składniki - masło, mąka, twaróg i jajko (podobnie jak w ciasteczkach gęsie łapki) pozwoliły uzyskać efekt ciasta delikatnie listkującego się, które przypomina francuskie. Galette to rodzaj tarty, takiej prostej, rustykalnej, bez starannego wyklejania formy, z uroczo zawiniętymi brzegami i soczystym nadzieniem. Na razie wypróbowałam wersję ze śliwkami i to aż dwukrotnie w ciągu kilku dni. I powiem, że jest(...)zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić przez min. godzinę. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, każdą połówkę przekroić na pół. Płatki, bułkę tartą, cukier i cynamon wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok 0,5cm. Na środku równomiernie rozsypać mieszankę płatków, zostawiając ok 3-4cm brzeg. Wyłożyć śliwki (jeśli są kwaśne, posypać odrobiną cukru). Brzeg ciasta zawinąć
Obiad gotowylekkie. Można je jeść prawie bez wyrzutów sumienia. Jak wiadomo “PRAWIE” robi wielką różnicę, więc ja zaprosiłam gości, aby mi w jedzeniu pomogli. No i wyrzuty sumienia od razu trochę mniejsze * Przepis pochodzi ze strony: www.ricardocuisine.com Składniki na ok 20 pączków 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 cytryna (duża(...)pieczenia. Odstawić na bok. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i skórkę z cytryny. Ubijać mikserem 2-3 minuty aż masa stanie się blada i lekko puszysta. Dodać ricottę i lekko zmiksować. Wsypać suche składniki i delikatnie połączyć szpatułką, aż do uzyskania jednolitej masy. Starać się jednak nie stracić puszystości. Przy pomocy dwóch łyżek wkładać małe porcje ciasta
olalacookingPotraficie wyobrazić sobie święta bez piernika ? My nie. Dlatego wśród ostatnio dodanych przepisów znalazły się m.in. ten na piernik staropolski dojrzewający - najlepszy z polskich pierników. Ale.... nie każdy może sobie pozwolić na objadanie się bezkarnie słodyczami zawierającymi gluten czy laktozę. I właśnie dla tych osób przeznaczony jest pochodzący z książki Moniki Mrozowskiej " Słodko, zdrowo, świątecznie " przepis na bezglutenowy(...)tarce. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki. Przesiana mąkę gryczaną łączymy w misce z pozostałymi składnikami, na samym końcu dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w 200 stopniach (grzanie góra i dół) około 25 minut. Smacznego :) Nasze uwagi: dodatkowo ozdobiliśmy piernik polewą i siekanymi orzechami, a upiekliśmy go w formie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataformuję okrągły bochenek, zostawiam trochę ciast na zrobienie kulki dekielka. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam go do temp 240 stopni góra dół. Chleb przekładam na blaszkę, kulkę smaruje białkiem i przyklejam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 10 minut, zmniejszam na temp 170 stopni i piekę jeszcze około 20-25 minut(...)smażę około 5 minut, solę, pieprzę. Zalewam bulionem i gotuję około godzinę aż mięso będzie miękkie. Dynię obieram i kroję w kostkę dodaję do łopatki i gotuję razem aż bezie miękka dynia. Na osobnej patelni przesmażam paprykę i grzyby pokrojone. Dodaję do gulaszu.Doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną, przyprawą do gulaszu.. Mąkę rozrabiam w zimnej wodzie dolewam do zupy
wesoła kuchniaciasto z lodówki. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć). Na cały płat ciasta nakładamy zmiksowane oliwki z pietruszką i za pomocą wałka dociskamy. Ciasto dzielimy na 10 równych części za pomocą nożyka np. do pizzy. Podsmażone kurki nakładamy na każdy kawałek ciasta, który(...)zwijamy w rulonik zaczynając od rogu, po przekątnej. Każdy rulonik z ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem zmieszanym z serem. Pieczemy ok. 15 min w 180 °C , na złoty kolor. Rada: Ser trzemy na najdrobniejszej tarce, a dzięki temu, że zostało z jajkiem zmieszane, po upieczeniu na cieście utworzy się jednolita chrupiąca skórka
