bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1068/1508)

Domowa pizza 188

wrocławskiej 50 g świeżych drożdży  2-3 łyżki oliwy  1 żółtko 3/4 szklanki ciepłej wody płaska łyżeczka soli odrobina cukru Sos do pizzy: 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 225 g 1 łyżka  koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz  i ostra mielona papryka do smaku(...)pieczarki, po to, żeby ciasto nie nasiąkło zbyt mocno. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć mokrą dłonią na posmarowanej oliwą blaszce.  Ciasto  posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć podduszone pieczarki z cebulką, porozkładać kawałeczki szynki, plastry pomidora  i listki bazylii. Po wierzchu posypać startym żółtym serem. Piekarnik  nagrzać do  temperatury 160℃ i wstawić pizzę.  Piec przez około

Gosia gotuje
Fit babeczki z kremem z nerkowców i owocami 150

prawdziwy cud, miód i orzeszki! Właściwie to nawet głównie orzeszki, bo podstawą przepisu są orzechy nerkowca. Zdrowe, pełne dobrych tłuszczów, bezglutenowe (bo bez mąki), bez nabiału i bez cukru — po prostu fit! A w dodatku w pełni wegańskie! Musicie je koniecznie wypróbować! Same spody można również przygotować w wersji raw. Jednak ja je trochę podpiekłem, bo trudno(...)mąkę kokosową. Dokładnie wymieszaj. Gotowym ciastem wyłóż do metalowe foremki posmarowane olejem kokosowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10-15 minut. Następnie wystudź, babeczki wyjmij z foremek i wstaw do lodówki. Jeżeli posiadasz foremki z wyjmowanym dnem, babeczki możesz wstawić również bezpośrednio do lodówki i pominąć etap pieczenia. Krem z orzechów nerkowca Orzechy namocz

Food Square
22. Cydrowe babeczki czekoladowo - owocowe bez tłuszczu 204

czym kojarzą się wypieki bez dodatku tłuszczu? Mi z suchymi, piaskowymi babkami, których nie da się przełknąć, ponieważ zlepiają całe usta. Jednak babeczki z tego przepisu są mięsiste i idealnie wilgotne, a zawartość tłuszczu w porównaniu do innych wypieków jest znikoma. Dodatek cydru nadaje im charakterystyczny słodkawo - wytrawny smak, który przełamuje czekolada oraz wieloowocowy dżem. Przepis idealny na letniego(...)pieczenia Wykonanie: 1. Doprowadzić cydr do wrzenia i zagotować w nim przez około 10 minut suszone morele. 2. Zblendować cydr wraz z ugotowanymi morelami. 3. Dodać sól, aromat waniliowy, cukier oraz kakao i dokładnie zmiksować. 4. Po ostygnięciu dodać posiekaną na kawałki gorzką czekoladę. 5, Przesiać sodę oraz mąkę przez sito i dokładnie wymieszać z masą na ciasto

Pland based fille
PETIT PAINS AU LAIT 159

Bułeczki pyszne. Mięciutkie z cieniutką chrupiącą skórką. Smak neutralny więc można podawać je z ulubionymi dodatkami, dzieciom jednak najlepiej smakują bez niczego, jeszcze ciepłe. Szybkie w przygotowaniu ... nie wymagają specjalnych umiejętności. Dla tych którzy używają maszyny do chleba przepis idealny- wystarczy włożyć produkty i nastawić maszynę na zagniatanie i wyrastanie. Przepis francuski pochodzi z książki "The bread bible(...)więcej mleka - ciasto ma być sprężyste miękkie i elastyczne . Zagniatamy około 8-10 minut. Następnie przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość- około 1 godzinę. Dla posiadających maszyny do chleba- włożyć wszystkie produkty i nastawić maszynę na program zagniatanie i wyrastanie. Po tym czasie wyjać wyrośnięte ciasto i postępować według instrukcji. Ciasto dzielimy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bakaliowy zawijaniec bez cukru Berawecka czyli poWeekendowe Lakocie odc.111 226

