyć na dłoni
Moje domowe kucharzenie Francuskie kuferki z jabłkami 184
Francuskie kuferki z jabłkami 184lekko miękkie). Odcedzamy. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i lekko rozmrażamy (wystarczy 5 - 10 min), kroimy je na równe prostokąty, w co drugim prostokącie wykrawamy środek. Całe prostokąty układamy na formie wyłożonej papierem i smarujemy białkiem, na nich układamy ciasto z wyciętym środkiem, które smarujemy białkiem. Z resztek ciasta wycinamy ozdobne kwiatki i przyklejamy je na bokach ciasta. W wycięty środek(...)układamy plasterki jabłek. Boki ciasta smarujemy żółtkiem i całość posypujemy odrobiną brązowego cukru. Pieczemy 20 min. w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. SMACZNEGO
Lili w kuchni PANETTONE BREAD PUDDING - NOWE OBLICZE ZAJĄCZKA :) 227
PANETTONE BREAD PUDDING - NOWE OBLICZE ZAJĄCZKA :) 227zająca powstał wspaniały, kuszący czekoladą i likierem panettone bread pudding . I choć większość źródeł umieszcza bread pudding w dziale DESERY, my z wielką ochotą i bez żadnych wyrzutów sumienia zjedliśmy go na śniadanie:) Panettone można zastąpić brioszką lub po prostu babką drożdżową, więc obecność zająca nie jest obowiązkowa i nie powinna Was w żadnym wypadku(...)kawałki i rozłożyć do nasmarowanych masłem foremek. Na górze posypać dropsikami czekoladowymi. Zalać miksturą z jajek i mleka. Delikatnie ugnieść palcami, tak, aby kawałki ciasta były w całości pokryte mlekiem. Piec w piekarniku ok. 35 minut do momentu, aż urosną i pięknie się zarumienią. Ja po lekkim przestudzeniu polałam jeszcze wierzch likierem pomarańczowym, co moim zdaniem było wręcz wskazane
KUCHARNIA