babka wilgotna - 1288 przepisów (strona:50/86)

AROMATYCZNY PIERNIK Z ŻURAWINĄ 214

Aromatyczne, wilgotny i długo świeży.  Cóż chcieć więcej?  Chyba nic ... bo właśnie taki powinien być idealny piernik. Lubię go nie tylko w Świeta Bożego Narodzenia. Podobnie jak wszelakie babki jest dla mnie idealnym wypiekiem przeznaczonym na "długie leżenie" :))  Piekę, część zanoszę do pracy, a pozostałą część mam na 3-4 dni do kawy. Lubię takie "żelazne" ciasta

Walijskie Pichcenie
Ciasto na maślance z truskawkami 647

Najsmaczniejsze i najprostsze ciasto z truskawkami na bazie maślanki. Wilgotne i miękkie, a jego przygotowanie odbywa się na zasadzie „wymieszaj składniki”. Jest tak szybkie, że postanowiłam je trochę skomplikować dodając do połowy ciasta kakao :) Tym samym wprowadziłam nową nutę smakową, która idealnie łączy się z truskawkami. SKŁADNIKI: 4 jajka 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 2 1/2 szklanki(...)ciastem. Najlepiej wykładać je łyżką, rozkładając równomiernie po całej powierzchni. Ułożyć truskawki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w 160*C z termoobiegiem przez 45-50min. Smacznego :) Kategoria: Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , DLA DZIECI , Przekładańce , SŁODKO Tagged: budyń , kakao , maślanka , olej , truskawki

https:KKuchniaMniam
"Babka" Milewska dla niespodziewanych gości 383

zakup ciasta w cukierni.  To ciasto nie może nie wyjść! Zawsze jest wilgotne, słodkie i bardzo szybko znika ze stołu. Jego ogromnym atutem jest to, że robi się je dosłownie chwilkę.. więc gdy zadzwonią goście, że wpadną za godzinkę nie musisz się martwić.. Babka Milewska uratuje sytuację.  Składniki: 5 jajek 1 kostka margaryny  1 szkl

Czarnawisienka
Babka z białek z rodzynkami 132

przepracowane, tak nie mogło zabraknąć babki! Preferujemy proste wypieki, bez kremów itd., więc wybór padł po prostu na babkę. Z racji zapasu białek w lodówce - na białkach z rodzynkami. Wyszła świetna. Szybka w przygotowaniu, zwarta i wilgotna. Dodatkowo polana polewą z mlecznej czekolady stanowiła świetny, ale nie bardzo słodki, dodatek do kawy. Składniki (16 porcji) -3 szkl. mąki pszennej

Zielona Kuchnia
BABKA Z MĄKI MIGDAŁOWEJ 156

tego, aby funkcjonować normalnie tzn. jeść i pichcić - bo obie rzeczy bardzo lubię 😋❤ Moja migdałowa babka  (a właściwie babka Ani) warta była "zachodu" parzenia, obierania i mielenia migdałów, w celu uzyskania  domowej mąki migdałowej . Wyszła bardzo wilgotna (ale nie zakalcowata), z lekko chrupką strukturą i pysznie migdałowym smaku. Przetrwała u mnie zawinięta w lnianą ściereczkę całe 2 tygodnie

Walijskie Pichcenie
Ciasto z karmelizowanych bananów 144

zresztą często się ostatnio pojawiających - słodkościach z kremem przyszedł czas, gdy wszyscy największą ochotę mają na suche, ucierane ciasta, zwykłe babki i klasyczne muffinki. To ciasto, mimo że proste zarówno w smaku, jak i produkcji, jest niesamowite. Cudownie wilgotne, pachnące słodkim karmelem i bananami. Pyszne i na pewno do powtórzenia :) Składniki 3 banany pokrojone w plasterki

Słodkie inspiracje
BABECZKI PIERNIKOWE - CHOINKI 176

Babeczki piernikowe, choinki to świetna propozycja na świąteczny stół. pachnące, wilgotne w środku bardzo smaczne. Myślę że taka wersja wypieku ucieszy nie jedną osobę.    

Kulinarne Fantazje Marioli
18. Mrożące krew w żyłach połączenie: czyli czekoladowe, wilgotne ciasto z buraków 182

zamykam się w kuchni (w przenośni, ponieważ moja kuchnia nie posiada drzwi) i zabieram się za pysznie czekoladowe, mięciutkie i wilgotne ciasto buraczane. Takie ciasto to miła odskocznia od słodkich, klejących się do podniebienia mazurków oraz suchych, piaskowych babek i sprawdziło się nawet jako tort na moje osiemnaste urodziny! Właściwości buraka: - nie jest bogatym źródłem żelaza , jak uważa wiele osób