otrzymać elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Do namaoczonych owoców dodajemy gruszkę  i orzechy. Mieszamy i odlewamy nadmiar płynu. Ciasto dzielimy na trzy częsci. W jedna część wgniatamy bakalie. Odstawiamy. Dwie pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy jajkiem. Wkładamy bakaliowy farsz. Rozprowadzamy równo. Łączymy brzegi ciasta ponad bakaliami(...)końcach. Kładziemy "chlebek" na blaszce szwem do dołu. Smarujemy ciasto jajkiem i nakłuwamy widelcem. Odstawiamy na pół godziny. Jeszcze raz smarujemy. Wkładamy do pieca i włączamy grzanie na 200 st.C . Ciasto powinno być gotowe po 30-35 minutach. Po wyjęciu blachy 5 minut czekamy. Wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bagietki orkiszowe 128

dostałem ze sklepu biozdrowie24 . Bardzo przyjemny sklepik z miłą obsługą. Jeśli kręci was klimat eko to ten sklep jest czymś dla was. Niedawno robiłem drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu z tego sklepu. Rewelacja! I drożdżówki i w ogóle ta konfitura. Tak więc jakby co to sklep z pełną odpowiedzialnością polecam :) Swoją drogą niedługo planuję wykorzystanie makaronu z pokrzywą. Ciekawa(...)minut, a po tym czasie dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto przez 15 minut. Powinno wyjść gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do miski nasmarowanej olejem, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. To znaczy na tyle czasu, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie dzielimy je na 4 części i z każdej

Marder&Marder Manufacture
Pulled pork 184

powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania delikatnie podsypujemy mąką. Następnie rozpłaszczamy ciasto, nakładamy część masła, zagniatamy boki ciasta do środka i dalej zagniatamy. Gdy masło się wchłonie, powtarzamy czynność z kolejną porcją do zużycia całego masła. Ciasto przekładamy z powrotem do miski(...)godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 8 równych bułek o wadze około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i delikatnie spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy na około

Smakowity Blog Kulinarny
Cytrynowa Babka drożdżowa na maślance. 218

Dodatkiem maślanki sprawia ,ze ciasto jest wilgotne , niezwykle puszyste  i zapewne dłużej pozostanie świeże . A jako ,że taka baba wielkanocna nie może się obejść bez bakali dlatego tez napakowałam swoje ciasto solidną porcją tych dobroci i wzbogaciłam o cytrynowa nutę . Składniki : 3 szklanki mąki  3/4 szklanki cukru 2 jajka 150 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki lekko podgrzanej(...)Ciasto jest dość luźne , ale takie właśnie ma być  , nie należy dosypywać mąki .  Miskę przykryć i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość . Teraz należy dodać bakalie , sok i skórkę z cytryny i znów wyrobić ciasto . Przełożyć je do babkowej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto powinno sięgać maksymalnie do połowy formy . Odstawić do czasu az ciasto

Malinowa Kawiarenka
GRILLOWANE NALEŚNIKI Z ANCHOIS, JAJKIEM I MOZZARELLĄ + RECENZJA 277

proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaFARSZ:* jajka ugotowane na twardo – 3 szt* cebula czerwona – 1 szt* cebula biała – 1 szt* mozzarella ( kulka ) – 1 szt* anchois – ok. 50 g* natka pietruszki – 1 garstka* sól* pieprzDODATKOWO:* masłoSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Składniki na ciasto dokładnie razem wymieszać, odstawić na ok. 10 minut.FARSZ:Czerwoną(...)warstw.Warstwa wierzchnia wzmacniana jest cząsteczkami ceramicznymi o wyjątkowej twardości, a powłoka ta należy do kategorii non-stick – oznacza to, że potrawy nie przywierają do niej nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu.Cechy powłoki Keravis non-stick:* Duża odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz zarysowania* Nieprzywieranie potraw, nawet smażonych bez dodatku tluszczu* Wysoka odporność na niszczące działanie zmywarki* Łatwość

