Najzdrowsza forma jajka, dość często sięgamy po nie na śniadanie lub kolację. Z pieczywem z masłem z plastrami pomidora z cebulką lub grubym szczypiorem, czy z chrupiącym tostem smakują po prostu rewelacyjnie. Zawierają dużo dobrego cholesterolu. Warto po nie sięgać w każdym wieku. Mój Teść niezmiennie od lat zajada właśnie jajko na miękko codziennie na śniadanie. Ma rację! Co do jajek to pamiętajmy, że jajka tzw. trójki czy jedynki mają takie same wartości odżywcze, więc kupujemy je m.in. w zależności od zaso... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...