Przepis na : deser
Tradycyjny piernik w nieco odmiennej formie- z dodatkiem chałwy. Pycha! Składniki: 20 dag chałwy waniliowej 2 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 słoiczek powidła śliwkowego 1 jajko ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Chałwę dokładnie pokruszyć, dodać cukry, przyprawę do piernika, jajko, powidło, sodę oczyszczoną, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikser... czytaj dalej...
Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.
Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.
Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.
Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.
ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com