Już przy okazji sernika na urodziny mojej córeczki pisałam Wam, że nareszcie mam przepis z kategorii nie-do-popsucia. Słowo daję, tutaj można zrobić źle tylko
CiastkozercyWitam Was serdecznie po długiej, długiej nieobecności. W grudniu ubiegłego roku uległam poważnemu wypadkowi, z którego skutkami wciąż się zmagam. Masa dodatkowych spraw na głowie, niekończące
moj przepis naU mnie w domu Raffello robiło się na biszkopcie i taki przepis możecie znaleźć na ciastkożercach – zarówno w postaci tortu jak i blachy ciasta . Ciasta
CiastkozercyBanany należą do tej nielicznej grupy składników, dla których sprawdza się zasada „im starsze, tym lepsze”, dlatego jeśli w waszej kuchni macie takie nakrapiane
Ciastkozercylaska wanilii łyżeczka miodu/ cukru (muscovado) łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Roztapiamy masło z białą czekoladą. W oczekiwaniu, aż masa trochę przestygnie miksujemy białka na sztywną pianę. Dzięki temu babeczki będą bardziej puszyste. Łączymy suche składniki, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, orzechy włoskie pokruszone na kawałki, ziarenka wanilii. Następnie wlewamy do nich wcześniej roztopioną masę. Dodajemy ubite białko. Delikatnie(...)mieszamy i wykładamy całość do foremek, do połowy wysokości. Do środka wciskamy truskawkę i przykrywamy ją do 3/4 wysokości foremek. Babeczki pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 min. Ozdabiamy je polewą z białej czekolady i śmietanki oraz sezonowymi owocami. Enjoy
Pyszny DuetDziś do niedzielnej kawy klasyka klasyki czyli sernik pieczony bez spodu. U mnie z rodzynkami i skórką pomarańczową (zdecydowanie moje ulubione bakalie!), na górę polewa z
Ciastkozercymuffinki do wystygnięcia. Krem cytrynowy: W misce ucieramy masło,aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Wsypujemy skórkę cytrynową, sok z cytryny i dalej miksujemy. Gdy babeczki wystygną ,odkrajamy wierzch babeczki i kroimy je na pół. Ozdabiamy muffinki kremem i na wierzch układamy przekrojone kawałeczki w formie motyla. Smacznego
Różne smaki w kuchnimuffinki do wystygnięcia. Krem cytrynowy: W misce ucieramy masło,aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Wsypujemy skórkę cytrynową, sok z cytryny i dalej miksujemy. Gdy babeczki wystygną ,odkrajamy wierzch babeczki i kroimy je na pół. Ozdabiamy muffinki kremem i na wierzch układamy przekrojone kawałeczki w formie motyla. Smacznego
Różne smaki w kuchnizakonnicy używali białek do krochmalenia habitów, a żółtka zaczęto wykorzystywać do produkcji ciasteczek. Są one przepyszne w smaku, szczególnie zaraz po wyjściu z pieca, lekko opruszone cynamonem! Składniki: 12 babeczek - 2 płaty ciasta francuskiego - 1,5 łyżki mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - ponad pół szklanki mleka - skórka z połowy cytryny - 1/3 szklanki wody - 1 cukier wanilinowy - 3 żółtka(...)mnie nie było takiej konieczności. Do powstałej masy dodałam 3 żółtka i wymieszałam. Formę do muffin wyłożyłam krążkami z ciasta francuskiego i wypełniłam masą jajeczną do 3/4 wysokości. Babeczki piekłam ok. 15 minut w temp
Receptura smakuJako że na początku maja czeka mnie kolejne urodzinowe przyjęcie – tym razem mojego syna 2 latka, testuję ciasta, które nadawałyby się na spód tortu zamiast
Ciastkozercydeser proponuję kawowe muffinki:). Te małe babeczki lubi każdy z nas a ich wykonanie jest proste i nie wymaga dużego nakładu czasu. Kawowy posmak w połączeniu z mleczną czekoladą stanowią ciekawy duet. 2 niepełne szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 80 ml oleju 2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 100 ml wrzątku 3 jajka(...)łyżką do połączenia składników. Przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami, pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. 3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Smarujemy nią przestudzone babeczki. Posypujemy posypką
Szefowa kuchniBabeczki keksowe - do popołudniowej kawy polecam! ;) Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju, jajko, mieszanka keksowa 100 g, kilka kropel aromatu pomarańczowego Przygotowanie: W jednej misce łączmy ze sobą składniki mokre (jajko, mleko i olej), w drugiej suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia). Łączymy ze sobą mieszając na jednolitą masę(...)koniec dodajemy mieszankę keksową i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Mieszamy. Nakładamy do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Gdy babeczki będą zimne - lukrujemy i ozdabiamy posypkami
Lena GotujePyszne, pachnące migdałami, babeczki na jeden kęs. Niekoniecznie musicie je zrobić w takiej formie. Świetnie będą się prezentować również jako tradycyjne muffinki, a zrobicie je w kilka chwil :) Polecam :) Ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju(...)szczypta soli czekolada kolorowa posypka Babeczki: W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej wymieszać mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Nakładać ciasto do foremek silikonowych lub papilotek do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut. Ostudzić, polać rozpuszczoną czekoladą i posypać cukiereczkami
Smakołyki AsiZostało mi trochę białek, wykorzystałam je do babeczek,które zapakowałam do wielkanocnego koszyczka. SKŁADNIKI 3 białka, 1 szkl. mąki, 70 ml mleka, 70 ml oleju, 1/3 szkl. cukru, aromat pomarańczowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, lukier, 1 łyżka suszonej żurawiny WYKONANIE Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier. Następnie olej, mleko, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia i aromat. Dodajemy suszoną żurawinę. Przekładamy do foremek. Pieczemy ok. 25 minut w 170 stopniach. Wystudzone babeczki polewamy lukrem
słodki bratekchili. Innymi składnikami, które będą komponowały się smakowo z tuńczykiem będę suszone pomidory, marynowane papryczki jalap eño, marynowany czosnek. Do przygotowania mojego musu użyłam sylikonowych foremek na babeczki. Mus można również przełożyć do jednej dużej formy np głębokiego talerza. Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 3 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/3 szkl. wody 3 łyżki śmietany(...)wymieszać, aby całkiem się rozpuściła. Zmiksowanego tuńczyka wymieszać ze śmietaną, dymką i solą, dodać niewielką ilość mielonego pieprzu. Dodać wystudzony groszek i żelatynę, dokładnie wymieszać. Foremki do babeczek wysmarować olejem, na dno każdej położyć pokrojone oliwki i kapary i wypełnić masą tuńczykową. Foremki z musem wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki. Gdy mus stężeje, przełożyć na talerz
Codziennik Kuchenny