Składniki na 16 omlecików – 4 porcje: ? 6 jajek ? 6 płaskich łyżek cukru ? 1 cukier waniliowy ? 6 czubatych łyżek mąki Wykonanie: ? Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej. ? Wbijać po jednym żółtku, na koniec wsypać mąkę. ? Smażyć na oleju na złoty kolor. ? Posypać cukrem pudrem. Robi się błyskawicznie, szybko smaży. Idealne na leniwe niedzielne śniadanie. Jedliśmy z dżemem truskawkowym i rozpuszczoną białą czekoladą z odrobiną śmietanki. Pychota! czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...