awokado - 6329 przepisów (strona:196/422)

Wegańskie sushi z „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka 162

Ryż od sushi: 500 g ryżu do sushi 800 ml wody 6 łyżek octu ryżowego 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Dodatki: około 8 arkuszy glonów nori świeży ogórek awokado imbir marynowany wasabi czarny sezam sos sojowy Łosoś z marchewki: 2 duże marchewki 1 arkusz glonów nori 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki oleju lnianego(...)piekąc go trochę dłużej, około 35-40 minut. Na sam koniec pomijamy tylko wędzoną paprykę. Przygotowanie warzyw Ogórka pokrój na słupki, pamiętając o tym, aby pozbyć się wodnistego środka. Awokado obierz i również pokrój na słupki. Przygotowanie maki Na macie do sushi połóż płat glonów norki. Zwilżoną ręką nabierz ryż i rozłóż go równomiernie do 2/3 wysokości. Cienki pas ryżu

Food Square
Podpłomyki z łososiem i malinami 138

omega3 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich nadzienie: 100 g sera feta 1 garść malin 10 pomidorków koktajlowych 6 pomidorów suszonych 1 łyżka soku z cytryny 100 g łososia wędzonego 1 awokado 1 cebula optima omega 3 do smażenia bazylia, tymianek świeży Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól. roztopioną margarynę i wystudzoną, zioła, i wodę. Zagniatam ciasto rękoma i formuję wałek.Ciasto(...)się zarumienią. Jeszcze ciepłe smaruję serem feta. Cebulę kroję i przesmażam na margarynie, dodaję pokrojone pomidorki i chwilę smażę razem. Wykładam na podpłomyki , dodaję pomidory suszone pokrojone, maliny, łososia. Awokado kroję na plastry i polewam sokiem z cytryny. Dodaję do farszu, posypuję tymiankiem i bazylią świeżą

wesoła kuchnia
Śródziemnomorska sałatka z awokado, rukoli i oliwek 236

wylądowały w sałatce na sposób śródziemnomorski. Sałatka jest mega pyszna, zdrowa i pożywna. Oliwki obniżają cholesterol, rukola ma "zero" kalorii, czarnuszka leczy wszystko co się da, a awokado obniża poziom złego cholesterolu czyli co? jemy nie tylko dla urody i zaspokojenia głodu ale na zdrowie. Śródziemnomorska sałatka z awokado, rukoli i oliwek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chłodnik truskawkowy czyli Zupowy Wtorek odc 94 209

się z resztą składników. Pomysł pochodzi z KUCHNI 06/2017 (proporcje zastosowałam własne). Chłodnik truskawkowy 600 g truskawek (bez szypułek) pół zielonego ogórka (bez skórki) 2 łodygi selera naciowego pół awokado sól, pieprz 1/2 cebulki (najlepiej szalotki lub czerwonej) łyżeczka soku z cytryny kilka listków mięty Do misy blendera wrzucamy pokrojone truskawki, awokado, posiekanego grubo selera i ogórka. Lekko solimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Meksykańska miska mocy (Buddha bowl #1) 255

ryżu lub np. kaszy jaglanej) kilka łyżek ugotowanej czarnej lub czerwonej fasoli (może być z puszki) mały słodki ziemniak lub 1/2 większego (upieczony z dodatkiem oleju i przypraw) 1/2 awokado 1 mała marchewka, pokrojona na cienkie paseczki 1 pomidor, pokrojony w kostkę garść ulubionej sałaty lub szpinaku garść poszatkowanej czerwonej kapusty kilka nerkowców (lub sezamu albo innych pestek/orzechów) kilka(...)minut, do miękkości. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miseczki, odrobinę posolić i krótko powygniatać tak, aby nieco zmiękła. Pomidora pokroić w kostkę, szalotkę i papryczkę w cienkie paseczki, awokado pokroić na kawałki, a marchewkę, najlepiej przy pomocy obieraczki julienne na cienkie paseczki. Przygotować dressing. Do miseczki zetrzeć skórkę z limonki (woskowany owoc należy wcześniej starannie wyszorować i sparzyć wrzątkiem

