Naleśniki w bulionie czyli Scrippelle mbusse Pana Rafała

Naleśniki w bulionie czyli Scrippelle mbusse Pana Rafała

To cudowne danie pochodzi z prowincji Teramo na wschodnich stokach Gran Sasso w regionie Abruzji. „Scrippelle mbusse”, dosłownie oznaczające „mokre naleśniki” w lokalnym dialekcie, to po prostu lekkie naleśniki, „crespelle” w języku włoskim to właśnie naleśniki, które są z cudownym serem pecorino lub parmezan, zwinięte i podane z gorącym bulionem domowej roboty. Brzmi prosto, i tak jest, ale połączenie to czysty geniusz.Tradycja głosi, że „mbusy scrippelle” zostały wymyślone przez pomyłkę, kiedy młody kucharz...

Czytaj dalej na blogu RafalCook

Warto przeczytać

Jak zrobić idealne naleśniki?

Na temat pochodzenia naleśników i tego skąd się wywodzą nie ma jednoznacznych informacji, prawdopodobnie już w starożytności były przyrządzane podobno w Chinach i Europie.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.