Moniki Smakołykisoczewicą Haddock , w przetłumaczeniu na język polski: plamiak, łupacz - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej, popularny w Anglii, gdzie serwowany jest miedzy innymi w daniach: Fish and chips , ryba w cieście, smażona na głębokim tłuszczu oraz frytki. Każdy myślę, odwiedzający piękny Londyn czy resztę urokliwej Anglii spróbuje tego dania. Niektóre restauracje są naprawdę piękne, klimatyczne i pełne gości, . Jedną(...)białego pieprzu Wykonanie: Umyte, osuszone filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą morską, białym pieprzem, skropić oliwa, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C, piec około 20 minut w tej temperaturze bez przykrycia. Soczewicę opłukać, zalać wodą , gotować około 10 minut (al dente), odcedzić. Dodać posiekane suszone pomidory , oliwki, pietruszkę, 4 łyżki oliwy, świeżo wyciśnięty
Wino Francja Kuchniaspód 200 g herbatników 200 g masła warstwa malinowa ; 250 g przetartych malin bez ziarenek 250 ml wrzątku 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru warstwa biała 1 op serka Mascarpone 1 cytryna 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny pół szkl wrzątku posypka Delecta posypka o smaku mango posypka czekoladowa Spód; Herbatniki wkładamy do blendera i miksujemy, dodajemy masło(...)Dekorujemy posypkami Delecty . To szybkie ciasto jest wspomnieniem smaku i zapachu lata . Maliny ukryły się na dnie zamrażarki i do dziś nie wiedziałam ze jeszcze tam są. Do tego mascarpone, herbatniki i mamy lato na talerzu. Ciasto jest także szybkim wyjściem z opresji kiedy mają wpaść goście na kawkę, nie trzeba tu nic piec tylko kilka chwil na mieszanie produktów
Gotowanie jest łatwetwarogu. Jest to propozycja na tzw. pączki last minute, dla tych wszystkich , którzy nie mają czasu lub ochoty przygotować Pączków tradycyjnych , a mimo wszystko nie wyobrażają sobie Tłustego Czwartku bez tych smakowitych kulek :) W internecie krąży mnóstwo przepisów na nie, jedni robią je na serku homogenizowanym, inni na twarogu w kostce. Ja mam swój od lat sprawdzony przepis(...)żółtko skórka otarta z 1 cytryny 1 cukier wanilinowy (16 g) 5 łyżek cukru 2,5-3 szklanki mąki pszennej tortowej (gdy ciasto będzie zbytnio się kleić) 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka octu szczypta soli DODATKOWO: cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj widelcem lub łyżką
Słodko-Słony Świat Ilonywyrobić w malakserze. Składniki na masę makową: 500 g maku 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 40 g suszonej żurawiny - można pominąć 3/4szkl. orzechów włoskich lub migdałów bez skórki drobno pokrojonych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego pół łyżeczki cynamonu 2łyżki powideł lub innego dżemu(...)maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe składniki, na sam koniec dodać pianę z białek Wykonanie Przygotować formę do muffinek. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm, szerokim kubkiem lub foremką do wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nałożyć masy
