jadł te pyszne amerykańskie czekoladki... wiadomo, że pomimo tej słodkości, na jednej się nie skończy :) Niestety, po przeczytaniu etykiety można nieco się zniechęcić, a przynajmniej zrezygnować z kolejnej. Jedna babeczka to ok 100 kcal, powiedzmy, że to jeszcze nie tragedia. Pamiętajmy jednak, że kaloria kalorii nie równa. W składzie znajdziemy cukier, olej palmowy i substancje konserwujące. Dobra wiadomość jest taka(...)kokosowego nierafinowanego masło orzechowe domowe (własnoręcznie zmielone orzeszki + szczypta soli) Czekoladę zalać mlekiem, dodać olej kokosowy i podgrzewać, aż mleko się zagotuje. Zdjąć z ognia, mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przygotować foremkę do pralinek, łyżeczką nakładać do każdej z nich masę czekoladową ( do połowy wysokości - ok 1 łyżeczka). Nabrać pół łyżeczki masła orzechowego i umieścić na masie czekoladowej. Uzupełnić pozostałą
Chocolate Muffin BlogPolacy kochają ziemniaki i kluchy w różnych wydaniach. Podstawa dobrych kopytek jest dobry ziemniak, bo to przecież król tego dnia. Wariacji dodatków i podania jest naprawdę
Apetyczna babeczkamurzynka orzechowego jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi znakomite w smaku! Polecam też inne przepisy na murzynka: Pyszny Murzynek z wiśniami z patelni Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Murzynek z nektarynkami Murzynek z serem Dodatek masła orzechowego z wyczuwalnymi kawałkami orzechów bardzo wzbogacił smak murzynka orzechowego. Składnik i na 2 małe keksówki murzynka orzechowego : 1 jajko(...)łyżeczce sody i proszku) szczypta soli cukier puder Jak upiec murzynka orzechowego? Mieszałam składniki zwykłą ręczną trzepaczką rózgową, bez wykorzystania miksera. Jajko ubijamy trzepaczką z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jogurt i masło orzechowe, łączymy składniki przez ubijanie. Mieszamy w jednej misce mąkę z kakao, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych. Łączymy całość dokładnie mieszając
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTRUDNOŚĆ: łatwe, -CZAS: średnio - ILOŚĆ: 12-15 Babeczki kakaowe z jagodami i olejem rzepakowym 50 dag mąki 3/4 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki kakao 2 jajka 15 dag jagód W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli to możliwe można przesiać je przez sito. Dodać także kakao(...)dodać do sypkich składników. Zmiksować. Pod koniec dodać cukier i jajka. Całość dokładnie wymieszać. Do papilotek przełożyć po łyżce ciasta, następnie wsypać po kilka jagód i przykryć łyżką masy. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Gotuję TestujęTak za mną chodziło, że musiałam...przyznaje się słodkie to ja lubię, straszny ze mnie łasuch!. Bardzo prosty i sprawdzony przepis na keks, sami dobierzcie jakie
Apetyczna babeczkamojprzepisna.pl | Rysiowy sernik wegański z owocami Zapraszam na niecodzienny sernik, bo bez sera, jajek, cukru czy glutenu :). Za to z kaszą jaglaną, kakao, bananami i daktylami
moj przepis naPrzepis na sernik z borówkami znalazłam w książce z przepisami Siostry Anastazji (moja Babcia ma ich kilka na swojej półce), to takie typowo babciowe ciasto –
Ciastkozercysię zakalec, ale nie ma co się zrażać, trzeba szukać dalej ;) A tak już całkiem serio to mam świetny przepis na makową babkę, który pochodzi ze strony Śladami Słodkiej Babeczki . Robi się bardzo szybko, jest puszysta i mięciutka, ale ma jeden minus... znika błyskawicznie! :D Przepis na formę o średnicy 24cm. (moja foremka jest malutka średnica 16cm, więc robiłam(...)migdałowego łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli 100g białej czekolady owoce kandyzowane do posypania ( u mnie kiwi) Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę za pomocą miksera. Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem. Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę
Czerwona PorzeczkaIdealne na zimne wieczory do kubka ciepłej herbaty lub kawy. Chrupiące z zewnątrz, miękkie i wilgotne w środku - czego chcieć więcej? Składniki na 24 babeczki : ok. 270g mąki + cynamon (około 3 łyżeczki), soda oczyszczona (1 łyżeczka), proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki), przyprawa korzenna do piernika (około 3 łyżeczki) 4 jajka 1,5 szkl.cukru 2 łyżeczki aromatu migdałowego(...)roztapiamy, dodajemy czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady zestawiamy z ognia i dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem migdałowym. Dokładamy stopniowo masę czekoladową. Po dokładnym połączeniu składników, dodajemy na przemian suche, wymieszane składniki (mąka, cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, przyprawa do piernika), śmietanę i olej. Natłuszczona formę do muffinek wykładamy papilotkami, następnie
Gotuj z NatkąKrem z serka mascarponeKrem z serka mascarpone najczęściej robi się z dodatkiem bitej śmietany, ten wariant bywa jednak ryzykowny - bita śmietana nie najlepiej znosi czas oczekiwania
CiastkozercyTaki kolorowy, jesienny obiad dzisiaj, a co najważniejsze dzieci bardzo zadowolone mimo, ze jest z przewagą warzyw!. Jeśli brak Wam czasu to taki oto obiad machniecie
Apetyczna babeczkaHej :)) Tak, tak moje dziecko znowu chciało naleśniki i o dziwo nawet zgodziło się, żeby były na wytrawnie he ;)) To tak też zrobiłam i naleśniki wyszły
kruche babeczkimojprzepisna.pl | Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Naszło mnie na drożdżówki z makiem, a że czasu mam ostatnio trochę mniej, to zrobiłam szybszą wersję, czyli nie
moj przepis naProblemów zdrowotnych nie mamy ale postanowiłam troszkę poeksperymentować w kuchni. Ponieważ uwielbiam mój uniwersalny przepis na muffinki, szukam teraz bezglutenowego zamiennika tych wspaniałych babeczek ;) Przepis ten pochodzi z pewnego bloga o intrygującej nazwie Spiżarnia ;) Minimalnie wzbogacony przeze mnie o wanilie, cukier i owoce. Spróbujcie sami ;) Składniki na 12 średnich muffinek lib 8 dużych: 2 jajka 1/2 szklanki oleju(...)szklanki cukru + 2 łyżeczki do posypania po wierzchu szczypta soli jagody lub borówka Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C. Jajka ubijamy rózgą w jednej misce do jednolitej masy, łączymy z mlekiem, olejem i wanilią. W drugiej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe. Łączymy ze sobą obie miski czymi mokre składniki z suchymi
Życie zaczyna się w kuchniNowy Rok 2018. Życzymy Wszystkim, którzy nas odwiedzają pięknego Nowego Roku, pełnego radości i dobrego smaku. Niech każdy dzień będzie godny zapamiętania. Marysia i Ania Moja Mama Gotuje Babeczki makowo-migdałowe Składniki: 2 łyżki maku 5 jajek 2 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów) 2 łyżki mąki kokosowej 1/3 szklanki ksylitolu, cukru trzcinowego lub kokosowego(...)migdałową z mąką kokosową, makiem i sodą. W drugiej misce dokładnie mieszamy cukier, jajka, sok z cytryny, skórkę z cytryny i wanilię. Łączymy zawartość obu misek i delikatnie mieszamy. Masą wypełniamy posmarowane olejem kokosowym foremki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i pieczemy około 20 minut. Smacznego! Autor: Ania
Moja Mama GotujeVelvet Pancakes Tak bardzo spodobało mi się jedno z amerykańskich ciast - Red Velvet Cake, które też czasami przygotowuje się w formie babeczek, że postanowiłam spróbować przygotować taki deser, ale w formie amerykańskich pancakes. Składniki: Na pancakes: 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki kakao 1 jajko 3/4 szklanki mleka(...)smaku Przygotowanie: Pancakes: Jajko lekko roztrzepać, dodać mleko oraz masło i połączyć. Następnie wsypać cukier, sól, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i dokładnie wymieszać na gładką masę. Na koniec dodać 1 łyżeczkę czerwonego barwnika spożywczego i połączyć. Smażyć na suchej nieprzywierającej patelni z obydwu stron na złoty kolor. Serek twarogowy wymieszać do smaku z cukrem pudrem, Placki
