staram się aby ten dzień był dla niej wyjątkowy. Oprócz drobnego upominku przygotowuję jej ulubione dania, spędzamy razem więcej czasu na zabawy i rozmowy. Dzisiaj upiekłam dla mojej córci babeczki z owocami, wróci ze szkoły będzie miała niespodziankę ;) Babeczki są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu więc upieczecie je w niewiele ponad pół godziny. A wszystkim Dzieciakom, tym dużym(...)szkl mleka 2 jajka kilka łyżek jagód kilka małych truskawek W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Wymieszać wszystkie składniki łyżką. Do silikonowych foremek na babeczki lub papilotek nakładać po łyżeczce ciasta, kilka jagód i wypełniać do 3/4 wysokości ciastem. Na koniec wcisnąć do każdej babeczki truskawkę i posypać odrobiną płatków. Babeczki piec ok 20 minut
Smakołyki AsiWystarczy go zabrać do sklepu i jak stanie przed półką ze słodyczami, to pomysłów sto. Tym razem padło na oreo. Ciasteczka pokroiliśmy na drobniejsze kawałki i dodaliśmy do ciasta. Babeczki wyszły fajne i smaczne :)) Pozdrawiam :)) Składniki: 250 g mąki pszennej 125 ml oleju 100 ml mleka 1 większe opakowanie ciasteczek Oreo 1 łyżka miodu 2 jajka 70 g cukru
kruche babeczkidostępna w App Store. Poza jadłospisami i listą zakupów, znajdują się w niej wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia. Jeśli ktoś miałby ochotę skorzystać to podaję darmowy kod dostępu: BABECZKI
kruche babeczkiMocno kakaowe babeczki z pyszną konfiturą i chrupką bezą to mała , słodka przyjemność. Ich smak w dużej mierze zależy od konfitury, której użyjemy. Ponieważ beza jest dość słodka, najlepsza będzie lekko kwaskowa, domowa konfitura. Dość duża ilość kakao dodana do ciasta, powoduje, że staje się ono lekko wytrawne. Wytrawny spód, kwaskowa konfitura i słodka, chrupka beza ... czy może być coś(...)Wszystkie składniki na ciasto, szybko zagniatamy i schładzamy przez 30 minut w lodówce. W tym czasie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą foremki: do muffinów, tartaletki lub na babeczki. Ciastem wylepiamy przygotowane babeczki. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy babeczki i napełniamy je konfiturą. W międzyczasie przygotowujemy z zimnych białek i cukru bezę: ubijamy białka na wysokich obrotach
WYSPA SZCZĘSLIWAZielono mi!!! Czyli leśny mech w wersji mini :D Rozmiar mini, maksimum smaku! Składniki (12 sztuk) : Babeczki : szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 2 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 230 gramów szpinaku rozmrożonego i rozdrobnionego Krem: 500 ml śmietanki kremówki 1 śmietan-fix konfitura jagodowa /1 łyżka cukru(...)pudru + 1 cukier wanilinowy Przygotowanie: Babeczki: Jajka zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać olej cały czas miksując. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dodać rozmrożony i odsączony szpinak, dokładnie wymieszać. Masę zmiksować pod koniec za pomocą blendera, by uzyskać głębszy kolor babeczek. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami i rozdzielić między nie ciasto. Piec w temperaturze 180*C przez
Malinowo w kuchniBardzo proste i szybkie w wykonaniu kruche babeczki z owocami. Bez zbędnych dodatków, bez cukru, bez słodzików, bez glutenu i masła. Mimo tego pyszne i słodkie :) 100 g pełnoziarnistej mąki teff 25 g mąki kokosowej 35 g mielonych migdałów łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia żółtko 35 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) 2 łyżki mleka kokosowo-ryżowego(...)jadalne kwiaty (np. bratki, fiołki, stokrotki, płatki róży) opcjonalnie do posypania zmielone wiorki kokosowe, puder owocowy lub cukier puder kokosowy Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim foremki na babeczki lub tartaletki. Z podanych składników wyszło mi 5 babeczek. Środek każdej wypełniamy owocami. Pieczemy je około 35 minut w 180 stopniach. Przed podaniem dekorujemy kwiatami. Smacznego :) Artykuł Kruche babeczki
Mienta blogKruche babeczki, moje ulubione. :-) Takie mini tarty, które zachwycą wszystkich jej miłośników. Babeczki z tego przepisu są bardzo kruche, sypkie, wręcz piaskowe. Zachowują formę, nie kurczą się i nie zniekształcają, dlatego najczęściej korzystam z tego właśnie przepisu. Tym razem podałam je na ciepło, wypełnione tym, co każdy lubi, czyli pieczarkami i serem. Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej(...)powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. 3. Po tym czasie babeczki wyciągamy, napełniamy pieczarkami, posypujemy startym żółtym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika, tylko do rozpuszczenia
Szefowa kuchniKruche babeczki z cukrem trzcinowym i orzechową masą. Chrupiące połówki włoskich orzechów polane słodką polewą z karmelu rozpływają się w ustach. Takie babeczki to kwintesencja najlepszego smaku słodyczy… Składniki na ciasto kruche: 100 g schłodzonego masła 30 g cukru pudru łyżka miodu łyżka cukru trzcinowego 200 g mąki 1 jajko szczypta soli Polewa karmelowa: 150 g orzechów włoskich Pół szkl(...)uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując lekko mąką. Przygotowujemy foremki do babeczek, smarujemy je masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremki na babeczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy. W tym czasie cukier wsypujemy do garnuszka
Podróż w kulinariapieczenie to polecam Wam takie małe słodkie co nieco. Zabrzmiało to jak cytat z książki Kubusia Puchatka, ale nie jest to miodek. Słodkie, pyszne i pięknie się prezentujące babeczki , przekładane kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Na wierchu każdej muffinki czapa z czekoladą. Może na Walentynki takie upieczecie? Polecam! Składniki około 20 szt Ciasto 4 jajka (osobno białka(...)śmietany kremówki (36%) cukier ( według własnego smaku) 250 g serka mascarpone Śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno, a następnie dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Z babeczek ściąć górę Każdą babeczkę udekorować kremem i przyłożyć wierzch babeczki posmarowany czekoladą babeczki z czekoladową czapeczką
O kuchni z uczuciemmój kolejny pomysł na wykorzystanie zarówno kruchych babeczek jak i pasty szynkowej, bo jedno i drugie przewijało się już dotychczas w moim przekąskowym menu. Babeczki można nafaszerować dosłownie wszystkim, ja polecam wersje mięsne, bo takie nam bardziej smakują. :-) Warunkiem uzyskania smacznej pasty szynkowej jest dobrej jakości, wędzona szynka o wyraźnym smaku. Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej(...)powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy. 2. Wszystkie składniki na pastę miksujemy w blenderze do dokładnego połączenia składników. Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki, szczypiorek
Szefowa kuchniDawno nie było tutaj nic słodkiego, dlatego przygotowałam przepyszne babeczki motylki. Pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. Mają jeszcze jedną wadę, bo bardzo szybko znikają. Polecam do popołudniowej herbatki lub kawki. Z podanej porcji wychodzi około 20 babeczek. Jeśli macie ochotę na takie słodkości to zapraszam po przepis. Składniki Ciasto 4 jajka (osobno białka i żółtka(...)Śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno. Żelatynę zalać trzema łyżkami wody i odczekać aż napęcznieje. Lekko podgrzać, wymieszać i wlać cienkim strumieniem do śmietany stale ubijając. Z babeczek ściąć górę i przekroić ją na pół/ Każdą babeczkę udekorować kremem i włożyć w krem dwie połówki ściętej góry tak , aby utworzyły skrzydełka motyla. Posypać kolorową posypką. babeczki motylki
O kuchni z uczuciemJestem absolutną fanką połączenia łososia i chrzanu, stąd zrodził się pomysł na taką przekąskę. :-) Żeby było szybciej, zamiast wypiekać kruche babeczki możemy kupić gotowe w sklepie choć ja jestem zwolenniczką robienia wszystkiego własnoręcznie. Przekąska idealna na imprezę, bo po nocy odstanej w lodówce jest równie smaczna. Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny(...)powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy. 2. Serek mieszamy z chrzanem. Łososia dzielimy na nieduże kawałki, cytrynę kroimy w plasterki a następnie ćwiartki
Szefowa kuchniBabeczki bez użycia mąki i pieczenia przygotowałam, do których ani jednego jajka nie dodałam. Z gorzkiej czekolady tylko je zrobiłam, pana cottą wypełniłam. Kamyczkami i kuleczkami każdą inaczej ozdobiłam i dobrze w lodówce schłodziłam. Wyglądem do czekoladek z bombonierki są zbliżone, tylko są powiększone. Składniki na 8 szt. : 150 g gorzkiej czekolady, 200 ml śmietanki 30%, 200 ml mleka(...)żelatyny do deserów Delecta, kuleczki zbożowe w czekoladzie do dekoracji ciast Delecta Decorada. kamyczki czekoladowe do dekoracji ciast Delecta Decorada. Przygotowanie: Przygotowujemy 8 szt. silikonowych foremek do babeczek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę dzielimy na kosteczki i wkładamy do suchej, metalowej miseczki. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na małym ogniu. Na garnku stawiamy miseczkę z czekoladą
Moniki Smakołykiokazji dnia kobiet... upiekłam sobie babeczki. Początkowo miało być klasyczne banoffee, ale poniosła mnie fantazja i wymyśliłam sobie takie małe cudeńka. Przepis na kruche ciasto miałam zapisany w moim magicznym zeszycie z różnymi smakołykami. Cała reszta to radosna twórczość własna. Unikam używania gotowych mas, kremów itd, dlatego też sos karmelowy zrobiłam sama. A żeby nie było zbyt słodko i mdło(...)zrobiłam karmel solony. Przepis na ok. 20 babeczek banoffee z bitą śmietaną i solonym karmelem: Kruche ciasto: 500g mąki pszennej 250g margaryny 2 jajka 40ml wody 1 łyżka cukru szczypta soli Sos karmelowy: 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka ok. 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka masła Bita śmietana: 400g śmietany 30% 2 śmietan-fixy Dodatkowo: kakao/czekolada/polewa czekoladowa 2 banany
Wrzosowa PolanaByły babeczki na słono więc teraz na słodko. Jednak zostaje w klimatach świątecznych i tym razem zaproponuje jako główny składnik mak. Nie wiem dlaczego w ciągu roku nie mam na niego parcia, a gdy przychodzi grudzień wszędzie bym go wciskała. Wtedy smakuje mi najbardziej. Dlatego na deser babeczki makowe. Powiem szczerze są przepyszne, ciasto kruche, kruszonka, a w środku poezja(...)trudności średni- jest trochę pracy przy nich od zmielenia maku po wykonanie kruszonki, ale efekt jest tego warty ( nie polecam maku z puszek szkoda zdrowia). Skala smaku 10/10 babeczki mogą długo leżeć w chłodnym miejscu Składniki na 24 sztuki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 200 g masła, zimnego 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru 1 czubata łyżka kwaśnej
Kubki smaku