Pland based fille
Lekka babka biszkoptowa z owocami 195

wielu kombinacji smakowych. U nas bardzo często gości bez nadzienia, bo jest dostatecznie wilgotna.   Doskonale nadaje się na piknik, czy do popołudniowej kawki. Tym razem upiekłam ją na urodziny męża, ponieważ specjalnie zażyczył sobie „suche „ ciasto. O dziwo, smakowało nawet moim córciom! Lekka babka biszkoptowa z owocami 1 szklanka mąki pszennej ½  szklanki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru

Mia Cucina Sofieta
Żółta babka waniliowa / budyniowa 129

babka zawdzięcza swój piękny, intensywnie żółty kolor budyniowi waniliowemu oraz jajkom od wiejskich kur:). Jest smaczna, delikatna i puszysta. Ani sucha, ani wilgotna - w sam raz! 200g masła lub margaryny 4 jajka L 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 budynie waniliowe 1 szklanka mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy(...)połączenia składników. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, za pomocą drewnianej łyżki mieszamy z masą tylko do połączenia składników.  3. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1h, do suchego patyczka

Szefowa kuchni
Babka cytrynowa (wilgotna) 144

wszystko sama muszę układać. Bez odbioru. Już od dawna miałam ochotę na cytrusową babkę. Moja ulubiona to z grejpfrutem i cytryną, tym razem jednak zrobiłam ją na bazie samych cytryn. Mogłabym ją jeść bez końca. Jest aromatyczna, długo zachowuje świeżość i przede wszystkim jest bardzo wilgotna (dlatego tak za nią szaleję bo uwielbiam takie wypieki). Cóż więcej dodać? Szybka

My simple kitchen
CZEKOLADOWA BABKA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 146

Piaskowe, jogurtowe, marmurkowe - wszystkie dla mnie są mistrzostwem świata ❤  Dziś zapraszam na wigotną, pyszną babkę czekoladową.  Babka długo zachowuje swoją świeżość, spokojnie wytrzymuje 4-5 dni, jeśli oczywiście z domu nie ma wielkich łasuchów 😉 Jest mięciutka i wilgotna, a skórka pomarańczowa fajnie podkreśla jej czekoladowy smak. Składniki: 5 całych  jajek 1.5 szkl. mąki pszennej 1 szklanka cukru(...)masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy  ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu i przestudzeniu wyciągamy babkę z formy.  W kąpieli  wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem, wylewamy na wystudzoną babkę i chłodzimy, aby polewa zastygła

Walijskie Pichcenie
Babka pomarańczowa 314

Babka przygotowana na świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy i startej skórce jest bardzo aromatyczna, a co za tym idzie niezwykle smaczna. Wilgotna, mięciutka i intensywnie pomarańczowa, zarówno w smaku, jak i w kolorze. Całość dopełnia polewa czekoladowa. Pyszna babeczka! 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy otarta skórka z 2 pomarańczy 3/4 szklanki cukru 4 jajka 100 g masła(...)maślankę, a w drugiej mąkę z proszkiem i solą. Za pomocą rózgi kuchennej roztrzepać mokre składniki, dodając pomarańcze z cukrem. Wsypać wymieszaną mąkę i połączyć. Wlać do formy na babkę. Piec w temperaturze 180*C przez około 50 min. POLEWA: przesiane kakao i cukier puder wymieszać z wodą, i zagotować. Dodać masło, a kiedy się rozpuści, czekoladę. Mieszać

https:KKuchniaMniam
Babka z orzechami i kremem czekoladowym 188

sama nie wiem dlaczego tak się przyjęło:)) Dla złamania tej zasady mam zamiar upiec na Święta taką pyszną babkę z orzechami i dużą ilością czekolady. Tym bardziej, że raz już ją wypróbowałam i chłopcy stwierdzili, że sprawdziła się w 150% :) Niezwykle wilgotna i puszysta zarazem, po prostu rozpływa się w ustach... Składniki:  5 jajek, 3/4 szklanki mąki pszennej(...)koniec dodać mleko.Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno w osobnej misce. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Piec 20 minut w temp. 160st, następnie kolejne 30 minut w temp. 170st.Ostudzić i wyjąć z formy.Polewa: 100g gorzkiej czekolady, 50 g masła, cukier błyszczący

Z miłości do słodkości
Waniliowa babka sękacz 218

Babka przygotowana na wzór tradycyjnego sękacza, ale pieczona w piekarniku. Zachowuje charakterystyczne paseczki, dzięki metodzie pieczenia. Trochę pracochłonna, ale jest przepyszna. Ciasto jest zwarte, wilgotne, z wyczuwalnymi migdałami i budyniem waniliowym. 250 g masła 3/4 szklanki cukru 5 dużych jajek 1 łyżka ekstraktu waniliowego 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 opakowania budyniu waniliowego 50 g zmielonych(...)Wsypać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie ją wmieszać w ciasto. Najlepiej na parę razy. Formę do babki wysmarować dokładnie masłem. Na dno wyłożyć 2 łyżki ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Ustawić piekarnik na grzanie od góry i piec ok 10 min, aż wierzch

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania