Bardzo lubię torty „naked” czyli te, które mają brzegi bez kremu – jest z nimi tak mało pracy jak tylko się da przy
CiastkozercyDzisiejsze ciasteczka piekłam z myślą o maluchach, ale na pewno zasmakują też dorosłym. Nie mam dużego doświadczenia w wypiekach bezglutenowych, ale im więcej czytam takich przepisów
CiastkozercySkładniki na 12 babeczek: 3 banany 2 jajka 0,5 szkl oleju 1,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 tabliczki mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Banany rozdziabać widelcem :) 2. Jajka ubić, dodać do nich olej, a następnie pozostałe składniki. Wymieszać. Na końcu dodać rozdrobnione banany. 3. Piec(...)minut w 180 stopniach. 4. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i zamaczać w niej ostudzone babeczki(to, co wystaje spoza papilotek oczywiście). Można udekorować posypką
Motylkowa KuchniaDługo szukałam idealnego ciasta na pierogi – w moim pierwszym przepisie mąkę trzeba było zalać wrzątkiem, jak zwykle więc przez brak cierpliwości kończyłam z poparzonymi rękami
CiastkozercyZgodnie z obietnicą zaczynam jagodowy weekend :) Dzisiejsza propozycja to połączenie pysznych domowych czekoladowych ciasteczek z ulubionymi lodami (ja wybrałam BigMilki) i jagodami. Prosta lodowa kanapka to
CiastkozercyKolejna letnia propozycja to domowe, podwójnie arbuzowe lody z czekoladowymi dropsami i kiwi :) Do ich przygotowania możecie wykorzystać specjalne foremki lub zwyczajne plastikowe kubeczki i drewniane
CiastkozercyKolejna propozycja na domowe lody to połączenie smaków malin, jagód, lawendy i limonki czyli pyszne lody owoce leśne. Możecie zrobić je w kupnych pojemnikach lub w
Ciastkozercyjakbyśmy chciały. Dlatego mama w tym roku postanowiła mi znaleźć przepis na dobre ciasto nadające się na domek z piernika. I znalazła przepis na blogu Śladami Słodkiej Babeczki. Tym razem wypieczone elementy wyglądały rewelacyjnie. Nic się nie zniszczyło i wszystko wyglądało po upieczeniu rewelacyjnie. Mój domek jest zdecydowanie większy niż domek Słodkiej Babeczki dlatego też musiałam zrobić
Lili w kuchniNie ma nic lepszego w upalny dzień od pysznych domowych lodów. Najprostsze, i moim zdaniem najsmaczniejsze, lody można zrobić z musów lub koktajli owocowych. Dzisiejsze lody
CiastkozercyOboje z córką uwielbiamy Nigelle, jej przepisy i jej osobowość. Upiekliśmy jej babeczki bananowo-czekoladowe, dorzuciliśmy od siebie cynamon, bo go uwielbiamy. Robi się je zaskakująco szybko, również można do tego wykorzystać banany, które ściemniały nam w lodówce. Uwaga! szybko znikają :) SKŁADNIKI :12-13 babeczek 3 dojrzałe banany 225 dag mąki 3 łyżki kakao
Basia w kuchniSernik mojej Babci był zawsze dla mnie niedoścignionym ideałem, okazało się jednak, że… cóż, nie potrafię go zrobić. Trzeba było więc wymyślić własną wersję. Taką
Ciastkozercysklepie. Kiedyś robiąc bardzo późnym wieczorem zabrakło mi papilotek, a sklepy miałam już pozamykane ciasta zostało mi bardzo dużo, a do tego moje ulubione - czekoladowe. Mam różne formy na babeczki metalowe (te wykorzystuję tylko do słonych) oraz silikonowe. Nie lubię w nich robić, choć są wygodne tylko do mojego piekarnika dużo na raz nie włożę za jednym razem. Więc(...)Można użyć dowolnej wielkości i kształtu szklanki tworząc różnego rodzaju foremki. A po upieczeniu lekko rozchylamy folię aluminiową i w ten o to sposób szybciutko wyjmujemy swoje ulubione babeczki. Krawędzie foremek są nierównomierne, można je lekko dociąć, ale ja osobiście wolę takie i nie widzę potrzeby. A tutaj prezentuję zdjęcie po upieczeniu muffin w domowej roboty foremkach
Ciastka - domowe słodkościPysznie! Ostatnio mam ciąglę chęć robienia bułeczek drożdżowych z różnymi sezonowymi owocami. Na blogu był już wpis na babeczki z truskawkami i kruszonką, był też na bułeczki z porzeczką czerwoną i lukrem, dzisiaj pieczemy podłużne babeczki z nadzieniem malinowym. :-) Pycha! (p.s. jak nic trzeba iść pobiegać i spalić ;-)))) ) SKŁADNIKI: - 270 g mąki pszennej - paczuszka drożdży suchych - 1/4 kostki masła
SMYKWKUCHNIJuż jako mała dziewczynka wycinałam z gazet przepisy i wklejałam do mojego specjalnego zeszytu z nadzieją, że kiedyś je wypróbuję. Przepis na tę babeczkę mam ze starego Poradnika domowego (z lat '90) i od razu przypadł mi do gustu. Jako że miałam wtedy 12, może 13 lat istotne dla mnie były następujące czynniki: smak, zawartość kakao, łatwość przygotowania, dostępność(...)przede wszystkim obserwowanie, jak to wszystko się razem ze sobą miesza. Na moje pytanie, czy robimy ciasto, biegnie do szafki, wyciąga miskę i głośno krzyczy "bziummm..." Babeczkę tę często przygotowuję, gdy niespodziewanie odwiedzą nas goście, lub dopadnie mnie, lub męża chęć na coś słodkiego. Pomimo łatwości przygotowania jest naprawdę pyszna, dzięki dodatkowi dżemu wilgotna i przepysznie kakaowa. Polecam
Rozpustne gotowanie