barszcz czerwony - 2114 przepisów (strona:90/141)

Krokiety z kapustą i grzybami 2568

Krokiety z kapustą i grzybami... Najlepiej smakują z czerwonym barszczem ale są równie smaczne bez dodatków. Składniki na naleśniki: 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki 3 jajka szczypta soli 1/3 szklanki oleju Wszystkie składniki dokładnie miksujemy (łącznie z olejem, zapobiega przywieraniu naleśników do suchej patelni), smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni. Składniki na kapustę

Pelusiowa Kuchnia
Sposób na przesoloną zupę 104

bój się, zupa nie będzie miała jabłkowego smaku, w wywarze przesolonej zupy można ugotować ryż – on również dobrze wchłania sól i przywraca właściwy smak zupy, do przesolonego czerwonego barszczu można dodać łyżeczkę cukru, gdy przesolimy bulion, dobrym rozwiązaniem jest wlać do niego roztrzepane białko, które później wyciągamy. Zasady gotowania zup: włoszczyznę trzeba gotować zawsze w naczyniu przykrytym

Smaczne Potrawy
Barszcz czerwony 94

Barszcz czerwony z grzybowymi uszkami to Polska tradycyjna zupa, która króluje na wigilijnym stole. Postny dodatek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, pyszny i pożywny. Potraw ę można poda ć z pasztecikami klasycznymi, krokietami, pierogami, fasolą lub uszkami. Najlepiej smakują ciepłe podane od razu. Składniki: spora garś ć suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki) 4 buraki ćwikłowe 2 litry bulionu warzywnego (marchewka

Smaczne Potrawy
Sałatka z buraków do obiadu 174

ugotowaniu barszczu czerwonego do picia zostało mi sporo kawałków buraka. Zamiast wyrzucać zawsze wykorzystuję w sałatce, którą podaję do obiadu. Jak już się ma ugotowane buraki, to sałatkę przygotowuje się szybko. Składniki : ugotowane kawałki buraka (bez skórki) pomarańcza czerwona cebulka oliwa Kawałki buraka pokroić na cienkie plastry wielkości "na jeden kęs".  Cebulę pokroić w cienkie piórka lub ćwierćtalarki. Skroić

Weekendy w domu i ogrodzie
Francuskie ślimaki z salami 193

pieprzu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st C na ok 30 minut. Ślimaczki smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.  Można podawać je z filiżanką barszczu czerwonego

Kuchnia w czekoladzie
Paszteciki z mięsem 308

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Paszteciki z mięsem to idealny dodatek do czerwonego barszczu, danie na przyjęcie lub jako przekąska do zabrania ze sobą np. pracy. Smakują na ciepło i zimno. Możemy zrobić większą ilość i zamrozić na później. Takie paszteciki posmakują każdemu, są miękkie i kruche

Marta Gotuje
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 197

woreczkach na kostki lodu. Można go w takiej postaci dodawać jako smak do sosów mięsnych, zup (rewelacyjnie pasuje do kartoflanki, żuru czy grochówki!), zrobić z tym wywarem wytrawny czerwony barszcz czy czystą zupę grzybową. Ugotowane i ostudzone grzyby drobno siekamy. Obieramy marchew i pietruszkę, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno kroimy. Warzywa podduszamy do miękkości z łyżką

Karo in the Kitchen
Biała kiełbasa z jabłkiem w ślimaczkach z ciasta francuskiego 184

minut. Kiełbasa się upiecze, a ciasto napuszy i zezłoci. Dobre są i na gorąco i na zimno. Na gorąco można je z powodzeniem podać do zupy grzybowej lub czerwonego barszczu. A na zimno? Fajna opcja na piknik lub do rowerowej torby. Bardzo szybko „dostają nóg”. Ani się obejrzałam, już 1/3 nie było. Z podanych składników powinno wyjść Wam około

Karo in the Kitchen
Naleśniki z nadzieniem kapuściano- paprykowym 136

drobną kostkę i zrumienić na tłuszczu złociście, po czym wymieszać z rozdrobnionymi warzywami. Doprawić do smaku, nadziewać naleśniki, składać na pół i obrumienić lekko na patelni. Podawać do czerwonego barszczu, lub jako drugie danie

Tradycyjna Kuchnia
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 136

ciasto, zalepiamy i smarujemy żółtkiem. Kroimy na 5 cm kawałki. Układamy na blaszce posypanej mąką. Pieczemy w temp. 180 o  C do uzyskania złotego koloru. Najlepiej smakują z barszczem czerwonym. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Francuskie kwiatki serowe 150

francuskie  pięknie tymiankiem pachnące, jest na zewnątrz chrupiące, ser środek wypełnia znakomicie  i całość smakuje wyśmienicie. Jeśli jeszcze ciepłe skosztujecie to ser miękki poczujecie, można je do barszczu czerwonego podawać, albo sobie same podjadać. Składniki:  2 opakowania ciasta francuskiego, 150 g sera żółtego Świeży tymianek, Szczypta soli,  Pieprz czarny świeżo mielony do smaku, Suszona Papryczka chili

Moniki Smakołyki
Paszteciki z kapustą i mięsem mielonym 220

miękkie ciasto połączone z kapustą i mięsem mielonym to połączenie jak dla mnie banalne, ale ma w sobie swój charakterystyczny urok.Oczywiście przeze mnie najczęściej jedzone są w obecności czerwonego barszczu. Smacznego! Składniki: Ciasto:   30 dag mąki ćwierć szklanki mleka 5 dag drożdży 1 jajko i 1 żółtko łyżeczka cukru 5 dag tłuszczu szczypta soli Nadzienie: 60 dag kwaszonej

psgotujemy
Małe co nieco o rosyjskiej kuchni 178

jest rosyjska kuchnia? To nie tylko bliny i pielmieni, choć są bardzo popularne i bę dąc w Rosji obowiązkowo trzeba je spróbować. Oprócz tego niemal w każdym miejscu jest barszcz czerwony, zupa solianka itp. Niestety, nie zawsze udało się zrobić zdjęcia, ale pomimo tego zgromadziłam jakieś przykładowe obiadki, zapraszam więc do obejrzenia! Zupa okroszka na kefirze - taki chłodnik z koperkiem

psgotujemy
Paszteciki z kapustą i grzybami 165

Paszteciki z kapustą  i grzybami idealnie pasują do czerwonego barszczu. Przyrządziliśmy je na zabawę sylwestrową. Najczęściej po świętach zostaje trochę wigilijnej kapusty, warto ją wykorzystać do pasztecików. Pasuje idealnie. Składniki na ciasto: - 0,5 kg mąki - 40 g drożdzy - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - szklanka wody - 3 żółtka - 1/4 kostki margaryny Składniki na farsz: - 0,5 kg kapusty

Pan i Pani Smith w kuchni
Zakwas buraczany 134

Barszcz czerwony jest jednym z tradycyjnych dań na wigilijnym stole. Robiony na zakwasie zyska całkowicie inny smak. To już na prawdę ostatni dzwonek na zrobienie zakwasu! Składniki: 3 buraki 3 ząbki czosnku pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy (po kilka sztuk) 2 łyżki soli Buraki obrać, pokroić w plasterki. Ząbki czosnku obrać. W dużym słoiku umieścić buraki wraz z czosnkiem

Moja Galeria Smaku