Banana bread to amerykańskie ciasto bananowe przypominające chlebek. W Stanach przygotowuje się je zazwyczaj na śniadanie. Delikatnie wilgotne, z dużą porcją bananów, idealnie nadaje się jako przekąska dla dzieci lub dodatek do kawy. Można je wzbogacić orzechami włoskimi, wtedy smak będzie jeszcze bardziej intensywny. Potrzebne nam (na formę 11x36cm): - 7 bananów - 300 g mąki pszennej - 10 łyżek roztopionego masła
W poszukiwaniu inspiracjipachnące, wynurzyły się z piekarnika. Na razie spróbowałam tylko jedną i mogę Ci powiedzieć, że są absolutnie pyszne: z chrupiącym wierzchem i chrupiącymi orzechami w środku, a dzięki bananowemu dodatkowi delikatne i wilgotne. Nie za słodkie, więc idealnie nadają się na śniadanie. Zresztą w tym celu je upiekłam, jednak wątpię, że uda im się doczekać jutra. Składniki
Roślinna - blog wegańskiDziś zapraszam Was na pyszny miodowo-bananowy koktajl pod arbuzową chmurką. Połączenie miodowej słodyczy i nietypowych smaków. Spróbujcie. Składniki: 1 jogurt naturalny 190 g 1 średni banan 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego 3-4 łyżki arbuza Przygotowanie: Do misy blendera wkładamy obranego i pokrojonego na większe kawałki banana, dodajemy cały jogurt naturalny oraz 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego. Wszystko razem miksujemy
Słodkie okruszkizapraszamy na koktajl owocowy na bazie maślanki w połączeniu z imbirem i mielonymi migdałami. Całość idealnie się skomponowała i dała nam pożywny deser bądź drugie śniadanie. Koktajl truskawkowo - bananowy z imbirem na maślance SKŁADNIKI : (na 2 porcje) 250 g truskawek 1 banan 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 500 ml schłodzonej maślanki 4 łyżeczki mielonych migdałów PRZYGOTOWANIE : Truskawki myjemy, następnie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBananowe gofry z ciecierzycy; z masłem orzechowym(z pekanami i syropem klonowym) oraz miodem Ostatnio z D postanowiliśmy przy okazji każdego całodziennego (lub prawie) wypadu do Warszawy zaglądać do nowych knajpek/restauracji, choć niestety nie często takie wyjazdy nam się zdarzają, bo i tak wystarczająco mamy tej Warszawy po pięciu dniach w tygodniu, kiedy musimy się do niej zrywać z samego
More food, love and dreamsumieszczamy 1/2 średniego banana pokrojonego w mniejsze kawałki. Dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego. Łączymy składniki przy użyciu blendera. Tak przygotowaną mieszankę miodowo-cytrynowo-bananową wlewamy do pucharka na wierzch wcześniej przygotowanej warstwy z kiwi. Smoothy zdobimy 3-4 listkami świeżej mięty. Wiosenne smoothy jest idealnym orzeźwieniem na ciepłe dni. Przed podaniem polecam schłodzić smoothy
Słodkie okruszkiKakaowo-bananowe płatki ryżowe*; z gorzką czekoladą *z rozgniecionym bananem, kakao, na czekoladowym mleku sojowym Co prawda tylko 3 lekcje, ale szkoła to szkoła xd Powodzenia dzisiaj na matmie
More food, love and dreamsCIASTECZKA OWSIANO-BANANOWE (BEZ JAJEK, TŁUSZCZU I MĄKI) Błyskawiczny przepis na zdrowe i smaczne ciasteczka, złożone tak naprawdę z trzech składników: bananów, płatków owsianych i bakalii (ok, i łyżki miodu:D). Banany pełnią tu główną rolę, sklejają całość, nadają odpowiednią wilgoć i przyjemny posmak. Wystarczy rozgnieść je, a następnie dodać do nich pozostałe składniki i uformować ciastka. Po 20 minutach
Słodko-Słony Świat Ilonysię, że nikt za bardzo takich babeczek nie robi – zawiodła nawet moja ulubiona babeczkowa książka 500 cupcakes and muffins . Postanowiłam, że podejdę do tematu podobnie jak do muffinków bananowych i zobaczymy co z tego wyjdzie. A teraz wnioski z tego cukierniczego eksperymentu: babeczki są mięciutkie, lekko wilgotne i naprawdę pyszne, ale jak to bywa z ciastem z dodatkiem musu
CiastkozercyCiasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, rodzynek oraz orzechów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek
BullioBananowe muffinki z dodatkiem płatków owsianych. Wilgotne i bardzo aromatyczne. Szybkie do wykonania. Porcja na około 12 sztuk. 280 g mąki pszennej 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 duże dojrzałe banany 100 g cukru trzcinowego 1 jajko 70 ml mleka 70 g masła Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkiem, mlekiem
BullioDawno nie było u mnie żadnego koktajlu, a to dlatego, że najbardziej lubię te bananowe, a ile wariacji można wymyślić na temat jednego owocu? Cóż, udało mi się wymyślić kolejny… Tym razem banan w towarzystwie melona z maślanką i otrębami. Składniki (na 2 duże porcje): 300 ml maślanki (o niskiej zawartości tłuszczu) banan 2 łyżki otrębów owsianych łyżka miodu
e-PrzepisyKulinarnejogurtowy owsiany szejk z nerkowcami; mus bananowy i truskawkowy Miało być w paski, ale truskawki się zbuntowały, no cóż, bywa :P Swoją drogą jak ten szejk owsiany fajnie zgęstniał przez noc ^^ Bo skoro wiosna, czy lato to i deszcz i burze, no cóż mam dobry humor to wybaczam
More food, love and dreamsProsty skład i niezwykle prosty sposób przygotowania zdrowych i smacznych ciasteczek . Oto kolejna kombinacja bananowych ciastek , które dla mnie są doskonałym dodatkiem do śniadaniowych koktajli, jogurtów i kawy. Bez cukru, jaj, mąki pszennej i zbędnych tłuszczy. To , co lubię najbardziej……… Składniki: 2 dojrzałe banany /średniej wielkości/ 1 łyżka soku
Zakamarki mojej kuchniBananowe placuszki (a tak naprawdę pancakes'y) z miodem to świetna propozycja na słodkie, leniwe śniadanie lub deser czy podwieczorek. Jeśli mamy nadmiar bananów w domu, które trzeba szybko zjeść bo są już bardzo bardzo dojrzałe to jest to świetna okazja aby skorzystać z tego przepisu. Placuszki robi się szybciutko, są miękkie, pulchniutkie i bardzo sycące. Mi z tego przepisu
Jedzeniomania