Kubki smakupapryka 125 g masła 250 ml mleka 2 jajka 200 g sera feta 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy: sól (1/2 łyżeczki), pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa Paprykę smarujemy oliwą i pieczemy w piekarniku przez 40 minut, w 170 stopniach. Upieczoną wkładamy do osolonej wody, zdejmujemy z niej skórę i kroimy w kostkę(...)składniki: mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. W drugiej misce mieszamy mokre: roztrzepane jajka, mleko i wystudzone masło. Łączymy obie miski i dodajemy paprykę i fetę. Mieszamy szybko. Nie musi być bardzo dokładnie. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do środka ciasto. Niezbyt bardzo nam wyrośnie więc nakładamy tak prawie całą foremkę
Marder&Marder ManufactureŚwięta za pasem! Rozpoczęliście już przygotowania? Ciasta upieczone, zakwas zrobiony? Ja mam dla Was ciekawą propozycję na wielkanocny stół - nie mazurek, nie babę ... U mnie będą jaja ... na słodko! Z cudownym orange curd , gładkim i nieziemsko pomarańczowym kremem ... W skromnej oprawie, bo to właśnie one są całą ozdobą! Składniki (na około 20 jajeczek): 6 białek szczypta soli 2 szklanki cukru(...)odwróceniu miseczki do góry dnem nie powinna z niej wypaść. Następnie należy rozgrzać piekarnik do temperatury 100 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu). Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Aby precyzyjnie przygotować jajeczka, należy postępować jak na filmie Marthy Stewart, z którego sama uczyłam się kiedyś, jak wykonać jajeczka - klik . Należy suszyć nasze bezy
Garniec Magalielepszą galerię handlową możemy poczuć się jak w raju. W markecie, sprzedającym "świeżo wypiekane" pieczywo z zamrożonych porcji sztucznego ciasta, unosi się sztuczny zapach, cudownie pobudzający nasze zmysły i zabierający nas w podróż w czasie. Do gorącej, chrupiącej skórki chleba pieczonego przez babcię albo do świeżutkich rogali z makiem kupionych po drodze do szkoły w małej piekarni za rogiem(...)cukierniczej najczęściej rządzi cynamon, uaktywniając się zwłaszcza przy okazji różnego rodzaju świąt, kiedy to stajemy się bardziej podatni na sugestie i skłonni do wydawania większych kwot na zakupy. Bez wątpienia, ból straty (naszych pieniędzy) znieczuli zapach lasu w okolicach gwiazdki, wyczuwalny nie tylko na stoisku ze sztucznymi choinkami, oraz zapach kwiatowy serwowany z okazji Wielkiej Nocy
SzczyptaSmaQWielkanoc bez babki to nie Wielkanoc. Baby bywają herbaciane, piaskowe a czasem drożdżowe, a jak te ostatnie to z jedynego słusznego przepisu czyli tego z maminego kajetu. Mamy już nie ma a i baba w moim wykonaniu smakuje inaczej, nie zmienia to jednak faktu, że jest naprawdę pyszna. Wilgotna, dość zwarta, pełna rodzynek i skórki pomarańczowej. Klasyczna wielkanocna baba(...)godzin (np. na noc). Na drugi dzień dodajemy mąkę, ekstrakt, skórkę i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa, jeśli tradycyjna należy ja posmarować masłem i posypać bułką tartą). Odstawiamy babę do wyrośnięcia na ok godzinę. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po wyjęciu z formy studzimy na kratce. Składniki
Dzieje kuchennej WiewióryTen tydzień zaczynam śniadaniowo i słodko. Zobaczymy, jak będzie dalej... Głównym składnikiem placków jest banan, dzięki czemu można znacznie zredukować ilość użytej mąki. Przez to jednak
Pełny talerzJest to idealny wypiek recyklingowy. Nauczył mnie, że białka należy mrozić by potem raz dwa upiec z nich ciasto albo popełnić bezę. Przepis na ten wypiek pojawił się w kornikowej kuchni. Bardzo delikatne i niesamowicie puszyste ciasto, trochę jakby biszkopt w połączeniu z leciutką kokosanką. Nie zawiera mleka dla tych co go nie mogą idealne(...)się z białkami. Mąkę przesiewamy przez sito i razem z wiórkami dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem foremki. Staramy się, by pozostawić jak najmniej wolnej przestrzeni, dociskamy ciasto szpatułką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Ciasto studzimy w foremce, wyjmujemy dopiero, gdy całkiem
