razowym pieczywem, kawałkami pieczonego mięsa, omletem i koniecznie z czymś zielonym, choć nie musiało to wcale mieć zielonego koloru, chodzi ogólnie o warzywa - plastry karmelizowanej marchewki, papryka, rzodkiewka, awokado lub nawet garść rukoli. Czasem brałam do pracy naleśnik z masłem orzechowym i kremem czekoladowym, zwinięty w rulonik świetnie się trzyma w ręku:) Innym razem były to słoiki z musli, jogurtem(...)dressing lub ulubiony sos. Możliwości jest całe mnóstwo. Mój słoik zawierał makaron risini, kawałki wędzonej makreli, marchewkę po koreańsku , suszone pomidory, awokado, rukolę i pestki dyni. W najbliższym czasie postaram się pokazać jeszcze kilka smakowitych pomysłów na sałatkę w słoiku. A u Was co dziś dobrego było na lunch
Obiad gotowySałatka z ziemniaków z kalafiorem, fasolką szparagową i oliwkami Składniki: - kilka młodych ziemniaków - łyżeczka octu balsamicznego (tej samej wielkości) - łyżeczka oliwy z oliwek - 200g kalafiora(...)miękkości, co zależy od wielkości ziemniaków (ok 20 minut) - Kalafiora i fasolkę szparagową ugotować na parze - Oliwki i pomidorki posiekać w plasterki, awokado w kostkę - Ziemniaki poprzekrawać na kawałki, przełożyć do miski - Dodać pozostałe warzywa oraz oliwki - Sałatkę skropić oliwą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaoperacja ma na celu zwiększenie przestrzeni wewnątrz owocu tak, by do środka zmieściło się jajko. Oczywiście im większe awokado będziemy mieli, tym mniej miąższu będziemy musieli usunąć. Wydrążoną część owocu zachowujemy, wykorzystamy go przy innej okazji, np. do sałatki lub najłatwiej i najoczywiściej - na kanapki :) Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok 200 stopni, w naczyniu żaroodpornym rozkładamy papier do pieczenia
Taste Of My Dayprzez mnie używana. W tym przepisie wykorzystana do przygotowania cukinii i cebuli, które pięknie się prezentowały i współgrały smakowo z fasolą szparagową i awokado. To ekspresowe danie może zagrać rolę głowną podczas obiadu lub posłużyć jako sałatka, przystawka. Jest to lekkie, a zarazem bardzo odżywcze danie. Jego składnik - żołta fasolka szparagowa to, podobnie jak bób, znakomite źródło kwasu foliowego . Oprócz(...)teraz znaleźć na targach i w ogródkach. Skuście się na jej delikatny, kremowy smak. Polecam! Składniki na 1 porcję: 1/2 cukinii, 1 garść fasoli szparagowej, 1 cebula, 1/2 awokado, ulubione zioła (u mnie lubczyk i natka pietruszki), szczypta soli i pieprzu. Wykonanie: Cebulę i cukinię grillujemy. Fasolę szparagową gotujemy do miękkości i wykładamy na talerz. Następnie nakładamy cukinię i cebulę
Jeść, by żyć w zdrowiuTaki sałatkowy mix z awokado. Zebrałam co miałam pod ręką i wyszło mi takie coś, coś całkiem dobrego. Spróbujcie, polecam :) składniki:1/2 główki sałaty lodowej2 awokado2 solidne garście małych krakersów8 suszonych pomidorków z oleju10 plaserków szynki parmeńskiej2 łyżki słonecznika Kresto2 łyżki pestek dyni6 łyżek oleju może być też ten z pomidorków2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka musztardy sarepskiejAwokado obrać(...)paseczki. Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać krakersy i wymieszać. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą, skropić sałatkę. Jeszcze raz wszystko wymieszać
Monia miesza i gotujenadchodzącą wiosnę nie mam zupełnie ochoty na ciężkie sycące potrawy. Zamiast nich wybieram bogate w witaminy i minerały sałatki. Można się nimi objadać do woli, nie martwiąc się zbytnio o talię. Dziś na moim talerzu znalazły się pieczone buraki, rukola, awokado, zielony ogórek, jajko, orzechy nerkowca i natka pietruszki. Wszystko skropione dressingiem na bazie octu porzeczkowego i oleju z pestek
