rady...? No dobra, w sumie to nie wiem, czy dam. Ale się postaram. Bo pasch się u nas nie jadało, tak samo jak mazurków zresztą. Były babki wszelakie i serniki pieczone, z rodzynkami. Później Mama robiła boski sernik na zimno - najlepszy, jaki w życiu jadłam. Będę się musiała uśmiechnąć o przepis - sernik był pełen bakalii, z polewą czekoladową... Czysta(...)granatu wyjąć pestki, udekorować nimi sernik. Smacznego! Tym sernikiem otwieram sezon na Wielkanocne wypieki. Sama jeszcze nie do końca wiem, co to będzie, ale mam ogromną ochotę na babkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasy dolewam mleko,wbijam jajka,wsypuje mąkę.Doprawiam solą, pieprzem. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Gotową doprawioną masę wlewamy na duża blachę 24x35 i mniejszą keksówkę lub blache do babki z kominem. Pieczemy ok.godziny w temp 170st. Upieczona babke kroimy na kawałki,na wierzch polewamy kwaśną smietaną 18. Jeśli ktoś nie lubi,może być bez śmietany. Podajemy ze szklanką(...)mleka PS: Jeszcze pyszniej jest na drugi dzień, kiedy babkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni
Z Majeczką w kuchniNiezwykle cytrynowa, przy jej pieczeniu cały dom nieziemsko pachnie..A ten smak..mmm..Lubisz cytryny? Babka idealna dla Ciebie.. Składniki: 120g miękkiego masła kilka kropel ekstraktu waniliowego skórka starta z 1 cytryny 200 g mąki 2 jajka 0,7 szkl.cukru szczypta soli moskiej Kamis 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szkl joguru naturalnego 2 łyzki soku z cytryny(...)mikujsemy do połaczenia się składników.Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną,pobsypanej mąką formy o poj.2 litry ,pieczemyw 160 st.ok.50 minut.Z cukru pudru i wody robimy lukier,polewamy nim babkę,posypujemy pokrojoną skorką cytrynową
Z Majeczką w kuchniCiastka (ciacha!) z mojego dzieciństwa, trochę zapomniane… a szkoda. Zapach amoniaku może niektórym przeszkadzać, ale po wystygnięciu nie jest już tak wyczuwalny. Amerykany przypominają trochę połączenie babki z biszkoptem Oblane lukrem są pyszne, mięciutkie i szybko znikają… Składniki: Ciasto: 0,5 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 jajka 120 g margaryny
Oryginalny smakrozpuszczania, które świetnie nadają się na polewę. Sam pomysł jest banalnie prosty: na specjalne patyczki lub całkiem zwyczajne patyczki do szaszłyków nabijamy kulki zrobione z ciasta - skrawków biszkoptu, babki lub babeczek. Całość maczamy w czekoladzie, kuwerturze czekoladowej lub lukrze, ozdabiamy koralikami, lentilkami, kokosem, bakaliami. Realizacja pomysłu okazała się jednak nieco trudniejsza. Poniżej kilka lizakowych zdjęć (także tych mniej udanych
Ciastkozercyciastkowe Kolorowe czekoladowe lizaki to idealna przekąska na niedzielne popołudnie. Podobnie jak lizaki z ciastek , które już wcześniej pojawiały się na blogu, można zrobić je z kilku babeczek, kawałków babki lub biszkoptu. Jeśli ciasto jest zbyt suche wystarczy dodać trochę tłustej śmietany lub kremu. Ja swoje lizaki zrobiłam z prostych babeczek czekoladowych. Składniki na babeczki czekoladowe Polewa czekoladowa
CiastkozercyŚwięta coraz bliżej więc ruszamy z naszymi wypiekami świątecznymi. Dzisiaj robimy drożdżową babkę makową ale trochę ją urozmaicamy i robimy wzorki w środku. Za każdym razem jest coś nowego ślimaki, rulony a dzisiaj zygzaki. Ta propozycja jest bardzo ciekawa i może zagości na waszych świątecznych stołach :) Składniki: ciasto 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 200 ml mleka(...)formy wsmarowywanej i obsypanej bułką tarta.Układając roladki, lekko je dociśnij, aby nie powstały puste miejsca. Odstaw formę, aż ciasto wyrośnie ok 15 minut. Babkę wstawić do rozgrzanego piekarnika na 190 C i piec przez 45 - 55 minut. Smacznego
Niezły MłynekOdpowiednio wilgotne, odpowiednio słodkie i ... w ogóle odpowiednie do filiżanki gorącej kawy :) Takie są marmurkowe babeczki. Proste wykonanie (jak większość babek), nie wymaga od nas ani wielkich umiejętności ani zbyt wielu wyszukanych składników, tak więc jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego - z pieczeniem i stygnięciem 2 godzinki i już rozkoszujemy się domowym wypiekiem :))) Składniki: (na 8 dużych(...)wierzch jedną łyżkę ciemnego. Delikatnie zamieszać, aby w babeczkach postały esy-floresy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175st i piec ok 30 minut. Oczywiście zamiast babeczek możemy upiec najzwyczajniej babkę w formie z kominkiem lub w podłużnym "korytku
