Bardzo prosty, zawijany omlet Składniki: 1 duże jajko szczypta słodkiej papryki szczypta pieprzu szczypta soli masło do smażenia jajko wbij do miseczki. Rozbełtaj widelcem z przyprawami średniej wielkości patelnię postaw na małym ogniu, nałóż na nią ok 1 łyżeczki masła gdy masło się rozpuści wylej na patelnię masę jajeczną i równo rozprowadź gdy spód masy zacznie się ścinać, podważ delikatnie jeden z boków i zacznij zwijać omlet – najwygodniej jest użyć do tego dwóch narzędzi (np łopatki i widelca) je... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...