Ostra na Słodko
Ciasteczka z potencjałem 182

pachnących, czerwoniutkich truskawek. Część oczywiście została pochłonięta bez niczego, ale ponieważ sezon truskawkowy powoli się kończy stwierdziłam, że grzechem byłoby nie przygotować czegoś pysznego z nimi właśnie w roli głównej. Tak naprawdę nie musiałam się nawet długo zastanawiać, bo w jednej chwili przed oczami stanęło mi zdjęcie z gazetki Pieczenie jest proste, nr 3/2011. Urocze, delikatne serduszka(...)prostej przyczyny, że jeśli za ich przygotowanie zabierze się ktoś bardziej cierpliwy i lubiący zabawy w dekorowanie słodkości, mogą prezentować się naprawdę powalająco. Bo smakują wyśmienicie. Dodanie do ciasta płatków owsianych nadaje im niecodziennego smaku, do tego truskawki, i naprawdę - nie można chcieć więcej.Serduszka z truskawkami i galaretkąSkładniki:(na 20-25 sztuk)ciasto:120 g mąki pszennej120 g płatków

Pożeraczka, czyli raz adobrze
cygańska droga czyli walka z galaretką 220

rozleje się ona po całym cieście. Ja za pierwszym razem zrobiłam galaretkę zgodnie z przepisem i nie był to dobry pomysł. Galaretka nie chciała odkleić się od brytfanki, potargała się miejscami i musiałam ją rozpuścić i wlać lekko płynną między ciasto.  Na szczęście ciasto zostało uratowane i mogło pięknie prezentować się na stole. Ciasto dobrze prezentuje się zarówno(...)biszkopt czekoladowy, według przepisu powinno być ciasto ucierana z bakaliami i makiem. W oby wersjach ciasto dobrze smakuje.  Składniki: ciasto ciemne: 20 dag orzechów 20 dag maku kostka margaryny 20 dag rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 6 jajek ciasto jasne: 4 jajka szklanka mąki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto z borówkami i kremem budyniowym 309

Tydzień bez ciasta w domu tygodniem straconym". Tak mówi mój mąż, który w dodatku nie lubi powtórek, a jego lista życzeń na przyszłość jest długa, oj długa :) Słodka dziurka, a raczej dziura :) Więc w domu zawsze jest ciacho do kawki, no chyba, że nadejdzie jakiś kryzys. Dziś dzielę się przepisem, który dostałam od cioci Zosi, którą odwiedziliśmy w czasie(...)urlopu. Ciasto tak bardzo zasmakowało całej naszej rodzince, że zrobiłam je w pierwszej kolejności po powrocie z wakacyjnych wojaży. Przepis na biszkopt - kliknij tutaj.Do upieczenia tego biszkoptu  użyłam formy o średnicy 29 cm.Krem:1 budyń waniliowy,0,5 l mleka,200 g masła,1/4 kostki margaryny,2 żółtka,2 łyżki cukru.Dodatkowo:30 dag dżemu porzeczkowego, Dżem lekko podgrzać z 3 łyżkami

Delicious Titbits
Piłka 168

Gdzie się nie obejrzeć tam piłka nożna myślałam, że nikt w mojej rodzinie już się nią nie zarazi. A jednak zaraził się mój starszy synek i

Pieguskowa Kuchnia
szybciutki chlebek bezglutenowy 286

W moim życiu ostatnio trochę mniej czasu wolnego i mam niewielkie zaległości we wrzucaniu najnowszych przepisów, ale nie martwcie się! Na szczęście zawsze znajdę czas, aby

Gar Zdrowia
Bezglutenowy sernik z malinami 190

  Taki sernik upiekłam sobie na urodziny. A co, w taki dzień trzeba trzeba się trochę rozpieszczać. Teraz postanowiłam ponownie popełnić zbrodnię i zaprosić Was na

Szybko Tanio Smacznie
BROWNIE Z BORÓWKAMI I MALINOWYM COULIS 188

Podzielne i sycące brownie z borówkami i malinowym coulis. Mokre, słodkie i rozpływające się w ustach. Z czekoladową posypką na wierzchu.  Idealne do zabrania na

cool and minty
Ciasteczka twarogowe z gruszkami 148

Jakiś czas temu robiłam standardowe ciasteczka twarogowe tzw. ciasteczka trzyskładnikowe . Wyszły bardzo fajnie i wszystkim smakowały. Tym razem postanowiłam je nadziać czymś jesiennym :). A gruszki to