Walijskie PichceniePrzepis wygrzebany z szafy. Zniszczony, zalany, pociapany..ale odzyskany. Gocha dostała go od pani Milewskiej, stąd też nazwa. Babka w cudzysłowu, bo pieczona w keksówce. Gdy mama upiekła go kilka lat temu, nikt nie mógł uwierzyć, że sama go zrobiła.. oskarżano ją o zakup ciasta w cukierni. To ciasto nie może nie wyjść! Zawsze jest wilgotne, słodkie(...)szybko znika ze stołu. Jego ogromnym atutem jest to, że robi się je dosłownie chwilkę.. więc gdy zadzwonią goście, że wpadną za godzinkę nie musisz się martwić.. Babka Milewska uratuje sytuację. Składniki: 5 jajek 1 kostka margaryny 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szkl. cukru trzcinowego Cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Czarnawisienkasmaczną, kisielową babkę upiekłam w ramach wydarzenia które utworzyła Piernikowa Chata - "TUTAJ" "Ciasta na Wielkanoc" Składniki: 1 kostka 200 gram margaryny, 1 szklanka cukru, 5 jajek "L", 1 szklanka mąka tortowa, 5 opakowań kisiel wiśniowy bez cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram suszona żurawina Royal Brand, - lukier i posypka pianę z białek ubić na sztywno żółtka, cukier, miękki(...)lubimy lukier nie za gęsty i taki też robię: cukier puder + sok z cytryny + śmietana gęsta - składniki w odpowiedniej ilości wymieszać i polać ciasto i posypać kolorową posypką ta babka jest bardzo smaczna, dość wilgotna, łatwa, tania i warta zjedzenia.......SMACZNEGO!!! suszona żurawina Royal Brand: owoce żurawiny zawierają tak wiele cennych składników dla człowieka, że zaliczana jest do roślin leczniczych
W Mojej Kuchni Lubiędrożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 płaska łyżeczka olej 3 łyżki mleko sojowe lub ryżowe około 2 szklanki łupiny z nasion babki lub siemię lniane mielone 1 łyżeczka kminek (całe ziarna) oliwki czarne lub zielone Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instatnt, łupiny z babki (lub mielone sięmię lniane), dolać
głodny alergikłyżeczkę), bo siemię szybko pęczniej nawet w zimnej wodzie, ciasto robi się zbyt gęste i nie da się go rozprowadzić cienką warstwą na patelni. mielone siemię lniane Łupiny nasienne babki jajowatej – bardzo silnie pęcznieją w wodzie, świetnie poprawiają elastyczność ciasta np. naleśnikowego. Nie mają smaku ani zapachu, można ich używać w postaci zmielonej lub całości – po upieczeniu są praktycznie niewyczuwalne(...)łupiny z nasion babki Mielone nasiona szałwii hiszpańskiej (chia seeds) – stosujemy podobnie jak siemię lniane, w ilości około 1 łyżeczki na szklankę mąki. Guma guar - uzyskiwana z nasion rośliny Cyamopsis tetragonoloba, z rodziny bobowatych. Mogą zdarzać się przypadki wystąpienia po jej spożyciu reakcji alergicznych w postaci zaburzeń żołądkowo-jelitowych, astmy i egzemy kontaktowej. Niewskazana dla osób
głodny alergikłyżka sól 1 łyżeczka olej (użyłam rzepakowy) 3 łyżki mleko (użyłam sojowego, może być też ryżowe, kukurydziane, ew. woda) około 2 szklanki siemię lniane mielone lub łupiny nasion babki 1 łyżeczka tymianek (lub zioła prowansalskie) 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy (użyłam Pudliszki) 200 g ananas świeży (ew. z puszki) 1 szt dojrzałe banany 2 szt filet z piersi kurczaka(...)dodatku sera) Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłego mleka (około 35 stopni C). Mielone siemię lniane lub łupiny z nasion babki rozmieszać w 0,5 szklanki mleka i dodać do pozostałych składników. Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i posiekany tymianek
głodny alergikutrzeć z cukrem, cynamonem i przyprawą do pierników. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, a następnie z masą jajeczną, dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić. Wlać do formy w kształcie babki (bez komina), natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w tem 180C ok 50 minut. Białka ubijać z solą i mąką ziemniaczaną, powoli dodawać cukier, aż piana będzie lśniąca i sztywna(...)Wystudzoną babkę obłożyć pianą, wstawić do piekarnika nagrzanego do tem 100C. Piec ok 15-20 minut (beza powinna być krucha i lekko zarumieniona). Udekorować i gotowe
Apetyczna babeczka