samym publikację w książce "Małopolanie gotują - najlepsze przepisy czytelników" - upiekłam wiele ciast, ciasteczek i tortów, przygotowałam kilkanaście deserów i zrobiłam przy tym setki zdjęć - nawiązałam współpracę z "Małopolskim Apetytem - magazynem blogerów kulinarnych" , gdzie także mogliście przeczytać moje przepisy A oto 10 najpopularniejszych wpisów 2015 roku: 1. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 2. Banoffee - ciasto z bananami i toffii(...)toffii z prażonym słonecznikiem 5. Pieguski - ciasteczka z czekoladą 6. Ciasto czeskie 7. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 8. K ompot jabłkowy do słoików na zimę 9. Ciasto szpinakowe - Zielony mech 10. Ciasto "Ciemny snickers" wg s. Anastazji
Mania WypiekaniaDeser dzieciństwa. Pamiętacie jeszcze galaretki w cukrze? Dobrze pamiętam jak w dzieciństwie zajadałam się nimi z wielkim apetytem, były bardzo słodkie i bardzo kaloryczne, ale kto wtedy liczył kalorie. Podobne są do galaretek Fresh & Fruity tylko bez nadzienia. Galaretki jabłkowe w cukrze to słodka porcja owocowego smaku. Jabłkowe galaretki w cukrze: Ostatnio Piotrek dopominał się o słodycze, postanowiła więc(...)zrobić mu domowe galaretki w cukrze, ale o smaku jabłkowym, do przygotowania galaretek wykorzystałam świeżo wyciśnięty sok jabłkowy. Przygotowanie jabłkowych galaretek w cukrze jest bardzo proste. Swój zielony kolor zawdzięczają dodatkowi galaretki jabłkowo-miętowej. Składniki: 500 ml soku jabłkowego z papierówek ½ szklanki cukru 1 opakowanie galaretki jabłkowo-miętowej 1,5 łyżeczki żelatyny Cukier do obtaczania, najlepiej kryształ Przygotowanie: W rondelku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętakie jak u Babci! Przepis jest bardzo dobry - ciasto miękkie i elastyczne, a farsz idealny - nie jest zbyt zwarty, ale też nie rozsypuje się przy nakładaniu. Zajadaliśmy się z apetytem - są pyszne na ciepło ale i na zimno niczego im nie brakuje. Z jednej strony to zasługa przepisu, a z drugiej, no cóż - użyłam produktów pochodzących z gospodarstwa - masełko, śmietanę(...)pszennej, 200 g masła, 1 łyżeczka soli, 2 żółtka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, 30 g świeżych drożdży, 3 łyżki mleka, 1 łyżeczka cukru Na farsz: 1,5 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy, 1 cebula, 2 duże ziemniaki, 2 jajka, 1 duża cebula, 3 łyżki masła, sól, pieprz, odrobina przyprawy uniwersalnej Dodatkowo: 1 jajo, siemie lniane lub mak Sposób przygotowania
Nie tylko w kuchniprzepisy na nie z pewnością nie raz pojawią się na tym blogu. W standardowej wersji, kojarzą nam one się ze słodkościami. Ja jednak postanowiłam przygotować wersję, którą z apetytem można skonsumować podczas kolacji. Składniki: Ciasto: Składniki suche: szklanki mąki pszennej jedna łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli łyżeczka pieprzu pół łyżeczki ostrej papryki w proszku łyżeczka ziół(...)lubimy, albo to co akurat w tym momencie znajduje się w naszej lodówce. Ja do moich dodałam: 6 plasterków szynki kawałek żółtego sera kawałek papryki żółtej, zielonej, czerwonej cebula Przygotowanie: Przygotowujemy dwie miski. W jednej łączymy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre. Następnie miskę z wymieszanymi mokrymi składnikami łączymy do miski z wymieszanymi składnikami suchymi. Mieszamy
Taste Therapydziś najcieplejszy dzień lata. Myślę, że Wam też za bardzo nie chce się jeść. Coś by się przekąsiło, ale nie wiadomo co. Tak sobie siedzę i myślę, na co mam apetyt , co by zrobić żeby się nie robić ale żeby zadowolić podniebienie....Będą naleśniki. W ogóle naleśniki, są potrawą, którą zrobiłam pierwszy raz będąc jeszcze małą dziewczynką, może dlatego(...)wody gazowanej 1 łyżka oleju do smażenia (opcjonalnie skórka z cytryny) szczypta soli farsz :1 kostka białego sera 1/2 cytryny 1 zielony ogórek 200 g łososia wędzonego 2 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki sól, pieprz Sposób przyrządzenia:Tradycyjnie wszystkie składniki na ciasto łączymy i mieszamy mikserem na jednolita masę, odstawiamy
pieprzny smaczekIdealnie doprawiony i te delikatne w smaku zdrowe warzywka. Jestem pewna, że taka propozycja zachwyci każdego kto szuka jakiejś odmiany podczas grillowego sezonu. Dla mnie klasyczna
Wielki apetytCzy gotując leczo dodajecie do niego fasolkę szparagową? Dotąd nie dodawałam - jednak w wyniku debaty społecznej realizowanej w miejscu pracy a podnoszącej tak ważną kwestię egzystencjalnego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPrzeciętna rodzina raczej nie zje na raz całej pieczonej gęsi. No chyba, że ktoś ma wyjątkowo spory apetyt :) U nas gęś w całości piecze się rzadko, więc dzielę ją na mniejsze porcję i mrożę. W takich sytuacjach pozostają spore ilości kości, tzw. porcje rosołowe. Je też pakuję oddzielnie i wykorzystuję jako bazę do zup. Z gęsi można ugotować także pyszny(...)zasmakuje wielbicielom rosołów. Składniki: porcja rosołowa z gęsi 5-6 średnich marchewek 3-4 średnie pietruszki pół średniego selera około 12-15 cm pora (z dowolnej strony: białej lub zielonej) pół średniej cebuli (podpieczonej na suchej patelni lub nad ogniem) 3 średnie liście laurowe pół łyżeczki ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu sól Porcję rosołową dokładnie opłukać, włożyć do większego
Codzienna kuchnia niecodziennarozwiązanie mojej Mamy - naleśniki, które są zjadane z wielką ochotą nawet przez dzieci :) Jest z nimi trochę pracy, ale warto - mięso się nie zmarnuje i zostanie zjedzone z apetytem. Składniki (nie podaję proporcji, bo wszystko zależy od ilości mięsa): naleśniki mięso z kawałków kurczaka obrane z kości dowolne przyprawy (u nas: sól, pieprz, łyżka domowej przyprawy magi (dodaje nie tylko(...)łyżkę-dwie farszu, założyć brzegi do środka i zwijać jak na krokiety. Naleśniki obsmażać z różnych stron na niezbyt mocno rozgrzanym oleju. Podawać gorące z dowolną surówką. ----- Podobne: Zielone naleśniki z jarmużem i makrelą Krokiety bezglutenowe Sajgonki z surowymi warzywami Jakiś czas temu narzekałam, że przeczytałam kolejną książkę, w której bohaterowie są młodzi, piękni i bogaci. I udało
Weekendy w domu i ogrodziewarzyw oraz do oliwy i octu. Zamiast tradycyjnych patyczków do grillowania wykorzystajmy właśnie łodyżki rozmarynu, podana potrawa nie tylko pięknie wygląda, ale i aromat jest wspaniały. Pietruszka Zielone liście natki pietruszki mają łagodny smak i specyficzny aromat oraz dużo witamin. Należą do najbardziej wartościowych i znanych ziół przyprawowych. Dodajemy je do popularnej, pochodzącej z Lombardii gremolaty czyli mieszanki(...)liści z łodyżkami, których zapach jest bardziej wyrazisty. Pietruszkę dodajemy na sam koniec gotowania. Tymianek Należy do grupy najstarszych ziół przyprawowych. Wspomaga trawienie tłustych potraw i wzmaga apetyt, najczęściej używane jako dodatek do mięsa w połączeniu z oregano. Doskonały do potraw z białej fasoli z czosnkiem. Często łaczony jest z ciężkimi zupami, ostrymi sosami. Tymianek cytrynowy doskonale łączy
Moja smaczna kuchniazapychaczy. W końcu najbardziej opornych uczniów zaprosił do wspólnego przygotowania obiadu. I to był prawdziwy sukces. Dzieci nie tylko wspaniale sobie poradziły z gotowaniem, ale przede wszystkim zjadły z apetytem przekonując się, że zdrowe jedzenie jest naprawdę smaczne. Od dwóch tygodni mam w domu Pierwszoklasistę. Wczoraj wróciłam z pierwszego szkolnego zebrania. Już wiem co przewiduje program nauczania(...)szkolnym sklepiku. Codziennie, jeszcze przed pierwszym dzwonkiem ustawia się tam długa kolejka małych i troszkę większych klientów. Kolejka wolno się posuwa, bo towaru jest dużo, a wybór ciężki: zielone żelki "na metry" czy gumy "łamiszczęki"; Cola czy oranżada; chipsy z papryką czy z bekonem; jadalny papier czy różowa żelkowa żaba, a może hot-dog, hamburger czy .... Czy tylko
KUCHARNIApotem z nimi obchodzić. Poczytałam i uznałam, że spróbuję, najwyżej źle ulokuję te 9,99zł :P bo na taką cenę trafiłam... Danie wyszło bardzo smaczne - nie powiem, zjadłam z apetytem, suszone pomidory świetnie tu pasują, szczypiorek nadaje warstwie jajecznej lekko cebulowego posmaku (samej cebuli nie chciałam dawać, by nie dominowała smakiem). Taką tartę polecam na bezmięsny obiad lub kolację(...)Ciasto: 2 szkl. mąki chlebowej 1/2 kostki masła 82% 1 jajko 5 łyżek przegotowanej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej Nadzienie: 1 pęczek zielonych szparagów 1/2 słoika suszonych pomidorów z oleju 1 pęczek szczypiorku 4 jajka 150ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól ziołowa i świeżo mielony pieprz
Kolorowy Przepisownikwięc było mi ciut łatwiej. Dziękuję za tak liczny udział i wasze zaangażowanie i zapraszam do kolejnych konkursów, o których informować was będę na FC. Nagrody: 1 miejsce Zielony, silikonowy wałek (Więcej o produkcie znajdziesz tu ) i Różowa stolnica (Więcej informacji o produkcie znajdziesz na stronie Duka ) Otrzymuje ABC mojej kuchni (Jolanta Augustyn) , która oczarowała mnie swoimi fiołkami(...)cudowną sałatkę 3 miejsce 3 cudowne, kolorowe, silikonowe foremki ( Znajdziesz je również tu ) Trafią do A gaty Wasmundzkiej za pieczone motyle Przepisy znajdziecie na Facebook'owej stronie Wielkiego apetytu (kliknij tu ) Serdecznie gratuluję laureatkom i proszę o kontakt w celu ustalenia szczegółów przesyłki. PS. Oczywiście czekam na relację, jak sprawują się nagrody ufundowane przez sklep Duka :) Ten i inne przepisy
Wielki apetytPozostając w tematyce sałatek dziś propozycja, która z powodzeniem uświetni wielkanocny stół! Nie tylko świeżo i kolorowo wygląda ale raczy nasze podniebienia wyjątkowym smakiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaO zamiłowaniu do ciasta francuskiego zdaje się już wspominałam. Od dłuższego czasu jego gotowa (kupiona - przyznaję bez bicia;) wersja, stanowi nieodzowny element stałego wyposażenia naszej lodówki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaapetyczny kolor - czego więcej potrzeba? :) Składniki dobierałam w taki sposób, by było po prostu smacznie. Jarmuż , który wg mnie nie ma specjalnego, wyrazistego smaku (Zuzia go nazywa zieloną kapustką i coś w tym jest, bo tak podobnie smakuje) połączyłam z rukolą, którą uwielbiam i ona smak ma wyraźny. A żeby nie było tak całkiem warzywnie dodałam też gruszki(...)pojemności wszystkich szklanek w mililitrach, ale ta największa z uchem ma 400ml, więc wychodzi na pewno około 800ml gotowego koktajlu-to jeszcze zależy jak dużą masz garść;). Koktajl z apetytem piły ze mną moje dziewczynki i mąż - naprawdę musi być dobry, skoro wszystkim jednakowo posmakował! :D Polecam zabrać w butelce lub słoiku do pracy, bo dzięki sytości zastąpi drugie śniadanie
Kolorowy Przepisownik