My sweet a lifeowocami. Ich wnętrze jest mięciutkie i wilgotne dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany, nie zawierają za to tłuszczu (innego niż ten w śmietanie). Urozmaiceniem, zarówno w smaku, jak i w strukturze babeczek, są wiórki kokosowe. Z poniższego przepisu można przyrządzić 10 sztuk . Muffiny kokosowe z jagodami Składniki: 160g mąki pszennej 180g śmietany 18% 100g domowego cukru waniliowego 60g wiórków kokosowych 2 jajka(...)wymieszać (widelcem lub ręczną trzepaczka) - jagody umyć, osuszyć - w drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia - składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać - do gotowej masy wsypać jagody, ponownie wymieszać - w formie na muffiny umieścić papilotki - do papilotek nałożyć masę do około 2/3 ich wysokości - wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez
Smakołyki Berenikiwszelkiej maści. Dawno ich nie piekłam ale ostatnio kiedy zobaczyłam przepis na blogu White Plate nie mogłam się oprzeć, Dość zwarte, wilgotne, najlepsze z dużą ilością owoców. Waniliowe babeczki z porzeczkami i jeżynami suche składniki: 320 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli mokre składniki: 2 duże jajka 120 g stopionego i ostudzonego masła(...)Formę do muffinków wykładamy papierowymi papilotkami. Mieszamy suche składniki. W misce ucieramy jajka z cukrem i łączymy z mokrymi składnikami. Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy porzeczki, mieszamy i nakładamy ciasto do 12 dołków w foremce. Na wierzch wciskamy jeżyny. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut
Dzieje kuchennej WiewióryMój trzyletni synek poprosił mnie żebym zrobiła babeczki. Nie miałam zbyt wiele czasu, więc tutaj znalazłam te właśnie cytrynowe babeczki, które robi się bardzo szybko, a smakują wyśmienicie. Są puszyste i mają wyraźny cytrynowy smak. Dzieciom bardzo smakowały, mnie zresztą też :) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 115g masła 3/4 szklanki(...)szklani kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić na bok. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, miksując do gładkości po każdym dodanym jajku. Dodać otartą skórkę z cytryny i sok, zmiksować. Do utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą
kuchnia doskimoże i dłużej, ale nie mogłam sprawdzić tego z autopsji ;)). Możecie jedną spakować dziecku do szkolnej śniadaniówki czy też podać rodzince na podwieczorek. A może włożycie taką samodzielnie upieczoną babeczkę do koszyczka wielkanocnego? Myślę, że to dobry pomysł. W każdym razie ja tak zrobię :) P.S. Na koniec słowa uznania dla Maćka za jego lemon curd. Był przepyszny. Koniecznie wypróbujcie! Składniki(...)wyciśnięty z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy kruszonka (50 g masła, 60 g mąki pszennej, 50 g cukru) Wykonanie: Masło utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodawać, cały czas miksując, kolejno jajka, następnie sok i skórkę z pomarańczy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać razem ze śmietaną do utartej masy. Wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły
zadanie-gotowanieciśnieniowego lub przelewowego. Dostaniecie również przepyszną Szarlotkę z pianką, Sernik limonkowy, przepis mojego autorstwa, Tort Pavlova, Ciasto Marchewkowe, Bezglutenowe ciasto czekoladowe czy Muffiny gruszkowo-imbirowe. Hitem kawiarni są malutkie babeczki Pastel de natas, które delikatnie przypominają w smaku Creme Brulee. Niebawem będzie również możliwość napicia się dobrego wina czy piwa. Kawiarnia otwarta jest codziennie w godzinach(...)umieścić w misie malaksera i zmielić na kruszonkę o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć ciasteczka, mocno wgnieść w dno tortownicy, wyrównać, wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (u mnie ser z wiaderka Piątnica) 2/3 szklaki cukru 4 jajka rozmiar L 2 łyżki mąki ziemniaczanej skórka otarta