Wiem co jemwysprzątany, okna lśnią. Chyba zasłużyłam na porcję czegoś lekkiego, wiosennego, a przy tym sycącego i zdrowego. Tak! ta sałatka spełnia moje wymagania;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 100g sera solankowego (może być feta) 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 nieduże awokado 1 nieduża czerwona cebula kawałek ogórka (ok 5cm) garść kiełków sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu(...)połowy limonki pieprz 1 łyżeczka sosu sojowego Pomidor, awokado, ogórek i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w cienkie piórka. Ser pokroić w kostkę, jeśli jest miękki można po prostu pokruszyć palcami. Składniki sałatki wymieszać. Składniki sosu wymieszać, polać sałatkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Słonecznego dnia
Obiad gotowyProsta, pożywna sałatka z dressingiem na bazie oliwy. Składniki na 1 porcję: kilka liści sałaty lodowej 200 g piersi z indyka lub kurczaka 1/2 awokado 1 łyżka pestek dyni kilka pomidorków koktajlowych 1-2 kromki pełnoziarnistego chleba na grzanki 1 łyżka przyprawy shoarma dressing: 2,5 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego pieprz kolorowy(...)pokroić w kostkę i podsmażyć krótko na patelni. Na talerzu ułożyć kolejno sałatę, pomidorki, pokrojone w paski awokado i mięso. Posypać grzankami i pestkami dyni. Dressing: Oliwę, miód i ocet jabłkowy dobrze wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polać sałatkę dressingiem
Ze smakiem i z pasjąSałatka ze szpinakiem, brokułem, rzodkiewkami i granatem Składniki: - 100g świeżego szpinaku typu baby - sok z cytryny - kilka liści sałaty masłowej(...)wystawiając na parapet za okno;) - Rzodkiewki, seler, marchewkę i ogórka posiekać w plasterki - Pomidorki posiekać na połówki lub w ćwiartki - Awokado pokroić w kostkę - Szpinak przełożyć do miski, dodać sałatę porwaną na kawałki - Dołożyć pozostałe warzywa - Sałatkę doprawić solą, chili i miętą oraz skropić sokiem z cytryny - Ziarenka granatu wyjąć łyżeczką na sitko i dociskając je wycisnąć sok - Ja dodałam
Wegańska kuchnia orientalnaBruschetty to typowo włoska przystawka, idealnie sprawdzi się na każde spotkanie i każdą imprezę. Tym razem propozycja na bruschetty z awokado. Sprawi ono, że będą jeszcze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wróciłam dziś z Niedobrzyzną piesełową z długiego spaceru, bo wiadomo gończy jak to gończy, swoje prawa ma i wyganiać się musi, a ja siłą rzeczy mam
Nie Bo Piekłodoładować sałatkę i stworzyć pożywne danie. 4. Włączmy to tej kompozycji zdrowe tłuszcze, które zapobiegną szybkiemu uczuciu głodu po zjedzeniu sałatki. Tutaj również mamy ogromny wybór - mogą to być po prostu zdrowe oleje np. lniany czy oliwa, możemy dodać awokado będące kopalnią zdrowych tłuszczy. Sprawdzą się także orzechy, pestki i ziarna, które dodatkowo będą fajnym chrupiącym elementem sprawiając, że całość
HealthyCreationspeperonacie z gorącymi ziemniakami gryczane bliny z jabłkiem, jajkiem i śledziem tatara ze śledzia z fenkułem i jalapeno, awokado i buraczkiem W trakcie warsztatów powstały również nowe pomysły na dania ze składników, które nam zostały na stołach. Była to między innymi sałatka z podsmażanymi ziemniakami i szczypiorkiem. Muszę przyznać, że większość z przygotowanych przez nas dań bardzo
