Boczniaki

Boczniaki

Powszechnie uważa się, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych i jada się je wyłącznie dla ich smaku. To właśnie ze względu na ich walory smakowo-zapachowe były cenione w kuchni w starożytnej Grecji i Egipcie, a także w ludowej medycynie wschodniej (głównie w Chinach, Japonii i Malezji). Okazuje się, że wbrew powszechnej opinii grzyby nie są wcale takie bezwartościowe pod względem odżywczym. Są niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika, witaminy z grupy B, a także związki biologicznie aktywne (B-gluka...

Czytaj dalej na blogu Z notatnika dietetyka

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję