Ciasto bananowe piekłam, jednak zupełnie nie wiedziałam, czego mogę spodziewać się po cieście bananowo-cukiniowym. Zdecydowanie warto je wykonać, szczególnie teraz, kiedy cukinia zalewa nas z każdej strony. Ciasto w smaku baaardzo zaskakuje. Dzięki połączeniu bananów z orzechami włoskimi, ma niepowtarzalny smak. Warto do ciasta wybierać naprawdę dojrzałe banany, wręcz już brązowiejące. Jak widać na zbliżeniu, ja cukinii nie obierałam(...)zdecydowanie upiekę je w wersji muffinowej, bo idealnie sprawdzą się na pikniku lub w podróży. My lubimy to ciasto z zimnym mleczkiem. Porcja ciasta na keksówkę. Drukuj Ciasto cukiniowo-bananowe window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Składniki suche 1,5 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu
Mieszam w Garnkuorzeźwiające. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt : 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Pianka bananowa: 4 banany, 150g masła, 2 opakowania galaretki cytrynowej, Ptasie mleczko, 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 4 banany, 2 opakowania galaretki agrestowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam(...)ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Pianka bananowa: Masło przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Odstawiam do przestudzenia. Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 1 szklance wrzątku, studzę. Banany obieram i miksuję blenderem na gładki mus. Do musu bananowego dodaję tężejącą
Tradycyjna kuchnia KasiChlebek bananowo-kokosowy Jeśli masz w domu dojrzałe banany, warto wykorzystać je do przygotowania chlebka bananowo-kokosowego! Lubię piec chlebek bananowy, bo jest szybki w przygotowaniu, a dojrzałe, słodkie banany zastępują duże ilości cukru, które zazwyczaj dodaje się do ciast. Słodyczy dodają także w tym przypadku wiórki koksowe. Tym razem do przygotowania chlebka bananowego użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, ale spokojnie(...)użyć pszennej, której zawsze używasz do pieczenia ciast. Nie użyłam w tym przepisie jajek, a dla podkreślenia kokosowej nuty wykorzystałam mleczko kokosowe. Zobacz również inne przepisy na -----> chlebki bananowe Chlebek bananowo-kokosowy - przepis: Składniki: (standardowej wielkości keksówka) 3 średniej wielkości banany (ok. 25 dag) 1/2 szklanki brązowego cukru 1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml) 1 łyżeczka sody
Moje Qulinariaśniadania. Rewelacyjna pod każdym względem. Nie dość, że smaczna, dość słodka dzięki obecności bananów w przepisie, to fantastycznie zastępuje zwykły chleb, którego raczej na redukcji unikamy. Robiłam kilka chlebków bananowych z różnymi proporcjami i czasem też składnikami, ale właśnie ten podbił moje serce. Spróbujcie zrobić chlebek bananowy. I koniecznie dajcie znać, czy wam smakował. PRZEPIS na chlebek bananowy: ✔ 2 banany
Tetiisheritakie batoniki to samo zdrowie. Dodatkowym atutem jest, to że są naprawdę sycące i możecie je zabrać ze sobą do pracy lub szkoły w ramach drugiego śniadania. Spróbujcie. Zdrowe bananowe owsiane batoniki domowe Zdrowe bananowe owsiane batoniki domowe 2016-05-04 15:11:04 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)keksówki (w zależności od jej wielkości). Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (na środkowy poziom). Pieczemy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż owsiano-bananowa masa całkowicie wystygnie, po czym kroimy ją na 4 mniejsze części tworząc w ten sposób nasze batoniki. Jeśli nie zjemy batoników od razu można przechowywać je około 2 dni w lodówce. Smacznego
Słodkie okruszkiPyszne muffiny bananowe z orzechami, jedne z najlepszych jakie jadłam. Najlepiej smakują świeżo upieczone, są pachnące, wilgotne, a z wierzchu chrupiące. Pięknie wyrastają i wyglądają apetycznie, nie można im się oprzeć. Do ich przygotowania polecam bardzo dojrzałe banany, babeczki będą miały wtedy więcej smaku. Polecam szczególnie osobom, które lubią ciasta bananowe. Muffiny bananowe z orzechami świetnie nadają się na śniadanie
Mała CukierenkaDziś zapraszam Was na pyszną propozycję śniadaniową pełną witamin. Bananowa owsianka z pastą jagodową i gryką, to wspaniała propozycja dla każdego. Śniadanie, to podstawa dnia, a więc powinno być zdrowe i pożywne. Moją owsiankę wzbogaciłam o pastę jagodową. Oprócz właściwości zdrowotnych ma to co dla mnie równie ważne – SMAK! W tej szklanej butelce zamknięto smak lata w postaci moich(...)ukochanych, małych fioletowych owoców. Spróbujcie, polecam. Bananowa owsianka z pastą jagodową i gryką 2016-05-01 21:45:24 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from
