banan - 15223 przepisów (strona:385/1015)

Bez jajka też się da. 195

Pieczona owsianka bananowo-marchewkowa z daktylami;  podana z masłem orzechowym (vege) Czasami wolę upiec owsiankę, niż pójść na wf ;) Przepis: 50g płatków owsianych + wrzątek spora marchewka (ok.100g) banan 1/4 szklanki mleka roślinnego/wody coś do posłodzenia cynamon Płatki lekko solimy i zalewamy wrzątkiem lekko ponad płatki, przykrywamy. W tym czasie ścieramy marchew na małych oczkach, banana miksujemy

More food, love and dreams
Koktajl jagodowy z jarmużem 165

Składniki na 2 porcje: 3/4 szklanki jagód (u mnie mrożone) garść jarmużu  1 banan kilka sztuk truskawek (opcjonalnie) 1 łyżka chia 1 szklanka mleka Jarmuż pozbawić twardych łodyg. Banana obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować

Moja Galeria Smaku
Malinowo-bananowy milkshake 173

malinowo-bananowy milkshake z dodatkiem nasion chia może być świetną propozycją na drugie śniadanie lub popołudniowy deser. Składniki na 1-2 porcje: 1 szklanka malin 1 szklanka mleka 1 banan 1 łyżeczka chia Banana obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Po zmiksowaniu poczekać kilka minut, aż nasiona chia namokną i napęcznieją. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Bananowe blondie z kawałkami czekolady 165

zwykłej mąki, ale z rodzimej wersji postanowiłam zostawić tylko nazwę :) Ciasteczko jest niezwykle miękkie, pulchne i niesamowicie wilgotne. Jest także bardzo proste w wykonaniu. Jedyne czego potrzebujecie to dojrzałe banany i wyczucie własnej mikrofali. Zapraszam :) Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu 2 kostki gorzkiej czekolady, posiekanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mleka

Chocolate Muffin Blog
Gryka na drogę...I nerwy. 184

Surowa gryczanka kakao-banan, ze śliwkami  W pędzie robię sobie jeszcze kawę, chowam słoik, szukając jednocześnie śpiwora i biletów, jak zwykle śpię za mało, ale to nic, bo zaraz wsiadam w busa i widzimy się w Poznaniu, wracam w poniedziałek :)  Tak miało być, teoretycznie powimnam być w połowie drugi w praktyce niedawno wyruszyłam(...)śpiworem, to podejdzcie i się zaopiekujcie, by gdzieś w świecie się nie zgubiła. Miejmy jednak nadzieję, że dojadę, a tym czasem pocieszam się zawartością słoika, dobrze, że kakao i banan, mózg coś wyczuwał

More food, love and dreams
Smoothie z mango, ananasem i bananem 169

oknem zapewne już ostatnie z tak ciepłych dni w tym roku. Piękna złota jesień wita nas promieniami słońca, więc i my powitajmy ją owocami. Niezastąpione trio banan, słodkie i dojrzałe mango, oraz soczysty ananas.  Czego chcieć więcej?       Składniki: 1 dojrzałe mango 1 banan 4 plasterki ananasa  1/2 szklanki mleka 2 łyżki soku z limonki

ChilliJemy
Mus bananowy z jogurtem i ciemnym kakao 176

pożywne śniadanie - ja zdecydowanie wybieram drugą opcję :) Krem przygotujecie w kilka minut, jako dodatki możecie użyć dowolnych owoców lub proponowanego przeze mnie ciemnego kakao i jogurtu :) Składniki: 1 banan 3 łyżki twarożku ciemne kakao do posypania 2 łyżeczki jogurtu naturalnego Banana miksujemy z twarożkiem na gładki mus. Podajemy z jogurtem, posypane ciemnym kakao. Chłodzimy w lodówce. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Czekoladowy shake z masłem orzechowym i bananem 229

Pyszny, pełen energii shake, idealny na śniadanie albo po wysiłku fizycznym. Masło orzechowe, banany i mleko czekoladowe razem smakują świetnie :) SKŁADNIKI (2 porcje) 2 dojrzałe banany 2 łyżki masła orzechowego 200 ml mleka lub ulubionego mleka roślinnego 1 łyżka kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Przelewamy do szklanek i podajemy od razu. Smacznego

DefinicjaSmaku
Dietetyczne czekoladowe brownie bez mąki 217

Pyszne, puszyste brownie bez dodatku mąki i oleju :) Spokojnie - nie jest z fasoli, więc nie obawiajcie się warzywnego posmaku waszego śniadania. Przygotowujemy je miksując banana, jajko, odrobinę mleka i prawdziwe ciemne kakao. Co otrzymujemy? Najlepsze śniadanie tego roku :) Ciasteczko nie jest gliniaste, gumowe czy twarde. Jest po protu idealne, a przy tym bardzo szybkie i bez użycia piekarnika. Smakuje(...)chocolate lava cake :) Składniki: 1 banan 1 jajko 2 łyżeczki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 2-3 minuty. Podawać

