Jajka zapiekane w pomidorach

Jajka zapiekane w pomidorach

Jajka zapiekane w pomidorach

  Świetny pomysł na weekendowe śniadanie dla dwojga – jajka zapiekane w pomidorach. Uwielbiam rozpływające się żółtka, więc poniższe danie bardzo przypadło mi do smaku. Warto dodać, że po upieczeniu łatwo zdjąć skórkę z pomidorów.  Składniki na 2 porcje: 2 duże pomidory 2 jajka sól, pieprz świeża bazylia do dekoracji Pomidory umyć, osuszyć i odciąć kapelusze. Delikatnie za pomocą noża i łyżeczki wyjąć miąższ (uwaga – nie można uszkodzić spodów pomidorów!). Wydrążone pomidory przyprawić solą oraz piep... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Ugotować

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.