Even Better Food
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 153

który przygotujecie w 15 minut. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - makaron (u mnie razowe świderki) - 8-10 suszonych pomidorów - 2 duże garście świeżego szpinaku - połowę dojrzałego awokado - 1/3 opakowania gorgonzoli (całe opakowanie miało 200 g) - 2 ząbki czosnku - 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów - tarty parmezan do posypania na wierzch - łyżeczkę suszonego tymianku - sól i pieprz(...)pokrojone suszone pomidory. 3. Następnie dodajemy opłukany, osuszony szpinak i podsmażamy, aż zmniejszy swoją objętość i będzie miękki (ok. 8 minut). 4. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę awokado oraz gorgonzolę i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty. 5. Jako ostatni na patelni ląduje odcedzony makaron i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z tartym parmezanem. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Grillowana rolada z kurczaka, z batatami i warzywami 174

mrożonego groszku zielonego BONDUELLE „Przygotowane na parze”, pieprz czarny świeżo mielony, suszona chili świeżo mielona, 100 g sera miękkiego solankowego o masie ok. 45% tłuszczu, 1/2 dojrzałego awokado, ponadto: 2 bataty, ok. 6 mini papryk kolorowych, ok. 200 g kolorowych pomidorków koktajlowych, olej rzepakowy, liście świeżego lubczyku, sól, pieprz, 200g – 250g mrożonego groszku zielonego BONDUELLE „Przygotowane na parze”. Przygotowanie: Farsz(...)pomocą blendera. Szczypiorek drobno siekamy, a serek dzielimy na mniejsze kawałki. W misce za pomocą widelca łączymy rukolę, szczypiorek i serek. Następnie dodajemy wydrążony i rozdrobniony miąższ z awokado. Całość doprawiamy pieprzem, chili na ostro i mieszamy. Na samym końcu dodajemy mrożony groszek i ponownie mieszamy. Rolada z kurczaka,   czas  grillowanie ok. 30 min : Filety z kurczaka myjemy

Moniki Smakołyki
Croissant z jajecznicą i pomidorami 162

jajko 1 łyżka śmietanki (lub łyżeczka śmietany 18%) szczypta soli świeżo mielony pieprz 1-2 plastry szynki 1 łyżeczka masła klarowanego do podania: 1 croissant kilka pomidorków cherry ćwiartka awokado rukola Jajko rozbić do miseczki, dodać śmietankę (lub śmietanę), sól, pieprz, rozkłócić widelcem. Szynkę pokroi,c w kostkę, dodać do jajka, wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, wlać masę jajeczną, smażyć(...)mieszając, aż cała będzie ścięta. Croissant przekroić wzdłuż na pół, na jednej połówce położyć plastry awokado, jajecznicę, pokrojone pomidory, rukolę, przykryć drugą połówką rogala. Smacznego

Obiad gotowy
Fit nutella, czyli mus czekoladowy z awokado 141

wyrzutów sumienia :) O lekkiej konsystencji i orzechowym posmaku.  Podawany na milion sposobów, m ożna go zajadać zarówno z owocami, chlebem, granolą jak i racuchami :D Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 łyżki kakao 4 łyżki mleka 3 łyżki płynnego miodu  Przygotowanie: Awokado obrać i usunąć pestkę, przełożyc do blendra, dodać resztę składników i wszystko dokładnie zblendować na gładką masę

Malinowo w kuchni
Sałatka z kaszą pęczak i jarmużem 155

propozycja przypadnie Wam do gustu. Składniki (2 porcje): 2 garści jarmużu 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jęczmiennej pęczak 2 jajka 0,5 ogórka 4 rzodkiewki 0,5 awokado 50 g sera feta 2 łyżki oleju rzepakowego 0,5 pęczka szczypiorku 1-2 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko(...)ugotowaną kaszę, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze około 1-2 min, a następnie odstawić do wystudzenia. 4) Wystudzoną kaszę z jarmużem nałożyć na talerze, dodać ogórka, rzodkiewki i obrane awokado pokrojone w plasterki. Całość doprawić solą i pieprzem. 5) Na wierzch pokruszyć ser feta, posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i położyć jajka przekrojone na pół. 6) Podawać od razu po przyrządzeniu