Kulinarne przygody Gatityimprezę, albo wizytę niespodziewanych gości. Do tego jest lekka i zdrowa. Przygotujemy ją w 10 minut. Sałatka ze śledziem podana na waflach może być efektowna i fajnie podana. wafle ryżowe 1/2 główki sałaty strzępiastej 4 filety śledziowe w oleju 1/2 awokado 10 oliwek czarnych 10 oliwek zielonych 1 cebula czerwona mała 6 pomidorów koktajlowych 1/2 papryczki chili sól, pieprz czerwony(...)pomidorki myję. Filety kroję na małe kawałki, oliwki na plastry, cebule drobno, papryczkę też, pomidorki na ćwiartki. Awokado kroję w kostkę, polewam sokiem z cytryny, dodaję posiekana natkę, sól, pieprz. Całość mieszam. Wafle smaruję masłem, układam plastry sałaty a na niej sałatkę. Posypuję ziarnami pieprzu
wesoła kuchniaROZPUSZCZALNA KOKOSOWA DAKTYLE W CZEKOLADZIE BEZ CUKRU MIÓD Z KWIATU JABŁONI 1.1 KG Z POLSKIEGO SADU BUTELKA ZE WSKAŹNIKIEM SPOŻYCIA WODY POJEMNIK NA SAŁATKI ZIELONY LIŚCIASTA ŁYŻKA BUTELKA TERMICZNA KUBEK TERMICZNY ZIELEŃ NIERDZEWNY WEGAN NERD AWOKADO JEDZ I PRACUJ NAD WŁASNYM ZDROWIEM NOWA JADŁONOMIA LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ WEGAŃSKA SPIŻARNIA ZIELONA BOGINI ZIELONE KOKTAJLE JAK JEŚĆ SŁODYCZE
Czarnawisienkalodówce i tak myślałam co z niego przyrządzić. Dzisiaj wpadł mi super pomysł do głowy na domowe rumiane i chrupiące bułki z sałatką z tuńczyka. Domowe bułeczki są najlepsze, pachną obłędnie, a połączenie tuńczyka, awokado, jajek i rzodkiewki to strzał w dziesiątkę. Wyszło pysznie i sycąco. Podałam to wszystko na obiad. Polecam Wam bardzo, przygotujcie koniecznie, a nie pożałujecie. Zapraszam
Izabelawkuchnitheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wiosenna sałatka z kaszy jaglanej Składniki: Kasza jaglana – 100g Ogórek zielony – 1 duży Awokado – 1 sztuka Seler naciowy – 2 łodygi Orzechy włoskie – 40g Olej z orzechów włoskich – 3 łyżki Sól, pieprz Koperek Sok z ½ cytryny Wykonanie: Kaszę jaglaną
Kuchnia Bon AppetitSKŁADNIKI 300 g zielonych szparagów 200 g truskawek 100 g rukoli 50 g orzechów włoskich 1 awokado 1 czerwona cebula 3 łyżki oliwy extravergine
La grande e la piccola cuocagarść pokrojonego młodego szczypiorku Wykonanie: Krewetki umyte i oczyszczone pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski, dodać pokrojone w kostkę awokado, szalotkę, papryczkę. Oprószyć solą i pieprzem. Wycisnąć sok z limonki do sałatki, skropić oliwą. Dodać pokrojony szczypiorek. Delikatnie przemieszać. Schłodzić w lodówce przed podaniem
Wino Francja Kuchniachętniej podzielę się z Wami na nią przepisem. Inspiracja: Karmelowy (ja w swojej wersji zastąpiłam majonez jogurtem naturalnym z musztardą, by sałatka była lżejsza) Składniki na 1 porcję: 2 jajka ugotowane na twardo ½ awokado ½ łyżeczki musztardy 1 łyżka jogurtu naturalnego ¼ małej czerwonej cebuli 1 mały ogórek konserwowy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę i ogórka pokroić w drobną
Fabryka pomysłówrównież przypadnie do gustu. Dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min Czas marynowania i chłodzenia: 2-3 godz. Składniki na sałatkę : 2 filety z piersi kurczaka bez skóry 1 różowy grejpfrut 1 awokado 1 pęczek drobnego szczypiorku 250 g sałaty roszponki 200 g kiełków soi (opcjonalnie) 12 dużych ugotowanych krewetek (np. królewskich lub tygrysich)* Olej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTo danie to dobry sposób na danie bezglutenowe, wegetariańskie, możemy jeść go na śniadanie lub kolacje. Jest bardzo syte i smaczne. Bazą tego dania jest kasza
harrisaPrzez wyjazd do Francji i mój obecny stan chorobowy nie byłam (i wciąż nie jestem) w stanie iść do kuchni i gotować. W maju mam prawie
wegetalerze