potrzebujemy: - 1/2 dyni (u mnie butternut) - 1/2 batata - 2 marchewki - 2 łyżki tahiny - sól, pieprz - odrobina chilli - jogurt roslinny Dynię obrać i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z batatem i marchewkami (ja miałam już obrane w lodówce, więc poszło ekspresem). Warzywa wrzucić do garnka i zalć wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok 20 minut. Zmiksować, doprawić
Szybko Tanio Smacznieporządzić się w kuchni. Uwielbiam eksperymentować, raz wyjdzie lepiej, a raz gorzej, ale nigdy się nie poddaję. Poniżej przedstawiam Wam kolejny prosty posiłek. Kotleciki z ciecierzycy i frytki z batatów. Oba produkty, są nowymi jakie skosztowałam po raz pierwszy. Składniki: Mini kotleciki: (3 sztuki) 25g ciecierzycy (przed namoczeniem) 1 mały ząbek czosnku natka pietruszki zioła prowansalskie mielona ostra papryka pieprz
Truskawkowa Fiestaprostu zdrowa - zero tłuszczu i cholesterolu. Sporo sodu i potasu oraz błonnika a na dodatek mamy dużo witamin (A, D - rozpuszczalne w tłuszczach, C oraz B12 i B6). Bataty są specyficzne - słodkie, trudno czasami je doprawić. Mojemu mężowi właśnie ten słodki smak dość mocno przeszkadza. A ja mam problem! Na prawdę ciężko mi się zdecydować czy zjeść je bardziej
Szybko Tanio Smacznierobota :D Selfie musi być:D I gotowe dzieła: Polędwiczka wieprzowa z masłem, rukolą i ziemniakami truflowymi Schab sou vide na puree z zielonego groszku, z pieczonymi batatami i kruszonką z selera i ziemniaków (absolutny hit!) Karkówka w sosie śliwkowym z puree z marchwi i pomarańczy i grillowaną kukurydzą No, to by było na tyle:) Szkoda
Słodko-Słony Świat Ilonysię znaleźć czas wyłącznie dla siebie i stanąć wspólnie w naszych kuchniach, by tym razem wziąć pod lupę awokado . O wyborze kulinarnego tematu decydowała Amber, początkowo sugerując, równie ciekawe bataty. I choć wygrała smaczliwka, szerzej znana pod nazwą awokado , nasze batatowe pomysły mogliście zobaczyć w poprzednim poście. (klik) A zatem zapraszamy na spotkanie z awokado w dwóch odsłonach, Amber
KUCHARNIACurry 2 1/2 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula pokrojoną w kostkę 2 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostke 1 mały batat obrany i pokrojony w jak najmniejsze kawałki 1 cukinia pokrojona w kostkę 1 bakłażan pokrojony w kostkę szklanka bulionu warzywnego 2 czerwone papryki pokrojone w diamenty 400 ml mleczka kokosowego
Wspólne smakiporcja dla 2 osób) 2 dorady kilka kawałków suszonych pomidorów pieprz 1 kg soli Postępować jak wyżej. Piec 30-40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Podawać z pieczonymi batatami, ziemniakami lub brązowym ryżem. Smacznego
Zapiski Młodej Żonyróżnego rodzaju potrawek. Warto jednak dodać, że brukiew należy do warzyw, którego nadmierne spożywanie może prowadzić do niedoczynności tarczycy (do tej grupy należy też, między innymi, kukurydza, bataty, kiełki bambusa). Spożywana z umiarem będzie ciekawym urozmaiceniem codziennej diety. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Surówka z brukwi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkomięso puści soki i straci soczystość. 4. Stek przekładamy na talerz i dopiero teraz posypujemy solą (tutaj: smakowa sól grzybowa w płatkach) z ulubionymi dodatkami (tutaj: ' kaszotto ' i ugotowany batat). Smacznego! :) WAŻNE: Płomień przy podpaleniu jest bardzo wysoki. Nie róbcie tego blisko szafek, ani przy okapie, który może być zatłuszczony od środka- najlepiej odsunąć się o krok. Jeżeli
My Culinary Artzwieńczyła przemiła wspólna kolacja. Na warsztatach mieliśmy za zadanie przygotować pięć dań: krewetki z bananowym curry i ryżem pełnoziarnistym udka kurczaka z chrzanem i miodem konfitowanego dorsza z pieczonymi batatami i sałatką z kiwi i grejpfruta sałatkę z topinamburu z jajkami poszetowymi (w koszulce), rukolą, prażonymi pestkami słonecznika i dresingiem z octem balsamicznym i oliwą z oliwek czekoladowe gateau
Kulinarne przygody GatityZmodyfikowałam go po swojemu i zjedliśmy zupę z wielkim smakiem! Zupa jarzynowa po karaibsku 4 pomidory (bez skórki i pestek) lub puszka pomidorów w zalewie (bez zalewy) 400 g batatów, obranych i pokrojonych w ćwiartki a następnie w grube plasterki 300 g dyni, bez pestek i skóry, pokrojonej w kostkę 1 l warzywnego bulionu 200 g konserwowej kukurydzy, odcedzonej sól
Dzieje kuchennej WiewióryPierożki z migdałami i batatamiZupa rybnaZupa czosnkowaGreckie ciasto orzechoweTorcik marchewkowyGalette des RoisSoczewica na Nowy RokKalafiorowe gratinCynamonowe palmierWaniliowe sableMigdałowe polvoronesHiszpańskie tradycjePanforte, piernik ze SienyWłoskie tradycjeLasagne bożonarodzeniowa
Chilli Czosnek i OliwaPierożki z migdałami i batatamiGreckie ciasto orzechoweTorcik marchewkowyGalette ze śliwkamiFinancier z gruszkamiBocconotti calabresiPanna cotta idealnaClafoutis z wiśniamiGalette z rabarbarem i truskawkamiTosty francuskie z rabarbaremFinansier z rabarbaremTureckie
Chilli Czosnek i OliwaHej!, dziś coś na miarę wegetariańskiego Top Chef :] Podpieczona cukinia z serem DZIUGAS i listkiem bazylii z puree z batata z nerkowcem. Do tego kontrastowa
Kuchnia PROzdrowotnanaleśniki albo placki! :) Pierwszy raz robiłam z botwinki i od razu się w nich zakochałam. Pyszne były z dodatkiem serka śmietankowego i z ogórkami małosolnymi.Składniki:2 ziemniaki (chciałam bataty ale nie udało mi się kupić)1 cukiniaspory pęczek botwiny (liście i łodygi)2 żółtka2 łyżki mąki2 łyżki bułki tartej2 ząbki czosnku1 mała cebulapęczek szczypiorkugałka muszkatołowasól, pieprz2 łyżki olejuObrane ziemniaki
Bon Appetit Małgorzaty