Fitsweet.me
Miętowo-truskawkowe smoothie 140

słońcem i odrobiną ciepła przygotowałam lekkie, świeże, kolorowe, a zarazem pożywne smoothie, które może i Wam umili czas oczekiwania na wiosnę. Spróbujcie… Składniki (2 porcje): 1 mocno dojrzałe awokado 300 g świeżych lub mrożonych truskawek Duża garść świeżej mięty Przygotowanie: 1) Świeże truskawki umyć, usunąć szypułki i wrzucić do wysokiego naczynia (w przypadku mrożonych odczekać chwilę, aż zaczną się(...)lekko rozmrażać). 2) Awokado obrać, pokroić na kawałki, dodać do truskawek i zmiksować blenderem, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. 3) Dodać miętę i ponownie wymieszać blenderem. 4) Gotowe smoothie rozlać do szklanek. 5) Gdy użyjemy swieżych truskawek, smoothie należy lekko schłodzić przed podaniem. Z mrożonych można podawać od razu

Fitsweet.me
Deser z kaszy jaglanej z mango 225

Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Deser z kaszy jaglanej z mango Składniki – 2 porcje: Kasza jaglana – 100g Mleko – 2 szklanki Awokado – ½ sztuki Banan – 2 sztuki Kakao – 3 łyżki Miód – 2 łyżki Mango – 1 sztuka Płatki kokosowe – garść Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować na mleku z miodem. Gdy kasza wystygnie(...)zmiksować ją na gładki krem z awokado, bananami i połową mango. Do masy dodać kakao i całość dokładnie wymieszać. Krem przełożyć do miseczek i udekorować pozostałym mango i płatkami kokosa

Kuchnia Bon Appetit
Zielony koktajl (Green Smoothie) 225

zielony koktajl, czyli zmiksowane owoce z porcją zielonych warzyw liściastych to prawdziwa bomba witaminowa, która zapewnia więcej energii i wzmacnia organizm. Składniki: spora garść jarmużu lub szpinaku duży banan awokado 2 līzki soku z cytryny szkl. wody łyżeczka syropu z agawy lub miodu - opcjonalnie Banana i awokado pokroić na kawałki, wrzucić do blendera. Dodać jarmuż, sok z cytryny i wodę

wyzwania kuchenne
Chłodnik truskawkowy z awokado 127

Jeśli temperatura wysoka... chłodnik się poleca.. wariant z truskawkami...hmmm warto spróbować  Składniki 1 kg truskawek 3 gruntowe ogórki 1 szt awokado 5 łodyg selera naciowego 1 czerwona cebula kilka listków mięty sok z cytryny kubek jogurtu naturalnego     Przygotowanie   Truskawki obrałem z szypułek. Ogórki i awokado pokroiłem . Seler naciowy po umyciu pokroiłem na kawałki. Wszystkie

R'n'G Kitchen
Sałatka z wędzonym tofu 178

sałatkę, właśnie z wędzonym serem... nie wiem jak dla Was, ale dla mnie ten serek jest wyśmienity! Składniki: sałata kolorowa pół główki, pomidorki koktajlowe 15 dag, cebula pół szt, awokado pół szt, papryka żółta pół szt, tofu wędzone 200 g, oliwa z oliwek 3 łyżki, sok z limonki do skropienia sałatki, sól i pieprz, Sposób przygotowania: Sałatę myjemy(...)rwiemy na mniejsze części. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, cebulę obieramy i kroimy w piórka, awokado kroimy na półplasterki, a paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa łączymy razem, na wierzchu sałatki układamy pokrojone w kostkę tofu. Sałatkę skrapiamy sokiem z limonki i polewamy oliwą. Przed podaniem sałatkę posypujemy solą i pieprzem

kulinarne odsłony pati