mnie - jest nieprzetłumaczalny. Ma coś z budyniu, ale jednak jest delikatniejszy. Coś w rodzaju kremu, ale to jednak nie ta konsystencja. Curd jest świetny do naleśników, jako nadzienie do babeczek, idealny jako wykończenie sernika. Standardowo - kojarzy mi się z cytrynami, ewentualnie pomarańczami. Widziałam jednak na blogach, że dziewczyny eksperymentowały z nim na różne sposoby. Ten z żurawiny jest wyjątkowo udany(...)Cranberry curdSkładniki:(na 250 g)150 g świeżej żurawiny60 ml wody30 g masła110 g cukru2 jajkaŻurawinę umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż popęka - około 10 minut. Masę przetrzeć przez sitko. Z powrotem przełożyć do garnka, dodać cukier i masło. Podgrzewać, aż masło i cukier się rozpuszczą.Jajka ubić, powoli dodawać do masy, cały czas mieszając. Gotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie :-) Nie wiem jak Wy, ale ja lubię rożnego rodzaju babki i keksy. Uwielbiam zrobić sobie kawę i wziąć kawałek lub dwa i zjeść popijając kawą
kruche babeczkiHej :)) Przepis na ciasto dostałam od koleżanki, jest szybkie, proste i bardzo smaczne. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, tak jak w prawie każdym placku, bo zawsze wydaje
kruche babeczkiDruga odsłona dżemu dyniowego w tym sezonie, tym razem w formie musu, gładki i bez wyczuwalnych kawałków. Smakuje bardzo orzeźwiająco, słodycz umiarkowana czyli tak jak lubię
Apetyczna babeczkaTen jabłecznik jest z jednym z najtrudniej fotografowanych ciast, bo znika w tempie ekspresowym zaraz po wyjęciu z piekarnika!, chociaż wypadało by poczekać aż ostygnie....Składniki
Apetyczna babeczkagianduja) / 200 g chocolate ( I used gianduja chocolate) - Opcjonalnie: domowy sos truskawkowy i krem czekoladowy * / Optional: homemade strawberry sauce & chocolate cream * ⃟⃟⃟ * Kremu czekoladowego użyłam do posmarowania babeczek, przed nałożeniem lukru plastycznego. ( 100 g śmietanki + 100 g czekolady gianduja. Czekoladę topimy. Studzimy. Śmietankę podbijamy. Łączymy.) * I used chocolate cream to stick the sugar paste decoration onto(...)składniki; cukier, sól, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy skórkę z limonki. W drugim naczyniu łączymy składniki płynne; jajka, śmietankę i masło. Łączymy wszystko razem. Powstaje lepka, jedwabista masa. Wsypujemy czekoladę i ponownie mieszamy. Ciasto umieszczamy w papilotkach i pieczemy ok. 20 minut. Upieczone muffinki umieszczamy na kratce i ciepłe nadziewamy sosem truskawkowym. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! ⃟⃟⃟⃟⃟⃟ Preparation
DominikaDolciKolejną moją propozycją są Babeczki jogurtowe z truskawkami. Idealne do kawki czy herbaty. Ja również robię je w święta Wielkanocne. Robi się je szybko a smak jest wyborny. Jeśli nie mamy truskawek możemy użyć innych owoców również mrożonych. Polecam . Jeśli podobają się Wam moje przepisy, mój blog zapraszam do odwiedzenia i polubienia FP GOTOWANIE PATKI Będzie(...)szklanki jogurtu naturalnego 6 truskawek lub innych owoców Cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładam jajko, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy. Za pomocą miksera ucieram na białą masę. Dodaję jogurt naturalny oraz roztopione masło. Na koniec dodaję mąkę, proszek do pieczenia. Składniki łącze ze sobą dokładnie. Truskawki myję, a następnie kroję w drobną kostkę. Ciasto przekładam do foremek silikonowych
