Ryba po grecku czy śledzie? Grzybowa czy barszcz czerwony? Ryba smażona czy na parze? Krokiety z kapustą i grzybami, uszka czy pierogi? Zbliża się piękny czas, Świąt Bożego Narodzenia. W większości domów jest obyczaj podawania 12 tradycyjnych potraw wigilijnych, składania życzeń i łamania się opłatkiem. Choć te święta będa dla wielu z nas inne, przeżyjmy je… Artykuł Ryba
Jaśkowe KlimatyPoczątek grudnia to idealny czas, by pomyśleć o świętach i ze sporym zapasem czasu zaplanować wigilijne menu. Czeka nas spotkanie z rodziną być może tylko w najbliższym gronie. Ja czekam cały rok na pyszne chrupiące krokiety z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami. Masa obowiązków sprawia, że nie zawsze udaje nam się wyczarować to co chcemy. Ale nic strasznego(...)krokietów. Przejrzałam wnikliwie skład i ma naprawę super. Smak też rewelacja. Wystarczy go podgrzać, ewentualnie sypnąć majeranku tak jak ja i mamy gotowe danie wigilijne. Tylko zaraz…ktoś powie, gotowy barszcz na wigilijnym stole ? A no tak…Można choć raz odpuścić i skupić się na tym co najważniejsze-na celebrowaniu miłych chwil z rodziną. Na co dzień
Wanilia i Kardamonwegan. Galaretki przygotowałam w ramach poświątecznego recyklingu na bazie barszczu wigilijnego. To najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny ze wszystkich barszczy, dlatego galaretka jest pyszna! Po przepis na barszcz zapraszam tutaj . Myślę, że przygotowana na tradycyjnym, czystym barszczu na wędzonce będzie równie smaczna (przepis znajdziesz tutaj ). Czerwone galaretki to świetna przystawka i pięknie będą się prezentować w każdym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaków, ale dużo w niej potraw tłustych, ciężkostrawnych. Czy masz jakieś sugestię jak ją „odchudzić”. Nie zgodzę się z twierdzeniem, iż wszystkie potrawy wigilijne są tłuste i ciężkostrawne. Dania wigilijne to dania postne, przede wszystkim ryby, warzywa, które same w sobie nie są tuczące. To sposób ich przygotowania może wpłynąć na kaloryczność. Jeżeli zależy nam na odchudzeniu potraw to zamiast(...)podział pracy w domu . Ojciec robił sałatki, babcia pierogi i barszcz czerwony, mama śledzie i rybę po grecku, siostra zajmowała się przygotowaniem stołu i dekoracji, a ja byłem wszędzie (śmiech). Już od najmłodszych lat miałem predyspozycje na szefa kuchni, dlatego miałem oko na wszystkie potrawy. Oprócz dań typowo wigilijnych przygotowywaliśmy też nasze ulubione świąteczne potrawy na kolejne dni - roladki
Cztery Fajeryświąteczny stół. Obok słodkich wypieków, te wytrawne także mają swoje miejsce na wigilijnym stole. Domowe kapuśniaczki Domowe wypieki wciąż są popularne, drożdżowe bułki z kapustą mają wzięcie nie tylko w okresie postu. Duże grono osób często je przygotowuje na bezmięsny obiad i podaje z czerwonym barszczem. Bułeczki drożdżowe z kapustą lub kapustą i grzybami robi się podobnie jak drożdżówki
Dieta moja pasjaŚwięta już coraz bliżej. Co prawda u mnie w domu rodzinnym jada się zupę grzybową z uszkami, ale w tym roku święta będą inne. Zostaję w