Dzieje kuchennej Wiewiórycukru 12 suchych drożdży lub 25 g świeżych Ponadto: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania sezam do posypania Nadzienie: mięso z 1 jednego ugotowanego udka kurczaka (bez skóry i kości) 250 g gęstego serka śmietankowego 2 łyżki Ajvaru kilka posiekanych suszonych pomidorów z oliwy 2 łyżki posiekanej natki łyżeczka ziół do pizzy 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)składników i wyrobić, dodając pod koniec stopione masło. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Przygotować farsz: mięso zmiksować, dodać serek oraz pozostałe składniki. Na końcu dodać oliwki, czerwoną paprykę i suszone pomidory. Kiedy ciasto podwoi objętość, podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko
Czerwień i błękitDieta dietą, ale żeby tak całkowicie odmawiać sobie jakiejś słodkiej przegryzki ??? Bez przesady ;-). Przecież każdy ma raz na jakiś czas chwile słabości i trzeba jakoś temu zaradzić ! Tak więc dziś kolejny przepis na danie w wersji light: zdrowe i chrupiące ciasteczka owsiane jako przekąska lub dodatek do południowej kawy(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Masło z cukrem ucieramy mikserem, dodajemy jajko i kolejne składniki, cały czas miksując.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta, zwilżonymi rękoma, formujemy kulki wielkości
Kulinarne przygody Gatitywyjeżdżamy na dłuższy wyjazd świąteczny:) Mam tylko nadzieje, że wszystko pójdzie zgodnie z planem:)Dzisiaj przygotowałam dla was przepis an karmelowe ciasto. Dosyć długo ten przepis czekał w kolejce ale w końcu się doczekał. Bardzo smaczne ciasto, które oczywiście trochę zmodyfikowałam. Ostatnio zaczynam dostrzegać u siebie ciekawą tendencje. Kiedy dostaję przepis do ręki, pierwsza rzecz jaka mi przychodzi(...)siebie. Staje się coraz bardziej zbuntowana chyba i nie daje się trzymać w ustalonych normach przepisowych haha. W końcu fajnie sobie poeksperymentować:) Składniki: ciasto: 50 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag miodu 150 g masła 2 jajka masa: 200 ml śmietany 30% 250 g serka ricotta lub mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru puszka
ciastkarnia na kruchym spodzieAkt 5 sztuki zatytułowanej „Muffinki”. Nie chcemy, by to zabrzmiało górnolotnie, muffinki to po prostu bardzo wdzięczny obiekt do eksperymentów. Po raz piąty pokażemy Państwu nasz
Ania i Marcin gotująSą tak kruche, pachnące orzechami i smaczne, że dosłownie uzależniają:) Tylko kilka chwil w kuchni i jest miło:) miło i to nie tylko
Zasmakuj KuchniWitam Kochani Dziś chcę Was zaprosić na rewelacyjne skrzydełka z kurczaka pieczone w pysznej marynacie z dodatkiem coli, musztardy, miodu itp :) Takie skrzydełka są pokryte pyszną
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPaździernik witam pysznymi muffinkami, oczywiści na bazie sezonowej dyni. Przyznam, że dynia jest dość nowym składnikiem w mojej kuchni. Dawniej jakoś nie mogłam się do niej
365 dni dookoła kuchniLekkie i puszyste babeczki z warzyw, również mrożonych. Bardzo sycące. Mają bogaty smak, doskonale smakują na ciepło, podane z dipem chrzanowym lub czosnkowym. Parówki można
Ze smakiem bez glutenuZapach cynamonu , to zapach, który najczęściej kojarzy nam się ze Świętami i szarlotką Babci. Przez jednych uwielbiany, przez innych wręcz przeciwnie. Ja z przyjemnością zajadam cynamonowe
Ostra na SłodkoWYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać
Dziś Ja gotujeWYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać
Dziś Ja gotuje