moj przepis naSerniczki z białą czekoladą i bakaliami to małe słodkie babeczki, idealne jako poczęstunek dla gości w czasie nadchodzących świąt. Łączą w sobie smak cynamonu i różnorodnych bakalii, a dodatek białej czekolady sprawia, że ich wnętrze jest kremowe, wręcz rozpływające się w ustach. Wierzch serniczków zwieńcza mój ulubiony frosting z białej czekolady i ubitej słodkiej śmietanki oraz kolorowe bakalie, które pięknie(...)poniższego przepisu wychodzi 9 małych serniczków . Serniczki z białą czekoladą i bakaliami Składniki: SPÓD 3-4 (25g) herbatniki 15g masła 2-3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich 1/3 łyżeczki cynamonu MASA SEROWA 300g twarogu, dwukrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka (u mnie Piątnica) 50g śmietany 18% 50g białej czekolady 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko 2 łyżeczki (10g) mąki pszennej
Smakołyki Berenikimnie na noc). Z cukru pudru i soku wyciśniętego z ½ cytryny ucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć gęsty). Lukrujemy tylko „kratkę” z ciasta półkruchego na serniku. Rady : - Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. - Na sernik krakowski najlepszy jest dobry, tłusty, prawdziwy twaróg, nie „z wiaderka”. Jeśli chcecie naprawdę dobry sernik – zaopatrzcie się w dobre składniki(...)upieczone ciasto musiałam przełożyć wykładając większy arkusz. - Ciasto półkruche zarobiłam z 750 g mąki. Na sernik zużyłam prawie całe ciasto, zostało niewiele. Zamroziłam, przy „okazji” upiekę kilka babeczek. Może 4 – 5 szt. wyjdzie . Sernik krakowski należy, moim zdaniem, do jednych z najlepszych ciast. Jest dosyć ciężki, zwarty, ale jednocześnie delikatny, wilgotny i bardzo kremowy. Tym razem korzystając
mojewypiekiinietylkopałaszować pyszne babeczki z serem feta i czarnymi oliwkami (z importu ;)), a na wycieczkę do Grecji udać się palcem po mapie ;) Was zapraszamy na wycieczkę do kuchni - piec babeczki! SKŁADNIKI: Na 12 muffinek. 360 g mąki pszennej 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 30 g masła 220 ml mleka(...)misie mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i zioła prowansalskie. W osobnym naczyniu miksujemy za pomocą miksera jajko z mlekiem. Do misy z mąką dolewamy małymi porcjami masę mleczno-jajeczną i miksujemy na średnich obrotach, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Dodajemy porcjami pokruszony ser feta, cały czas miksując na małych obrotach. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło
W kuchni Katiezakończenie etapu ciążowego kolejna porcja kalorii :) Pyszna babka jogurtowa z nutką cytryny, ponieważ miałam potrzebę smaku czekoladowego całość polałam czekoladą, Wy możecie ograniczyć się do cukru pudru lub lukru :) Babeczka bardzo przyjemna w smaku, taka prosta, ale czasem te najprostsze rzeczy są najlepsze. Szybko się ją robi, jeszcze szybciej zjada, polecam przede wszystkim teraz, póki nie ma jeszcze owoców, pyszna(...)mąki pszennej100g mąki ziemniaczanejDo polania/posypania:czekolada lub cukier puder lub dowolny lukier.Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka osobno ucieramy z cukrem i jogurtem na puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy
Z butelką mleczka w tleDesery to nie moja specjalność, jednak stale nad tym pracuję ;) Nadchodzi taki moment, zwłaszcza w weekendy, gdy mam ochotę na coś dobrego, w sam raz do
Moja smaczna kuchnia