Muffiny z dynią są naprawdę pyszne. Puree z dyni sprawia, że są przyjemnie wilgotne ale smak dyni jest zupełnie niewyczuwalny. Aromat nadają im natomiast
babka w formiemojej Córci , która uwielbia wszystko co z orzechami oraz migdałami zmodyfikowałam troszkę babkę na oleju i wyszła bardzo smaczna i baaardzo migdałowa babeczka. Córcia była zachwycona i oto przecież chodziło. :-) Polecam: bardzo szybka i bardzo wilgotna. Przepis na jedną keksówkę ok.27x10cm.Składniki:- 4 jajka- 1,5 szklanki mąki orkiszowej (u mnie(...)piekłam w silikonowej formie , której nie trzeba smarować i wysypywać mąką. Wstawiamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy ok.30-40 minut z termoobiegiem, do suchego patyczka.Po 20 minutach babkę najlepiej naciąć nożykiem wzdłuż przez środek tak, by równo wyrastała. Ja zapomniałam i niestety popękała. Po nacięciu wyrasta równiutko.Babkę wyjąć z formy i wystudzić. Babkę możemy polukrować
Smaczne Zdrowekażda babka znika w mgnieniu oka. Dziś przepis na kolejną pyszną babkę, tym razem jest to szybka babka z kajmakiem mieszana łyżką. Kilka prostych składników plus masa kajmakowa (krówkowa), która nie tylko nadaje ciekawego smaku, ale też sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kajmaku (płaskie stołowe) – użyłam(...)mieszamy. Na koniec wlewamy przestudzony tłuszcz z kajmakiem, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do keksówki (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub wyłożoną papierem do pieczenia). Babkę pieczemy w rozgrzanym piekarniku, na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 40-45 minut. Po wystudzeniu ciasto można
Słodkie okruszkiKeto babka mandarynkowa Świąteczne aromaty: mandarynki i żurawina Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto mandarynkowe, które robiłam kiedyś. Mandarynki gotuje się do niego w całości, potem blenduje, dodaje jajka oraz mąkę i piecze. Ciasto wychodzi słodkawo – gorzkawe, czyli całkiem ciekawe w smaku. Niegdyś używałam do niego mąki migdałowej , jednak teraz – mając świadomość, że migdały są bogate(...)poddawać obróbce termicznej – wybieram chętniej mąkę kokosową . Jest to świetne ciasto świąteczne – wilgotne i aromatyczne – pachnące cytrusami. Ja dodatkowo dorzuciłam do niego żurawinę , żeby nadać mu jeszcze bardziej świąteczny charakter. Wyszło przepyszne, więc spokojnie mogę je Wam polecić na Święta ! Keto babka mandarynkowa z polewą kokosową Ta baba na świąteczny stół się nada! Kolejna zmiana wobec oryginalnego
Modern Cave GirlNa pierwsze dni jesieni proponuję Wam ciasto marchewkowe* - miękkie, pulchne i wilgotne. Tradycyjny przepis kuchni kujawskiej - ciasto bez dodatku przypraw korzennych i kakao, o jasnej barwie
babka w formiehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Muffinki smakują rewelacyjnie, są wilgotne i długo pozostają świeże. Nawet na drugi dzień charakteryzują się miękkością - tak
Di gotujehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Muffinki są pyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno jabłkowe. Ich lekkość i puszystość - bardzo zaskakuje! Robi się je
Di gotujeBabeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka...Delikatnie wilgotne, puszste i mięciutkie.Oblane słodkim, białym lukrem.Niezastąpione w wielkanocnym koszyczku.Wesołych Świąt i smakowitej Święconki!Składniki:4 jaja
Gospodyni Miejskamakowce, pierniki, serniki, ciasta orzechowe, pierniczki, ciasteczka, ale także i te mniej oczywiste, ale pojawiające się na stołach w wielu domach – jak np. najróżniejsze proste ciasta cytrusowe czy babki. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie Zaglądajcie też codziennie na blog, bo na pewno jeszcze przed Świętami pojawią się nowe słodkości. Jeśli nie znaleźliście czegoś w zestawieniu spróbujcie(...)cieście Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec? Szybki piernik borówkowy Pyszny daktylowiec (ciasto). Sernik z dodatkiem kaszy manny Szybkie pomarańczowe ciasto Murzynek z serem. Czekoladowe ciasto z serem. Ciasto marcepanowe. Przepis dla wielbicieli marcepanu. Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe
Słodkie okruszkiczekoladą i malinami Pyszne jogurtowe ciasto „na bogato”. Puszyste i wilgotne. Kwaskowy smak malin fantastycznie przełamuje czekoladowy smak. Ciasto: 2 szklanki mąki (ok. 300 g) 1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodziwa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka kurkumy 2 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 50 g oleju 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej(...)czasu uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokruszoną czekoladę i maliny, mieszamy. Masę wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w 180 st. C przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Babkę wyciągamy z formy, gdy ostygnie. Polewa: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy sok z cytryny i mleko, mieszamy. Polewę wylewamy na przestudzoną babkę. Pozostawiamy do ostygnięcia
Kucharzycacieplutko :) Na świąteczny stół proponuję Wam pyszną babkę. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez domowej babki, a przecież upieczenie jej jest takie proste. Składniki miksujemy, do foremki, do pieczenia i dekoracja. Moja wyszła idealna, z wierzchu utworzyła się skorupka, a w środku wyszła pysznie wilgotna. A podczas pieczenia cudownie pachniało ajerkoniakiem. Upieczcie koniecznie :) Udanych wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy(...)dekoracji mlecznej od HELIO 2 łyżki płatków migdałowych od HELIO 1 łyżeczka masła lub margaryny do posmarowania foremki 2 łyżki bułki tartej do oprószenia foremki Wykonanie pysznej babki: 1. Ciasto : Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wlewamy ajerkoniak, wsypujemy obie mąki i chwilę ucieramy. Na koniec wsypujemy pastylki
IzabelawkuchniPrzepis na ten trochę nietypowy piernik z dodatkiem majonezu znalazłam w najnowszym numerze ,,Przyślij przepis''. A że BABKA NA MAJONEZIE smakuje wspaniale postanowiłam spróbować też piernik. Samo jego wykonanie jest bardzo proste. Ciasto pięknie wyrasta, jest bardzo puszyste i wilgotne. Smakuje wspaniale przełożony ulubionym dżemem. Całość uzupełnia pyszna polewa na wierzchu. Mogę zagwarantować, że żadna kucharka nie zawstydzi
Pani na desersmakołyk. Dziś chciałam Wam zdradzić przepis na mój piernik nr 1. Jest idealny w smaku i strukturze, wilgotny nie za słodki, wspaniale aromatyczny, najlepszy....Zapraszam... Źródło przepis dostałam od teściowej :) Skala smaku 10/10 najlepiej piec piernik w formie do babki. Czas pieczenia należy wydłużyć jeśli góra ciasta nie zetnie się dostatecznie. Składniki: 250 g. masła lub margaryny 1 szkl. cukru
Kubki smakuczęsto. A teraz czas na przepis na babeczkę ze zdjęcia. Tym razem jest to babka z ciasta budyniowego, z niewielką ilością mąki pszennej (którą też można zastąpić budyniem jeżeli ktoś nie używa). W smaku jest dość charakterystyczna, mączna. W konsystencji wilgotna, zbita. Dla urozmaicenia polałam ją galaretką z wiśniowej frużeliny i był to strzał0w dziesiątkę. Nadało jej to świeżości(...)foremkę. W garnku zagotować wodę wstawić foremkę z ciastem (wody ma być do 3/4 wysokości foremki), przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez dokładnie 70 minut. Ugotowaną babkę wyjąc z garnka. Odczekac kilka minut, zdjąć pokrywkę, odczekać aż babka przestygnie i odparuje, kilka razy delikatnie postukać dnem o stół i wyjąc babkę. Wystudzić na kratce. Galaretkę rozpuścić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBożonarodzeniowy. Taką piernikową babką można zaskoczyć gości, bo czemu nie upiec piernika w takiej formie. Babka wyszła mi idealnie pyszna, taka w sam raz, pięknie wyrosła i cudownie pachniała w całym domu. Jak ktoś lubi można udekorować ją polewą czekoladową, będzie bardziej wilgotna. Przepis jest prosty, więc uda się każdemu. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :) „Espumisan(...)przyprawa do piernika 1 łyżeczka cynamonu mielonego pół szklanki posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo potrzebujemy: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do posypania foremki Wykonanie pysznej piernikowej babki z orzechami: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystość, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy miód, przyprawę do piernika i cynamon i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy obie
Izabelawkuchni