Gotowanie PatkiHej :-) Postanowiłam ostatnio poeksperymentować z różnymi mąkami. Zakupiłam kilka nawet już. Pierwsza poszła na próbę jaglana, którą zastąpiłam zwykłą mąkę i zrobiłam te oto placuszki. Dodałam
kruche babeczkiHej :)) Kolejny przepis z truskawkami :) Tym razem te smakowitości znalazłam na blogu moje wypieki . Mój młody jak to zobaczył, to od razu do zrobienia musiało być
kruche babeczkiDziś kolejny przepis na babeczki:) Pamiętacie, jak rodzice mówili Wam, gdy byliście mali i zarywaliście boki ze śmiechu, że to pewnie z powodu sera.... Tym razem proponuję Wam radosne babeczki serowe , które w smaku delikatnie przypominają drożdżówki z serem, z tą różnicą, iż są bardziej lekkie i mięciutkie :) Nadzienie serowe zdecydowanie nadaje muffinkom wyrazistości i śmiało możecie dodać więcej sera(...)cukier waniliowy wymieszać. Masło rozpuścić i ostudzić. Mleko ubić trzepaczką z jajkami. Dodać ostudzone masło. Składniki suche wymieszać z mokrymi. Twarożek, żółtko i cukier waniliowy zmiksować blenderem na gładką masę. Do papilotek wkładać na przemian łyżkę ciasta i łyżkę sera. Piec w 200 stopniach ok. 25 minut. Smacznego! fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena
Kuchnia smakówwysoka temperatura neutralizuje większość kwasu fitowego. Podobnie działa naturalny zakwas, dlatego warto zawsze właśnie taki chleb wybierać w piekarni (choć to niełatwe zadanie). TYCIE I PROBLEMY Z UTRATĄ MASY CIAŁA To nie pszenica sama w sobie powoduje tycie, tylko jej nadmiar, w dodatku w najmniej korzystnej formie - oczyszczonej . Tak się składa, że pszenica jest najpopularniejszym zbożem, dlatego większość spożywanych przez(...)dodatkowo powodujemy gwałtowne skoki poziomu glukozy we krwi, napędzając jeszcze bardziej apetyt . Nic dziwnego, że po odstawieniu pszenicy chudniemy, skoro odcinamy się od gęstych energetycznie ciastek, wafelków, pączków, babeczek, białego chleba, bagietek, pizzy, hamburgerów. AMYLOPEKTYNA Amylopektyna to jedna z frakcji skrobi. W przeciwieństwie do amylozy (drugiej frakcji skrobi) jest ona łatwo trawiona i podnosi poziom cukru we krwi . Amylopektyna
Powiedz dietom nieDobre placki o pięknym aromacie,nie tylko na przekąskę Składniki • 300 ml mleka • 3 jajka • 2 łyżki miodu • 1 łyżka cukru brązowego
W królestwie smaków BeatySzarlotka to jedno z moich ulubionych ciast – szczególnie na ciepło i z lodami :) Z podanych proporcji możecie upiec ciasto na standardowej dużej blaszce, ja zdecydowała
CiastkozercySkładniki na ciasto: 2 jajka 200g mąki 175g cukru 25g rozpuszczonego masła 4 łyżki kakao 75ml gorącej wody (mniej więcej 1/3 szklanki) 75g mielonych orzechów
Mania Wypiekaniasłodkości. W takim tempie szybko będę musiała przejść na dietę, ale póki co korzystam, korzystam A że coraz bardziej podoba mi się pieczenie babeczek i jakoś zjadając małą babeczkę wydaje mi się, że mogę ich zjeść więcej, bo mają mniej kalorii. Miałam trochę kremówki, a że nie lubię wyrzucać jedzenia, a bałam się, że mi się zepsuje to postanowiłam zrobić(...)maślanki naturalnej; - 1 łyżeczka octu; - opcjonalnie ulubiony ekstrakt; Dodatkowo: - szklanka śmietany kremówki; - łyżka cukru pudru - odrobina czerwonego lub różowego barwnika Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, wymieszać. Do masy maślanej dodać łyżkę suchych składników, cały czas ubijając, następnie dodać jajko, znów łyżkę suchych składników, drugie jajko
dom-agi.pl