Ana Mari's worldplus napój więc prawie 6 :) Nawet postarałem się o kryzysową choinkę. Tak samo jak prawdziwa przywędrowała do nas z Niemiec, tak i moja jest niemiecka. Siemieniotka Dlaczego na naszym wigilijnym stole królują (w takiej czy innej formie) nasiona? Bo zgodnie ze starym przesądem jadano je na zakończenie roku co miało zapewnić ich przyszły urodzaj. Koniec roku, bo zanim przyjęliśmy(...)poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym z kapustą kiszoną i grzybami. Nie wiem co symbolizuje kapusta, podobno kiszona odrodzenie co w kontekście nowego roku byłoby logiczne natomiast z grzybami jest ciekawsza historia. W wielu religiach, w tym katolickiej, w wigilijny wieczór mamy do czynienia
Kryzysowa Książka KucharskaTradycyjnie wśród 12 wigilijnych potraw na stole powinien znaleźć się czerwony barszczyk lub zupa grzybowa. Do barszczyku najczęściej robi się uszka z kapustą i grzybami albo krokieciki (paszteciki w różnych regionach nazywane też kapuśniaczkami). Co prawda za samym barszczem nie przepadam, ale uszka albo krokiety z kapustą i grzybami jem zawsze nawet solo. PASZTECIKI Z KAPUSTĄ i GRZYBAMI Składniki: (około
Bon appetit mon amieKROKIETY DZIADOWSKIE ... to jedna z moich propozycji na wigilijną kolację. DZIADOWSKIE KROKIETY to nic innego jak krokiety z kapustą, ugotowanymi ziemniakami oraz kaszą i grzybami. Doskonały smak tych krokietów dopełnia wspaniały aromat świeżo zmiażdżonego kminku. Krokiety z kapustą idealnie smakują z dodatkiem szklanki czerwonego barszczu lub sosem, np.: grzybowym . Polecam! ------------------------------------- Liczba porcji : 10 Czas przygotowania : 60 minut ------------------------------------- SKŁADNIKI
Moja Książka Kucharskagrzybami to jedna z potraw, która pojawia się na wigilijnyM stole w wielu domach, także u nas. Możemy je przygotować nie tylko na święta, jednak w tym okresie w połączeniu z cudownym zapachem i magią świąt, smakują one najlepiej. Szczególnie z dodatkiem świątecznego barszczu u nas oczywiście czerwonego. Wypiekami z ciasta drożdżowego zaraziłam się od swojej babci i w obecnej
Przepiski.plfajnie (i wygodnie) jest raczyć się przez kilka bożonarodzeniowych dni wigilijnym barszczem (oczywiście jeśli nie była to grzybowa), ale można też inaczej. Postanowiłem przygotować zupę, która może być początkiem świątecznego obiadu, która jest inna niż zazwyczaj, ale która jednocześnie ma w sobie coś z barszczowego charakteru. Et voila ;) Czerwona cebula, czerwone wino, czerwony sok z buraków... wszystkie te składniki sprawiają
zadanie-gotowanieUwielbiam wigilijny barszcz, dlatego podczas planowania świątecznych przepisów musiałam wymyślić jakieś fajnie paszteciki ze śródziemnomorskim twistem. Paszteciki z ciasta filo są proste i szybkie w przygotowaniu. Chrupiące na zewnątrz, w środku kryją pyszny farsz zrobiony z pieczarek, szpinaku i czerwonej soczewicy, który doprawiłam nieco po arabsku. Do przygotowania pasztecików wykorzystałam sprzęt kuchenny, który otrzymałam od marki Ambition . We wpisie
Chilli Czosnek i Oliwaodchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? Ryba Tradycyjnie rybę na stole wigilijnym podajemy w panierce, smażoną w dużej ilości tłuszczu. Jak to zmienić? Należy rybę dobrze doprawić (polecam: cytryna, pieprz cytrynowy i sól), a następnie upiec w folii aluminiowej w piekarniku. Smak będzie taki sam, ale kilokalorie będą mniejsze! Barszcz czerwony, zupa grzybowa Najczęściej sięgamy po ten z torebki lub z kartonu
Truskawkowa FiestaPrzepyszne drożdżowe pierożki, pieczone w piekarniku z pysznym farszem. Zrobiłam je do barszczu czerwonego na zakwasie, który kilka dni temu nastawiłam. Barszcz wyszedł rewelacyjny, przepis na
Kuchnia Pokoleń