Przepis na : deser
Składniki na ok. 35 placuszków: 1 i 3/4 szklanki mąki 2 szklanki maślanki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 40 g rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru Do podania: syrop klonowy sezonowe owoce Do miski miksera wlać maślankę, masło i wbić jajka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Zmiksować. Patelnię rozgrzać, można ewentualnie dodać tłuszczu. Usmażyć placuszki na rumiano. Podawać z sezonowymi owocami, syropem klonowym, dżemem, cukrem pudrem wg preferencji. Smacznego! ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...