Słodkie okruszkiMuffinki bananowe z wiórkami kokosowymi i orzechami Kolejna odsłona muffinek - tym razem skupiłam się na tym, by była to naprawdę, jeśli nie zdrowa, to przynajmniej zdrowsza wersja słodkości. Cukier został zastąpiony miodem, jajka - bananami i mlekiem roślinnym, mąka pszenna - mąką z brązowego ryżu i zmielonymi płatkami żytnimi, margaryna/masło olejem kokosowym. No i jest jeszcze cała fura wiórków(...)pozostał lekko wilgotny. Są oczywiście bardziej zbite i cięższe niż te pieczone na mące pszennej, ale smakiem zupełnie im nie ustępują! Zobacz również inne przepisy na -----> Muffinki Muffinki bananowe z wiórkami kokosowymi i orzechami - przepis: Składniki: (na 12 muffinek) 3 duże lub 4 małe, dojrzałe banany 4 kopiaste łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Moje Qulinariatylko banany w domu i fasolę, tak oto powstało chyba jedno z moich lepszych ciast (wiem, wiem z każdym kolejnym tak mówię). To ciasto łączy w sobie wilgotne ciasto bananowe z kremowym pseudo sernikiem, żaden niewegus w życiu się nie domyśli, że wcina strączki. Żeby nie było, to ciasto nie jest fit bo nie taki był zamiar, miało być(...)skończył nasz miesiąc miodowy z Miśkiem, a po drugie znowu będę eurowdową, więc musiałam połechtać Jego kubki smakowe, żeby jeszcze bardziej tęsknił Składniki na dużą 26 cm tortownicę: ciasto bananowe: 4 banany 270 g mąki (u mnie było to 120 pełnoziarnistej i 150 białej) pszennej 100 ml oleju roślinnego 50 g cukru łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Przygotowanie: W dużej
greenscarfmogę na dłużej ich odstawić. Zawsze wpadnie mi do głowy pomysł na smakowity deser lub śniadanie z ich użyciem. Dziś zapraszam Was na lekkie kokosowe chia pod jagodowo-bananowym musem i migdałowymi ziarenkami. Taki pucharek idealnie sprawdzi się jako lekki deser, śniadanie, a nawet kolacja. Spróbujcie. Lekkie kokosowe chia pod jagodowo-bananowym musem i pysznymi migdałowymi ziarenkami od Ziarenkowa(...)pucharek idealny na każdą porę dnia. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście nic z użyciem nasion chia, to szczerze Wam je polecam i zachęcam do spróbowania. Lekkie kokosowe chia pod jagodowo-bananowym musem 2016-04-23 21:27:07 Write a review Save Recipe Print 0 calories
Słodkie okruszkiNaprawdę, gdy świeci słońce, a temperatura sprzyja porzuceniu kurtki, nie chce się siedzieć w kuchni… zbyt długo ;) Dziś dwa szybkie ciasta – chlebek bananowy i deser kokosowo-śliwkowy. To na deser i podwieczorek. Deser śliwkowy z mąki kokosowej, delikatny w smaku. Podałam z lodami owocowymi, które przygotowałam z mrożonych kawałków banana, truskawek i jogurtu naturalnego. Chlebek bananowy. delikatnie słodki(...)koncentrat pomidorowy, pozostałą sól i lubczyk. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień. Z masy mięsno-serowej formujemy małe kulki, które wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 5-10 minut. Ciasto bananowe Danie Ciasto , Przekąski , Słodkie przekąski , Śniadaniowo Kuchnia Słodkości Składniki 90 g mąka żytnia razowa 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 garść rodzynki 1 garść orzechy włoskie lub dowolne inne
KucharzycaSmaczny i korzystny dla naszego zdrowia chlebek bananowy z dodatkiem daktyli, orzechów laskowych i żurawiny. Prosty w wykonaniu i bez dodatku cukru oraz innych substancji słodzących. Składniki: 1 torebka herbaty zielonej (lub 1 łyżeczka suszu) + 100 ml wrzątku 50 gram daktyli 50 gram orzechów włoskich 50 gram żurawiny suszonej 150 gram mąki orkiszowej 50 gram mąki żytniej(...)papierem do pieczenia (tzw. forma keksowa o długości 20 cm x 10 cm) i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piekę przez 55 minut, do suchego patyczka. Chlebek bananowy studzę na kratce. Kromkę chlebka bananowego grilluję na suchej patelni razek z kawałkiem gruszki i połową banana. Całość polewam odrobiną syropu daktylowego i posypuję szczyptą cynamonu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajajestem dumna, że praktycznie przez całą zimę piję kolorowe koktajle! Zachęcam i Ciebie do kolorowego i zdrowego miksowania, to takie proste! Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl buraczkowy z bananem i pomarańczą Koktajl jabłkowo - bananowy Koktajl jabłkowo - pomarańczowy Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl
Moja smaczna kuchniawiększy plasterek nacinamy i nakładamy na szklankę. Banany obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wkładamy do kielicha blendera, dodajemy wodę gazowaną i miksujemy na gładko. Koktajl bananowy wlewamy do szklanki, wkładamy dwie kolorowe rurki. Cienkim strumieniem (najlepiej po rurkach) wlewamy sok porzeczkowy. Jeśli dodaliście kostki lodu, to możecie delikatnie lać po nich sok. W koktajlu wytworzą się(...)ładne warstwy. Zamieszany koktajl podzieli się na dwie warstwy - dolna porzeczkowa i górna bananowa. Także opcje wyglądu są dwie :) Naturalny koktajl bananowy szybko ciemnieje (nie wypływa to na smak) więc najlepiej przygotowywać drink bezpośrednio przed podaniem
Gotowanie i blogowaniePyszne wilgotne ciacho kakaowo-bananowe, które nie do końca jest chlebkiem bananowym dlatego nazwałam je murzynkiem bananowym :) Składniki na małą formę keksową: 1 duży dojrzały banan lub 2 średnie 1 1/2 czubate szkl mąki tortowej 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao 1 jajko 1/3 szkl oleju +/- jeszcze 2 - 3 łyżki ( wszystko będzie zależało od konsystencji ) 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka
Gotowanie...to proste !