sernik kokosowy jest pierwszym całkowicie przeze mnie wymyślonym sernikiem pieczonym i na pewno nie ostatnim :)! Na razie ze względu na zbliżające się Święta czeka do opublikowania jeszcze kilka pysznych babek… ale do serników na pewno szybko wrócę :)! Sernik kokosowy Składniki: Spód: 300 g ciastek pełnoziarnistych (digestive) 150 g masła 50 g czekolady gorzkiej Ciasto: (wszystkie składniki w temperaturze
UgotujmyTo.plłyżka mleka Dzisiaj do niedzielnej kawki zachciało mi się jakiegoś ciasta. Nie chciałam eksperymentować, więc chciałam znaleźć coś szybkiego i zawsze się udającego :) Natrafiłam na bardzo fajny przepis na babkę czekoladową - idealna do kawki :) Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem a następnie dodawać po 1 jajku, stale ucierając
Świat Ciastajajek 3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 3 łyżkach ciepłej wody 1 szklanka maślanki 200 g masła 1 łyżka nutelli Duża tortownica lub forma z kominkiem do babek Wykonanie ; Jajka ubić z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel . Masło utrzeć z 1 szklanką cukru . Do utartego masła dolewać stopniowo maślankę i kawę
Sama słodycz i szczypta chiliChristmas cake, puddingu i mince pie, hinduskiego Allahabadi, brazylijskich cocadas, filipinskiej Bibingki, niemieckiego Stollen, francuskiego Bûche de Noël, islandzkiej Jólakaka, greckiego Christopsomo, czy włoskiej drożdżowej babki Panettone. A może z Waszym ciastem związana jest jakaś szczególna historia, albo zabawna sytuacja? Na nie również czekam. Mam nadzieję, że akcja pomoże nam poznać świąteczne specjały z różnych
Mia Cucina Sofietawymieszać dokładnie w misce, dodać same żółtka, jogurt. Z białek ubić pianę i delikatnie dodać, wymieszać ze składnikami (najlepiej łyżką). Ciasto przelać do formy. U mnie forma do babki. (Można dać do foremki kwadratowej lub okrągłej, lub zrobić babeczki, to zależy już od was). Piekarnik nagrzać do 190 stopni piec ok. 30 -35 minut. *Ciasto wyszło mało słodkie
Moje pyszne gotowaniesię za niego. Jest to ciasto pieczone, na tak zwanym spontanie. Ogarnęłam składniki i raz dwa go upiekłam. Ciasto fajne i smaczne, takie trochę inne od tych wszystkich pulchnych babek i innych ucieraków. Jak najbardziej polecam. Składniki: 6 jajek (oddzielić żółtka od białek) 200 g masła (temp. pokojowa) pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta
Moje pyszne gotowaniesypiemy przesiane obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Następnie przekładamy ciasto do foremki na babkę, ja użyłam silikonowej, (jeżeli używacie tych metalowych to najpierw wysmarujcie ja masłem i obsypcie bułką tartą). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec naszą babkę ok.40 min. Smacznego
Moje pyszne gotowanienadzieje, że notka nie była za długa, i czytana byłą z ciekawością. :) Uważam, że taki wypiek zasłużył na taką wspaniałą notkę. Do Wielkanocy jeszcze daleko, ale piekłam babkę teraz, bo pozostało mi sporo białek, ale na Wielkanoc, przepis będzie jak znalazł :). Składniki: Ciasto: 500 g mąki szklanka mleka 30 g drożdży 80 g cukru 100 g masła 4 białka(...)odstawiamy w ciepłe miejsce, aż mocno podrośnie. Jakieś 30 -40 min. Następnie przekładamy do formy, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką. U mnie to były dwie formy mała babka i keksówka. Znów odstawiamy, ażeby podrosła. Kiedy już wyrośnie nam tak jak trzeba, smarujemy wiesz rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika, do 180 stopni. Pieczemy 50-60 minut. Do suchego
Moje pyszne gotowaniedałam 2 czekoladowe i 3 krówkowe. Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. (Budynie dodajemy suche, prosto z torebki.) Piec około 40-45 minut w keksówce lub formie od babki. Temperatura pieca to około 175-180 stopni. Ciasto można podawać na zimno lub na ciepło polane polewą karmelową. Polewa karmelowa: Do rondelka wrzucam 3-4 łyżki cukru , karmelizuję
Codzienna kuchnia niecodziennaPoniższy przepis jest właściwie przepisem na bananowe ciasto. Postanowiłam jednak upiec je nie w formie do babek czy keksów, lecz w papilotkach muffinkowych. To był dobry pomysł, gdyż jakiekolwiek ciasto z dodatkiem bananów jest bardzo wilgotne, a połączenie takiego właśnie środka z chrupiącą skórką jest bardzo smaczne. Ciasta jest trochę więcej niż na standardowe 12 muffinek
Codzienna kuchnia niecodziennaBabka bez pieczenia - bardzo smaczny, lekki deser. Składniki: -1/2 kg mielonego twarogu -400 ml śmietany 18% -6-7 łyżek cukru pudru -4 łyżki żelatyny -3 galaretki o różnych kolorach -owoce, np. drylowane wiśnie -aromat śmietankowy Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach, zalewając każdą szklanką gorącej wody. Żelatynę moczymy. Kiedy galaretka zaczyna tężeć wylewamy na spód formy(...)wierzch wykładamy pozostałą czerwoną i zieloną galaretkę oraz owoce. Całość zalewamy galaretką żółtą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Aby wyjąć babkę z formy należy zanurzyć formę na chwilkę w ciepłej wodzie, przyłożyć na wierzch talerz i odwrócić. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyProponujemy troszkę inną babkę bakaliową. Będzie to "drożdżówka w drożdżówce" i dużo bakalii. Składniki: -5 szklanek mąki -5 dkg drożdży -1,5 szklanki ciepłego mleka -4 łyżki cukru -2 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego -4 jajka oraz jedno do smarowania -10 dkg masła lub margaryny -aromat śmietankowy -bakalie ( rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie(...)roztrzepanym jajkiem i nacinamy, aby zapobiec pękaniu ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę 160 st. C. Pieczemy 35-40 minut. Babka pięknie upieczona. Wyjmujemy z formy i dekorujemy według uznania. Smacznego
Maminek kulinarnyDrodzy! Przepis na moje wytrawne babeczki bierze udział w konkursie "Kreatywne Babki" i potrzebuję Waszego wsparcia w postaci głosów, które możecie oddawać klikając w link poniżej: http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/19 Z góry dziękuję za wsparcie i pozdrawiam! Iwona
Smakowity Blog Kulinarnytakim "patyczakom". Warto też zajrzeć na jej stronę internetową, gdzie znajdziecie kopalnię inspiracji. Przepis na moje pierwsze cake pops pochodzi ze stony Mojewypieki.com Składniki: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa) 120 g serka mascarpone 80 g Nutelli 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej 2 łyżki oleju kolorowe posypki patyki do lizaków Przygotowanie: Babkę piaskową lub inne suche
Smakowity Blog Kulinarnymiejscu i świetnie pasuje do całości. Ciasto nam posmakowało (ja nadal nie mogę wyjść z podziwu nad samą sobą, że udał mi się kolejny ucieraniec), choć - jak to babka - najwilgotniejsze nie jest... Dlatego należy je dobrze nasączyć (ale nie za mocno, bo się może zzakalcować ) i podawać najlepiej z kubkiem gorącej herbaty... Z cytryną. W takim zestawieniu jest naprawdę
Pożeraczka, czyli raz adobrze