Mania Wypiekania
Migdałowo-bananowe muffinki jaglane, czyli kolejna wariacja na temat wegańskich deserów 214

Kolejny post zawierający dwa kluczowe słowa "wegański" i "deser" chyba nie jest już dla nikogo zaskoczeniem. Nie jestem w stanie nic na to poradzić- wprost zakochałam

peanutbuttermonster
Sernikobrownie z malinami 368

Dzisiejszy dzień miał być w końcu jednym z dwóch spędzonych bez dzieci. W Łodzi trwa Festiwal See Blogers, na który wielką ochotę miałam jechać. Niestety, najpierw Mąż przyszedł z informacją, że wolnego nie dostanie, a teraz... teraz to i ja się rozchorowałam, więc z podróżowania i tak nic by nie było. Mam nadzieję, że przyszły rok w końcu się(...)soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100g mąki pszennej tortowej Masa serowa: 3 jajka 500g twarogu 100g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100g masła w temp. pokojowej Dodatkowo: 100g malin 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania Brownie: Czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy. Dodajemy jajka, cukier oraz wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą mąkę

Kuchnia w czekoladzie
Pawlowa jagodowa 179

Chrupiąca pavlowa z kremem jagodowym. Dużo słodkości na poprawę humoru. Któż nie lubi bezy. Przypomina mi ona smaki dzieciństwa i moje wycieczki do cukierni po szkole

wesoła kuchnia
NALEŚNIKI Z TWAROGIEM ZAPIEKANE W SOSIE BUDYNIOWYM 184

oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron(naleśniki smażę na suchej patelni). Składniki na twaróg: * 500 g twarogu półtłustego (można użyć(...)krokiety. Układać je obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Wszystko zalać przygotowanym wcześniej sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 40- 45 minut.  Naczynie żaroodporne należy zakryć przykrywką podczas pieczenia a jeśli użyjecie naczynia do zapiekania, naleśniki trzeba zakryć folią aluminiową. Naleśniki powinny wchłonąć cały sos budyniowy. Naleśniki przed podaniem posypałam cukrem i pudrem

Zrób to smacznie
Przepisy z resztek kurczaka, w których się zakochasz 211

naszych ulubionych sposobów na recykling pieczonego lub gotowanego kurczaka. Drobno pokrojone resztki z pieczonego drobiu (w tej roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami, tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto i można trafić do kulinarnego nieba. Zakochacie się w tej zupie. Przepisy z resztek kurczaka – jambalaya Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie(...)pyszny obiad, który zadowoli nawet wybrednych domowników – gotowy. P rzepisy z resztek kurczaka – marokański gulasz z resztek kurczaka Marokański gulasz to godny uwagi przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo nabiera smaku i aromatów. Całość jest niezwykle łatwa do przygotowania

Niedzielny kucharz
TORT KAKAOWY Z BUDYNIEM I KREMEM (bez masła) 193

być "domowy"wyglądem i nie mulący słodyczą☝ Nie to co produkują np. w cukierniach😏 Oczywiście bez urazy bo to dzieła sztuki jeśli chodzi o wygląd😀 Nie trzeba być wykwalifikowanym cukiernikiem by upiec moje ciacho, wystarczą chęci a z pewnością każdy je wykona bez problemu i będzie mógł się rozkoszować smakiem z rodziną👌 Składniki: biszkopt: -2 szklanki mąki(...)winnego -1 łyżeczka sody masa: -2 budynie waniliowe bez cukru i bez glutenu+3 szklanki mleka -aromat waniliowy krem: -1 śmietanka 30% -saszetka śmietan fix Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy ze słodzikiem, następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą masę. Formę (22 cm) wykładamy papierem i wylewamy masę. Pieczemy biszkopt 40 min 180 stopni i odstawiamy do ostygnięcia

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 193

mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego dnia przygotowałam ciasto drożdżowe na chlebki i bułki. Co za wygoda z wagą zamontowaną w środku urządzenia, dokładałam tylko składniki do stalowej misy, tarując poprzednią wagę, następnie włączyłam funkcję wyrabiania ciasta i w ciągu 3 minut ciasto drożdżowe było gotowe, miękkie i elastyczne. Jego moc 1600 W mówi(...)mycie stalowej misy, gdyż po wyjęciu ciasta wystarczyło wlać do niej wodę i z funkcją turbo włączyć samoczyszczenie (można myć na ciepło i zimno), w ciągu minuty resztki z ciasta odkleiły się od ścianek misy i noża, wystarczyło wszystko wylać do zlewu i osuszyć misę ręcznikiem papierowym. Bardzo dobrze miksuje ucierane ciasta, kruche ciasto robi w zaledwie 40 s, idealnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb mieszany na zakwasie i miodzie z oliwkami w sierpniowej piekarni 224

pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane i babkę płesznik w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas. Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię z babką. Wymieszać, starając się rozdzielić zlepione ziarna. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto drewnianą łyżką (ok. 6 minut) - składniki powinny(...)ciasto wilgotną gęstą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc). Ciasto zagniatałam rano, a wypiekałam wieczorem . Rano ciasto będzie wyraźnie wyrośnięte. Odłożyć ok. 220 g masy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechować w lodówce. Do reszty ciasta dodać oliwki pokrojone każda na 3 krążki. Wmieszać oliwki w ciasto drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb superfood na zakwasie i miodzie 231

ciasto dawało się wyrabiać drewnianą łyżką. Wsypać płatki owsiane i mieszać łyżką ok. 3 minut. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Chodzi tylko o to, żeby składniki dobrze się połączyły i wymieszały, szczególnie miód, który o tej porze roku ma postać skrystalizowaną. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, nakrywając je wilgotną ściereczką. Po ok. 6-7 godzinach Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta(...)kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia. Kroić po ostudzeniu. I uzupełniać systematycznie płyny - dodatek siemienia lnianego i chia do tego zobowiązuje

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb graham pszenny 180

Ciasto właściwe: 0,7l letniej przegotowanej wody 1 płaska łyżka soli 1/2kg mąki pszennej graham Młynomag 900g maki tortowej pszennej Młynomag 3 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo: olej rzepakowy do wysmarowania form kilka łyżek maku Sposób przygotowania: 1. Rozczyn: W odmierzonej ilości wody rozpuszczamy pokruszone drożdże oraz cukier. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na całą noc. 2. Ciasto(...)olej rzepakowy. Wyrabi9amy całość mikserem z hakiem do ciast drożdżowych lub ręką. Pozostawiamy do wyrośnięcia, a po upływie 1/2h ponownie wyrabiamy. Czynność tę powtarzamy jeszcze raz, a po kolejnym wyrośnięciu przekładamy podzielone na dwie części ciasto do keksówek wysmarowanych tłuszczem. Odkładamy do wyrośnięcia po czym smarujemy letnią wodą i posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku 1/2h

Kuchnia w czekoladzie
Zygmuntówka 232

cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 galaretki smak wiśniowy/truskawkowy'; document.write(" "); Składniki na 20 ciastek: Składniki na spody: Mogą być gotowe spody babeczkowe 20 szt. lub ciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem lub zwykłe kruche babeczki. 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody. Zrobić biszkopt(...)Dodatkowo: 200 gr dżemu żurawinowego Składniki na bezy: 3 białka 300 gr cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Białka ubić na sztywno, pod koniec, bardzo powoli dodać po łyżkce cukru, kolejną łyżkę dodawać po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej. W masie bezowej nie może być wyczuwalnych kryształków cukru. Piec w 100 st. przez 1 godzinę

moj przepis na
Drożdżówki z dżemem wiśniowym 187

pracowało...moje bułeczki rosły jak szalone i wyszły buły..ja robiłam z dżemem wiśniowym , a Danusia z borówkami....moje nie wyglądają tak pięknie jak u Danusi i moje są bez lukru..po prostu zabrakło czasu..no i akurat trafiła bułeczka w przekroju, gdzie najmniej dżemu... 4 szkl.mąki luksusowej (typ 500) 1 szkl. mąki tortowej (typ 450) 1/2 szkl.cukru(...)robotem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski, trwa to ok. 10 minut [ wyrabiałam ręcznie] . Wyrobione ciasto (ma być dosyć luźne) lekko oprószyć mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość, przebić pięścią, aby odgazowało.Kilka razy zagnieść i podzielić na równe porcje [ około 115g] .Porcję ciasta rozpłaszczyć na dłoni

Moje domowe kucharzenie
Francuskie kuferki z jabłkami 172

lekko miękkie). Odcedzamy. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i lekko rozmrażamy (wystarczy 5 - 10 min), kroimy je na równe prostokąty, w co drugim prostokącie wykrawamy środek. Całe prostokąty układamy na formie wyłożonej papierem i smarujemy białkiem, na nich układamy ciasto z wyciętym środkiem, które smarujemy białkiem. Z resztek ciasta wycinamy ozdobne kwiatki i przyklejamy je na bokach ciasta. W wycięty środek(...)układamy plasterki jabłek. Boki ciasta smarujemy żółtkiem i całość  posypujemy odrobiną brązowego cukru. Pieczemy 20 min. w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.   SMACZNEGO

Lili w kuchni
PANETTONE BREAD PUDDING - NOWE OBLICZE ZAJĄCZKA :) 211

zająca powstał wspaniały, kuszący czekoladą  i likierem panettone bread pudding . I choć większość źródeł umieszcza bread pudding w dziale DESERY, my z wielką ochotą i bez  żadnych wyrzutów sumienia zjedliśmy go na śniadanie:)   Panettone można zastąpić brioszką lub po prostu babką drożdżową, więc obecność zająca nie jest obowiązkowa i nie powinna Was w żadnym wypadku(...)kawałki i rozłożyć do nasmarowanych masłem foremek. Na górze posypać dropsikami czekoladowymi. Zalać miksturą z jajek i mleka.  Delikatnie ugnieść palcami, tak, aby kawałki ciasta były w całości pokryte mlekiem. Piec w piekarniku ok. 35 minut do momentu, aż urosną i pięknie się zarumienią. Ja po lekkim przestudzeniu polałam jeszcze wierzch likierem pomarańczowym, co moim zdaniem było wręcz wskazane

KUCHARNIA
Babka odrywana, z jabłkami 193

Lubimy ciasta drożdżowe.Tym razem będzie to babka złożona z porcji ciasta, wypełnionych jabłkami i dżemikiem.Takie porcje można sobie odrywać bez użycia noża.   Składniki na ciasto:-ok. 5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-300 ml ciepłego mleka-4 łyżki cukru-3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat-szczypta soli(...)jajko. Zagniatamy ciasto.Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy.   Tniemy na prostokąty.    Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem,kładziemy plasterek jabłka i odrobinę dżemu.   Tak przygotowaną porcję ciasta składamy.   Porcje moczymy z jednej strony w oleju i układamy w formie rozcięciem

Maminek kulinarny
Kruche ciasto ze śliwkami i kaszą perłową 275

otrzymania ciasta o konsystencji drobnych okruchów chleba.Jeżeli ciasto będzie za suche ,można dodać odrobinę wody lub śmietany. Uformuj z niego wzgórek, zrób w środku dołek i wrzuć do niego żółtka. Ugniataj na gładką masę, po czym ulep kulę. Zawiń ją w folię do żywności i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkuj ciasto i wyłóż(...)Ugotuj śliwki z cukrem i sokiem z cytryny. Od czasu do czasu mieszaj; powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Wyłóż ciastem formę o średnicy 25 cm, po czym nałóż równomierną warstwę kaszy. Na wierzch nałóż śliwki i piecz w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez około 45 minut

Gorący kąsek

Proponowane wyszukiwania