Boże Narodzenie już za niecały miesiąc. Pozostało więc niewiele czasu, aby rozplanować przygotowania w taki sposób, żeby później, przy wigilijnej kolacji, nie myśleć tylko o zmęczeniu. Od wielu lat staram się planować święta czy inne imprezy, a odkąd to robię, to mniej nerwowo wychodzi na końcu, a i zmęczona tak bardzo nie jestem. Podzielę się dzisiaj z Wami kilkoma wskazówkami(...)potraw, które spokojnie mogą zostać zrobione wcześniej, a potem zamrożone lub zawekowane. Na ostatnią chwilę pozostawiajmy sobie tylko to, co naprawdę jest najlepsze tylko na świeżo. Bigos, pierogi, uszka, barszcz czy choćby kapusta z grzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe można pokroić jeden
Codzienna kuchnia niecodziennaoleju lnianego lub rydzowego duża szczypta nasion czarnuszki Pełny przepis: Kiszona kapusta z olejem lnianym i czarnuszką CARPACCIO Z KISZONYCH BURAKÓW Składniki: kiszone buraki (takie jak na zakwas na barszcz): 4 podłużne buraki listek laurowy kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego łyżka soli na litr wody 3 ząbki czosnku sos: po 2 łyżki oliwy po łyżce miodu i octu jabłkowego(...)odsączonej i pokrojonej na mniejsze kawałki 3 łyżki chrzanu 2 łyżki musztardy ziarnistej 300 ml białego wina 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju do podania Pełny przepis: Kapusta wigilijna z chrzanem KOKTAJL Z KISZONYCH CYTRYN I JOGURTU Składniki: 1 kiszona cytryna opakowanie jogurtu greckiego łyżka miodu Pełny przepis: Koktajl z kiszonych cytryn i jogurtu Artykuł Dieta na zdrowe jelita
Ugotowane pozamiataneKlasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki 5 suszonych grzybów 2 l wody 1,5 kg buraków 1,5 łyżki cukru sok z połowy cytryny 4-5 ząbków czosnku
KukuleczkiArtykuł sponsorowany Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Jeśli szukasz inspiracji na wigilijne potrawy, to właśnie przychodzimy Ci z pomocą. Sprawdź, jakie dania przygotowuje się w różnych regionach naszego kraju i skąd przybyły do nas niektóre przepisy. Sałatka, czyli pozycja obowiązkowa Jedną z rzeczy, która musi znaleźć się na wigilijnym stole, jest sałatka. W wielu domach będzie to najprawdopodobniej jej jarzynowa(...)więc pieczywo pokryte makiem, miodem i bakaliami. Czym wyróżnia się Podhale? Dania przyrządzane przez górali często bazują na kapuście, regionalnych serach, a także ziemniakach. Na początku Wigilii je się barszcz na kwaszonych burakach z fasolą lub zupę grzybową. Oprócz tego na stole zazwyczaj znajdzie się też kwaśnica, jest to tradycyjna zupa postna, która bazuje na kwaśnej kapuście. Dodatkowo na Podhalu
Via GustoKrokiety robię bardzo rzadko ale baaardzo lubię! Zdecydowanie jednak nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Trzy tygodnie przed Świętami to dobry czas na przygotowanie farszów z kapusty kiszonej. Przemrożona jest po prostu smaczniejsza! Można już zrobić gotowe pierogi i krokiety lub naszykować tylko farsz. Dziś zapraszam na krokiety mojej teściowej - chrupiąca skórka i smakowity farsz! 10 naleśników ( można(...)zwijamy w rulon ( nie zbyt ciasno! ). Krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu do zrumienienia. Podajemy z czerwonym barszczem. Krokiety możemy przechowywać: - w lodówce 2 dni ( bez panierki ) - zamrozić z panierką ( po odmrożeniu smażyć na oleju ) - zamrozić usmażone z panierką ( po odmrożeniu podpiec 20 min w naczyniu żaroodpornym
Atlas SmakówPamiętam zeszłoroczne uszka wigilijne… Wtedy nie byłam jeszcze taką fanką gotowanie, a raczej wielu rzeczy nie potrafiłam zrobić, więc uszka kupiliśmy gotowe w sklepie. Wydawało nam się, że będą dobre, w końcu wzięliśmy produkt sprawdzonej firmy… Po Wigilii stwierdziłam, że już nigdy w życiu nie kupie gotowych uszek! Były okropne… Kilka dni temu postanowiłam przygotować uszka wcześniej(...)zamrozić. Wyszły naprawdę super! Mają delikatne i cienkie ciasto z dużą ilością grzybowego, dobrze przyprawionego farszu:) Już nie mogę doczekać się kolacji Wigilijnej Uszka i grzybowa to moje ulubione dania! Zachęcam wszystkich do przygotowania własnoręcznie wszystkich dań, wtedy na pewno unikniemy niesmacznej niespodzianki Czas wykonania: 1 h 15 min Ilość porcji: 30 sztuk Składniki: Ciasto: 250 g mąki ½ szklanki wody
KuchniaWeDwoje.plpraktycznie dowolnym nadzieniem zarówno wegetariańskim jak i mięsnym. Wobec tych smażonych pierożków nie da się przejść obojętnie. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, solo z barszczem czy z sosami. Najlepiej nasmażyć ich całą górę i cieszyć się ich smakiem kilka dni. I wiecie co jest najlepsze? Są banalnie proste do wykonania i robi się je naprawdę(...)spróbowaniu, od razu cisną się do głowy różne nadzienia jakich możemy użyć, mój typ to koniecznie z kapustą i grzybami i do tego pyszny czerwony barszczyk – idealne na wigilijny stół. I te pierożki, nie mają wiele wspólnego ze znanymi „naszymi” pierogami. Są smażone, robione z ciasta drożdżowego i po prostu pyszne. Zdradzę wam sekret, że Wala
Mieszam w Garnkupraktycznie dowolnym nadzieniem zarówno wegetariańskim jak i mięsnym. Wobec tych smażonych pierożków nie da się przejść obojętnie. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, solo z barszczem czy z sosami. Najlepiej nasmażyć ich całą górę i cieszyć się ich smakiem kilka dni. I wiecie co jest najlepsze? Są banalnie proste do wykonania i robi się je naprawdę szybko(...)spróbowaniu, od razu cisną się do głowy różne nadzienia jakich możemy użyć, mój typ to koniecznie z kapustą i grzybami i do tego pyszny czerwony barszczyk – idealne na wigilijny stół. I te pierożki, nie mają wiele wspólnego ze znanymi „naszymi” pierogami. Są smażone, robione z ciasta drożdżowego i po prostu pyszne. Zdradzę wam sekret, że Wala
Mieszam w GarnkuWitajcie! W tym roku świąteczna przerwa od blogowania wydłużyła mi się niesamowicie. I to bynajmniej nie dlatego, że tak się objadłam wigilijnymi smakołykami, że przez dwa bite tygodnie nie byłam w stanie podnieść się z kanapy. Wręcz przeciwnie; dopiero dwudziestego drugiego grudnia wróciłam do domu z Zelandii, żeby później niemal codziennie być w pracy, aż do Nowego Roku. Tu chwilę(...)skomplikowanego ani niezwykłego - ot, puszysty mus cytrynowy z jajkami, pod chmurą lekkiej bitej śmietany. Ale wiecie co? Jedzony tylko raz w roku, ma jakieś magiczne właściwości. Tak jak barszcz czy pierogi - tego wieczoru smakuje wyjątkowo. Przepis dostałam od Teściowej, a ona ma go od swojej mamy, która ma go od swojej mamy... Jest to więc rodzinny przepis z tradycjami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTradycyjne uszka do barszczu, nadziewane farszem z borowików, kozaków i pogrzybków. Smakują wybornie, a w Wigilię w czerwonym barszczu przeważnie podawane są jako pierwsze danie w Polskich domach. Lepienie czas zacząć! Ciasto na uszka robimy podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach. Składniki na ciasto; 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550 1 jajko sól woda(...)dajemy z powrotem na patelnie, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i bułkę tartą. Smażymy jeszcze chwilę farsz razem, a następnie po wystudzeniu wypełniamy nim wigilijne uszka
Apetyczna babeczkaW czwartek byłam u Babci na "szkoleniu"z pierogów... Babcia ulepiła około 200 pierogów z kapustą i grzybkami. Cały rok... cała rodzina czeka na te
MiksturownikTradycyjne uszka do barszczu, nadziewane farszem z borowików, kozaków i podgrzybków. Smakują wybornie, a w Wigilię w czerwonym barszczu przeważnie podawane są jako pierwsze danie w Polskich domach. Lepienie czas zacząć!. Ciasto na uszka robimy podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550 - sól - woda, wodę dawkujemy podczas wyrabiania, woda(...)dajemy z powrotem na patelnie, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i bułkę tartą. Smażymy jeszcze chwilę farsz razem, a następnie po wystudzeniu wypełniamy nim wigilijne uszka
Apetyczna babeczkapierwiastek, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Poza tym dobrze wpływają na układ sercowo-naczyniowy: obniżają poziom cholesterolu. Zawierają też przeciwutleniacz, który zmniejsza wystąpienie nowotworów. Zastosowanie: Są składnikiem słodkich wigilijnych dań np. kutii, rozmaitych ciast (np. sernika, keksu), ale pasują też do ryb (np. karpia po żydowsku, śledzi na słodko). WIÓRKI KOKOSOWE To stara i wysuszona wewnętrzna wyściółka orzecha palmy(...)kcal. Zastosowanie: Dodaje się do deserów i musli oraz do duszenia mięs. Gdy zmiksujemy ją z odrobiną czerwonego wina i soku z pomarańczy powstanie chuntney. 7. Sekret udanego barszczu czerwonego Kilka porad, aby uzyskać idealny barszcz czerwony Jakie najlepiej wybrać buraczki na barszcz? Do przygotowania barszczu najlepiej wybrać buraki średniej wielkości, gdyż są one najsmaczniejsze i najbardziej soczyste. Lepsze
Ciastka - domowe słodkości