Chocolate Muffin Blog
Malinowe smoothie w miseczce 192

Składniki na 1 miseczkę: 1,5 szklanki malin 1 banan 1 szklanka mleka (roślinne lub zwierzęce) Na wierzch: kilka pokrojonych na plasterki truskawek kilka sztuk malin 2 łyżki ulubionej granoli 1 łyżka wiórków kokosowych Maliny zmiksować z bananem i mlekiem. Przełożyć do miseczki. Posypać granolą, dodać truskawki i maliny, posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Muffinkowe powroty 226

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu odrobina soli Składniki mokre: 3/4 szklanki mleka/jogurtu naturalnego 1 jajko 5 łyżek roztopionego masła Dodatkowo: średnie jabłko banan 5 daktyli Składniki z poszczególnych grup mieszamy w osobnych miskach. Jabłko ścieram na tarce, banana rozgniatam, a daktyle kroję na drobno. Mieszam wszystko razem i nakładam do papilotek w formie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Domowy budyń kokosowo-bananowy 181

mleka roślinne, a także krowie czy kozie.   Budyń kokosowo-bananowy 1 szkl. mleka kokosowego + 2 łyżki do wymieszania z żółtkiem 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko 1 banan ¾ szklanki mleka zagotować, po czym wlać do niego mąkę dokładnie wymieszaną w pozostałym mleku, cały czas szybko mieszając (przy innych mlekach roślinnych można do gotującego się mleka dodać odrobinę masła(...)Zdjąć mieszankę z gazu i mieszając miotełką, cieniutką stróżką wlać żółtko wymieszane z dwiema łyżkami. Kiedy wszystko się połączy, postawić jeszcze na chwilę na gazie, w tym czasie banana rozgnieść widelcem i również dodać do mieszanki. Gotować na maleńkim ogniu przez minutę. Podawać lekko przestudzone. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Budyń jaglano-orzechowy 238

papek. Jadają, jadają, tylko gęstsze i zawsze przy pomocy rąk lub samodzielnie łyżeczką :D Budyń jaglano-orzechowy 30g płatków jaglanych 1 szkl. mleka (u nas ryżowe) lub wody 1/2 banana 1 łyżka masła orzechowego Mleko zagotować, po czym wsypać płatki. Gotować na malutkim ogniu przez mniej więcej 7minut, aż płatki dobrze zgęstnieją (można też użyć ugotowanej i zmiksowanej kaszy jaglanej(...)Banana zmiażdżyć widelcem na papkę i połączyć z masą jaglaną i masłem orzechowym. Jeśli ktoś preferuje bardziej gładką konsystencję, typowo budyniową, można jeszcze zblendować. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wegańskie babeczki orzechowe 200

orzechów) 1/2 szklanki pasty z daktyli (1 szklankę daktyli trzeba zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę, po czym lekko odsączyć i z miksować na gęstą pastę) 1 mocno dojrzały banan 1/2 szklanki dowolnego roślinnego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu Polewa karmelowa: 2 garście orzechów (ziemne, włoskie, migdały) 2 łyżki miodu lub syropu daktylowego 1 łyżka cukru(...)trzcinowy nierafinowany) 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła) Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Do pierwszej miski wrzucić składniki suche (płatki, orzechy, rodzynki, cynamon). Do drugiej rozgniecionego banana, kaszę, masło orzechowe, pastę daktylową, wanilię i mleko. Połączyć zawartość obu misek i wyłożyć gotową masęo do foremek na muffinki, najlepiej silikonowych. Ciasto w czasie pieczenia nie rośnie jakoś specjalnie, więc

Przepysznik - BLW i nie tylko
Muffiny jaglano-sezamowe 213

szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szkl. tahini 1/2 szkl. syropu z daktyli (szklanka suszonych daktyli namoczona w gorącej wodzie przez co najmniej godzinę, odsączone i zblendowane) 1 jajko lub banan (albo obydwa ;) ) 3 czubate łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek amarantus ekspandowany (u mnie w melasie) Kaszę jaglaną zblendować dokładnie z tahini i syropem daktylowym. Dodać jajko(...)albo rozgniecionego banana (ja wrzuciłam obydwa), dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a po dokładnym wymieszaniu, na koniec, wrzucić rodzynki. Ciasto nakładać do papilotek bądź foremek silikonowych do 3/4 wysokości i posypać amarantusem (może być też sezam, mak albo cokolwiek innego przyjdzie wam do głowy). Piec 35 minut w 180 stopniach celcjusza (do suchego patyczka). Powinny mieć złoty kolor

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania