Bardzo dobre delikatne ciasto, konsystencja podobna jak babka gotowana, mniam Ja zrobiłam z połowy porcji i użyłam blaszki o wymiarach 25 x 21 cm, w składnikach podaję ilości na dużą blaszkę. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Powoli wlewać olej i ajerkoniak, nie przerywając mieszania. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Po łyżce
Kuchnia PokoleńNigdy bym nie pomyślała, że powiem kiedyś na głos: Jak miło było wstać tak późno w wolny dzień! o godzinie... Siódmej rano! Tak, tak, chyba powoli
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis specjalnie dla Gaby, jej koleżanek i pani(pana?) od chemii ;). Najbanalniejsze, zawsze smaczne i błyskawiczne ciasto, w sam raz dla zapracowanych ;). Babka górnicza Składniki 1 duże jajko (u mnie 2 mniejsze) 1 szklanka cukru (u mnie 3/4) 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 szklanki oleju 2 łyżki dżemu 2 szklanki mąki 2 łyżki kakao
Kuchnia w szuwarachmamę i przyjaciółkę. Na szczęście znalazłam trochę czasu aby przygotować jakieś drobne słodkości. Wszyscy pieką rogale Marcińskie, a ja się ich przestraszyłam i upiekłam rogaliki z jabłkami. Piekłam jeszcze babkę drożdżową z pesto więc jak widzicie u nas było dziś bardzo drożdżowo. Zresztą jak jesień idzie to chce się coś drożdżowego i nic na to poradzić się nie da. Postanowiłam
moj przepis nazostanie „wchłonięty”. Przełożyć do dwóch form z kominem, napełnić ciastem do połowy ich wysokości. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, mają podwoić objętości (tj. babka ma urosnąć do brzegów formy). Może zająć to nawet 1,5 lub 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 160 st. bez termoobiegu. Wstawić formy do piekarnika i piec
moj przepis najajka - 4 szt czekolada mleczna - 200 g czekolada gorzka - 100 g rodzynki - 200 g margaryna - 250 g cukier drobny - 200 g mąka pszenna - 170 g
Camilla w kuchnisezamową MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Chałwa domowa z pistacjami ESMERALDA ZE SMAKIEM - Krówki śmietankowe z sezamem SZÓSTE NIEBO - Odwrócony seromak na sezamowym spodzie G OTOWANIE... TO PROSTE! - Babka
Grunt to przepis!ulubionym fotelu z kubkiem gorącej herbaty i wspominam dawne czasy z dzieciństwa :) moje pierwsze zupy , sosy a nawet ciasta , pierwszym moim ciastem które upiekłam w wieku 14 lat była babka . No i przypomniało mi się ciasto miodowe z masą z kaszy manny , pyszne było , jak ja go dawno nie piekłam . Dzisiaj postanowiłam upiec go na niedzielę . Wyszło pyszne . Ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliVasilopita to ciasto przyrządzane raz w roku na Sylwestra w Grecji. W smaku przypomina trochę babkę cytrynową/ pomarańczową. Ciasto zawiera ukrytą monetę i przynosi szczęście na cały rok osobie, która ją w swoim kawałeczku znajdzie. Składniki: 1 kg mąki 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 25 dag masła ½ kg cukru 4 jajka 2/5 litry mleka 1 aromat cytrynowy
Tradycyjna KuchniaNiedawno proponowałam Wam pyszną babkę z jagodami. Dziś będą małe babeczki :) Szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają z talerza. Wypróbujcie sami :) Babeczka podana na talerzyku "Gloria" od Porcelany Bogucice. 1,75 szkl maki pszennej 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szkl mleka
Smakołyki AsiKolejny świetny przepis ze strony Moje Wypieki, mimo że trochę zmodyfikowany z powodu braku składników i braku czasu wybrania się do sklepu:) zdecydowanie polecam, a oryginalny
Słodka Kraina WypiekówHerbata Matcha dodana do wypieków nadaje im nie tylko wspaniały kolor, ale również cudowny smak i aromat. Do celów kulinarnych w zupełności wystarczy Matcha taka w
Kuchcik gotujepodstawowej wersji, która pojawiła się na blogu My new roots już dobre parę lat temu, chlebek okazał się wielkim hitem, w oryginalnej wersji występują w nim nasiona chia i babka płesznik, to jest nieco łatwiejszą wersja zrobiona z bardziej dostępnych i tańszych składników, jeśli chcecie natomiast zrobić oryginalną wersję to zapraszam tutaj , koniecznie spróbujcie również krakersów zmieniających życie
zdrowa vege kuchniatemu dzięki uprzejmości firmy Brześć otrzymałam przesyłkę i mam przyjemność testować ich produkty.Firma ta ma w swojej ofercie różne produkty..między innymi ciastka francuskie,ptysiowe, kruche, drożdżowe oraz babki .Groszek ptysiowy nadaje się przeważnie jako dodatek do zup, ale ja postanowiłam zrobić coś innego[ do zupy też na pewno wykorzystam]. W necie wynalazłam przepis na czak czak..zwany także kominem
Moje domowe kucharzenie