czekoladowa bez jajek Babka piaskowa z polewą Dziewczyna do zjedzenia Proste ciasto z krakersów i żurawiną Jasne ciasto z winogronami Gospodyni Miejska Babeczki-majonezowe do wielkanocnego koszyczka Gotuj się do gotowania ! Śmietankowa babka-puszek Niezawodna prosta babka-cytrynowa Gotuj Się Kto Może Babka cytrynowa Healthy Craving Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą Jaskinia Smaku Bolozaura Wielkanocne babeczki drożdżoweMiętowe ciasto-yerba(...)koszyczka Kuchnia-takie proste Muffinki z kiwi Kulinarne szaleństwa Maniusi Baba drożdżowa Kulinarne Wariacje Babka z ajerkoniakiem z polewą z białej czekolady Kulinarny lans Szybka babka na majonezie Kurczę pieczone Babka wielkanocna Kurpinka gotuje Babka gryczana z ricottą Latosiowy dom Babeczki drożdżowe pani kaczuszki Babeczka cytrynowa pana zająca Lejdi of the house Chocolate chip cupcakes Bananowe fairy cakesBananella w wydaniu
Moje domowe kucharzenieTo trochę eksperymentalne batoniki. Zachciało mi się coś kokosowego, w połączeniu z masłem orzechowym. Niestety masła została mi tylko resztka, więc musiałam urozmaicić je o tahini
Healthy food explorerPyzy z mięsem, kartacze, cepeliny, pewnie jeszcze i inne nazwy znajdą się dla tego dania. Pewnie znajdą się też i tacy, którzy orzekną, że
Smaczne ZdroweJakiś czas temu w oczy rzuciła mi się szprycka do dekoracji ciast z końcówką do robienia ciasteczek. Oczywiście nie mogłam przejść obok niej obojętnie...Natychmiast przypomniał
Smaczne ZdroweW końcu wiosna postanowiła do nas dotrzeć i przyniosła ze sobą wiele pomysłów na nowe wypieki:) Gofry z bitą śmietaną, z dżemem czy też same, zawsze
Smaczne ZdrowePierwszy test mąka jaglana przeszła na chlebie. Moim zdaniem pieczywo wyszło lekkie (jak na bezglutenowe:-)), delikatniejsze i smaczniejsze niż z mąki gryczanej. Ponieważ cała procedura produkcji
Ze smakiem bez glutenuMoja koleżanka Agnieszka od lat częstuje mnie najlepszą lemoniadą. Tak… muszę, to przyznać szczerze, że jej lemoniada jest nawet lepsza od mojej Ja zawsze do
Słodkie okruszkiKurczak pieczony jest jednym z najlepszych oraz szybszych dań do zrobienia na obiad. Dodatek kaszy jaglanej która jest niezbyt ceniona w naszej kuchni, stanowi pełno wartościowe
kgwjanczewoCiasto bounty jest bardzo znanym ciastem – składa się z ciemnego ciasta oraz pysznej kokosowej części. Jest idealne dla wszystkich tych, którzy uwielbiają kokos i czekoladę
Via Gustonaszych ulubionych sposobów na recykling pieczonego lub gotowanego kurczaka. Drobno pokrojone resztki z pieczonego drobiu (w tej roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami, tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto i można trafić do kulinarnego nieba. Zakochacie się w tej zupie. Jambalaya z resztkami kurczaka Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które można(...)warzywa i np. krewetki – i pyszny obiad, który zadowoli nawet wybrednych domowników – gotowy. Marokański gulasz z resztek kurczaka Marokański gulasz to godny uwagi przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo nabiera smaku i aromatów. Całość jest niezwykle łatwa do przygotowania
Niedzielny kucharzulubione ciasto więc chętnie się zgodziła. To ciasto naprawdę jest dziecinnie proste i skoro poradziła sobie z nim moja 5-latka to każde dziecko ogarnie. Oczywiście przy piecu trzeba pilnować ale resztę spokojnie może zrobić samo. A serniczek serio palce lizać! *foremka 23*28 cm Składniki: 24 herbatniki maślane 1 kg sera z wiaderka (użyłyśmy waniliowy) 4 jajka 1 opakowanie(...)wylać na herbatniki i przykryć drugą warstwę ciastek. Odstawić, żeby wystygło. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać ciasto. Na wierzchu ułożyć kandyzowane wiśnie. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Uwaga: można użyć zwykłego sera bez dodatków ale wtedy trzeba dodać więcej cukru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDzięki temu pizzę aż chce się jeść oczami. 2. Brokuły Brokuły to bogactwo cennych składników odżywczych. Charakteryzują się niską kalorycznością, dlatego świetnie sprawdzą się jako dodatek do pizzy. Dzięki pieczeniu, zachowują one swoją chrupkość i wzbogacają smak włoskiego dania. 3. Pieczarki (lub inne grzyby) Pizza z pieczarkami to już klasyk nad klasykami. Nie da się jednak ukryć, że podawana(...)pizza pepperoni dostarcza ok. 420 kcal! Jeżeli zależy Ci na „odchudzeniu” tego dania, zrezygnuj z grubego ciasta w stylu amerykańskim. Ogranicz także ilość sera do minimum – nie jest zatem wskazana pizza serwowana jako „quattro formaggi”. Ponadto jedz pizzę na wzór włoski – bez dodatkowego sosu na wierzchu. A jeśli już musisz mieć sos, wybierz ten na bazie jogurtu, rezygnując
W kuchennym oknie Ewyjestem chętna na kawałek zawsze! Dziś proponuje drożdżówkę z owocami lata a dodatkowo upiekłam ją w pięknych kolorowych foremkach od Alfatec . Foremki są jednorazowe, ciasto upieczone w nich bez problemu zabieramy na piknik lub wręczamy je w prezencie nie martwiąc się czy nasza foremka aluminiowa wróci do nas czy też nie. Foremki o nazwie Plumpy dostępne(...)także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na pół. Układamy w foremkach Alfatec . Po wierzchu ciasta układamy owoce, wcześniej pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie posypujemy kruszonką, Aby ją przygotować wszystkie składniki rozdrabniamy palcami do konsystencji mokrego piasku. Pieczemy w temp. 180C około 40min. Ale należy
Radość kipiąca uśmiechem.Ostatnim czasem byliśmy na chwilowym urlopie we Włoszech, dokładniej w Rzymie. Oprócz wielu zabytków i miejsc wartych odwiedzenie nie obyło się również bez degustacji prawdziwego włoskiego przysmaku – pizzy. Poniżej kilka słów o historii pizzy :) Włoski przebój Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pizzy. To chyba najbardziej popularna potrawa kuchni włoskiej. Przez setki lat we Włoszech wypiekano płaskie(...)się do Stanów Zjednoczonych. Włoskie placki bardzo szybko przypadły do gustu Amerykanom, którzy pokochali tę potrawę. We Włoszech wyróżnia się dwa podstawowe gatunki pizzy. Pizza Neapolitańska ma dość grube ciasto, od 1 do 2 cm. Ma również zaokrąglone brzegi, aby lepiej utrzymywać sos oraz dodatki. Natomiast Pizza Rzymska jest o wiele cieńsza, ma około 3 mm grubości, nie ma zaokrąglonych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bez takiego makowca nie wyobrażamy sobie Świąt. Klasyczny smak masy makowej wzbogaciłam dużą ilością rodzynek namoczonych wcześniej w rumie. Oprócz tych dodatków, których ja użyłam można dodać także swoje inne ulubione bakalie. Ten zawijaniec dobrze przechowywany długo jest świeży, ale gwarantuję, że szybko zniknie. Nasz został zjedzony jeszcze ciepły . Składniki: na ciasto: 500 g mąki tortowej(...)masy i całość razem zagotować mieszając a następnie wystudzić. Składniki ciasta zagnieść i odstawić na kwadrans. Rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką. Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier i owinąć całą papierem zostawiając około 2 centymetry luzu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 45 minut. Po upieczeniu wyjąc od razu z papieru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia